schabowe
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy

Ile milimetrów powinien mieć prawdziwy kotlet schabowy? Zdziwicie się. Sprawdźcie

Jak u was w domu rozbijało się kotlety? Na grubo czy na cienko? A może w ogóle? Dowiedzcie się, co sądzą na ten temat eksperci.

Kotlety ze schabu są typową polską potrawą, która regularnie pojawia się w wielu domach na obiad. Wszyscy uwielbiają kotlety! Czasami niestety wychodzą niezbyt smaczne. Winne temu może być mięso lub sposób przygotowania. Wiecie co zrobić, by schabowe były idealne? Przygotowaliśmy dla was kilka trików, dzięki którym kotlety zawsze wyjdą pyszne i kruche!

 

Każdy ma swój sposób na kotlety. To, czy będą smakowały, zależne jest od paru czynników. Ważne jest dobre mięso i tłuszcz, a także odpowiednia technika smażenia i rozbijania. To ostatnie bywa tematem kłótni między starszym i młodym pokoleniem! Część starszych osób uważa bowiem, że kotlety należy rozbijać minimalnie i smażyć je dość grube. A niektórzy w ogóle są przeciwni rozbijaniu i uważają to za zbrodnię na kotletach! Spotkaliście się z takimi schabowymi, które nie są w ogóle rozbite tłuczkiem i smażone od razu po pokrojeniu i obtoczeniu w bułce? Kolejnym sposobem na przygotowywanie kotletów, który według starszych ludzi jest jedyny i słuszny, to przyprawianie schabowych tylko solą i pieprzem – niczym innym! Z kolei młodsi ludzie chętniej eksperymentują w kuchni i wymyślają ciekawe marynaty do kotletów. Podchodzą też mniej ortodoksyjnie do kwestii rozbijania kotletów i jeżeli lubią, to za pomocą tłuczka rozbijają mięso na cienkie płaty. Kto ma rację?

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Magda Gessler odpowiada na pytania

Idealne kotlety

Eksperci od gotowania uważają, że idealny kotlet schabowy powinien mieć grubość 3 milimetrów! Ale czy ktoś naprawdę będzie chodził w kuchni z miarką i mierzył schabowe? Podany wymiar jest oczywiście orientacyjny, ale może rzeczywiście warto wziąć go sobie do serca?

Inne triki na zrobienie smacznych kotletów schabowych to:

  • Porządna marynata – jeśli zanurzycie schabowe w aromatycznej marynacie i odstawicie na kilka godzin do lodówki, to mięso będzie znacznie bardziej soczyste.
  • Krótki czas smażenia – nie powinno się przesmażać kotletów, ponieważ wyjdą twarde i suche.
  • Dobry tłuszcz – najlepiej smażyć na oleju rzepakowym lub smalcu. Nie smażcie nigdy na oliwie! W wysokiej temperaturze zaczyna wydzielać rakotwórcze substancje.
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste
Adobe Stock
Newsy
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste
Jaki jest sposób na idealne kotlety schabowe? Czas smażenia jest ogromnie ważny.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe ? Teorii na ten temat jest już chyba tyle, ilu kucharzy. Jedni mówią, że cała tajemnica tkwi w mięsie. Inni, że wszystko zależy od kolejności wykonywanych czynności przy kotletach. Są jeszcze teorie o specjalnych składnikach marynaty do schabowych , a nawet sposobach rozbijania kotletów tłuczkiem . Czy istnieje receptura idealna na miękkie kotlety? Wiele z wymienionych metod się sprawdza, więc warto niektóre z nich wypróbować. Dlaczego czas smażenia schabowych jest ważny? Kotlety nie mogą się smażyć zbyt krótko, ponieważ mogą się dobrze nie upiec i będą surowe w środku. A zjedzenie surowej wieprzowiny , może się skończyć bardzo nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym! Część osób w obawie przed takim wypadkiem trzyma kotlety długo na patelni. Zwykle zbyt długo, więc w efekcie schabowe są suche i przypalone. Łatwo można przedobrzyć! Jaki jest więc idealny czas smażenia? Eksperci twierdzą, że kotlety schabowe należy smażyć po około 2 minuty z każdej strony, na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu . Czy smażyć kotlety od razu po panierowaniu? Niby w smażeniu kotletów nie ma nic skomplikowanego, ale mistrzowie kuchni dobrze wiedzą, że to nieprawda! Gotowanie jest trochę jak zabawa w chemika. Czas, proporcje i temperatura są ogromnie ważne. Jeden drobny błąd i potrawa może się nie udać! Te zasady dotyczą także kotletów. Wiedzieliście na przykład, że nie powinno się odstawiać panierowanych kotletów? Należy je smażyć od razu po obtoczeniu w bułce, ponieważ jeśli pozwolicie im poleżeć, bułka wchłonie wilgoć z mięsa i kotlety będą suche. A to nie jedyny błąd, który może zepsuć schabowe! Sposoby na miękkie schabowe Poznajcie pozostałe sposoby na to, by kotlety wyszły miękkie: Małe kawałki – niewielkie kawałki...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Ten składnik w kulinariach ma raczej zła sławę. Kucharki sypały ją w czasach PRL-u do ziemniaków bez opamiętania. Jednak używając odrobiny tego proszku w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety schabowe? Przypominamy 4 zasady smażenia idealnych...

