Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste
Adobe Stock
Newsy

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Jaki jest sposób na idealne kotlety schabowe? Czas smażenia jest ogromnie ważny.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Teorii na ten temat jest już chyba tyle, ilu kucharzy. Jedni mówią, że cała tajemnica tkwi w mięsie. Inni, że wszystko zależy od kolejności wykonywanych czynności przy kotletach. Są jeszcze teorie o specjalnych składnikach marynaty do schabowych, a nawet sposobach rozbijania kotletów tłuczkiem. Czy istnieje receptura idealna na miękkie kotlety? Wiele z wymienionych metod się sprawdza, więc warto niektóre z nich wypróbować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego czas smażenia schabowych jest ważny?

Kotlety nie mogą się smażyć zbyt krótko, ponieważ mogą się dobrze nie upiec i będą surowe w środku. A zjedzenie surowej wieprzowiny, może się skończyć bardzo nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym! Część osób w obawie przed takim wypadkiem trzyma kotlety długo na patelni. Zwykle zbyt długo, więc w efekcie schabowe są suche i przypalone. Łatwo można przedobrzyć! Jaki jest więc idealny czas smażenia? Eksperci twierdzą, że kotlety schabowe należy smażyć po około 2 minuty z każdej strony, na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu.

Zobacz także
Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego

Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego

Czy smażyć kotlety od razu po panierowaniu?

Niby w smażeniu kotletów nie ma nic skomplikowanego, ale mistrzowie kuchni dobrze wiedzą, że to nieprawda! Gotowanie jest trochę jak zabawa w chemika. Czas, proporcje i temperatura są ogromnie ważne. Jeden drobny błąd i potrawa może się nie udać! Te zasady dotyczą także kotletów. Wiedzieliście na przykład, że nie powinno się odstawiać panierowanych kotletów? Należy je smażyć od razu po obtoczeniu w bułce, ponieważ jeśli pozwolicie im poleżeć, bułka wchłonie wilgoć z mięsa i kotlety będą suche. A to nie jedyny błąd, który może zepsuć schabowe!

Sposoby na miękkie schabowe

Poznajcie pozostałe sposoby na to, by kotlety wyszły miękkie:

schabowe
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy
Ile milimetrów powinien mieć prawdziwy kotlet schabowy? Zdziwicie się. Sprawdźcie
Jak u was w domu rozbijało się kotlety? Na grubo czy na cienko? A może w ogóle? Dowiedzcie się, co sądzą na ten temat eksperci.

Kotlety ze schabu są typową polską potrawą, która regularnie pojawia się w wielu domach na obiad. Wszyscy uwielbiają kotlety! Czasami niestety wychodzą niezbyt smaczne. Winne temu może być mięso lub sposób przygotowania. Wiecie co zrobić, by schabowe były idealne? Przygotowaliśmy dla was kilka trików, dzięki którym kotlety zawsze wyjdą pyszne i kruche!   Każdy ma swój sposób na kotlety. To, czy będą smakowały, zależne jest od paru czynników. Ważne jest dobre mięso i tłuszcz, a także odpowiednia technika smażenia i rozbijania. To ostatnie bywa tematem kłótni między starszym i młodym pokoleniem! Część starszych osób uważa bowiem, że kotlety należy rozbijać minimalnie i smażyć je dość grube. A niektórzy w ogóle są przeciwni rozbijaniu i uważają to za zbrodnię na kotletach! Spotkaliście się z takimi schabowymi, które nie są w ogóle rozbite tłuczkiem i smażone od razu po pokrojeniu i obtoczeniu w bułce? Kolejnym sposobem na przygotowywanie kotletów, który według starszych ludzi jest jedyny i słuszny, to przyprawianie schabowych tylko solą i pieprzem – niczym innym! Z kolei młodsi ludzie chętniej eksperymentują w kuchni i wymyślają ciekawe marynaty do kotletów. Podchodzą też mniej ortodoksyjnie do kwestii rozbijania kotletów i jeżeli lubią, to za pomocą tłuczka rozbijają mięso na cienkie płaty. Kto ma rację? Idealne kotlety Eksperci od gotowania uważają, że idealny kotlet schabowy powinien mieć grubość 3 milimetrów! Ale czy ktoś naprawdę będzie chodził w kuchni z miarką i mierzył schabowe? Podany wymiar jest oczywiście orientacyjny, ale może rzeczywiście warto wziąć go sobie do serca? Inne triki na zrobienie smacznych kotletów schabowych to: Porządna marynata – jeśli zanurzycie schabowe w...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Flickr
Triki kulinarne
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki. Uważajcie, by nie wyłożyć się na kręceniu kurkiem od gazu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej To jednak nie wszystko. Clou programu zawiera się bowiem we właściwym smażeniu popularnych schaboszczaków. To dzięki niemu kotlety mają odpowiednio wyglądającą panierkę, a także chrupki smak. Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na...