Ceny chleba poszybowały ostatnio znacząco w górę. Rosnące rachunki za prąd i gaz oraz zwiększające się ceny mąki i innych surowców, zmusiły piekarzy do podniesienia cen tego produktu. Ile kosztuje obecnie chleb w różnych miastach? Różnice są widoczne gołym okiem. Jesteście ciekawi skąd one wynikają?
Ile kosztuje chleb w rożnych miastach?
Reporterzy „Faktu" odwiedzili kilka polskich piekarni i spisali ceny m.in. chleba pszennego, razowego oraz pszenno-żytniego. Jakie wyciągnęli wnioski? Ceny chleba drastycznie różnią się w różnych częściach naszego kraju. Zobaczcie sami!
- W lubuskim Drożkowie tradycyjny bochenek (600 g) kosztuje nawet 5 zł
- Tyle samo trzeba zapłacić w Gdańsku za 500 g chleb
- W Krakowie półkilogramowy chleb orkiszowy kosztuje prawie 10 zł
- W Bydgoszczy za wypiek przyjazny diabetykom, trzeba zapłacić 4,5 zł
- Reporterzy „Faktu" znaleźli w Łodzi chleb-olbrzym o wadze prawie 2 kg za 24 zł
- W Warszawie można kupić jasne pieczywo za około 3 zł za pół kilograma
- Taki sam objętościowo bochenek, znajdziemy też w cenie 11 zł
Chleb pszenno-żytni 500 g
- Chorzów: 6, 20 zł
- Bydgoszcz: 3,30 zł
- Warszawa: 5,80 zł
- Toruń: 4 zł
- Włocławek: 3,50 zł
Chleb razowy 500 g
- Chorzów: 5 zł
- Łódź: 4 zł
- Warszawa: 3,90 zł
- Toruń: 4,50 zł
- Lublin: 3,85 zł
Chleb jasny 500 g
- Chorzów: 6,20 zł
- Bydgoszcz: 3,30 zł
- Warszawa: 3,60 zł - 11 zł
- Toruń: 4 zł
- Lublin: 2,49 zł
Oburzenie wśród właścicieli piekarni z powodu drogich cen energii
Stanisław Butka, właściciel piekarni z Wielkopolski, bardzo ostro skomentował podwyżki cen gazu prądu i surowców potrzebnych do wyprodukowania chleba:
- Dramat! Komuna nie zrobiła nam tego, co zafundował obecny rząd mówi.
– Akurat rozmawiałem z kolegą po fachu o tym, że w piekarnictwie absolutnie wszystko podrożało. Podaję przykład ze Szczecina, piekarz płacił za prąd 2,5 tys. zł. Jego ostatni rachunek za energię elektryczną opiewa na... 151 tys. zł – opowiada Butka.
Dlaczego ceny pieczywa tak bardzo się różnią?
Pan Stanisław wytłumaczył, skąd biorą się tak duże różnice w cenach chleba:
Zobacz także:
- Niektórym piekarzom udaje się jeszcze jakoś kupić tańszą mąkę. Podkreślam - niektórym i jeszcze. W ciągu roku mąka podrożała o 100 proc., a do tego trzeba doliczyć jeszcze droższe tłuszcze, drożdże i oczywiście ceny gazu. Moją firmę założył w 1946 r. tata, przejąłem ster w 1975 r. Komunie się nie udało nas zniszczyć, a proszę zobaczyć, co robi aktualny rząd. Zakładom coraz trudniej się utrzymać. Dochodzi do dramatów – twierdzi piekarz.
A u was ile kosztuje obecnie chleb?
Źródło: Fakt