Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance.

Ile soli do ogórków małosolnych?

Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu!

Przepis na chrupkie ogórki małosolne

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 8 gałązek kopru
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia.
  2. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron.
  3. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki.
  4. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku.
  5. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku. 
  6. Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką.
  7. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce.
  8. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach. Smacznego!

Ile dni kisić ogórki?

Receptura przygotowywania ogórków małosolnych i kiszonych jest taka sama. Jedyna różnica tkwi w czasie kiszenia. Ogórki małosolne pozostawia się w solance na dwa bądź trzy dni, wtedy są idealnie chrupiące i świeże. Natomiast ogórki kiszone fermentują się nawet przez kilka tygodni. Pierwsza wersja idealnie sprawdza się wiosną oraz latem, jako dodatek do wielu dań.

Czytaj także:

Zobacz także: