Tradycyjne dania podbijają serca i podniebienia nie tylko Polaków, ale i odwiedzających Polskę turystów. Dużą popularnością cieszą się dania mięsne. Jednak prym wiodą również zupy. Do najczęściej wybieranych należą żurek, barszcz, kwaśnica i rosół. Ich zwolenniczką jest także Magda Gessler, która uważa, że podstawą udanej zupy jest aromatyczny wywar warzywny. 

One nadadzą smak

Do bulionu potrzebna jest odpowiednia ilość warzyw dobrej jakości. Aby przyrządzić pyszny wywar należy przygotować marchew, która doda słodyczy, pietruszka goryczki, seler który nada smak korzenny, zaś por i cebula ostrości. Sklepy, aby ułatwić konsumentom w pewien sposób zakupy i gotowanie, w swojej ofercie mają gotowe zestawy włoszczyzny, do przyrządzenia podstawy zupy.

W zestawie nie zawsze najlepiej? 

W skład takiego opakowania warzyw wchodzi najczęściej kilka marchewek, kawałek selera, korzeń pietruszki i część pora. Największą przewagę wśród jarzyn mają marchewki, stosunkowo najtańsze warzywo w zestawieniu. Pozostałe są w mniejszych ilościach w porównaniu do pierwszego. Jeśli chodzi o koszt porównując ilość do ceny, zestaw gotowej włoszczyzny wypada znacznie drożej niż warzywa kupowane pojedynczo na sztuki. W jednym z wywiadów Magda Gessler powiedziała, że o wiele lepiej i taniej jest nabyć poszczególne warzywa oddzielnie!

Proporcje kluczem do sukcesu 

Według restauratorki idealny wywar warzywny powinien mieć pewne proporcje jarzyn, które niestety nie są spełnione przez gotowy zestaw. Aby uzyskać doskonały bulion należy użyć do niego po dziesięć marchewek i pietruszek, cztery selery, tyle samo porów i jedną kapustę włoską. Ważną rolę odgrywa również właściwa ilość wody, która powinna jedynie delikatnie zakrywać warzywa w garnku. Odpowiednia proporcja warzyw sprawi, że bulion będzie bardzo aromatyczny. Sprawdzi się idealnie jako podstawa do każdej zupy!

Zobacz także: