Pixabay
Newsy

Imbir zrobił się szary i ma plamy? Sprawdźcie czy można go jeszcze jeść

Wasz imbir ma taki kolor i pojawiły się na nim plamki? Przeczytajcie, czy można go zachować, czy lepiej go jednak wyrzucić.

Kupiliście jakiś czas temu imbir i zastanawiacie się, czy jest on jeszcze dobry do spożycia? Przyjrzyjcie się dobrze jego korzeniowi. Jeśli tak wygląda to lepiej jego nie jedzcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobry imbir?

Imbir zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Zwykle dodajemy go do herbaty z miodem, potraw z mięsem i ryżem, a także do różnych koktajli, nalewek czy dżemów. Jak wybrać dobry gatunkowo imbir i na co należy zwrócić największą uwagę?

Wybierając imbir zwróćcie uwagę na to, aby był on:

  • twardy
  • jędrny
  • pełny (pękaty)
  • miał jasną, lśniącą skórkę w jasnoszarym lub jasnobrązowym kolorze
  • jego skórka powinna być też cienka — nigdy gruba i włóknista (powinniśmy być w stanie łatwo naciąć skórę paznokciem)
  • w środku powinien być żółty
  • powinien mieć delikatny, imbirowy zapach
  • imbir powinien łatwo pęknąć - jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie nie jest świeży
Zobacz także
jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie

Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Jakiego imbiru lepiej nie kupować?

Nie kupujcie imbiru, jeśli ma on:

  • oznaki pleśni
  • zgniliznę
  • jest zwiędły lub wyschnięty
  • pomarszczony
  • ma ciemne plamki
  • ma ciemny kolor
  • ma miękkie plamki — to znak, że zbyt długo leżał na stoisku

Czy można jeść imbir z sinymi plamami?

Dostrzegliście na imbirze szare lub sine plamy? Lepiej go nie kupujcie, ponieważ oznacza to, że warzywo to było nieodpowiednio przechowywane. A może imbir, który macie już w swojej kuchni, z czasem poszarzał? Nie wyrzucajcie go. Wciąż możecie przygotowywać z niego potrawy, ale zarówno smak, jak i aromat waszych dań, będzie o wiele łagodniejszy.

Jak przechowywać imbir?

Jeśli często używacie w kuchni imbiru (dwa do trzech razy w tygodniu), tuż po kupieniu, warto zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki, a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce.

Jeśli nie używacie imbiru tak często podczas gotowania, przechowujcie go w zamrażarce - pokrojony lub starty. Możecie też zamrozić cały korzeń i ścierać go w dowolnym momencie, oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu.

Sproszkowany imbir, w formie przyprawy, najlepiej trzymać w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Najlepiej będzie jednak, jeśli przesypiecie go do zamykanego szczelnie słoiczka i postawicie w szafce. Pamiętajcie, że imbir w formie przyprawy, bardzo szybko traci zapach i smak po otwarciu opakowania.

Źródło: haps.pl

Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni
Pixabay
Newsy
Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni
Kupiliście świeży korzeń imbiru i chcecie, by jak najdłużej wam służył? Znamy pewien genialny sposób!

Zdarzyło wam się kiedyś wyciągnąć z lodówki kawałek świeżego imbiru, żeby przygotować swoje ulubione danie, ale okazało się, że jest on zwiędły i bezużyteczny? Dzięki naszym poradom wasz imbir na dłużej zachowa wygląd i świeżość. Jak prawidłowo przechowywać imbir?  Kiedy kupujemy w sklepie lub na bazarze korzeń imbiru, raczej jest mało prawdopodobne, abyśmy zużyli całość w ciągu kilku dni. Tuż po kupieniu imbiru, warto więc zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce. Tak przechowywany imbir może być dobry do spożycia nawet przez kilka tygodni. Jakie są inne metody przechowywania korzenia imbiru? Dobrym, jeśli nie – najlepszym - pomysłem na przechowywanie imbiru, jest jego zamrożenie. Dzięki temu imbir pozostanie świeży w zamrażarce przez wiele miesięcy. Jeżeli chcecie zamrozić imbir, najprościej jest przygotować go w dwóch formach: startej i pokrojonej. Jak zamrozić imbir? Spłuczcie pod wodą i wyszorujcie imbir, aby usunąć z niego wszelkie zabrudzenia. Użyjcie łyżki lub noża, aby usunąć z niego sęki lub części, które nie wyglądają na świeże. Osuszcie dokładnie imbir ręcznikiem papierowym. Nie musicie obierać imbiru. Pokrójcie go na kawałki i umieśćcie w zamrażarce. Jak zamrozić starty imbir? Pokrójcie imbir na kilka dużych kawałków. Umieśćcie go w robocie kuchennym i zetrzyjcie do pożądanej wielkości. Włóżcie starty imbir do woreczka strunowego i dociśnijcie, aby uformować cienki arkusz. Umieśćcie imbir w zamrażarce na płaskiej powierzchni. Jeśli będziecie potrzebowali imbiru, wystarczy rozmrozić go przed użyciem. Jak przechowywać suszony imbir? Jeżeli...

Kupowanie świeżej ryby
Newsy
Jak kupić świeżą rybę? Waszą uwagę powinien przykuć ten szczegół
Chcecie wybrać świeżą rybę, ale nie wiecie jak to ocenić? Zwracajcie uwagę na te detale

Wybór świeżej ryby nie zawsze jest prosty. Jeśli nie mieszkacie nad morzem, pewnie obawiacie się o świeżość ryb trafiających do sklepów. Najlepiej przed zakupem samemu zweryfikować świeżość ryb. Te nieświeże będą niesmaczne, ale też niebezpieczne dla zdrowia! Mamy dla was proste wskazówki. Jak wybrać najświeższą rybę? Sprawdźcie wymienione podpunkty i upewnijcie się, że ryba, którą chcecie kupić, przechodzi wszystkie testy. Sprawdźcie skrzela Skrzela świeżych ryb powinny być czerwone lub różowe. Nie powinno być na nich żadnych przebarwień i uszkodzeń. Na świeżych skrzelach nie będzie śluzu. Będą one przylegać do skóry ryby. Jeśli ryba nie ma skrzeli, bo są wycięte, sprawdźcie inne podpunkty szczególnie mocno, być może w ten sposób chcą wam sprzedać nieświeżą rybę. Zwróćcie uwagę na oczy Wypukłe, błyszczące oczy, to znak świeżości ryby. Kiedy są zapadnięte, mętne, nieobecne, możemy podejrzewać, że ryba nie jest świeża! Nie kupujcie jej. Obejrzyjcie ości Jeśli kupujecie wypatroszoną rybę, przyglądnijcie się jej ościom. Delikatnie rozchylcie powłoki ciała i sprawdźcie, czy ości przylegają do mięsa. Jeśli są odstające, nie wybierajcie tego okazu. Użyjcie nosa Zapach ryby może powiedzieć nam znacznie więcej o jej świeżości niż wygląd. Producenci znają sztuczki na poprawę wyglądu ryby, ale zapach bardzo trudno ukryć. Świeża ryba nie powinna mocno pachnieć. Może oczywiście mieć delikatny zapach wody (morskiej lub słodkiej), ale pojawienie się typowo rybiego, mocnego zapachu, to oznaka nieświeżości. Powąchajcie koniecznie rybę przed jej zakupem. Zbadajcie łuski i skórę Świeżej ryby nie będzie pokrywać warstwa śluzu. Jeśli czujecie, że...

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków , dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.   Jak wybrać dobry twaróg? Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu: Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie! Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł. Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty. Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 g białej czekolady 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych 50 g masła 300 ml śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca. Następnie do...

Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
AdobeStock
Newsy
Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Wybór dobrych truskawek wcale nie jest takie prosty. Kupując je, zwracajcie uwagę na te drobne elementy.

Sezon na truskawki w pełni wiele osób czeka z niecierpliwością na rozpoczęcie sezonu truskawkowego , by jeść te zdrowe owoce bez opamiętania. Pewnie najchętniej jecie truskawki na surowo, może dodajecie do nich śmietanę lub jogurt naturalny, albo robicie z ich wykorzystaniem wypieki . Niezależnie od tego jaki jest cel truskawek, warto wybrać te najlepsze. Oto szczegóły, na które warto zwrócić uwagę. Jak rozpoznać zdrowe truskawki? Pierwsze truskawki pojawiają się już w sklepach i na straganach już na początku kwietnia. To truskawki, które dojrzewają pod folią. Są czerwone, duże i mają bardzo regularny kształt. Dosyć łatwo je rozpoznać. Nie są one jednak tam smaczne jak prawdziwe truskawki z pola. Truskawki rosnące na polu łatwo poznać. Różnią się od tych hodowanych pod folią. Są przede wszystkim mniejsze, bardziej zwarte, ale przez to też smaczniejsze. Szklarniowe truskawki rosnące w Polsce lub Hiszpanii często mają intensywną, czerwoną i zachęcającą barwę. Owoce rosnące na polu w Polsce są czasami jaśniejsze, przybrudzone i często mają też na sobie płatki niedawno opadłych kwiatów. Wybierajcie truskawki z pola, jeśli zależy wam na ich intensywnym smaku. Czy truskawki są świeże? Metody oceny świeżości truskawek By upewnić się, że truskawki są świeże , trzeba przyglądnąć się ich szypułkom. Powinny być jasnozielone. Brązowe szypułki świadczą o tym, że owoce mają już kilka dni. Czasem też to oznaka tego, że nie były przewożone w najlepszych warunkach. Poproście sprzedawcą o poruszenie koszyka. Pozwoli wam to sprawdzić stan truskawek pod spodem. Jeśli będą stare, mokre i podgnite, lepiej ich nie kupujcie. Może okazać się też, że truskawki są niedojrzałe. Jeśli lubicie je w słodkiej odsłonie, też nie kupujcie takich okazów. Nie kupujcie też ogromnych...