Do kiszenia kapusty nie potrzeba wielu składników. Wystarczy biała kapusta, sól i ewentualnie marchewka. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje soli i kapusty - dzięki temu będzie pyszna. Kiszona kapusta jest znana głównie ze swoich cennych właściwości. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, bądź ich głównym składnikiem. Bigos, zasmażana kapusta czy surówka z jabłkiem to tylko kilka możliwości jej wykorzystania. 

[content:0_5794,0_5457]

Ile soli do kiszenia kilograma kapusty?

Sól odgrywa ważną rolę podczas fermentacji, dlatego należy stosować się do wskazówek. Na jeden kilogram poszatkowanej kapusty powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. To zapewni odpowiednie kiszenie.

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to nic innego jak poszatkowana główka kapusty, czasami z dodatkiem marchewki, poddana kiszeniu poprzez zasolenie oraz proces fermentacji. Takie działanie pozwala zabezpieczyć żywność przed psuciem produktów i rozwojem bakterii. Swój kwaśny posmak zawdzięcza kwasowi mlekowemu, powstającemu w wyniku rozkładu cukrów. 

Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej

Kiszona kapusta nie tylko jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale również dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Ten produkt jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie, gdyż zawiera niewielką ilość kilokalorii i można się nim zajadać do woli. Zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej:

Zobacz także:

  • pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi
  • zapobiega powstawaniu cukrzycy
  • działa przeciwzapalnie
  • wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.
     

Czytaj także: