Kupiliście jakiś czas temu imbir i zastanawiacie się, czy jest on jeszcze dobry do spożycia? Przyjrzyjcie się dobrze jego korzeniowi. Jeśli tak wygląda to lepiej jego nie jedzcie.

Jak wybrać dobry imbir?

Imbir zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Zwykle dodajemy go do herbaty z miodem, potraw z mięsem i ryżem, a także do różnych koktajli, nalewek czy dżemów. Jak wybrać dobry gatunkowo imbir i na co należy zwrócić największą uwagę?

Wybierając imbir zwróćcie uwagę na to, aby był on:

  • twardy
  • jędrny
  • pełny (pękaty)
  • miał jasną, lśniącą skórkę w jasnoszarym lub jasnobrązowym kolorze
  • jego skórka powinna być też cienka — nigdy gruba i włóknista (powinniśmy być w stanie łatwo naciąć skórę paznokciem)
  • w środku powinien być żółty
  • powinien mieć delikatny, imbirowy zapach
  • imbir powinien łatwo pęknąć - jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie nie jest świeży

Jakiego imbiru lepiej nie kupować?

Nie kupujcie imbiru, jeśli ma on:

  • oznaki pleśni
  • zgniliznę
  • jest zwiędły lub wyschnięty
  • pomarszczony
  • ma ciemne plamki
  • ma ciemny kolor
  • ma miękkie plamki — to znak, że zbyt długo leżał na stoisku

Czy można jeść imbir z sinymi plamami?

Dostrzegliście na imbirze szare lub sine plamy? Lepiej go nie kupujcie, ponieważ oznacza to, że warzywo to było nieodpowiednio przechowywane. A może imbir, który macie już w swojej kuchni, z czasem poszarzał? Nie wyrzucajcie go. Wciąż możecie przygotowywać z niego potrawy, ale zarówno smak, jak i aromat waszych dań, będzie o wiele łagodniejszy.

Zobacz także:

Jak przechowywać imbir?

Jeśli często używacie w kuchni imbiru (dwa do trzech razy w tygodniu), tuż po kupieniu, warto zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki, a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce.

Jeśli nie używacie imbiru tak często podczas gotowania, przechowujcie go w zamrażarce - pokrojony lub starty. Możecie też zamrozić cały korzeń i ścierać go w dowolnym momencie, oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu.

Sproszkowany imbir, w formie przyprawy, najlepiej trzymać w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Najlepiej będzie jednak, jeśli przesypiecie go do zamykanego szczelnie słoiczka i postawicie w szafce. Pamiętajcie, że imbir w formie przyprawy, bardzo szybko traci zapach i smak po otwarciu opakowania.

Źródło: haps.pl