Kotlety mielone to tuż obok schabowych jedno z najpopularniejszych polskich dań. Tradycyjnie jest podawany w towarzystwie ziemniaków i sałatki z buraczków lub mizerii. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tej potrawy.

Niezdrowa sól

O złych skutkach nadmiaru soli w posiłkach wiadomo nie od dziś. Jej nadmiar może spowodować poważne konsekwencje. Wśród tych negatywnych efektów nadwyżki sodu w jedzeniu można wyróżnić przykładowo:

  • wzrost ciśnienia krwi, 
  • powstawania obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody,
  • podwyższenie ryzyka wystąpienia nowotworu żołądka,
  • wzmożone pragnienie.

Podwyższone ciśnienie w ostateczności może doprowadzić do zawału serca bądź udaru mózgu. W związku z szeregiem poważnych skutków związanych z nadmiernym spożywaniem soli, zaleca się uważniejsze przyprawianie potraw, a nawet całkowite wykluczenie tej przyprawy z codziennej diety w przypadku niektórych osób.

Proporcje to podstawa

Aby potrawa zachowała swój aromat i była smaczna, podczas przygotowywania należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Podczas gotowania wiele osób korzysta z wielu przepisów z pamięci, a co za tym idzie, większość potraw przyrządza na oko. Takie kucharzenie nie zawsze się sprawdza, gdyż gotowanie na oko raz może wyjść lepiej, a raz gorzej. Aby dania były smaczne, warto korzystać z przepisów, a zwłaszcza zachowywać odpowiednie proporcje, by potrawy były idealne. Odpowiedniej ilości składników należy przede wszystkim trzymać się podczas przyrządzania potraw mięsnych, ponieważ niewłaściwe proporcje mogą całkowicie popsuć danie.

Soczyste i smaczne kotlety mielone

Do przyrządzenia kotletów mielonych przede wszystkim potrzeba mięsa mielonego, podsmażonej cebulki, jajka, bułki tartej, pieprzu oraz soli. Ta ostatnia przyprawa jest dosyć ważna, gdyż odpowiednia ilość podkręca smak całego dania. Jeśli użyjecie jej w nadmiarze, mielone będą po prostu niesmaczne. Aby kotlety zawsze wychodziły idealnie, należy trzymać się pewnych proporcji. Na 1 kilogram mięsa najlepiej jest dodać dwie łyżeczki soli. Dzięki temu danie będzie miało zrównoważony smak oraz aromat.

Zobacz także: