Polska femme fatale lat 80. Gwiazda „Kariery Nikodema Dyzmy”, a w ostatnich latach „Klanu” wciąż musi dbać o linię.

Mimo tego, że Izabela Trojanowska na co dzień wybiera popularną wśród gwiazd dietę pudełkową, od czasu do czasu także próbuje swoich sił w kuchni.

Tajemniczy farsz Trojanowskiej

Dzisiaj przedstawimy wam polecany przez Izabelę Trojanowską przepis na wyśmienitą, pieczoną polędwicę.

Nie zgadlibyście co 65-letnia wykonawczyni przeboju „Wszystko czego dziś chcę” dodaje do swojej pieczeni.

Zobacz także:

Artystka nadziewa wieprzową polędwicę farszem złożonym z orzechów, papryki i szalotki. Mięso dusi zaś w czerwonym winie z dodatkiem szafranu. Pełen luksus!

Przepis na nadziewaną pieczoną polędwicę

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 0,5 l białego wytrawnego wina,
  • Szklanka bulionu
  • Szczypta szafranu,
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 cebulki szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • Kilka garści orzeszków piniowych lub włoskich

    Przygotowanie:

  1. Cebulki-szalotki i czosnek obierzcie i posiekajcie drobno.
  2. Z papryk usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie na drobne kawałki.
  3. Na oleju z orzeszków zeszklijcie szalotki z czosnkiem.
  4. Następnie na patelnię dodajcie paprykę i posiekane orzechy włoskie lub piniowe.
  5. Podsmażoną mieszankę wymieszajcie z częścią przesiekanej natki pietruszki.
  6. Mięso opłuczcie, natrzyjcie przyprawami i wykrójcie w nim miejsce na farsz.
  7. Wypełnijcie dziury farszem i na wszelki wypadek obwiążcie mięso nicią kuchenną.
  8. Podsmażcie mięso przez kilka minut na oleju orzechowym dla uzyskania ładnej skórki.
  9. Mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zalejcie winem oraz bulionem z dodatkiem szafranu.
  10. Zamknięte naczynie z mięsem wstawcie do rozgranego piekarnika.
  11. Pieczcie przez ok. 25 min pod przykryciem w temp. 180 st. C.
  12. Następnie zwiększcie temperaturę do 200 st. C i zdejmijcie przykrycie. Pieczcie dalej przez następne 20-30 minut do miękkości i uzyskania ładnej skórki.
  13. Otrzymany sos przelejcie do sosjerki i podawajcie wraz z pokrojonym na plastry mięsem.