ile chleba można zjeść
Pixabay
Newsy

Ile kromek chleba możecie dziennie zjeść, żeby nie przytyć? Dietetycy wyłożyli karty na stół

By schudnąć, trzeba ograniczyć jedzenie pieczywa – wiele osób trzyma się tej zasady. A ile chleba można zjeść, żeby nie przytyć?

Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście się odchudzać, to na pewno znacie porady, jakich najczęściej udziela się osobom chcącym stracić kilka kilogramów. „Nie jedz słodyczy”, „Nie jedz tłusto”, „Zacznij jeść dużo warzyw”, „Ogranicz chleb”. Ile w tym prawdy? Zanim zaczniecie się odchudzać, warto poznać zdanie specjalistów w tej dziedzinie, czyli dietetyków. Dowiedzcie się, ile chleba można jeść dziennie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co znajduje się w pieczywie?

Najpierw należy odpowiedzieć sobie na pytanie „Dlaczego chleb tuczy?”. I czy rzeczywiście to właśnie nadmiar spożywanego pieczywa odpowiada za odkładające się kilogramy? Jeżeli przyjrzeć się ilości kalorii w chlebie, to można mieć co do tego wątpliwości. Jedna kromka pieczywa ma 80 kalorii – wydaje się, że to niewiele. Ale przecież na pewno nie jecie suchego chleba! Każdy dodaje do niego jakieś smarowidło w postaci masła, pasztetu albo serków topionych. Do tego wędlina, żółty ser i szybko kalorii robi się coraz więcej. A na jednej kanapce zwykle się nie kończy! Łatwo można więc wyliczyć, że trzy kromki z grubym kawałkiem tłustej wędliny i żółtym serem mają tyle kalorii, co sycący obiad.

Zobacz także
Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Ciemny czy jasny chleb?

Kolejną kwestią jest rodzaj pieczywa. Popularne stało się jedzenie chleba pełnoziarnistego, który podobno jest bardziej dietetyczny od tradycyjnego, białego chleba z mąki pszennej. Ale czy rzeczywiście ciemne pieczywo jest mniej tuczące? Znów warto spojrzeć na tabele z których wynika, że niezależnie od rodzaju mąki użytej do pieczenia chleba, zarówno ciemne i jasne pieczywo ma podobną ilość kalorii. Z czego więc wynika „dietetyczność” pełnoziarnistego chleba?

Wszystko dzięki błonnikowi, którego w ciemnym pieczywie jest znacznie więcej niż w jasnym. Odpowiada on za uczucie sytości – w efekcie po zjedzeniu dwóch kromek chleba pełnoziarnistego będziecie się czuli najedzeni dłużej, niż po dwóch kromkach białego pieczywa. Ponadto, w pełnoziarnistym chlebie znajdziecie takie składniki jak:

  • Magnez – usprawnia pracę układu nerwowego,
  • Fosfor - wpływa pozytywnie na kości i zęby,
  • Cynk – wzmacnia odporność i poprawia stan skóry i paznokci,
  • Kwas foliowy – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży,
  • Żelazo – pomaga przy problemach z koncentracją,

Ile kromek dziennie?

Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii do działania, chleb jest dobrym pomysłem na posiłek z samego rana, czyli śniadanie! Specjaliści zalecają, by zjadać dziennie maksymalnie 3 kromki chleba, najlepiej pełnoziarnistego i tylko rano.

Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
AdobeStock
Newsy
Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
To nie takie oczywiste! Jeden typ pieczywa poleca się szczególnie dla osób odchudzających się, ale nie tylko…

