Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem. Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości.
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości

Picie kawy nie tylko sprawia radość, ale ma też znaczenie prozdrowotne. Możecie jej pić sporo, ale uwaga: nie przesadźcie!

Katarzyna Bosacka, choć nie jest lekarką, przez lata swojej pracy dziennikarskiej stała się ekspertką od zdrowego żywienia. W autorskim programie „Wiem, co jem, wiem co kupuję” uczy widzów, jak czytać etykiety produktów. Obnaża też chwyty marketingowe stosowane przez producentów żywności, używających sformułowań „light”, „bez cukru” czy „naturalne”.

Bosacka jako matka czwórki dzieci najlepiej wie, co wkładać do koszyka w sklepie, żeby zdrowo żywić rodzinę. Dziennikarka nie opiera jednak swoich programów na matczynej intuicji. Publikacje konsultuje z ekspertami z zakresu zdrowia, żywienia, dietetyki. Na co dzień współpracuje z lekarzami i dietetykami. W rezultacie zdołała zbudować sobie dużą wiarygodność wśród Polaków. Co Katarzyna Bosacka mówi o kawie? Czy jest zdrowa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kawa pobudza i poprawia nastrój?

Kawa rzeczywiście pobudza i poprawia nastrój, a przyczyną jest kofeina zawarta w kawie. Jej działanie polega na pobudzaniu ośrodkowego układu nerwowego. Wpływa to na koncentrację, refleks i poprawę nastroju. Działa na korę mózgową, zwęża naczynia w mózgu, dzięki czemu łagodzi objawy migreny.

Najwyższe stężenie kofeiny występuje we krwi po 40-60 minutach po wypiciu kawy. Dlatego nie warto pić kubka za kubkiem. Trzeba spokojnie poczekać, aż kofeina zacznie działać.

Katarzyna Bosacka swój pierwszy program o kawie zrobiła już w 2011 roku. Poświęca jej czas nie tylko dlatego, że kawa jest popularnym napojem, wprowadzającym w dobry nastrój, ale też dlatego, że ma szerokie właściwości zdrowotne i warto ją pić.

Dziennikarka w wywiadzie udzielonym dla Jastrząb Post, powiedziała:

Dlatego, że kawa ma w sobie kofeinę, która powoduje, że po wypiciu kawy otwiera nam się jedno oko, potem drugie. Świat wydaje się lepszy, sympatyczniejszy. I to właśnie robi kofeina. Czyli wprowadza nas w dobry nastrój. Jak mamy dobry nastrój, to mamy też więcej przeciwciał we krwi. Kawa ma w sobie przeciwutleniacze, które sprawiają, że krążenie krwi jest lepsze, bo kawa, jakby się zastanowić jest bardzo blisko kakaowca. I kawa i kakaowiec zawierają w sobie przeciwutleniacze, mają też magnez.

Zobacz także
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Ile kubków kawy można wypić dziennie?

Poglądy na kawę zmieniały się na przestrzeni lat. Jednak już od 2012 roku kawa jest uznawana przez WHO czyli Światową Organizację Zdrowia, za substancję prozdrowotną.

Katarzyna Bosacka także od dawna mówi o prozdrowotnych właściwościach kawy:

Już wtedy mówiłam, że kawa jest zdrowa, że nie należy się jej bać i żeby bardziej pić kawę niż napoje energetyczne. I potem bum, w 2012 Światowa Organizacja Zdrowia wpisała kawę jako produkt, który działa prozdrowotnie. Więc to jest przez Światową Organizację Zdrowia zaklepane.

Dziennikarka zachęca do picia kawy bez obaw, powołując się na opinie ekspertów, wg. których nawet osoby z nadciśnieniem mogą wypić do 4 filiżanek dziennie:

Tak więc w tej chwili oświadczenie kardiologów – bo kardiolodzy i diabetolodzy, to są dwie grupy, które najlepiej znają się na żywieniu – mówią, że dzisiaj nawet osoby z nadciśnieniem mogą wypić 4 filiżanki kawy dziennie i nic się nie stanie.

Pamiętając jednak o tym, że odczuwalne działanie napojów zawierających kofeinę, jak kawa czy herbata, pojawia się z opóźnieniem około 40-60 minut,  jak już wspominaliśmy po wypiciu kubka należy poczekać, aż zacznie działać i nie spieszyć się z kolejną porcją.

Kofeinę, jak wiele innych produktów można przedawkować, ryzykując zatrucie. Objawami zatrucia są między innymi:

  • Nerwowość
  • Bezsenność
  • Kołatanie serca
  • Drżenie rąk

Możecie się więc cieszyć kilkoma kubkami kawy dziennie, pamiętając jednak żeby nie przesadzić z jej ilością. Warto także zaznaczyć, że tolerancja na kofeinę może różnić się w przypadku różnych osób.

Źródło: Jastrząb Post, Poradnikzdrowie.pl, hellozdrowie.pl

kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy
Pijecie rano kawę? W takim razie z pewnością popełniacie ten ogromny błąd
Kawa jest bardzo zdrowa, jednak trzeba wiedzieć jak ją pić. Popularny błąd sprawia, że kawa znacznie słabiej was pobudza, a do tego może być szkodliwa.

