Ile minut trzeba pracować, żeby kupić 1 kawę? Oto jak wypada Polska na tle innych państw
Adobe Stock/Flickr
Newsy

Ile trzeba pracować, żeby kupić 1 kawę? Oto jak wypada Polska na tle innych państw

Jak myślicie, ile minut przeciętny Polak musi pracować, by móc sobie pozwolić na kawę w kawiarni? Czy jesteśmy na szarym końcu peletonu państw razem z krajami afrykańskimi? A może bliżej nam do dobrze zarabiających sąsiadów z Europy? Zobaczcie. 

Kawa wypita na spotkaniu z przyjaciółmi na mieście kosztuje określone pieniądze, a tym samym czas przeznaczony na ich zarobienie. Analitycy z picodi.com postanowili policzyć, ile minut będą musieli pracować przeciętni Polacy, Niemcy czy choćby Czesi, by kupić filiżankę cappuccino w krajowych cenach. Ranking objął 102 kraje. 

Kto najdłużej musi pracować na 1 kawę? 

Chwila przyjemności posiedzenia w kawiarni okraszona smakiem kawy oznacza w niektórych państwach nawet półtoragodzinną harówkę. Tyle muszą bowiem pracować osoby mieszkające w Indonezji i na Sri Lance. Jeżeli bylibyście przeciętnymi mieszkańcami Nigerii, to przy stoliku z kawą usiedlibyście dopiero po ponad dwóch godzinach roboty.  

  • Sri Lanka – 92 minuty 
  • Indonezja – 95 minut 
  • Nigeria – 135 minut 

W jakich krajach pracuje się najkrócej na 1 kawę? 

Najkorzystniejsze relacje pomiędzy ceną kawy a lokalnymi zarobkami mają mieszkańcy Andory, Australii, Szwajcarii i Luksemburga. W tych krajach na kawę można sobie pozwolić już po 8 lub 9 minutach pracy. Tuż za nimi plasuje się Nowa Zelandia i europejscy pewniacy, czyli Włosi, Niemcy i Francja, a także oczywiście wszechpotężne Stany Zjednoczone. Gdzie w tym wszystkim jesteśmy my – Polacy? 

  • Andora – 8 minut 
  • Australia – 8 minut 
  • Szwajcaria – 9 minut 
  • Luksemburg – 9 minut 
  • Nowa Zelandia – 11 minut 
  • Włochy - 11 minut 
  • Niemcy – 11 minut 
  • USA – 11 minut 
  • Francja - 12 minut 
Zobacz także
Tej rzeczy nie powinno się robić po wypiciu kawy. Specjaliści twierdzą, że to duży błąd

Tej rzeczy nie powinno się robić po wypiciu kawy. Specjaliści twierdzą, że to duży błąd

Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć

Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć

Ile musi pracować Polak, by kupić sobie cappuccino? 

W kraju nad Wisłą średnia cena cappuccino to 11,31 zł (w przeliczeniu 2,39 €). Na taką przyjemność przeciętny Polak musi pracować 23 minuty, co daje nam 45. miejsce w rankingu. 

Za Polską jest Serbia, Rumunia i Litwa, ale jeszcze dalej Rosja, Białoruś, a także Grecja i Chiny. Tylko o minutę wyprzedza nas Bułgaria, Estonia i Słowacja. A wynik 23 minut uzyskuje również Algieria. 

Gdzie pije się najdroższą kawę? 

Ceny kawy w niektórych państwach odbiegają od tych, do których się przyzwyczailiście. Najdroższa kawa jest do kupienia w Danii i kosztuje ponad 5 €. Podobnie zresztą jest w Hongkongu i Katarze. 

Wyjątkowo tanio jest natomiast na Ukrainie (1,07 €), a także w Algierii (0,58 €) i Tunezji (0,70 €). 

Źródło: picodi.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...

Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy
Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

kiełbasa
Adobe Stock
Newsy
Czy kiełbasa zniknie ze sklepów? Unia Europejska zaskakuje nowymi wytycznymi
Unia Europejska wprowadza nowe zasady handlu mięsem. Te będą dotyczyć wszystkich krajów członkowskich, łącznie z Polską. Restrykcyjne przepisy związane z importem mięsa mają wejść w życie już 1 stycznia!

Nowe przepisy ustanowione przez Unię Europejską sprawią, że od nowego roku niegotowane produkty, takie jak kiełbasa oraz gotowe, na przykład hamburgery, nie będą importowane. Wyjątkiem będą przypadki, w których temperatura mrożenia wyniesie mniej niż -18 st. C. Czy kiełbasa zniknie z Polskich sklepów? Te zasady, na szczęście nie sprawią, że w Polsce zabraknie kiełbasy. W końcu jest ona flagowym i jednocześnie jednym z najstarszych produktów wytwarzanych w naszym kraju!  Polska kiełbasa od lat pieści nie tylko podniebienia rodaków. Chwalą ją również cudzoziemcy! Ten fakt nie dziwi, bowiem mnogość jej rodzajów jest imponująca. Mamy przecież kiełbasę jałowcową, żywiecką, śląską, krakowską, a nawet białą. Pieczona, gotowana, grillowana czy wędzona – każda smakuje tak samo dobrze! Polska przestanie eksportować mięso? Polskie mięso, w tym również kiełbasa, od lat są eksportowane do wielu, nie tylko europejskich, krajów. Naszymi głównymi kierunkami są:  Niemcy, Holandia, Hiszpania, Wielka Brytania, Francja oraz Włochy.  W ciągu roku wysyłamy ponad 500 tysięcy ton mięsa, przede wszystkim schłodzonego i mrożonego. Większość ląduje w krajach członkowskich Unii Europejskiej. I choć statyczny Polak zjada aż 65 kilogramów mięsa rocznie, to jego eksport jest niewątpliwe ważnym elementem naszej gospodarki. UE chce zminimalizować ryzyko zakażenia Jak zaznacza rada Unii Europejskiej, zaostrzenie przepisów ma na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się poważnych chorób, takich jak chociażby ptasia grypa, a nawet koronawirus, którego ostatnio wykryto w Chinach w mięsie przybyłym z Brazylii. Rada podkreśla również, że dzięki temu kraje zaczną promować swoje lokalne produkty i przestaną opierać się na tych z...