pierogi rekord
AdobeStock
Newsy

Ile pierogów lepicie na święta? Ta Polka pobiła rekord i w godzinę ulepiła tyle, że głowa mała

Myśleliście, że jesteście mistrzami w lepieniu pierogów na czas? Przekonajcie się, czy potraficie to robić tak szybko, jak pewna polska rekordzistka!

Często bywa tak, że pomimo składania sobie obietnic, że w tym roku święta będą na spokojnie przygotowane wcześniej, wielu z was pewnie w każde Boże Narodzenie ma poczucie, że żyje w niedoczasie. Jeszcze tyle do zrobienia, a za chwilę Wigilia! Szukanie i pakowanie prezentów, gruntowne porządki i sprzątanie wszystkich zapomnianych domowych zakamarków, a do tego dochodzi oczywiście gotowanie i pieczenie! Nic dziwnego, że dla tych, którzy przygotowują święta, ten czas nie jest zbyt magiczny, za to przysparza sporo stresu.

Z tego powodu część z was na pewno skorzysta z gotowych rozwiązań i kupi ciasta i pierogi na święta. Nic dziwnego – w wielu miejscach można dostać bardzo smaczne wyroby, które niczym się nie różnią od tych przygotowywanych w domu, a pozwolą wam zaoszczędzić bardzo dużo czasu. W dodatku kupując gotowe potrawy na Wigilię wspieracie lokalne restauracje, które przez obostrzenia spowodowane koronawirusem z trudem dają sobie radę. Jednak wiele osób uważa, że świąteczne potrawy należy przyrządzać samodzielnie i nie wyobrażają sobie, że mieliby je kupować. To wymaga ogromnego nakładu pracy i sporo krzepy – kto ma siłę, żeby wyrabiać gigantyczne ilości ciasta na świąteczne wypieki lub pierogi? Znaleźliśmy taką osobę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rekordzistka w lepieniu pierogów

Pani Beata Jasek pochodzi z Iwkowa, niewielkiej miejscowości w województwie małopolskim. Niedawno bardzo rozsławiła swoje rodzinne strony dzięki niesamowitemu talentowi, którym jest… lepienie pierogów! Pani Beata od kilkunastu lat pracuje w lokalach gastronomicznych i stała się prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego tradycyjnego, polskiego dania. Do tego stopnia, że postanowiła zapisać się na kartach historii i zaprosiła komisję Księgi Rekordów Guinessa do Iwkowa, by ta udokumentowała jej godne podziwu tempo w klejeniu pierogów. Nie uwierzycie, ale kobieta w godzinę ulepiła aż… 1066 pierogów ze śliwkami! Co daje wynik 3,4 sekundy na jednego pieroga. Imponujące!

Bliscy pani Beaty muszą być prawdziwymi szczęściarzami. Z takim talentem z pewnością co roku rozpieszcza ich ogromnymi ilościami pysznych pierogów!

Lewandowska pierogi
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Lewandowska pokazała, jak przygotowuje świąteczne pierogi. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
W diecie państwa Lewandowskich nie ma miejsca na półśrodki. Nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta. Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania. Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich. Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten. Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku. Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów. Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię. Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu. Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej Składniki: 250 g mąki z tapioki 80 g mąki kukurydzianej 80 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki ryżowej Szklanka wrzątku 1 łyżeczka sody Sól 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy. Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wyrobieniu...

wigilia
AdobeStock
Newsy
Genialne produkty na przejedzenie. Na pewno macie je w swojej kuchni 
Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Możecie łatwo zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości wykorzystując kilka produktów.

Święta się skończyły, a wam nadal dokucza poświąteczne przejedzenie? Nie jesteście jedyni! Kilka dni obfitego jedzenia może jeszcze jakiś czas dawać wam się we znaki. Uczucie pełności, ból brzucha, ospałość i brak energii to typowe objawy przejedzenia. Nie wspominając o dodatkowych kilogramach! Z niestrawnością można na szczęście sobie poradzić używając produktów, które każdy z was ma w kuchni. Świąteczne obżarstwo Trudno znaleźć kogoś, kto oparłby się świątecznym przysmakom. Mimo najszczerszych chęci i składanych sobie obietnic na pewno wielu z was i tak w święta je dużo więcej, niż wcześniej zakładało. Nie ma w tym kompletnie nic dziwnego – na Boże Narodzenie przygotowuje się bardzo dużo smacznego jedzenia i zbrodnią byłoby go sobie odmawiać. Do tego świąteczne ciasta i ogrom słodyczy… Dlatego wielu ludzi godzi się z faktem, że w święta po prostu jest się przejedzonym, a później trzeba o siebie zadbać. Najlepiej za pomocą poniższych produktów! Herbatki ziołowe – rumianek, mięta, szałwia czy koper włoski doskonale działają na przeciążony po świętach układ trawienny. Przyśpieszają proces trawienia i mają łagodzący wpływ na żołądek. Najlepiej przygotowywać sobie ziołowy napar po każdym posiłku. Czerwona herbata – udowodniono, że picie herbaty pu-erh zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dlatego warto pić ją około 2-3 godziny po jedzeniu. Alkohol – kieliszek mocnego alkoholu świetnie poprawia trawienie. Najlepiej, gdy jest to napój z dodatkiem ziół – doskonale sprawdzają się wódki ziołowe, popularne np. w Chorwacji. Może to być też zwykła wódka gorzka żołądkowa, ale pamiętajcie – co za dużo to niezdrowo! Na trawienie wystarczy wypić tylko jeden mały kieliszek! Ocet jabłkowy – ocet to kwas. Taki sam, jak...

Mąż Grażyny Wolszczak szczerze o swojej żonie: „Nie umie gotować”. Potrafi za to piec ciasta
ONS.pl
Newsy
Mąż Grażyny Wolszczak szczerze o swojej żonie: „Nie umie gotować”. Potrafi za to piec ciasta
W małżeństwie Grażyny Wolszczak i Cezarego Harasimowicza, panuje dość nietypowy podział obowiązków. Aktorka ponoć nie ma bladego pojęcia o gotowaniu…

Wbrew wyobrażeniom niektórych fanów i telewidzów, aktorzy także prowadzą zwykłe, codzienne życie. Jest ono oczywiście naznaczone potrzebą wypełniania codziennych obowiązków, takich jak pranie, sprzątanie i gotowanie. Jak to wygląda w przypadku jednej z bardziej lubianych par polskiego show-biznesu, czyli aktorki Grażyny Wolszczak i scenarzysty Cezarego Harasimowicza? Jak domowymi obowiązkami dzieli się z mężem Grażyna Wolszczak? Z jednej strony małżeństwo chętnie opowiada o podziale ról w swoim domu, z drugiej zaskakuje nietypowym układem, który panuje w ich kuchni. Okazuje się, że za obiady nie odpowiada pani domu. Zamiast tego pierze i… wkłada brudne naczynia do zmywarki . We wspólnym wywiadzie udzielonym jednemu z miesięczników, Cezary Harasimowicz opowiedział o tym, co sądzi na temat zdolności kulinarnych swojej żony: Nie umie gotować. Dlatego ja musiałem się nauczyć – bez ogródek wyznał mąż aktorki. Zaraz jednak po tym szczerym wyznaniu, scenarzysta lojalnie zaczął opowiadać o zaletach Wolszczak: Grażyna piecze znakomite ciasta i robi wyborną kaczkę w pomarańczach – wyjawił Harasimowicz.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Grażyna Wolszczak (@grazyna.wolszczak_official) Dlaczego Grażyna Wolszczak piecze ciasta tak rzadko? Znakomite ciasta i pieczona kaczka ? Brzmi bardzo smacznie! Niemniej jednak po chwili pani Grażyna wtrąciła swoje trzy grosze w cytowanym przez nas wywiadzie i zdradziła, że za pieczenie ciast zabiera się maksymalnie dwa razy do roku. Dlaczego? Według jej...

ciasto na pierogi przepis
Pixabay
Newsy
Idealne ciasto na pierogi według przepisu z 1920 r. Sekretem było wymieszanie letniej wody z tym składnikiem
Jak zrobić miękkie ciasto do pierogów? Ten przepis z 1920 roku wyjaśnia wszystko!

Pierogi są daniem, które uznano już za polską potrawę narodową. Każdy cudzoziemiec, który odwiedza nasz kraj dowie się z przewodnika, że nie może wrócić do domu nie próbując ruskich pierogów. Danie to ma bardzo długą historię. Pierwsza wzmianka o pierogach pojawiła się już w XIII wieku! Wówczas przyrządzano je głównie na święta i inne specjalne okazje. W XVII zadomowiły się już w polskiej kuchni i przyrządzano je w każdym domu. Przepis na pierogi można znaleźć nawet w najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku! Przez lata sposoby przygotowywania się zmieniały. Dziś prezentujemy wam przepis na bliższą współczesnej wersji pierogów recepturę z 1920 roku na idealne, miękkie ciasto na pierogi. Przepis na idealne ciasto na pierogi Może was zdziwić brak jajka w przepisie. Właśnie w tym tkwi sekret tego ciasta! Jajko sprawi, że pierogi wyjdą twarde, dlatego nie powinno się go w ogóle dodawać.  Natomiast tym, co gwarantuje delikatność i miękkość ciasta jest wymieszanie mąki z letnią (nie gorącą!) wodą i odrobiną oleju. Do przygotowania fantastycznego ciasta do pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mąki pszennej typ 450 Ponad 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na sitku patrząc uważnie, czy nie ma w niej żadnych zanieczyszczeń. Bardzo ważne jest, byście użyli mąki typu 450 (lub 480). W osobnym naczyniu wymieszajcie ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodajcie całość do przesianej mąki. Następnie zabierzcie się do wyrabiania – ugniatajcie ciasto tak długo, aż zacznie samo odchodzić od brzegów miski. Przełóżcie ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiajcie przez około 15 minut....