Ile razy można podgrzewać resztki jedzenia? Wiele osób będzie zaskoczonych
Adobe Stock
Newsy

Ile razy można podgrzewać resztki jedzenia? Wiele osób będzie zaskoczonych

Jak to jest z tym podgrzewaniem jedzenia? Czy wielokrotne stawianie na gaz tej samej potrawy może grozić zatruciem pokarmowym?

W dzisiejszych czasach marnuje się tony jedzenia. Nie tylko tego nieprzetworzonego i niesprzedanego z półek sklepowych, ale także tego w domach.

Często zdarza się, że podczas gotowania obiadu źle porachujecie ilość porcji i z obiadu dla dwojga, wyjdzie wam gar dla całego oddziału wojska.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do jakiej temperatury należy odgrzewać jedzenie?

Na pewno przerabialiście już ten scenariusz. Garnek zupy o pojemności kilku dobrych litrów jedzony przez prawie cały tydzień…

W takich momentach zapewne wielu z was zastanawiało się, czy takie notoryczne odgrzewanie tej samej potrawy nie jest, aby szkodliwe.

Zobacz także
Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Warto wyjaśnić tę sprawę raz na zawsze. Wytyczne sanitarno-higieniczne mówią wprost. Danie odgrzewane będzie bezpieczne i niegroźne do spożycia po podgrzaniu do temperatury 75 st. C.

Taka temperatura gwarantuje pewność, że wewnątrz potrawy nie przeżyją żadne groźne dla zdrowia człowieka drobnoustroje, które mogły namnożyć się w niej nawet podczas odpowiedniego przechowywania.

Jak przechowywać potrawy w lodówce?

Jednak zanim przystąpicie z termometrem kuchennym do waszego bigosu czy sosu, sprawdźcie czy kilkudniowy obiad nie stracił swoich walorów bez względu na jego odgrzewanie.

Większość dań bez problemu „zniesie” w lodówce dwa, trzy, a nawet cztery dni. Ważne, by jednak w waszej chłodziarce panowała temperatura mniejsza niż 5 st. C.

Jeżeli trzymacie jedzenie w wyższej temperaturze, może przynieść to naprawdę opłakane skutki. Włącznie z namnożeniem się niezwykle groźnych bakterii listeria.

Wróćmy do odgrzewania jedzenia. Ile razy w takim razie można to zrobić, zanim jedzenie stanie się niezdatne do spożycia?

Ile razy można podgrzewać resztki jedzenia?

Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie. Zgodnie z wytycznymi o podgrzewaniu jedzenia do 75 st. C, obiad powinien być dobry nawet po trzecim i czwartym odgrzaniu.

Takie ryzyko powinny odpuścić sobie jednak osoby o obniżonej odporności, kobiety w ciąży, karmiące matki i osoby starsze. Dla nich dużo bezpieczniejsze będą obiady świeże.

Wydaje się jednak, że nie tędy droga. Radzimy wam przede wszystkim lepiej szacować ilość gotowanych posiłków.

Przewidujcie, ile porcji obiadu będzie wam potrzebne i w gotujcie w ten sposób, by nie mieć potem bólu głowy z jego odgrzewaniem.

Odpowiednie planowanie ilości ugotowanego obiadu jest ważne także ze względu na to, by potem nie musieć z bólem serca wyrzucać choćby przepysznego makaronu do kosza.

Czytaj także:

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po takim czasie nadaje się tylko do wyrzucenia
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po pewnym czasie będzie niebezpieczny dla zdrowia
Spożycie nieświeżego makaronu może przyprawić was o problemy żołądkowe. Podpowiemy wam, jak długo można trzymać ugotowany makaron w lodówce.

