golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy

Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?

Gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki. Musi być, bo inaczej potrawa nie jest już tak smaczna. Aby za każdym razem wychodziły idealnie, należy pamiętać o kilku zasadach, a przede wszystkim właściwym ugotowaniu kapusty.

Gołąbki to zawinięty farsz pół mięsny w liście ugotowanej kapusty. Mimo iż przygotowanie właściwego farszu jest kluczowe, to jednak bez kapusty tego dania w ogóle by nie było. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie tego warzywa do dalszej obróbki, by podczas zawijania liście się nie rwały ani nie były zbyt twarde. Gotowanie kapusty to zagadka dla wielu osób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczne gołąbki

Gołąbki to jedna z polskich tradycyjnych potraw. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, dlatego też nie pojawia się co tydzień na stole, ale przy większych okazjach. Mimo czasu, jaki trzeba im poświęcić, są jednym z ulubionych dań nie tylko Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Klasyczne gołąbki to nic innego jak farsz pół mięsny z kaszą bądź ryżem zawinięty w liście kapusty. Mogą również wystąpić w wersji wegetariańskiej z dodatkiem grzybów leśnych czy pieczarek. Gołąbki najczęściej są podawane polane sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wybór to już jest kwestia gustu. Niektórzy również jako dodatek do dania serwują również gotowane ziemniaki.

Kapusta do zawijania gołąbków

Wybór odpowiedniej kapusty do gołąbków to kluczowa sprawa. Dzięki niej danie trzyma się swojej formy, a poza tym ugotowana nadaje całej potrawie wyjątkowego smaku. Można by rzec, że gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki bądź frytki bez keczupu. Jednymi słowy, obowiązkowa rzecz! Najlepsze gołąbki są przygotowywane z młodej kapusty, która ma młode i delikatne liście. Wówczas idealnie nadają się do zawijania farszu. Oprócz zwykłej, białej kapusty dobrze w tym daniu sprawdzi się również kapusta włoska, pekińska, a nawet czerwona. Ta ostatnia może jednak nadać całemu daniu trochę innego aromatu.

Jak przygotować kapustę do gołąbków?

Kiedy odpowiednia kapusta jest wybrana, wówczas należy ją przygotować do dalszych etapów przyrządzania gołąbków. Każdą główkę bez względu na rodzaj trzeba obrać z wierzchnich liści. Zazwyczaj są one twardsze, niezbyt smaczne, a poza tym mogą być już uszkodzone, co utrudni zawijanie farszu. Jednak, by nie marnować żywności, warto je odłożyć, by później wyłożyć nimi garnek przygotowany do pieczenia bądź duszenia gołąbków. Kolejnym punktem jest wycięcie twardego korzenia w kapuście, zwanego również głąbem. Gdy główka kapusty jest po pierwszej obróbce, należy zagotować w większym garnku wodę z odrobiną soli lub cukru. Kiedy będzie wrzeć, trzeba włożyć kapustę do wrzątku i ugotować.

Ile gotować kapustę do gołąbków?

Czas gra tutaj kluczową rolę. Jeśli będzie zbyt krótki, liście będą twarde, a za długo to będą się rwać i rozchodzić podczas zwijania. Wówczas należy zachować umiar. Włożoną kapustę do wrzątku należy gotować na niewielkim ogniu przez 7 do 9 minut, a w międzyczasie główkę obracać kilka razy. Liście będą gotowe, kiedy pod naciskiem palca będą się uginać. 

Kapuściane liście
Wikipedia commons
Newsy
Oto najlepsza kapusta na domowe gołąbki. Jest miękka, nie rwie się i łatwo ją zawinąć
Bez dobrej kapusty ani rusz. Przynajmniej w przypadku gołąbków. Jak wybrać odpowiednią kapustę do tego dania?

Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że gołąbki to arcypolska potrawa. Karmiły nią nas nasze mamy i babcie, je się ją w Polsce od pokoleń. Tymczasem prawda o gołąbkach jest trochę inna. Sam fakt, że do gołąbków wykorzystuje się ryż, powinien zaświecić w naszych głowach lampkę ostrzegawczą. Kiedy w Polsce zaczęto robić gołąbki z ryżem? Chociaż pakownię ryżu założono w porcie gdyńskim już chwilę po odzyskaniu niepodległości Polski, tak na dobrą sprawę, białe ziarna pojawiły się powszechnie w polskiej kuchni dopiero grubo po II wojnie światowej. Musiało minąć kilka ładnych lat, gdy biedne polskie społeczeństwo mogło swobodnie dostać w sklepach ryż. Nasze babcie i mamy uczyły się tego wcześniej rzadko widzianego ziarna. Szybko wyklarował się przepis na farsz i kobiety zaczęły zawijać go w kapustę podobnie jak wigilijne gołąbki z kaszy gryczane. Nasze przepisy na gołąbki niewiele różnią się od tych z innych państw. Ryż i mięso zawijane w kapustę, a nawet w sałatę i liście winogron się niemalże wszędzie! Odpowiednia kapusta na gołąbki Wystarczy już historii. Wróćmy do kapusty. Podstawowa receptura na gołąbki przewiduje użycie oczywiście białej kapusty. Jaką wybrać? Najłatwiej będzie obgotować kapustę względnie młodą, z niekoniecznie dużymi liśćmi. Wybierzmy więc średniej wielkości główkę. Gotowanie gołąbków z bardzo młodej kapusty może być mocno kuszące, ale może wiązać się z ryzykiem. Młode liście kapusty łatwo będą rwały się podczas zawijania. Najgorszym z kolei wyborem na klasyczne gołąbki będzie kapusta z zeszłorocznego zbioru, która przeleżała w chłodniach cały rok. Taka biało-zielona główka może i nawet wygląda dość efektownie, ale jej liście mogą okazać się okropnie twarde nie tylko po gotowaniu, ale nawet jeszcze po ich...

Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy
Co zrobić, gdy liście na gołąbki znów wyszły po ugotowaniu za twarde? Przyda wam się ostry nóż i jeszcze jeden kuchenny przedmiot.

Każdy doświadczony kucharz powie, że w przygotowaniu gołąbków ważnych jest kilka podstawowych punktów: Wybór mięsa – najlepiej dość tłustego, by gołąbki nie stały się po wypieczeniu lub gotowaniu zbyt suche. Najlepiej sprawdzi się zmielona łopatka wieprzowa. Dobrze ugotowany ryż. Są tacy, którzy uważają, że do gołąbków nada się ryż ugotowany wcześniej al dente. Naszym zdaniem to błąd. Ryż powinien być ugotowany, a właściwie wypieczony odpowiednio miękko jeszcze przed wyrobieniem farszu, po to by potem nie rzęził pomiędzy zębami w trakcie jedzenia. Odpowiednio wybrana i ugotowana kapusta. O kapuście do gołąbków powiedziano już chyba wszystko. Nie powinna być przesadnie duża, gdyż takie zwykle są zbyt twarde. Kapustę na gołąbki powinno się gotować ok. 8-10 min we wrzątku do miękkości. A co, jeżeli ugotowana według najlepszych prawideł kapusta nadal nie zachwyca miękkością? Mamy na to prosty domowy sposób. Czego użyć do zmiękczenia liści kapusty na gołąbki? Będziecie potrzebowali jednego kuchennego przyrządu. Tą rzeczą jest płaski tłuczek. To właśnie za jego pomocą zmiękczycie twarde liście kapusty. Jak? Weźcie do ręki tłuczek i za jego pomocą postarajcie się delikatnie spłaszczyć powierzchnię zbyt twardych, ugotowanych już liści. Uderzajcie tłuczkiem w przerośnięte nerwy kapuścianych liści. W razie potrzeby twarde części możecie odciąć także cienko ostrym nożem. Jak długo piec gołąbki ze zmiękczonymi liśćmi kapusty ? Każdy sposób na zmiękczenie liści kapusty jest dobry. Od ich miękkości w dużej mierze zależy przecież wasz kulinarny sukces. Odpowiednio miękkie liście do gołąbków przekładają się na późniejszy czas pieczenia lub gotowania zawiniętych w nie gołąbków. Jeśli...

Sprawdzone sposoby na kapustę do gołąbków. Już nigdy się nie porwie
Adobe Stock
Newsy
Babciny sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków. Już nigdy się nie porwie 
Przygotowanie kapusty do gołąbków jest bardzo trudnym zadaniem. Sprawdź ten niezawodny sposób i zobacz, jak zrobić to w kilka minut.

Gołąbki to jedne z tradycyjnych polskich dań. Najczęściej występuje w wersji półmięsnej z dodatkiem ryżu i kaszy, zawinięte w liście kapusty. Ale bardzo popularne są również  gołąbki z sosem pomidorowym , gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym  czy gołąbki z kiszonej kapusty . To pyszne danie, ale niestety również bardzo czasochłonne. Najwięcej problemów sprawia zawsze kapusta. Co zrobić, żeby była miękka, łatwo się oddzielała i nie rwała? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów.  Jak przygotować kapustę na gołąbki?  Przed rozpoczęciem gotowania kapusty należy się pozbyć z wierzchu starych i stwardniałych liści. Przydadzą się one przy wykładaniu naczynia do obróbki termicznej. Następnie należy pozbyć się głąba kapusty oraz umyć całą główkę. W międzyczasie przygotować większy garnek z wodą - to właśnie on jest sekretem naszych babć -  nie może być za mały. Niektórzy dodają do wody cukier lub sól, a nawet olej. Wszystkie sposoby są godne uwagi. Kapustę należy włożyć do wrzątku wyciętym głąbem do góry. Powinna spędzić w wodzie około 7-9 minut na niewielkim ogniu, a w trakcie należy ją kilkakrotnie obrócić. Liście będą gotowe, kiedy ugną się po naciśnięciu palcem. Wówczas wystarczy delikatnie porozdzielać liście, a po ostudzeniu delikatnie usunąć stwardniałe części. Najlepsza kapusta na gołąbki Jakby nie patrzeć to w całym daniu kapusta odgrywa kluczową rolę. Dzięki niej gołąbki mają odpowiednią formę, a także aromat. Najlepiej sprawdza się młoda kapusta . Ona sprawi, że potrawa będzie delikatniejsza. Najczęściej Polacy przy przyrządzaniu tej potrawy decydują się na białą kapustę, jednak coraz popularniejsza staje się także kapusta włoska. Przy wyborze...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...