Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta
AdobeStock
Newsy

Ile minut smażyć wątróbkę? Pilnujcie tego czasu a będzie idealnie soczysta

Kupiliście wątróbkę i chcecie ją usmażyć na patelni? Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wasze mięso zawsze będzie smaczne i soczyste.

Wątróbka to jedno z najdelikatniejszych mięs. W polskich domach zwykle podaje się ją smażoną z cebulą lub z dodatkiem jabłek a nawet gruszek. Jak prawidłowo usmażyć wątróbkę, żeby nie była twarda i miała doskonały smak?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smażyć wątróbkę?

W czym tkwi sekret idealnej wątróbki? Tak naprawdę jest ich co najmniej kilka. Trzymajcie się tych wskazówek a wasza wątróbka zawsze będzie idealna.

  • Zanim przystąpicie do smażenia wątróbki, powinniście ją dobrze oczyścić z błonek i żyłek, a następnie spłukać pod zimną wodą.
  • Żeby wątróbka była po usmażeniu smaczna i soczysta, wymoczcie ją wcześniej w mleku. Przed smażeniem mięso oczyśćcie papierowym ręcznikiem, a następnie obtoczcie delikatnie w mące i usmażcie.
  • Zanim zaczniecie smażyć wątróbkę powinniście dobrze rozgrzać na patelni tłuszcz. Sprawdzicie to stosując bardzo prosty trik, który polega na wrzuceniu na patelnię odrobiny bułki tartej. Jeśli bułka zacznie skwierczeć oznacza to, że olej jest odpowiednio rozgrzany.
Zobacz także
Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad

Ile minut smażyć wątróbkę?

Wątróbka jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego czasu smażenia.

  • Jeśli zależy wam na średnio-krwistej wątróbce, wystarczy, że będziecie ją smażyć przez 3 minuty z każdej ze stron.
  • Aby otrzymać dobrze wysmażoną wątróbkę, należy ją smażyć po 5 minut po każdej ze stron.

Ważne, aby nie przewracać zbyt często mięsa na patelni, ponieważ czas smażenia wątróbki znacznie się wtedy wydłuży. Jeśli obawiacie się, że wasza wątróbka się przypali, zmniejszcie ogień i pozwólcie jej smażyć się przez trzy lub pięć minut po każdej ze stron.

Czym przyprawiać wątróbkę?

Do wątróbki najbardziej pasuje sól i pieprz. Pamiętajcie jednak, że o ile tej drugiej przyprawy możecie użyć nawet podczas smażenia, nigdy nie róbcie tego samego z solą. Jeśli posolicie mięso w trakcie smażenia zrobi się ono twarde. Dlatego soli lepiej użyć pod sam koniec smażenia lub jak wątróbka będzie już na naszym talerzu.

Źródło: gotujmy.pl

 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...

Jak sprawić, by wątróbka była bardziej soczysta?
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten składnik pod koniec smażenia wątróbki. Dzięki temu będzie bardziej soczysta
Jeśli należycie do grona wiernych fanów podrobów, a w szczególności wątróbki, koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego oryginalność tkwi w jednym składniku dodanym pod koniec smażenia.

Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna.  Jak sprawić, by wątróbka była soczysta? Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić, by wasza wątróbka była idealna koniecznie sięgnijcie po masło. Dodane pod koniec smażenia sprawi, że mięso stanie się nieziemsko soczyste.  Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem wątróbki na patelni namoczyć ją w zimnym mleku, dzięki temu zachowa swój niepowtarzalny, jasny kolor. Zwróćcie także uwagę na moment, w którym mięso powinno zostać posolone. Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem. W innym przypadku stanie się twarde, szare i suche. Skoro poznaliście już wszystkie tajne rady dotyczące przyrządzania wątróbki śmiało zaserwujcie ją na najbliższy obiad. W towarzystwie bakłażana i cebulki będzie smakować wybornie. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Będziecie potrzebować: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju 1 szklanki zimnego mleka Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie zimnym mlekiem i odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu osuszcie mięso i przełóżcie do czystej miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki...

