Frytki, panierowane skrzydełka kurczaka i pączki. Co te wszystkie potrawy mają ze sobą wspólnego? Oczywiście sposób przygotowania! Ich wspólnym mianownikiem jest smażenie w głębokim oleju. Tłuszcz niestety nie jest bardzo tani, dlatego jeśli często przyrządzacie coś, co wymaga takiego sposobu smażenia, pewnie zastanawiacie się, ile razy można użyć tego samego oleju. Zewsząd dochodzą sprzeczne opinie na temat wielokrotnego użycia tłuszczu. Jedni grzmią, że taki „recykling” zabija i można użyć jednego oleju do smażenia tylko raz, a inni przekonują, że takie postępowanie jest bezpieczne, ale pod kilkoma warunkami. Kto ma rację?

Czy smażenie jest bezpieczne?

Smażenie we fryturze lub garnku wypełnionym olejem jest dość popularną formą przyrządzania jedzenia. Wszystko dlatego, że żywność przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna – w końcu to tłuszcz niesie smak! A do tego smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jedzenie jest niezwykle chrupiące. Można się jednak zastanawiać, czy na pewno jedzenie tak przyrządzonych potraw jest zdrowe. Okazało się, że nie są one aż tak szkodliwe dla zdrowia, jak wcześniej przypuszczano, ale tylko pod warunkiem, że stosuje się do poniższych zasad!

#1 Odpowiednia temperatura

Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia. Powinna ona wynosić około 170-185 stopni Celsjusza w przypadku frytek, 185-190 dla pączków i nieco mniej, bo 165-175, jeśli przyrządzacie kurczaka. Trzeba też koniecznie zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia! Jeśli będzie zbyt wysoka, tłuszcz zacznie się dymić. Nie dość, że wydziela wówczas trudny do usunięcia zapach, to jeszcze staje się wówczas bardzo kancerogenny.

#2 Dobry tłuszcz

Podstawą bezpiecznego smażenia w głębokim tłuszczu jest jego jakość. Koniecznie używajcie oleju rafinowanego (oczyszczonego), który jest przeznaczony do smażenia oraz zwróćcie uwagę na to, czy ma wysoki punkt dymienia (powyżej 200 stopni Celsjusza). Dobry olej powinien też zawierać jak najmniej tłuszczów nasyconych.

Zobacz także:

#3 Co za dużo, to niezdrowo

Ważne jest, by nie przesadzić z ilością jedzenia, które wrzucacie na głęboki tłuszcz! Jeśli będzie go w garnku za dużo, to wówczas temperatura oleju spadnie i żywność wchłonie bardzo dużo oleju. To sprawi, że jedzenie będzie niezwykle tłuste i niezdrowe.

#4 Czysta frytura

Ta zasada jest bardzo, bardzo ważna! Można bowiem użyć kilka razy tego samego oleju pod warunkiem, że będzie on oczyszczony. Po każdym smażeniu w garnku z tłuszczem zostają małe fragmenty przyrządzanego w nim jedzenia. Jeśli je zostawicie, to sprawią one, że po ponownym podgrzaniu będą się palić, a tłuszcz zacznie się dymić. Dlatego koniecznie po każdym użyciu przefiltrujcie olej ze wszystkich drobinek z jedzenia.