Szary, nieapetyczny wygląd wysuszonego, kilkudniowego makaronu skutecznie odstrasza przed jego spożyciem. Skąd jednak dokładnie wiadomo, że danie makaronowe nie nadaje się już do spożycia? Znamy szacunkowe i przybliżone dane na temat tego, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Zanim przystąpicie do zapoznania się z naszymi wytycznymi, pierwszą rzeczą przed odgrzaniem starego makaronu, będzie szybka i prosta kontrola jakości. Jeśli makaron wygląda nieładnie i nieapetycznie, a dodatkowo zaczyna pachnieć niezbyt zachęcająco, to pierwszy znak, że z daniem coś jest nie tak. Jeżeli jednak nadal macie wątpliwości co do tego, czy odgrzać obiad sprzed kilku dni, czy szukać składników na coś świeżego, rzućcie okiem na tę listę. Oto szacunkowa długość przechowywania różnych makaronów w lodówce: Ugotowany, domowej roboty makaron z mąki pszennej: 4-5 dni Świeży makaron  kupiony w sklepie po otwarciu opakowania (nieugotowany półprodukt dostępny w sklepowych lodówkach): 1-3 dni Ugotowany makaron pszenny: 3-5 dni Ugotowany makaron z soczewicy, fasoli lub grochu: 3-5 dni Ugotowany makaron bezglutenowy: 3-5 dni Ugotowane tortellini lub inne nadziewane kluseczki: 3-4 dni Lasagne, bologhnese, carbonara i inne makarony ugotowane i wymieszane z sosem:  ok. 2-3 dni Biorąc pod uwagę te szacunkowe dane, pamiętajcie także o tym, że większość z makaronowych dań na pewno nie nada się do spożycia po przekroczeniu jednego tygodnia w lodówce od dnia ugotowania. Jak długo można przechowywać gotowy makaron poza lodówką? Co z makaronami, które „leżakowały” poza lodówką przez dłuższy czas? Niestety zjedzenie gotowego dania, które pozostawało nawet dobę w temperaturze...

Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka
Flickr
Newsy
Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka
Idealne jajko kupowane w sklepie ma białą skorupkę, słomkowożółte białko i ciemnożółte żółtko. Jednak czasem coś może pójść nie tak i tak oto znajdujemy w jajku ślady życia...

Czy gdy kupujecie 10 jaj spodziewacie się, że w którymś z nich może rozwijać się pisklę? Kilka lat temu taka historia przydarzyła się klientce sklepu Netto, która to zdarzenie opisała tak oto na profilu grupy „Co dziś na obiad”: - Mały kurczak, pisklę... O mój... Jajka kupione w Netto. Przestrzegam. Gdyby nie te nitki, co pływały w wodzie, to bym to jajko pokroiła na talerzu. Coś przykrego, wstręt pozostanie. Sieć przeprosiła klientkę za wstrząs, który przeżyła i zajęła się wyjaśnianiem sprawy z hodowcą.  Kurczak w jajku kupionym w sklepie? Na ile to możliwe? Jajka znoszone przez kury na fermach niosek, to niezapłodnione jaja, w których nie ma szans rozwinąć się zarodek. Żeby to było możliwe, jajko najpierw trzeba zapłodnić, a na fermach kury czasem przez całe życie nie widzą nawet koguta, który mógłby to zrobić. Dlatego kupując jajka ze zwykłych hodowli, nie spodziewajcie się, że znajdziecie w nim żywy zarodek. Teoretycznie zarodek mógłby pojawić się w jajkach pochodzących z ferm ekologicznych, z wolnego wybiegu czy z wiejskich podwórek, pod warunkiem, że miały kontakt z kogutem. Tak się jednak nie dzieje, ponieważ po pierwsze koguty w hodowlach na jaja są izolowane, a jajka są zbierane na bieżąco, zanim kura zdoła je wysiedzieć. Żeby z jajka mogło się wykluć pisklę, musi ono przejść inkubacje w bardzo określonych warunkach: inkubacja trwa do 21 dni i w pierwszym okresie wymaga temperatury nawet 39 st. Celsjusza, a ostatnim tygodniu o 1-2 stopnie niższej, ale cały czas bardzo wysokiej. Natomiast jajka sprzedawane w sklepach po zebraniu trzymane są chłodzie, podobnie jak potem u nas w domach. Jak prawidłowo przechowywać jajka? Zanim jajka pokonają drogę z kurnika do waszych domów, są wcześniej magazynowane i transportowane....

Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt a będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt, a będzie idealne
Zastanawialiście się dlaczego mikrofalówka nie odgrzewa waszych posiłków równomiernie? Wszystko to dzieje się za sprawą nieodpowiedniego ułożenia jedzenia na talerzu.

Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce to dla wielu loteria. Czasami za zimne na dole, czasami zbyt gorące po bokach – dzisiaj podpowiemy wam, jak uniknąć takich wpadek. Niezależnie od tego czy podgrzewacie kotleta schabowego z ziemniakami, czy też talerz spaghetti bolognese, podczas odgrzewania jedzenia należy stosować się do tych samych wytycznych. W przeciwnym wypadku może okazać się, że nawet po paru minutach odgrzewania, wasz „schaboszczak” będzie ciepły tylko z jednej strony, a ziemniaki będą wciąż zimne jak lód! Dlaczego nie można podgrzewać w mikrofalówce plastikowych naczyń i folii? Niektórzy próbują eksperymentów z przykrywaniem talerza z jedzeniem folią aluminiową czy też plastikową pokrywką. Tego typu praktyki musimy wam stanowczo odradzić. Podgrzewanie do wysokich temperatur plastiku i innych tworzyw sztucznych może być groźne dla zdrowia. Wszystko za sprawą mikrocząsteczek plastiku, które mogą wyodrębnić się z naczynia lub folii w czasie nagrzewania i przeniknąć do pożywienia. Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofalówce? Zamiast tego, postępujcie z jedzeniem w następujący sposób. Przygotujcie porcję jedzenia do odgrzania – nie polecamy odgrzewania jedzenia w mikrofalówce od razu dla całej rodziny – duże ilości pożywienia nie odgrzeją się równomiernie w żaden sposób. Przygotujcie sporych rozmiarów płaski talerz i wyłóżcie na jego powierzchni jedzenie. Przestrzeń pośrodku talerza powinna pozostać pusta. Jedzenie powinno przypominać na talerzu coś w rodzaju pierścienia. Dzięki temu patentowi, ciepło podczas nagrzewania jedzenia mikrofalami będzie rozprowadzało się równomiernie po całym daniu. Wstawcie jedzenie do mikrofalówki na ok. 3-4 minuty na dużej mocy...

Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
AdobeStock
Newsy
Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
Nieregularne jedzenie i omijanie posiłków to plaga naszych czasów. Jeżeli wam też zdarza się nie zjeść obiadu, to ostrzegamy – niesie to za sobą poważne konsekwencje.

Żyjemy coraz szybciej. Niektórzy z braku czasu na ciepły posiłek w ciągu dnia albo nie jedzą nic, albo zjadają tylko jabłko lub słodkiego batonika zamiast obiadu. Jednak takie postępowanie grozi złymi konsekwencjami dla organizmu! Sprawdźcie, jak omijanie posiłków wpływa na wasze zdrowie. Dlaczego nie można pomijać obiadu? Specjaliści ostrzegają, że nieregularne posiłki lub omijanie niektórych z nich (zwłaszcza obiadu) niesie za sobą negatywne skutki. Dr Brooke Scheller opowiedziała o tym, dlaczego regularne odżywianie się jest tak ważne: Obiad (lunch) to kluczowy składnik naszej diety, który stanowi jedną trzecią dziennego spożycia pokarmów. To posiłek, który ma zapewnić nam energię na cały dzień w pracy(…)Omijanie przerwy na obiad w pracy sprawi, że po południu będziemy mniej produktywni, a wieczorem zjemy za dużo lub będziemy zajadać stres. Objadanie się w ciągu dnia Jedną z konsekwencji omijania obiadu i jedzenia w biegu jest objadanie się później w ciągu dnia. Organizm prędzej czy później upomni się o kalorie, których mu nie dostarczono! Dr Scheller przypomina: Jeżeli jemy za mało w ciągu dnia, to zwykle nadrabiamy to wieczorem objadając się niezdrowymi przekąskami. Spadek energii po południu Ludzie rezygnujący ze zjedzenia obiadu zwykle robią to bez trudu, ponieważ ich organizm czerpie energię ze śniadania. Jednak po południu, gdy zapasy się wyczerpią, ciało zacznie odmawiać współpracy! Burczy wam wtedy w brzuchu, boli was głowa, jesteście rozdrażnieni i nie macie energii do działania. Ważne jest nie tylko to czy w ogóle jecie obiad, ale też co wtedy jecie. Według Dr Schiller niewłaściwie skomponowany posiłek może dodatkowo wzmocnić nieprzyjemnie objawy i zmęczenie po południu: Czy zdarza się wam mieć złe samopoczucie...