Polska femme fatale lat 80. Gwiazda „Kariery Nikodema Dyzmy”, a w ostatnich latach „Klanu” wciąż musi dbać o linię.
Mimo tego, że Izabela Trojanowska na co dzień wybiera popularną wśród gwiazd dietę pudełkową, od czasu do czasu także próbuje swoich sił w kuchni.
Tajemniczy farsz Trojanowskiej
Dzisiaj przedstawimy wam polecany przez Izabelę Trojanowską przepis na wyśmienitą, pieczoną polędwicę.
Nie zgadlibyście co 65-letnia wykonawczyni przeboju „Wszystko czego dziś chcę” dodaje do swojej pieczeni.
Zobacz także:
Artystka nadziewa wieprzową polędwicę farszem złożonym z orzechów, papryki i szalotki. Mięso dusi zaś w czerwonym winie z dodatkiem szafranu. Pełen luksus!
Przepis na nadziewaną pieczoną polędwicę
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 0,5 l białego wytrawnego wina,
- Szklanka bulionu
- Szczypta szafranu,
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- 2 cebulki szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- Kilka garści orzeszków piniowych lub włoskich
Przygotowanie:
- Cebulki-szalotki i czosnek obierzcie i posiekajcie drobno.
- Z papryk usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie na drobne kawałki.
- Na oleju z orzeszków zeszklijcie szalotki z czosnkiem.
- Następnie na patelnię dodajcie paprykę i posiekane orzechy włoskie lub piniowe.
- Podsmażoną mieszankę wymieszajcie z częścią przesiekanej natki pietruszki.
- Mięso opłuczcie, natrzyjcie przyprawami i wykrójcie w nim miejsce na farsz.
- Wypełnijcie dziury farszem i na wszelki wypadek obwiążcie mięso nicią kuchenną.
- Podsmażcie mięso przez kilka minut na oleju orzechowym dla uzyskania ładnej skórki.
- Mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zalejcie winem oraz bulionem z dodatkiem szafranu.
- Zamknięte naczynie z mięsem wstawcie do rozgranego piekarnika.
- Pieczcie przez ok. 25 min pod przykryciem w temp. 180 st. C.
- Następnie zwiększcie temperaturę do 200 st. C i zdejmijcie przykrycie. Pieczcie dalej przez następne 20-30 minut do miękkości i uzyskania ładnej skórki.
- Otrzymany sos przelejcie do sosjerki i podawajcie wraz z pokrojonym na plastry mięsem.