Jeśli zapytacie znajomych o sposoby na odchudzanie, pewnie jedną z pierwszych wymienionych przez nich rad będzie: zamieńcie pieczywo z białego na ciemne. Czy to na pewno dobry trop? Mocno się zdziwicie, jak zobaczycie porównanie kaloryczności pieczywa. Niewątpliwie jedyną i skuteczną metodą na odchudzanie jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii. Żeby jeść mniej kaloryczne posiłki i chudnąć, warto przestrzegać kilku trików . Czasami niepozorna zamiana produktów może mieć ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o pieczywo , nie jest to jednak takie proste. Okazuje się, że ciemne razowe pieczywo niekoniecznie sprzyja odchudzaniu… Jakie pieczywo jeść na diecie? Jeśli chcecie pozbyć się kilku kilogramów, musicie koniecznie zadbać o zmniejszenie kaloryczności diety, ale też zadbać o to, żeby dieta była sycąca. Naturalna wydaje się zamiana pieczywa białego na ciemne, razowe, które jest zdrowsze. Niestety ciemne pieczywo nie jest wcale niskokaloryczne! 100 g białego chleba pszennego dostarcza 258 kcal, a chleb żytni razowy ma już 277 kcal w 100 g. Jeszcze ciekawsza sprawa jest z pieczywem z dodatkiem ziaren. Słonecznik , pestki dyni i inne ziarna to wszystko zdrowe dodatki, które są jednak bardzo kaloryczne. Kolejna sprawa to masa kromki. Jednak kromka białego chleba waży ok. 25 g, dostarcza więc 65 kcal. Kromka chleba żytniego jest cięższa i dostarcza aż 96 kcal. Jeśli zamiast dwóch kromek białego chleba zjecie 2 kromki chleba żytniego razowego, nie schudniecie, a nawet możecie przytyć! Który chleb jest zdrowszy? Nie oznacza to oczywiście, że pszenny chleb jest zdrowszy niż żytni razowy. Chleb z pełnoziarnistej, razowej mąki lepiej syci, jedząc z nim kanapki, zmniejszacie szansę podjadania, prędzej dotrwacie do kolejnego posiłku. Chleb żytni razowy ma też inne zalety: Ma więcej błonnika,...

Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? Jedna z tych metod sprawia, że o wiele szybciej czerstwieje
Flickr
Newsy
Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? 1 z tych metod sprawia, że o wiele szybciej sczerstwieje
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. Ale wciąż to właśnie chleb często jest podstawą naszej diety. Jak prawidłowo go przechowywać?

Chleb nie tylko zajmuje ważne miejsce w naszym jadłospisie. Chleb to także element naszej kultury narodowej. To właśnie chlebem i solą tradycyjnie witani byli ważni goście. Dzisiaj ten obrzęd zachował się właściwie tylko jako element ślubnego ceremoniału. Tak czy siak, większość z nas wciąż z szacunkiem i estymą wyraża się o chlebie. W końcu to właśnie „na chleb” się zarabia, czy też „za chlebem” wyjeżdża się do innych krajów... Niektóre starsze osoby do dziś zachowują niemal nabożny stosunek nawet do okruszków chleba, które spadają na ziemię. Wszystko w imię tego, by „chleba nam nigdy nie zabrakło”. Warto kontynuować i pielęgnować ten piękny stosunek dawnych Polaków do chleba. Jednak dzisiaj nie dość, że konsumpcja pszennych i żytnich bochenków spada, to jeszcze sporo pieczywa się marnuje. Powinno się więc kupować pieczywo z głową. Ponadto konieczne jest zdecydowanie, w jaki sposób chleb będzie się przechowywało. Jak powinno się przechowywać pieczywo? Na wstępie musimy zaznaczyć, że inaczej świeżość zachowuje pieczywo żytnie, a inaczej pszenne. Wypieki żytnie na zakwasie lepiej zniosą nawet parę dni po wypieku, z kolei pszenne bułki i chleby wysusza się o wiele szybciej. I właśnie temu wielu z nas stara się zapobiec na przeróżne sposoby. Jednym z nich jest przechowywanie pieczywa w foliowych torebkach. Wbrew pozorom nie jest on pozbawiony sensu. Krótki pobyt pieczywa (zwłaszcza pszennego) w torebce foliowej zapobiegnie jego wyschnięciu i pozwoli na zachowanie smaku chleba. Dłuższe przechowywanie chleba w siateczce może jednak przyspieszyć proces jego psucia. Ponadto tak przechowywane pieczywo szybko stanie się gumowe i niezbyt smaczne i apetyczne. Alternatywą dla foliowego worka jest worek papierowy. Ten lepiej nada się do pieczywa żytniego. Takie chleby przechowywane w workach papierowych,...

Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Flickr
Newsy
Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Święta, święta i po świętach. Chyba w każdym polskim domu po Wielkanocy zostaje w kuchni sporo chleba. Jak go odświeżyć, by potem zaraz smacznie zjeść?

