olej do frytek
Justyna92/gotujmy.pl
Newsy

Ile razy można smażyć frytki na tym samym oleju? Niemal wszyscy robią to źle

Czy po smażeniu frytek wyrzucacie od razu olej, czy używacie go jeszcze kilka razy? Dowiedzcie się, czy to zdrowe!

Frytki, panierowane skrzydełka kurczaka i pączki. Co te wszystkie potrawy mają ze sobą wspólnego? Oczywiście sposób przygotowania! Ich wspólnym mianownikiem jest smażenie w głębokim oleju. Tłuszcz niestety nie jest bardzo tani, dlatego jeśli często przyrządzacie coś, co wymaga takiego sposobu smażenia, pewnie zastanawiacie się, ile razy można użyć tego samego oleju. Zewsząd dochodzą sprzeczne opinie na temat wielokrotnego użycia tłuszczu. Jedni grzmią, że taki „recykling” zabija i można użyć jednego oleju do smażenia tylko raz, a inni przekonują, że takie postępowanie jest bezpieczne, ale pod kilkoma warunkami. Kto ma rację?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy smażenie jest bezpieczne?

Smażenie we fryturze lub garnku wypełnionym olejem jest dość popularną formą przyrządzania jedzenia. Wszystko dlatego, że żywność przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna – w końcu to tłuszcz niesie smak! A do tego smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jedzenie jest niezwykle chrupiące. Można się jednak zastanawiać, czy na pewno jedzenie tak przyrządzonych potraw jest zdrowe. Okazało się, że nie są one aż tak szkodliwe dla zdrowia, jak wcześniej przypuszczano, ale tylko pod warunkiem, że stosuje się do poniższych zasad!

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

#1 Odpowiednia temperatura

Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia. Powinna ona wynosić około 170-185 stopni Celsjusza w przypadku frytek, 185-190 dla pączków i nieco mniej, bo 165-175, jeśli przyrządzacie kurczaka. Trzeba też koniecznie zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia! Jeśli będzie zbyt wysoka, tłuszcz zacznie się dymić. Nie dość, że wydziela wówczas trudny do usunięcia zapach, to jeszcze staje się wówczas bardzo kancerogenny.

#2 Dobry tłuszcz

Podstawą bezpiecznego smażenia w głębokim tłuszczu jest jego jakość. Koniecznie używajcie oleju rafinowanego (oczyszczonego), który jest przeznaczony do smażenia oraz zwróćcie uwagę na to, czy ma wysoki punkt dymienia (powyżej 200 stopni Celsjusza). Dobry olej powinien też zawierać jak najmniej tłuszczów nasyconych.

#3 Co za dużo, to niezdrowo

Ważne jest, by nie przesadzić z ilością jedzenia, które wrzucacie na głęboki tłuszcz! Jeśli będzie go w garnku za dużo, to wówczas temperatura oleju spadnie i żywność wchłonie bardzo dużo oleju. To sprawi, że jedzenie będzie niezwykle tłuste i niezdrowe.

#4 Czysta frytura

Ta zasada jest bardzo, bardzo ważna! Można bowiem użyć kilka razy tego samego oleju pod warunkiem, że będzie on oczyszczony. Po każdym smażeniu w garnku z tłuszczem zostają małe fragmenty przyrządzanego w nim jedzenia. Jeśli je zostawicie, to sprawią one, że po ponownym podgrzaniu będą się palić, a tłuszcz zacznie się dymić. Dlatego koniecznie po każdym użyciu przefiltrujcie olej ze wszystkich drobinek z jedzenia.  

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
AdobeStock
Newsy
Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
Popularny olej stosowany przez wielu z was w kuchni, w trakcie smażenia może wydzielać rakotwórcze substancje. Sprawdźcie, czego należy unikać i jaki olej jest najlepszy do smażenia.

Wiele potraw polskiej kuchni wymaga smażenia w głębokim tłuszczu. Mowa tutaj chociażby o kotletach schabowych, mielonych czy plackach ziemniaczanych. To, jakiego tłuszczu używacie do smażenia jest bardzo ważne, ponieważ część z nich jest bardzo szkodliwa dla zdrowia! Sprawdźcie, czy na pewno smażenie na oleju słonecznikowym jest zdrowe. Właściwości oleju słonecznikowego Na początku uspokajamy – olej z nasion słonecznika ma kilka prozdrowotnych właściwości i warto go wykorzystywać w kuchni, jednak trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki się go używa! Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno, wykazuje poniższe właściwości: Obniża zły cholesterol Usprawnia pracę układu krążenia Pomoże przy bólach głowy i zatok Zwiększa odporność Zwalcza wolne rodniki Działa łagodząco w przypadku kaszlu wywołanego astmą Pomaga przy chorobach reumatoidalnych Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy? Co jednak sprawia, że olej z nasion słonecznika może być szkodliwy? Przede wszystkim, jak każdy tłuszcz, nie może być on spożywany w nadmiernych ilościach, ponieważ prowadzi to do szeregu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest oczywiście nadwaga i otyłość, spowodowana przyjmowaniem dużych ilości kalorii, które znajdują się w oleju. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje m.in. choroby serca i cukrzycę typu 2. Olej słonecznikowy i zwiększone ryzyko nowotworów Nieprawidłowo używany olej słonecznikowy, może się przyczyniać do zachorowania na nowotwory. Używany do smażenia może zacząć się przypalać i wydzielać toksyczne i rakotwórcze substancje – aldehydy. Dzieje się tak szczególnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Spośród dostępnych na rynku olejów, to właśnie olej słonecznikowy wydziela najwięcej...