Wątróbka w mleku
AdobeStock
Newsy
W jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? W zimnym czy ciepłym? Wielu było w błędzie
Dobra obróbka wątróbki to podstawa! Sprawdźcie jak właściwie moczyć ją przed smażeniem.

Żeby przygotowana przez was wątróbka była miękka, pyszna i miękka, musicie przestrzegać pewnych zasad. Wiele sposobów obróbki może skutecznie zniszczyć ten delikatny kawałek mięsa. Wiele osób nie przepada za wątróbką, ale może to dlatego, że nie jedli jej dobrze przygotowanej. Jak przygotować wątróbkę do smażenia? Kluczowy jest proces przygotowania wątróbki do obróbki. Przed usmażeniem, musicie wykonać pewne czynności, bo inaczej wątróbki nie będzie można już uratować. To bardzo delikatne i wdzięczne mięso, które jednak łatwo zepsuć. Oczyszczenie wątróbki Pierwszą czynnością przy przygotowywaniu wątróbki, jest zdjęcie z niej błonek. Wątróbka nie powinna mieć przyczepionego woreczka żółciowego, ale jeśli go ma, koniecznie się go pozbądźcie. Wątróbka z żółcią wyjdzie bardzo gorzka, wręcz niejadalna. Moczenie wątróbki w mleku Wątróbkę musicie też przed smażeniem wymoczyć w mleku. Włóżcie ją koniecznie do ziemnego mleka. Ciepłe mleko źle wpływa na mięso wątroby! Dzięki wymoczeniu w mleku wątróbka będzie miała jasny kolor po usmażeniu, a jej smak będzie przyjemniejszy i bardziej łagodny. Solenie wątróbki Nie sólcie nigdy wątróbki przed smażeniem! Sól wyciąga z mięsa wodę i soki. Jeśli posolicie wątróbkę za wcześnie, zrobi się twarda, szara i sucha. Pamiętajcie o tej zasadzie. Smażenie wątróbki Wątróbkę smaży się krótko. Łącznie ok. 5 minut. 2-3 minuty smażenia z każdej strony są wystarczające. Wątróbka powinna być różowa w środku, ale nie surowa. Dodatki do smażonej wątróbki Wątróbka nie posmakuje każdemu. Jeśli przygotujecie do niej odpowiednie dodatki, jest duża szansa,...

jak smażyć wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Ten sprytny trik znają tylko nieliczni
Choć wątróbka zjednała sobie wielu wiernych fanów, jej przygotowywanie w domu należy do rzadkości. Bowiem umieszczone na patelni mięso niesamowicie strzela i pryska na całą kuchnie, a przecież nikt nie lubi sprzątać tego typu zabrudzeń. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Bez względu na to czy wątróbka jest drobiowa czy wieprzowa, podczas jej przygotowania wiele pań domu nie radzi sobie z pryskającym wszędzie tłuszczem. Jak się okazuje to skutek nieprawidłowego smażenia. Jak więc postępować z tym mięsem? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Po pierwsze pamiętajcie, że zanim oprószycie wątróbkę mąką powinniście ją dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Możecie to zrobić na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.  Po drugie nie przewracajcie mięsa co chwila, jeśli nie wymaga tego sytuacja. Poczekajcie kilka minut aż przyrumieni się z jednej strony i dopiero wtedy obróćcie ją na drugą.  I ostatnia rada – pod żadnym pozorem nie nakłuwajcie wątróbki widelcem! Do jej przewracanie użyjcie specjalnych szczypiec kuchennych lub szpatułki.  Skoro wiecie już, jak należy postępować z tego typu mięsem, możecie się śmiało zabrać za jego przygotowanie. Wątróbka z dodatkiem cebuli i bakłażana, będzie smakować wybornie! Sami się przekonajcie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Składniki: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki umieśćcie w misce z wątróbką. Całość posypcie mąką i dokładnie wymieszajcie. Na rozgrzanej patelni umieśćcie masło i olej. Kiedy się rozpuszczą...