Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Adobe Stock
Newsy

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy

Wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek, wiele gospodyń domowych przygotowuje wówczas ogórki małosolne. To jeden z symboli wiosny i lata, będącym świetnym dodatkiem do szeregu dań. Co roku pojawia się również dyskusja odnośnie odpowiedniej ilości soli. Tylko z taką ilością soli ogórki małosolne wyjdą idealnie.

Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance.

Zobacz także
Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut

Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut

Ile soli trzeba dodać do kiszenia kapusty? Odpowiednie proporcje to podstawa

Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje na kilogram kapusty

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile soli do ogórków małosolnych?

Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu!

Przepis na chrupkie ogórki małosolne

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 8 gałązek kopru
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia.
  2. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron.
  3. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki.
  4. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku.
  5. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku. 
  6. Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką.
  7. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce.
  8. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach. Smacznego!

Ile dni kisić ogórki?

Receptura przygotowywania ogórków małosolnych i kiszonych jest taka sama. Jedyna różnica tkwi w czasie kiszenia. Ogórki małosolne pozostawia się w solance na dwa bądź trzy dni, wtedy są idealnie chrupiące i świeże. Natomiast ogórki kiszone fermentują się nawet przez kilka tygodni. Pierwsza wersja idealnie sprawdza się wiosną oraz latem, jako dodatek do wielu dań.

Czytaj także:

Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste
Pixabay/ONS.pl
Newsy
Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste
Przepis Ewy Wachowicz na ogórki małosolne jest sprawdzony i niezastąpiony. Już nie będziecie szukać innego!

Ewa Wachowicz zdradziła, że jedną z jej ulubionych letnich przekąsek są ogórki małosolne. Uwielbia przegryzać je jako przekąskę w ciepły, letni dzień. Ewa podała też sprawdzony przepis na ogórki małosolne, który sprawdza się u niej zawsze i który możecie wykorzystać siebie w domu! Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz to autorytet kulinarny dla wielu Polaków. Słynie z bardzo dobrych, sprawdzonych i dość tradycyjnych przepisów. Chętnie i często dzieli się przepisami na dania, które świetnie sprawdzają się w jej kuchni. Była miss ma też swój program kulinarny. By przygotować ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujecie: Ok. 1 kg małych ogórków gruntowych Kilka gałązek kopru lub liści winogron, jeśli macie do nich dostęp 4 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych Kawałek korzenia chrzanu o wielkości ok. 10 cm Łyżkę soli (na każdy litr wody ) Przygotowanie ogórków małosolnych od Ewy Wachowicz Ogórki umyjcie i ułóżcie w naczyniu do ogórków małosolnych. Dodajcie wszystkie składniki do naczynia. Przygotujcie solankę (korzystając z proporcji 1 łyżka soli na litr wody). Zalejcie ogórki solanką, całkowicie je zakrywając. Przykrycie naczynie specjalną pokrywką lub talerzem. Odczekajcie 2-3 dni. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe. Ogórki małosolne – czy są zdrowe? Choć z nazwy mogłoby wynikać, że w ogórkach małosolnych jest mało soli, to dalej jest to dość znaczna ilość. Umiar w jedzeniu ogórków małosolnych muszą zachować osoby, które cierpią na nadciśnienie. Jeśli to was nie dotyczy i wiecie, że nie jadacie za dużo soli z innymi posiłkami, śmiało jedzcie...

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy
Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe! Ogórki małosolne Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli. Najlepsza woda do ogórków małosolnych Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne. Przepis na domowe ogórki małosolne Składniki: 1 ½ kg małych ogórków gruntowych 1 pęczek koperku kilka liści chrzanu 20 cm korzenia chrzanu 2 główki czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie: W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki. Całość zalejcie przygotowaną solanką. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w...

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...

Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT sieci!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT internetu
Słyszeliście kiedyś o tym sposobie? Banał! Ogórki małosolne z butelki wychodzą przepyszne.

Ogórki małosolne to jedna z pyszniejszych letnio-wiosennych przekąsek. Pewnie macie swoje sposoby na zrobienie ogórków małosolnych. Niedawno przepisem na swoje ulubione małosolne podziała się też Ewa Wachowicz i Jakub Kuroń . Każde z nich przygotowuje małosolne trochę inaczej. Nikt z nich nie wpadł jednak na ten sposób. Okazuje się, że jest on hitem internetu. Ogórki małosolne robi się tu w… butelce! Jak robić ogórki małosolne w butelce? Ogórki małosolne w butelce to niezwykła metoda przygotowania ogórków małosolnych. Wychodzą wyśmienite, są pełne smaku i aromatu. Nie grozi im też spleśnienie. Jeśli nie macie dużego słoja na ogórki lub specjalnego glinianego naczynia do ogórków małosolnych, możecie z łatwością przygotować je właśnie z pomocą butelki. Przepis jest banalny. Przepis na ogórki małosolne w butelce Ten sposób sprawdza się świetnie. Ogórki wychodzą dzięki temu już w 3 dni. Możecie dodać do zalewy swoje ulubione przyprawy i uzyskać małosolne o ciekawym i głębokim aromacie. Poznajcie ten oryginalny sposób na małosolne. Składniki na ogórki małosolne w butelce Ogórki gruntowe – ilość zależna od waszych potrzeb Sól – w proporcji 1 łyżka soli na litr wody Woda kranowa lub mineralna woda niegazowana Czosnek – kilkanaście ząbków Ziele angielskie Liście laurowe Świeży korzeń chrzanu Świeży koperek Przygotowanie oryginalnych małosolnych w butelce Przygotujcie ogórki w ten sposób, a proporcje składników dobierzcie do swoich potrzeb. Koniecznie przygotujcie tez butelkę, lub kilka butelek po mleku. Może być tez inna butelka, ale musi mieć dość szeroką szyjkę, by zmieścić ogórki. Umyjcie ogórki...