W ostatnim czasie, w kilkudziesięciu sklepach spożywczych kontrolę przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Tym razem pod lupę trafiły mrożone ryby.

[content:0_5279,0_5085:undefined]

Wynik przeprowadzonej kontroli

Po przeprowadzonej kontroli Inspekcja Jakości Handlowej opublikowała obszerny raport. Jego wynik może zaskoczyć. Ze 178 partii, jakie podlegały kontroli, aż w 46 kontrolerzy wykryli nieprawidłowości. Wynikają one ze zbyt dużej ilości glazury na mrożonej rybie, co  jednocześnie przekłada się na zwiększoną ostateczną wagę produktu. Wielu producentów dodaje do płatów rybnych zbyt wiele wody, która stanowi dodatkowe obciążenie. Poza tym w tabeli wartości odżywczych były wpisane błędne dane. 

Oszukane ryby 

Kilkukrotne glazurowanie płatów rybnych to sposób działania producentów, którzy chcą zwiększyć wagę produktu poprzez dodanie wody. To nieuczciwy wobec konsumenta trik. Wówczas klient, zamiast kupować dobrej jakości rybę, inwestuje w zamrożoną wodę.

Pozostałe wnioski z raportu

Inspekcja Jakości Handlowej w ostatecznym raporcie zamieściła szereg innych uchybień, jakich dopatrzyła się w mrożonych produktach rybnych. Wśród nich są:

Zobacz także:

  • stosowanie terminu „swojski” w nazwie wyrobu pochodzącego z przemysłowej produkcji
  • brak w gotowych produktach informacji o zawartości substancji słodzącej
  • brak wyszczególnienia w składzie produktu wszystkich wykorzystanych dodatków
  • brak wyróżnienia składników alergennych
  • brak informacji o warunkach oraz czasie przechowywania produktu po otwarciu.

Apel do konsumentów

Unikajcie mrożonych ryb ze zbyt wysokim połyskiem. To świadczy o sporej ilości wody. Nie należy również kupować produktów bez pełnego oznaczenia.

Czytaj także: