pierogi rekord
AdobeStock
Newsy

Ile pierogów lepicie na święta? Ta Polka pobiła rekord i w godzinę ulepiła tyle, że głowa mała

Myśleliście, że jesteście mistrzami w lepieniu pierogów na czas? Przekonajcie się, czy potraficie to robić tak szybko, jak pewna polska rekordzistka!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Często bywa tak, że pomimo składania sobie obietnic, że w tym roku święta będą na spokojnie przygotowane wcześniej, wielu z was pewnie w każde Boże Narodzenie ma poczucie, że żyje w niedoczasie. Jeszcze tyle do zrobienia, a za chwilę Wigilia! Szukanie i pakowanie prezentów, gruntowne porządki i sprzątanie wszystkich zapomnianych domowych zakamarków, a do tego dochodzi oczywiście gotowanie i pieczenie! Nic dziwnego, że dla tych, którzy przygotowują święta, ten czas nie jest zbyt magiczny, za to przysparza sporo stresu.

Z tego powodu część z was na pewno skorzysta z gotowych rozwiązań i kupi ciasta i pierogi na święta. Nic dziwnego – w wielu miejscach można dostać bardzo smaczne wyroby, które niczym się nie różnią od tych przygotowywanych w domu, a pozwolą wam zaoszczędzić bardzo dużo czasu. W dodatku kupując gotowe potrawy na Wigilię wspieracie lokalne restauracje, które przez obostrzenia spowodowane koronawirusem z trudem dają sobie radę. Jednak wiele osób uważa, że świąteczne potrawy należy przyrządzać samodzielnie i nie wyobrażają sobie, że mieliby je kupować. To wymaga ogromnego nakładu pracy i sporo krzepy – kto ma siłę, żeby wyrabiać gigantyczne ilości ciasta na świąteczne wypieki lub pierogi? Znaleźliśmy taką osobę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rekordzistka w lepieniu pierogów

Pani Beata Jasek pochodzi z Iwkowa, niewielkiej miejscowości w województwie małopolskim. Niedawno bardzo rozsławiła swoje rodzinne strony dzięki niesamowitemu talentowi, którym jest… lepienie pierogów! Pani Beata od kilkunastu lat pracuje w lokalach gastronomicznych i stała się prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego tradycyjnego, polskiego dania. Do tego stopnia, że postanowiła zapisać się na kartach historii i zaprosiła komisję Księgi Rekordów Guinessa do Iwkowa, by ta udokumentowała jej godne podziwu tempo w klejeniu pierogów. Nie uwierzycie, ale kobieta w godzinę ulepiła aż… 1066 pierogów ze śliwkami! Co daje wynik 3,4 sekundy na jednego pieroga. Imponujące!

Bliscy pani Beaty muszą być prawdziwymi szczęściarzami. Z takim talentem z pewnością co roku rozpieszcza ich ogromnymi ilościami pysznych pierogów!

Komentarze
Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...

Przeczytaj