Wielu z was pewnie zaczyna każdy poranek od filiżanki kawy. Czarna, z mlekiem, rozpuszczalna czy parzona – każdy ma na nią swój sposób! Można się spierać co do tego która jest smaczniejsza lub zdrowsza, jednak z pewnością większość Polaków bez kawy po prostu nie może żyć. Towarzyszy nam codziennie, zarówno rano, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Może naprawdę zaszkodzić, zwłaszcza wtedy, gdy pijecie ją o poranku! Dowiedzcie się, kiedy kawa jest szkodliwa i co robić, by zminimalizować jej negatywne oddziaływanie na organizm. Zaraz po tym, gdy się obudzicie, w waszym ciele jest bardzo wysoki poziom hormonu stresu – kortyzolu. Motywuje on nas do działania i dodaje energii. Dlatego jeżeli zaraz po pobudce sięgacie po filiżankę kawy, bardzo szybko możecie się uodpornić na działanie kofeiny! Dzieje się tak z bardzo prostej przyczyny. Chwilę po wstaniu z łóżka jesteście pobudzeni dzięki działaniu kortyzolu. Jeżeli dołożycie do tego kofeinę, to praktycznie nie odczujecie jej działania. Za to szybko się od niej uzależnicie i z czasem będziecie potrzebowali mocniejszej kawy, by się obudzić. Kiedy więc należy pić kawę? Najlepiej w godzinach 9 – 11 rano, ponieważ właśnie wtedy spada poziom kortyzolu. Gdy poczujecie, że robicie się senni to znak, że czas na filiżankę kawy! Jak i kiedy pić kawę? Każdy, kto choć raz wypił za dużo kawy na raz dobrze wie, jak bardzo nieprzyjemne jest takie doświadczenie. Mdłości, kołatanie serca i pocenie się nie brzmi zbyt zachęcająco. Jeśli bardzo lubicie kawę i nie chcecie sobie odmawiać tej przyjemności kilka razy w ciągu dnia, to róbcie sobie słabszą wersję tego napoju. Jest to również zdrowsze – o wiele lepsze dla organizmu jest powolne picie słabszej kawy niż wlanie w siebie filiżanki bardzo mocnego espresso. Nie dość, że nie odczujecie wtedy...

Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy
Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie
Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie. Więcej kofeiny Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica. Kawa z wyższej półki Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić. Biała klasyczna Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny.  Niekorzystne połączenie Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego? Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do...

kawa
Pixabay
Newsy
Pijecie tę kawę? Lepiej poznajcie jej prawdziwy skład. Sporo w nim „chemii”
Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po kawę rozpuszczalną nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście? Dlaczego niektórym nie odpowiada smak kawy rozpuszczalnej? Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym? Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem. Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną? Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację. Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? Całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia.  Tego typu kawa ma długą datę przydatności i do jej przygotowania wystarczy wrząca woda. Obejdziemy się bez młynka i ekspresu. Do tego, to gwarancja łagodnego smaku. Mimo wielu zalet jest określana jako kawa gorszej jakości. Nie macie bowiem wpływu, jakie ziarna w kawie rozpuszczalnej zostały poddane obróbce. Zazwyczaj są to ziarna gorszego sortu, które obniżają koszty masowej produkcji kawy. Czy powinno się pić kawę rozpuszczalną? Kawy rozpuszczalnej nie poleca się...

fusy po kawie zastosowanie
Flickr
Newsy
Dlaczego nie warto wyrzucać fusów po kawie i herbacie? To niesamowite do czego mogą nam się przydać
Nie wyrzucajcie fusów po porannej kawie - możecie je wykorzystać na wiele sposobów i przy okazji trochę zaoszczędzić!

Od razu po zaparzeniu kawy i herbaty wyrzucacie fusy? Wielki błąd! Mogą się przydać do naprawdę wielu rzeczy. Ekologicznie i oszczędnie! Zamiast kupować produkty do pielęgnacji ciała, twarzy czy środki do czyszczenia, z powodzeniem można wykorzystać do tego fusy. A za zaoszczędzone pieniądze warto kupić sobie coś naprawdę wyjątkowego! Jak stosować fusy po kawie? Kawa jest ulubionym ciepłym napojem Polaków. Choć droga, jeszcze przed wojną była znacznie popularniejsza od herbaty, a w czasach niedoboru posiłkowano się kawą zbożową, która była tańsza. Można pić kawę ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną, choć ta ostatnia ma najmniej zwolenników. Większość preferuje kawę parzoną, po której zostają fusy – nie ma sensu ich wyrzucać! Poniżej zebraliśmy dla was ich ciekawe zastosowania. Na insekty – muchy i mrówki to prawdziwa zmora nawet w najczystszych domach. Można temu zapobiec rozkładając w kuchni i różnych zakamarkach domu miseczki lub talerzyki z wysypanymi fusami kawy. Zapach będzie odstraszał owady! Do mycia naczyń – zawinięte w gazę fusy do kawy świetnie sprawdzą się jako zmywak do szorowania garnków z zaschniętego tłuszczu. Peeling do ciała – furorę robi naturalny peeling do ciała z fusów kawy! Wystarczy dodać do nich oliwę, trochę cukru, wymieszać i zrobić nim masaż ciała podczas kąpieli. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza krążenie, dzięki czemu skóra jest bardziej jędrna. Pomaga też w walce z cellulitem! Ostrożnie jednak, jeżeli macie kruche naczynka – wówczas powinniście zachować szczególną ostrożność. Zastosowanie fusów po herbacie Jeżeli myśleliście, że fusy po herbacie służą tylko do wróżb, to jesteście w błędzie! Można ich użyć na wiele sposobów: Okład pod oczy – na...