Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku
AdobeStock
Newsy

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku 

Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty? I ile należy jej dodać podczas kiszenia? Sprawdźcie.

Nic nie przebije smaku tradycyjnej, samodzielnie ukiszonej kapusty. Kapusta kiszona świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Jest też bardzo zdrowa. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty

Kiszona kapusta nie tylko świetnie wzmacnia odporność i chroni przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy.

Zawiera w sobie moc witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzcie ją regularnie, a na pewno poprawicie stan swojego zdrowia i będziecie rzadziej chorować.

Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty?

Kiszenie kapusty tak naprawdę polega na konserwowaniu jej pod wpływem fermentacji mlekowej. Żeby doszło do fermentacji, musimy wykorzystać sól. Sól powoduje, że kapusta puszcza soki i powstaje odpowiednie środowisko do rozwoju bakterii mlekowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji soli.

Zobacz także
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc

Surówka z kiszonej kapusty

Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min

Ile soli dodać do kiszenia kapusty?

Planujecie samodzielnie zakisić kapustę? Koniecznie sprawdźcie, ile powinno się do niej dodać soli. Proporcje są tu niezwykle ważne. Jeśli nie będziecie się ich trzymać, wasza kapusta wyjdzie niesmaczna – zbyt mdła, nieodpowiednio zakiszona lub wręcz przesolona. Jaka ilość soli na kilogram będzie w tym przypadku idealna?

Najlepsze proporcje to 15-20 g (jedna łyżka stołowa) soli na 1 kg kapusty. Jeśli planujecie przygotować np. 10 kg kapusty, będziecie wówczas potrzebowali ok. 150-200 g soli.

Jak ukisić w domu kapustę?

Samodzielne kiszenie kapusty jest bardzo proste. Trzymajcie się tylko poniższych kroków.

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
  • 2 łyżki kminku
  • 1,5 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkujcie i przełóżcie do kamionkowego naczynia.
  2. Dodajcie kminek oraz sól i wymieszajcie.
  3. Odstawcie w chłodne miejsce i 1-2 razy dziennie ubijajcie drewnianym kijkiem ułatwiając wydzielanie się soków.
  4. Kapusta jest gotowa do spożycia 2 dni po tym, jak zobaczycie pierwsze soki.
  5. Taka kapusta może stać miesiącami bez obaw o możliwość zepsucia.

Źródło: Gotujmy.pl, porady.interia.pl

Ile soli trzeba dodać do kiszenia kapusty? Odpowiednie proporcje to podstawa
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje na kilogram kapusty
Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty w domu jest nieco czasochłonne, aczkolwiek jej właściwości i smak wszystko wynagradzają. Aby wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Najważniejsza to odpowiednie proporcje składników oraz sól.

Do kiszenia kapusty nie potrzeba wielu składników. Wystarczy biała kapusta, sól i ewentualnie marchewka. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje soli i kapusty - dzięki temu będzie pyszna. Kiszona kapusta jest znana głównie ze swoich cennych właściwości. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, bądź ich głównym składnikiem. Bigos , zasmażana kapusta czy surówka z jabłkiem to tylko kilka możliwości jej wykorzystania.  Ile soli do kiszenia kilograma kapusty? Sól odgrywa ważną rolę podczas fermentacji, dlatego należy stosować się do wskazówek. Na jeden kilogram poszatkowanej kapusty powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. To zapewni odpowiednie kiszenie. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to nic innego jak poszatkowana główka kapusty, czasami z dodatkiem marchewki, poddana kiszeniu poprzez zasolenie oraz proces fermentacji. Takie działanie pozwala zabezpieczyć żywność przed psuciem produktów i rozwojem bakterii. Swój kwaśny posmak zawdzięcza kwasowi mlekowemu, powstającemu w wyniku rozkładu cukrów.  Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kiszona kapusta nie tylko jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale również dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Ten produkt jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie, gdyż zawiera niewielką ilość kilokalorii i można się nim zajadać do woli. Zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego obniża poziom złego cholesterolu utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu cukrzycy działa przeciwzapalnie wzmacnia odporność organizmu zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.   Czytaj także: Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1...

kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...