Rosół
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Ile wody potrzeba do ugotowania rosołu? Ten kardynalny błąd popełnia większość z nas

Gotowanie rosołu to niełatwa sztuka. Najwięcej wiedzą o nim babcie, które wykonywały go w sposób iście mistrzowski.

Z pewnością pamiętacie wakacje na wsi i babcine zawołanie na obiad. Można się było wówczas spodziewać jednego. Pyszności! Do tego smaku, aromatu, głębi i gotowania wedle receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół z kury - niedzielny klasyk

Rosół gotowany na mięsie wymaga waszej dbałości o to, co do niego wrzucicie. Najlepiej w wyroby mięsne zaopatrywać się u zaprzyjaźnionego rzeźnika albo odwiedzać okolice z czasów dzieciństwa, w których każdy gospodarz hodował kury, kaczki lub trzodę chlewną.

Poza tym rosół to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgacie po nią nie tylko z uwielbienia dla jej smaku. Rosół pomaga przy pierwszych objawach przeziębienia. To wywar, który krzepi!

Klasyczny przepis na wykonanie rosołu

W dobie internetu nietrudno o wymyślne i coraz to nowsze przepisy kulinarne. Jedne zachęcają swoją oryginalnością, kolejne odstraszają dziwacznymi połączeniami. W przypadku rosołu, najlepiej wybrać klasykę. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku dodatków. 
 
Rosół to dobrej jakości mięso i kolorowa włoszczyzna. Gotowy wywar najlepiej smakuje z lanymi kluskami, przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką. Przed podaniem, możecie go przelać do bulionówek albo do kubków do popijania podczas niedzielnego obiadu.

Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? 

Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać. Mimo, że rosół bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza dużo skrajnych emocji. Jedną z najczęściej podejmowanych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody. 

Jedna z najczęstszych wątpliwości pojawia się już na samym początku gotowania. Do jakiej wody powinno się dodawać mięso? Większość gospodyń domowych powiedziałaby, że do chłodnej. Wtedy mięso ma szansę wypuścić aromaty, stopniowo i powolnie.

Co się stanie, jeśli włożycie mięso do gorącej wody?

Ta metoda sprawdza się szczególnie wtedy, gdy głównym celem jest wykorzystanie mięsa. Jeżeli nie zamierzacie go długo gotować, zachowa swój smak i sprężystość. Co więcej, jeśli używając tej metody, z rosołu wylejecie wodę i zastąpicie ją świeżą, będzie bardzo klarowny. 

Mięso na rosół włożone do zimnej wody

Jeśli mięso zalejecie zimną wodą, będzie wymagało długiego gotowania. Sam rosół będzie zatem bardziej aromatyczny i bogaty w smaku. W przypadku gotowania rosołu od zimnej wody, efekt finalny może być mniej klarowny. Pamiętajcie o zbieraniu szumowin, ponieważ to właśnie one psują czystość wywaru.

Ile wody potrzeba do ugotowania rosołu?

Zaczynając od wrzucenia mięsa do wody musicie pamiętać, żeby woda w garnku przykrywała jego zawartość. Rosół gotowany przez kilka godzin i tak utraci jej część. To zresztą nie problem! Wystarczy uzupełniać wodę podczas gotowania tak, by wszystkie składniki były dokładnie zakryte wywarem.

Polacy popełniają jeszcze jeden wielki błąd względem wody. Chodzi o proporcje. Na 1 kg mięsa z kośćmi przypada 1,5 litra wody. Do garnka dopiero następnie dodajecie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solicie. Ważna jest także sama moc gotowania - rosół powinien ledwie mrugać.

Efekt? Babcia będzie z was dumna.

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...

Rosół
Gotujmy.pl/Ika
Newsy
Jak usunąć zbędny tłuszcz z rosołu? Ten prosty trik naprawdę działa. Chwila roboty
Rosół to prawdziwy król wśród zup. Na jego bazie możecie ugotować perfekcyjna ogórkową, popularną pomidorową czy sycący w chłodne dni krupnik.

Jako tradycyjna polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, rosół najczęściej gości na niedzielnym stole. To aromatyczny wywar podawany każdorazowo z makaronem, pokrojoną, ugotowaną marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo możecie posypać go posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.  Rosół z kury Rosół ugotowany na mięsie z dobrego źródła będzie najlepszym, co możecie zrobić dla swojego żołądka i swoich bliskich. To wyjątkowo uniwersalna zupa, którą możecie podawać ze zrobionymi w domu zacierkami i kluskami lanymi. Z takim połączeniem będzie smakować wprost obłędnie! Rosół kojarzy się słusznie z kuchnią babci. Wszak któż mógł zrobić lepszy, jak właśnie nie ona. Gotowanie rosołu, mimo iż do jego przyrządzenia używa się niewielu składników, nie jest wcale łatwą sztuką.  Istnieje kilka porad, które pomogą wam nie zepsuć czegoś po drodze. Największym błędem jest gotowanie rosołu krótko na dużym ogniu zamiast krótko na małym. Esencja smaku rosołu nie ma szansy wydobyć się z wywaru błyskawicznie. Rosół to zupa, która potrzebuje waszej cierpliwości i odrobiny czasu. Jak ugotować rosół? Jeśli marzycie o pysznymi i domowym rosole pamiętajcie, że rosół z drobiu jest delikatniejszy w smaku niż ten gotowany na mieszanych gatunkach mięsa. Przepisy na rosół są zazwyczaj banalnie proste, wystarczy tylko trzymać się kilku zasad. Najlepsza będzie kura lub kurczak ze sprawdzonego źródła. Jeśli trafiliście na tłusty egzemplarz, to opcjonalnie możecie ściągnąć z kury skórę oraz szyję, bo są to elementy o największej zawartości tłuszczu.  Zupę tę solicie pod koniec gotowania, a nie na początku. Dzięki temu uzyskacie lepszy smak i nie będzie ryzyka, że dojdzie do...

Rosół
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać sól do rosołu? Najlepsze kucharki i najlepsi kucharze robią to źle
Trudno zmienić stare przyzwyczajenia, ale w przypadku gotowania tak podstawowej zupy jak rosół, naprawdę warto to zrobić. Bulion wychodzi znacznie smaczniejszy.

Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Mówi się jednak, że ugotować smaczny i klarowny rosół potrafi niewiele osób. W czasie jego przygotowania można popełnić ogromną liczbę błędów. A pytania zadawane w czasie jego przygotowywania nigdy się nie kończą.  Mięso na rosół zalewać ciepłą czy zimną wodą ? Kiedy dodawać warzywa do rosołu ? Czy opalać cebulę w całości, czy przekrojoną na pół? I tak możemy wymieniać bez końca. Kolejnym ważnym pytaniem jest, kiedy dodawać sól do rosołu? Na początku czy na końcu gotowania? Sprawdźcie. Kiedy dodawać sól do rosołu?  Jeżeli solicie rosół od razu po zalaniu mięsa i warzyw wodą, to robicie ogromny błąd. Najwięcej smaku warzywa oddają do wody wtedy, gdy gotowane są bez soli. Dlatego rosół należy posolić dopiero pod koniec gotowania – wtedy wyjdzie najsmaczniejszy. W jakiej wodzie należy gotować rosół? Mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny. Jakie mięso do rosołu? Ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość. Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak.   Jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny. Jak...

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...