Na czym smażyć schabowe? Od tego
Własne
Newsy
Na czym smażyć schabowe? Od tego zależy, czy kotlety się udadzą
Kotlety schabowe królują na polskich stołach. Mimo tego, wielu z nas wciąż popełnia te same błędy przy ich smażeniu.

Popularne „schaboszczaki” szturmem podbiły serca Polaków w czasach głębokiego PRL-u. Za tzw. komuny właśnie to danie stało się symbolem awansu społecznego ludu pracującego miast i wsi. Jak było z poziomem życia w czasach realnego socjalizmu, wszyscy wiemy. Nikomu nie trzeba przypominać pustych półek w sklepach i innych tego typu problemów. Kotlet schabowy jednak pozostał wśród nas po transformacji ustrojowej. Danie podawane z tłuczonymi ziemniakami i surówką nie zostało przez Polaków odrzucone. Nie stało się tak nawet pomimo tego, że „schaboszczak” to jedynie ubogi krewny szlachetnego sznycla wiedeńskiego. Jak smażyć schabowe? Pochodzenie kotleta to jedno, ale czym innym jest jego smak. Dobrze przyrządzony schabowy wcale nie musi być powodem do wstydu polskiej kuchni. Jeżeli przyrządza się schabowe z dobrego, świeżego mięsa i przestrzega podstawowych zasad podczas jego smażenia, można śmiało podać to danie podczas każdej uroczystości. I tutaj przechodzimy już do sedna sprawy. Podstawowe zasady podczas smażenia – to część, o której wiele osób zbyt łatwo zapomina. Jakie błędy popełniamy podczas smażenia kotletów schabowych? Ta lista przypomina całą litanię. Jednym z podstawowych błędów jest oczywiście to, jak smażymy. Zanim zaczniemy smażyć schabowe, powinniśmy w pierwszej kolejności dobrze rozgrzać tłuszcz na naszej patelni. Jeżeli tego nie zrobimy i za wcześnie włożymy mięso na patelnię, nasze kotlety nasiąkną tłuszczem i panierka będzie kompletnie nieudana. Na czym smażyć kotlety schabowe? Nie można jednak przesadzić też w drugą stronę. Zbyt mocno rozgrzany olej lub smalec podczas smażenia kotletów to gwarancja spalenizny na kotlecie i okropnego zapachu i dymu w całym mieszkaniu. Kolejna kwestia to sposób, w jaki smażymy kotlety....