Smażenie kotletów
Pixabay/skyradar
Newsy
Co zrobić, gdy kotlety pryskają na patelni? Ten babciny trik to prawdziwy hit
Smażenie to najczęstsza obróbka termiczna, jaką wybiera się do przyrządzania mięsa czy ryb. W taki sposób najłatwiej przygotować schabowe, placki ziemniaczane czy ogrzać ulubione danie? Podpowiadamy.

Polacy lubią dania z panierką. Panierka z kolei wymaga odpowiedniego przygotowania i smażenia. Jak zabrać się do niej we właściwy sposób? Smażenie odbywa się w temperaturze wyższej niż 100°C Obróbka termiczna stosowana w gastronomii, polegająca na podgrzaniu potrawy na tłuszczu, ma też swoją wersję beztłuszczową. Zależy na jakim efekcie wam zależy. Dzięki smażeniu potrawy, nie tylko dobrze wyglądają, ale i poprawiają swój smak i wygląd.  Podczas smażenia dochodzi do zjawiska Maillarda, które polega na łączeniu cukrowców i białek. Właśnie ona nadają potrawie złote zabarwienie i specyficzny aromat. Powstająca podczas smażenia skórka ponadto sprawia, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz, z punktu widzenia żywieniowego, ma jednak wysoka temperatura i zachodzące pod jej wpływem reakcje. Związki powstające w czasie smażenia wpływają na zmniejszenie ich wartości odżywczej niektórych produktów. Niektóre z substancji powstających w czasie utleniania oraz pod wpływem wysokiej temperatury, są wręcz niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Podczas smażenia, jak również pieczenia i grillowania, znacznie wzrasta stężenie białek, których najwyższy wynik stwierdza się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Jedzenie wyłącznie smażonego jedzenia, może nie wyjść wam na zdrowie. Rodzaje i dobór tłuszczu do smażenia Jeśli decydujecie się na taki rodzaj obróbki termicznej jak smażenie, wybierzcie taki, który będzie pasował do przyrządzanej potrawy. Możecie zdecydować się na smażenie płytkie - wtedy musicie często obracać potrawę i wlać na patelnię jedynie niewielką ilość tłuszczu. Możecie także wybrać smażenie na dużej ilości tłuszczu. Taki rodzaj...

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
AdobeStock
Newsy
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
Bezpieczne grillowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad – poznajcie je wszystkie.

Piękna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęca do grillowania. By dzień spędzony przy grillu był przyjemny i nie spotkały was żadne nieprzyjemne niespodzianki, warto poznać wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z jedzeniem na grilla oraz odpowiedniego grillowania. Bezpieczne grillowanie – jak grillować? Podstawą jest oczywiście odpowiednia obsługa grilla, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie obecności szkodliwych substancji w jedzeniu: Używajcie tacek aluminiowych na grilla – są one wyposażone w specjalne kanaliki , do których trafia tłuszcz wytapiający się z mięsa. To zdecydowanie zmniejsza wydzielanie się rakotwórczych substancji, które powstają w momencie, gdy tłuszcz ma kontakt z rozgrzanym brykietem.   Sami komponujcie mieszanki przypraw – sprzedawane w sklepach gotowe mieszanki przypraw na grilla nie są zbyt zdrowe. Często zawierają bardzo dużo soli, a niekiedy i wzmacniacze smaku. Ruszt ustawiajcie wysoko – nie może on znajdować się tuż nad węglem. Uważajcie na bakterie Przygotowując mięso na grilla, koniecznie pamiętajcie o zasadach higieny. Nigdy nie krójcie warzyw i mięsa na tej samej desce do krojenia – znajdujące się w surowym mięsie bakterie mogą przejść na warzywa i zjedzenie ich może skutkować poważnym zatruciem. Dlatego zawsze po pokrojeniu mięsa dokładnie umyjcie deskę płynem do mycia naczyń. Pamiętajcie też, że nie można kroić mięs na drewnianych deskach. Nie wolno zapominać również o myciu rąk przed przyrządzaniem jedzenia i w trakcie. Jeśli przed chwilą przygotowywaliście mięso, koniecznie umyjcie ręce zanim weźmiecie się za krojenie warzyw na sałatkę! Temperatura pieczenia jest bardzo ważna Należy także zwracać uwagę na temperaturę grillowania, ponieważ niedopieczone mięso (zwłaszcza drób) po spożyciu...

Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy
Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...