Zadawaliście sobie kiedyś pytanie, ile kotletów uda wam się zrobić z 1 kg mielonego mięsa? Czasem takie szacunki są konieczne – na przykład wtedy, kiedy przychodzi do smażenia „mieloniaków” na większy rodzinny zjazd czy innego rodzaju święto.

Nie bez racji będzie przyznanie, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie. Wszystko przez dwa czynniki. Po pierwsze rozmiar kotletów – niektóre gospodynie smażą mielone wielkości amerykańskich hamburgerów, inne wolą małe kotleciki na podobieństwo niemieckich frykadelków albo tureckich köfte

Jak dużo kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa wieprzowego?

Drugą sprawą jest oczywiście kwestia dodatków do mielonych. Jeżeli dodajcie do nich 1 duże jajko lub 2 jaja, dużą cebulę i solidną porcję bułki tartej czy suchego pieczywa moczonego w mleku lub w wodzie, siłą rzeczy objętość masy na kotlety wzrośnie.

Dlatego też odpowiedź na pytanie ile kotletów średniej wielkości z 1 kg mięsa wieprzowego – na przykład łopatki wieprzowej – powinna brzmieć następująco – od ok. 10 do 12. Oczywiście z dopuszczeniem minimalnego wahnięcia w dwie strony.

Zobacz także:

Przepis na ok. 10-12 kotletów mielonych z 1 kg mięsa

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w tak drobną kostkę, jak to tylko możliwe.
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  4. Do mięsa wbijcie jajko, dodajcie pokrojoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypcie do środka bułkę tartą.
  5. Doprawcie solą i pieprzem.
  6. Wymieszajcie masę na kotlety najlepiej ręcznie.
  7. Kiedy masa będzie dobrze wyrobiona, formujcie kotlety o grubości ok. 2 cm i długości ok. 6 cm.
  8. Rozgrzejcie na patelni olej lub smalec i smażcie kotlety na ładny, brązowy kolor.
  9. Podawajcie kotlety z gotowanymi ziemniakami i mizerią.
  10. Smacznego!

Czytaj także: