Ile soli trzeba dodać do kiszenia kapusty? Odpowiednie proporcje to podstawa
Adobe Stock
Newsy

Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje na kilogram kapusty

Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty w domu jest nieco czasochłonne, aczkolwiek jej właściwości i smak wszystko wynagradzają. Aby wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Najważniejsza to odpowiednie proporcje składników oraz sól.

Do kiszenia kapusty nie potrzeba wielu składników. Wystarczy biała kapusta, sól i ewentualnie marchewka. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje soli i kapusty - dzięki temu będzie pyszna. Kiszona kapusta jest znana głównie ze swoich cennych właściwości. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, bądź ich głównym składnikiem. Bigos, zasmażana kapusta czy surówka z jabłkiem to tylko kilka możliwości jej wykorzystania. 

Zobacz także
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile soli do kiszenia kilograma kapusty?

Sól odgrywa ważną rolę podczas fermentacji, dlatego należy stosować się do wskazówek. Na jeden kilogram poszatkowanej kapusty powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. To zapewni odpowiednie kiszenie.

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to nic innego jak poszatkowana główka kapusty, czasami z dodatkiem marchewki, poddana kiszeniu poprzez zasolenie oraz proces fermentacji. Takie działanie pozwala zabezpieczyć żywność przed psuciem produktów i rozwojem bakterii. Swój kwaśny posmak zawdzięcza kwasowi mlekowemu, powstającemu w wyniku rozkładu cukrów. 

Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej

Kiszona kapusta nie tylko jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale również dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Ten produkt jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie, gdyż zawiera niewielką ilość kilokalorii i można się nim zajadać do woli. Zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej:

  • pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi
  • zapobiega powstawaniu cukrzycy
  • działa przeciwzapalnie
  • wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.
     

Czytaj także:

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku
AdobeStock
Newsy
Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku 
Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty? I ile należy jej dodać podczas kiszenia? Sprawdźcie.

Nic nie przebije smaku tradycyjnej, samodzielnie ukiszonej kapusty. Kapusta kiszona świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Jest też bardzo zdrowa. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta nie tylko świetnie wzmacnia odporność i chroni przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Zawiera w sobie moc witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzcie ją regularnie, a na pewno poprawicie stan swojego zdrowia i będziecie rzadziej chorować. Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty? Kiszenie kapusty tak naprawdę polega na konserwowaniu jej pod wpływem fermentacji mlekowej. Żeby doszło do fermentacji, musimy wykorzystać sól. Sól powoduje, że kapusta puszcza soki i powstaje odpowiednie środowisko do rozwoju bakterii mlekowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji soli. Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Planujecie samodzielnie zakisić kapustę? Koniecznie sprawdźcie, ile powinno się do niej dodać soli. Proporcje są tu niezwykle ważne. Jeśli nie będziecie się ich trzymać, wasza kapusta wyjdzie niesmaczna – zbyt mdła, nieodpowiednio zakiszona lub wręcz przesolona. Jaka ilość soli na kilogram będzie w tym przypadku idealna? Najlepsze proporcje to 15-20 g (jedna łyżka stołowa) soli na 1 kg kapusty. Jeśli planujecie przygotować np. 10 kg kapusty, będziecie wówczas potrzebowali ok. 150-200 g soli. Jak ukisić w domu kapustę? Samodzielne kiszenie kapusty jest bardzo proste. Trzymajcie się tylko poniższych kroków. Składniki: 2 kg białej kapusty 2 łyżki kminku 1,5 łyżki soli Przygotowanie:...

bigos
Pixabay
Newsy
Fatalny błąd podczas przygotowywania bigosu. Kapusta traci swoje cenne właściwości
Kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale i bardzo wartościowa. Podczas przygotowywania dań z jej udziałem, wiele osób popełnia jednak strategiczny błąd, który pozbywa ją cennych składników. Sprawdźcie jak tego uniknąć!

Bigos to tradycyjna, polska potrawa. Jest ona przygotowywana z połączenia kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem mięsa, suszonych grzybów, a nawet śliwek. Co dom, to inny przepis. Mimo upływu lat, danie nadal cieszy się ogromną popularnością na naszych stołach.  Na zdrowie  Kiszona kapusta ma wiele cennych właściwości, a także jest źródłem wielu wartości odżywczych, takich jak witamina C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Dzięki tym składnikom, produkt w zbawienny sposób wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a przede wszystkim: pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego, likwiduje zaparcia, dzięki niewielkiej ilości kilokalorii jest idealna dla osób będących na diecie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy miażdżycy, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, obniża poziom złego cholesterolu,  pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, a także wzmacnia odporność. To produkt, który nie jest zbyt doceniany w codziennej diecie. Warto go wprowadzić do jadłospisu chociażby ze względu na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu, a także z uwagi na fakt, że jest to naturalny probiotyk. Kapusta kiszona jest nie tylko cenna, ale i bardzo smaczna.  Zastosowanie kapusty kiszonej w kuchni Wbrew pozorom, produkt ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do surówek z dodatkiem marchewki czy cebuli, ale także gra pierwsze skrzypce w bigosie. Świetnie się sprawdza jako składnik do farszu do pierogów z grzybami, pasztecików, krokietów. Może być również dodatkiem do dań mięsnych, zup czy zapiekanek. Co nieco, niektórym może przeszkadzać jej zapach, jednak należy pamiętać iż to właśnie związki siarkowe odpowiadają za właściwości zdrowotne.  Przygotowanie...

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami
Dobra kapusta kiszona to podstawowy składnik bigosu. Nieodpowiednie jej użycie może skutkować nie tylko niesmaczną potrawą, ale i problemami zdrowotnymi. Sprawdźcie, aby uniknąć tego błędu!

Bigos to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Jest również znana na Litwie czy Białorusi. Przygotowywana z kiszonej oraz białej kapusty jest podawana na co dzień, jak i na różne uroczystości. To danie jest sycące, niezwykle aromatyczne. Jednak dodanie nieodpowiedniej kapusty może zniweczyć cały proces przygotowań. Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kapusta kiszona to jeden z cenniejszych produktów, który powinien pojawić się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Warto dodać, iż zawiera sporo istotnych wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się, takie jak witamina A czy C, magnez, potas, żelazo czy wapń. Swoją moc zawdzięcza zawartości bakterii mlekowych, powstających w momencie fermentacji. Pomiędzy cennymi właściwościami kapusty kiszonej należy wyróżnić: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, działanie przeciwzapalne, wzmocnienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów poprzez zawartość przeciwutleniaczy, opóźnienie starzenia się skóry, czy zapobiega niedokrwistości. Ze względu na szereg wartościowych właściwości, kapusta kiszona powinna się znaleźć w każdej diecie. Nie tylko leczy, ale i zapobiega wielu schorzeniom. Przyrządzenie bigosu Bigos należy do tej grupy dań, które potrzebują czasu by wszystkie składniki i smaki mogły się połączyć. Wbrew pozorom nie należy do pracochłonnych. Można powiedzieć, że należy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, aby dusiły się powoli. Bigos przygotowuje się z kiszonej...