Rosół
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Ile wody potrzeba do ugotowania rosołu? Ten kardynalny błąd popełnia większość z nas

Gotowanie rosołu to niełatwa sztuka. Najwięcej wiedzą o nim babcie, które wykonywały go w sposób iście mistrzowski.

Z pewnością pamiętacie wakacje na wsi i babcine zawołanie na obiad. Można się było wówczas spodziewać jednego. Pyszności! Do tego smaku, aromatu, głębi i gotowania wedle receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół z kury - niedzielny klasyk

Rosół gotowany na mięsie wymaga waszej dbałości o to, co do niego wrzucicie. Najlepiej w wyroby mięsne zaopatrywać się u zaprzyjaźnionego rzeźnika albo odwiedzać okolice z czasów dzieciństwa, w których każdy gospodarz hodował kury, kaczki lub trzodę chlewną.

Poza tym rosół to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgacie po nią nie tylko z uwielbienia dla jej smaku. Rosół pomaga przy pierwszych objawach przeziębienia. To wywar, który krzepi!

Klasyczny przepis na wykonanie rosołu

W dobie internetu nietrudno o wymyślne i coraz to nowsze przepisy kulinarne. Jedne zachęcają swoją oryginalnością, kolejne odstraszają dziwacznymi połączeniami. W przypadku rosołu, najlepiej wybrać klasykę. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku dodatków. 
 
Rosół to dobrej jakości mięso i kolorowa włoszczyzna. Gotowy wywar najlepiej smakuje z lanymi kluskami, przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką. Przed podaniem, możecie go przelać do bulionówek albo do kubków do popijania podczas niedzielnego obiadu.

Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? 

Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać. Mimo, że rosół bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza dużo skrajnych emocji. Jedną z najczęściej podejmowanych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody. 

Jedna z najczęstszych wątpliwości pojawia się już na samym początku gotowania. Do jakiej wody powinno się dodawać mięso? Większość gospodyń domowych powiedziałaby, że do chłodnej. Wtedy mięso ma szansę wypuścić aromaty, stopniowo i powolnie.

Co się stanie, jeśli włożycie mięso do gorącej wody?

Ta metoda sprawdza się szczególnie wtedy, gdy głównym celem jest wykorzystanie mięsa. Jeżeli nie zamierzacie go długo gotować, zachowa swój smak i sprężystość. Co więcej, jeśli używając tej metody, z rosołu wylejecie wodę i zastąpicie ją świeżą, będzie bardzo klarowny. 

Mięso na rosół włożone do zimnej wody

Jeśli mięso zalejecie zimną wodą, będzie wymagało długiego gotowania. Sam rosół będzie zatem bardziej aromatyczny i bogaty w smaku. W przypadku gotowania rosołu od zimnej wody, efekt finalny może być mniej klarowny. Pamiętajcie o zbieraniu szumowin, ponieważ to właśnie one psują czystość wywaru.

Ile wody potrzeba do ugotowania rosołu?

Zaczynając od wrzucenia mięsa do wody musicie pamiętać, żeby woda w garnku przykrywała jego zawartość. Rosół gotowany przez kilka godzin i tak utraci jej część. To zresztą nie problem! Wystarczy uzupełniać wodę podczas gotowania tak, by wszystkie składniki były dokładnie zakryte wywarem.

Polacy popełniają jeszcze jeden wielki błąd względem wody. Chodzi o proporcje. Na 1 kg mięsa z kośćmi przypada 1,5 litra wody. Do garnka dopiero następnie dodajecie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solicie. Ważna jest także sama moc gotowania - rosół powinien ledwie mrugać.

Efekt? Babcia będzie z was dumna.

Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Na jakim mięsie ugotować rosół? Wyjdzie idealny w smaku, jeśli wybierzecie ten rodzaj
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może być serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu , najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  ...

Rosół
evita0007/gotujmy.pl
Newsy
Zioła, przyprawy. Zero chemii. Poznajcie przepis na najlepszy klarowny rosół
Nie bójmy się tych słów. Rosół to polska, narodowa zupa i basta. Znamy ją wszyscy i wszyscy ją kochamy.

W teorii każda dobra gospodyni domowa wie, jak należy przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny rosół z kury. Receptury polskich pań domu mogą się od siebie nieznacznie różnić, ale zasadnicze punkty przepisu na rosół są niezmienne. Czas na uporządkowanie dotychczasowej wiedzy w jednym miejscu. Oto kilka podstawowych zasad, których bezwzględnie należy przestrzegać podczas gotowania rosołu. A po radach, czas na podstawowy przepis na klarowny, smaczny, polski rosół. Ot tak, dla przypomnienia. A dla początkujących – do nauki. Gotowanie rosołu zaczyna się od mięsa. Zdrowa, tłusta, dobrze odżywiona kura to podstawa idealnego rosołu. To właśnie takie mięso należy gotować na wolnym ogniu przez długie godziny na wolnym ogniu. Długie gotowanie na wolnym ogniu to podstawa. Bez przykrywania garnka, za to z regularnym zbieraniem powstających szumów. Po pewnym czasie dodajemy do mięsa obowiązkową włoszczyznę – opalana cebula, marchew, seler, pietruszka – oczywiście w całości, tak by oddały swój aromat poprzez wolne gotowanie. Zero kostek rosołowych i sztucznych przypraw! Tylko natura jest gwarancją smaku, takiego jakim raczyły nas nasze mamy i babcie! Aby rosołowe dzieło było pełne, polecamy przygotowanie makaronu własnej roboty! Palce lizać! Dla klarowności i przedłużenia świeżości rosołu można dodać do niego nieco mocnego alkoholu. Krok ten nie jest obowiązkowy. Pamiętać musimy za to o świeżych (lub mrożonych) ziołach! Przepis na rosół: Składniki: Kura wiejska, Włoszczyzna – pietruszka, marchew, seler Cebula Sól i pieprz (ziarnisty i mielony) Liść laurowy i ziele angielskie Natka pietruszki Makaron nitki – najlepiej domowy Przygotowanie: Kurę przygotowujemy, czyścimy i umieszczamy w głębokim, dużym garnku....

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy
Solisz rosół w trakcie gotowania? To błąd, przez który twoja zupa jest...
Rosół to tylko pozornie zupa łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcemy osiągnąć fantastyczny i satysfakcjonujący nas smak, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, o których wcześniej nawet nie słyszeliśmy.

W staropolskiej kuchni „prawdziwy rosół” gotowało się na kościach wołowych i cielęcych z obowiązkowym dodatkiem kilku różnych gatunków mięsa. Dzisiaj zwykle ograniczamy się do jedynie jednego rodzaju mięsnej podstawy naszej zupy. Zwieńczona makaronem i tak dalej jest kochaną potrawą większości Polaków. Filary smacznego wywaru Oprócz tego ważna jest także włoszczyzna i przyprawy. Każda pani domu ma swoje własne proporcje i dokładnie opracowane kolejne czynności podczas przygotowywania swojego rosołu. Bez mięsa i włoszczyzny możemy zapomnieć o smacznym wywarze, którego zapach będzie przyciągał do kuchni domowników. Oprócz tego ważne jest także powolne, mozolne wręcz gotowanie rosołu na maleńkim ogniu przez nawet kilka godzin. Mało osób wie, że do rosołu warto wlać nieco spirytusu lub nawet wódki. Zapytacie – a to w jakim celu? Odpowiedź jest prosta. Alkohol sprawi, że rosół nie straci swojego wyjątkowego smaku w kolejnych dniach po ugotowaniu, a przede wszystkim będzie bardziej klarowny i przejrzysty. Dajmy mu czas Ważne jest także zbieranie z powierzchni gotującego się rosołu tak zwanych szumów, czyli struktur białkowych, które wytrącają się podczas gotowania z naszego mięsa. Gotując rosół zalewamy mięso zimną wodą i spokojnie dajemy mu wystarczająco dużo czasu na oddanie nam całego swojego smaku i aromatu. Warto jednak nie solić mięsa zbyt wcześnie. Jeżeli dodamy sól zbyt wcześnie, nasze warzywa i mięso nie oddadzą pełni smaku, który w nich drzemie. Dlatego w tym miejscu udzielimy wam małej, ale przydatnej wskazówki – rosół posólmy dopiero pod koniec jego gotowania!