Chleb. Lepiej kupić go więcej, niż by potem miało zabraknąć. Nic w tym dziwnego, że z takiego założenia wychodzi większość polskich gospodyń domowych. W końcu brak chleba w czasie tak ważnej rodzinnej uroczystości jak Wielkanoc, byłby prawdziwą wpadką, a osoba za nią odpowiedzialna spaliłaby się ze wstydu. Do jajek, do żurku, do wędlin, do sałatki jarzynowej – chleb je się podczas wielkanocnych świąt niemal ze wszystkim. Często zdarza się jednak, że zostaje wam po Poniedziałku Wielkanocnym nawet jeszcze kilka bochenków. Nawet nie myślcie o tym, by go wyrzucać. Jeżeli nie macie zwierząt domowych lub gospodarskich, które mogłyby zrobić użytek z czerstwiejącego chleba, jest jeszcze kilka innych metod. Jak poradzić sobie z dużą ilością pozostałego po świętach chleba? Na początek rada z myślą o przyszłych świętach. Jeżeli kupujecie sporo pieczywa na raz, od razu zamroźcie kilka bochenków w zamrażarce. Chleb i bułki można bez problemu mrozić także i po świętach. Wtedy jednak nie zachowa on walorów smakowych i świeżości. Wielu z nas nie ma jednak w zamrażarce wystarczająco miejsca, by zmieścić tam pieczywo żytnie, pszeniczne i jeszcze inne rodzaje. Co więc w takim wypadku czynić? Zacznijmy od przechowywania chleba. Nie należy robić tego w ciepłym miejscu. Złym wyborem będzie także zapakowanie pieczywa w foliowe torebki. Sztuczne materiały znacznie przyczynią się do przyspieszenia psucia pieczywa. Chleb owinięty w materiałowe szmatki i pozostawiony w chlebaku rzeczywiście szybciej się zeschnie i już po kilku dniach stanie się dość czerstwy, ale to żaden problem w porównaniu do jego zepsucia i konieczności niezwłocznego wyrzucenia. Jak odświeżyć suchy i czerstwiejący chleb: Takie pieczywo można bez problemu odświeżyć. Jak? Oto nasze sposoby na czerstwy i...

Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo
Adobe Stock
Newsy
Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo
Mrożenie chleba to świetny sposób na przechowywanie jego większej ilości. Jeżeli zrobicie to poprawnie, to możecie być pewni, że chleb się nie zepsuje i będzie smakował jak ten prosto z piekarni.  

Mrożenie różnych produktów zapobiega marnowaniu żywności. Gdy przesadzicie z piekarskimi zakupami, po prostu schowajcie ich część do zamrażarki. Jeżeli będziecie je przetrzymywać w chlebaku lub na blacie, szybko ulegną zepsuciu. Przed zamrożeniem musicie je jednak odpowiednio przygotować. Wpłynie to m.in. na późniejszy smak, a także rozmrażanie i porcjowanie.  Jak mrozić chleb lub inne pieczywo?  Nie czekajcie z mrożeniem pieczywa. Najlepiej mrozić świeże, dopiero co kupione lub upieczone bochenki i bułki. Nie oznacza to jednak, że powinny być ciepłe, wręcz przeciwnie – muszą ostygnąć.  Świeży chleb pokrójcie na kromki. Takie działanie pozwoli go później szybciej rozmrozić i podzielić.  Jeżeli macie bochenek chleba, zróbcie z niego 2 opakowania pokrojonego, mrożonego pieczywa, które zużyjecie w krótkim okresie czasu.  Pieczywo owińcie szczelnie folią spożywczą lub włóżcie do woreczków strunowych, lub torebek przeznaczonych do mrożenia. Pamiętajcie, że takie opakowania muszą być dokładnie zamknięte.  Włóżcie do zamrażalnika i wyjmujcie tylko tyle pieczywa, ile potrzebujecie.  Jak rozmrażać i przechowywać później chleb?  Najlepiej rozmrażać pieczywo na spokojnie. Co to oznacza? Opakowanie z chlebem lub bułką wyjmijcie z zamrażalnika i włóżcie je do lodówki, lub pozostawcie na blacie kuchennym. Ważne, by nie pozbawiać go okrycia w postaci foli lub ściereczki. Jeżeli to zrobicie – pieczywo wyschnie.  Starajcie się nie rozmrażać większej ilości chleba w mikrofalówce. To prosta droga do wysuszenia go. Jeżeli już koniecznie musicie szybko rozmrozić kilka kromek na śniadanie, włóżcie je na minutę do tostera.  Rozmrożony chleb dobrze przechowuje się w bawełnianym...