Ile jogurtu jest w jogurcie? Katarzyna Bosacka demaskuje kolejny produkt
Ons/Facebook
Newsy

Ile jogurtu jest w jogurcie? Katarzyna Bosacka demaskuje kolejny produkt  

Katarzyna Bosacka nie ma litości dla spożywczych przebierańców. Tym razem w ogniu krytyki znalazł się pewien jogurt grecki, a w zasadzie produkt jogurtopodobny. Zobaczcie, czy też mieliście z nim do czynienia.

Zaalarmowana przez oburzoną konsumentkę dziennikarka, postanowiła bliżej przyjrzeć się pewnemu produktowi, który na pierwszy rzut oka wygląda jak jogurt grecki. 

Uważajcie na nieuczciwych producentów nabiału

W ostatnim czasie Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę nadesłany przez czytelników skład chleba kukurydzianego... bez kukurydzy w składzie. Tym razem przyjrzała się na nabiałowi.

- Kolejny skandaliczny produkt od tego producenta. Pamiętajcie, żeby dokładnie czytać etykiety i napisy na opakowaniach produktów - przestrzega swoich obserwatorów Bosacka.  

Napis „GRECKI” na opakowaniu i niebieska kolorystyka, nie zawsze oznaczają, że produkt, po który sięgacie, jest jogurtem greckim, a nawet po prostu jogurtem. To opakowanie ma za zadanie wprowadzić w błąd kupujących. A żerowanie na nieuwadze ludzkiej to zawsze proceder godny napiętnowania. 

- Opakowanie produktu sugeruje, że jest to jogurt, a wcale nim nie jest. Zwróćcie też uwagę, że nigdzie na opakowaniu nie pojawia się słowo "jogurt", więc wg prawa wszystko jest w porządku - dodaje dziennikarka na Facebooku. 

Zobacz także
Katarzyna Bosacka sprawdza skład popularnych lodów. „Czasy lodów za 30 groszy minęły"

Katarzyna Bosacka sprawdza skład popularnych lodów. „Czasy lodów za 30 groszy minęły"

Tak oszukują was na schabie. Katarzyna Bosacka odkryła szokującą prawdę

Tak oszukują was na schabie. Katarzyna Bosacka odkryła szokującą prawdę

Czy to jest jogurt grecki, czy maślanka z tłuszczem palmowym? 

Ile jogurtu jest w jogurcie? W tym akurat... prawie wcale. Jego skład to: 86 proc. maślanki, 10 proc. tłuszczu palmowego, do tego odtłuszczone mleko w proszku, skrobia, białka mleka i żywe kultury bakterii jogurtowych. Dodane jakby dla przyzwoitości, której temu jogurtowi, a raczej jego producentowi zdecydowanie brakuje. 

Katarzyna Bosacka zauważa w swoim facebookowym wywodzie:

- Prawdziwy jogurt powinien składać się jedynie z mleka, białek mleka oraz żywych kultur bakterii, ewentualnie śmietanki. Unikajmy produktów z mlekiem w proszku, nie mówiąc już o tłuszczu palmowym, którego oczywiście do prawdziwego jogurtu dodawać nie można. 

Zakupy robione w pośpiechu, zmęczenie, chwilowa nieuwaga i również w waszym koszyku może wylądować taki o to spożywczy udawacz. Bądźcie czujni! 

Źródło: o2.pl, Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"/Facebook

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sernik bez twarogu
Pixabay/ReinhardTrainher
Newsy
Kasia Bosacka robi genialny sernik bez twarogu. Dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Musicie spróbować
Genialny pomysł! Kasia Bosacka podzieliła się tym niesamowitym przepisem na wielkanocny sernik.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka prasowa i telewizyjna. Zajmuje się głównie zdrowiem, ekologią i edukowaniem Polaków na temat zdrowego odżywiania. Popularność zyskała głównie dzięki występom w programach telewizyjnych, gdzie wyjaśnia prostym językiem jak odżywiać się zdrowiej. Kasia Bosacka jest też aktywna w Internecie. Prowadzi swój kanał na YouTube, który nazywa się EkoBosacka. Dzieli się tam przepisami i ciekawostkami ze świata ekologii, zdrowia i urody. Niedawno, Kasia opublikowała na swoim kanale niesamowity przepis na wielkanocny sernik, który nie wymaga twarogu! Jest zdrowszy niż tradycyjny sernik i ma naprawdę znacząco mniej kalorii! Poznajcie przepis na ten fit sernik wielkanocny z przepisu Kasi Bosackiej. Sernik bez twarogu od Kasi Bosackiej - przepis Składniki na sernik dietetyczny 8 jajek ¾ szklanki cukru pudru Budyń waniliowy bez cukru Cukier waniliowy – 1 opakowanie 150 g roztopionego masła 3 opakowania gęstego jogurtu (1200 g) Dekoracja sernika - propozycja Pół tabliczki białej czekolady Świeże pistacje do dekoracji Maliny Konfitura z płatków róż Świeże płatki róży Przygotowanie sernika Bosackiej Oddzielcie białka od żółtek. Do żółtek dodajcie 3 łyżki cukru pudru. Wymieszajcie. Białka ubijcie z pozostałym cukrem pudrem. Budyń dodajcie do żółtek i wymieszajcie z cukrem waniliowym. Dodajcie do masy z żółtek rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszajcie żółtka z jogurtem naturalnym i powoli dodajcie też pianę z białek. Wymieszajcie dobrze masę sernikową. Blachę wysmarujcie masłem. Przelejcie sernik na blaszkę. Pieczcie sernik w temperaturze 160 stopni przez ok. 100 minut. Ostudźcie sernik i podawajcie na zimno, najlepiej prosto wyjęty z...

Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Wikipedia Commons
Newsy
Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Co powiecie na jogurt domowej roboty? Z nami zrobicie go bez specjalnych starterów jogurtowych i drogiej aparatury!

Sztuka serowarstwa jawi się wielu jako czarna magia. Nic bardziej mylnego. Niektóre wyroby można bez problemu zrobić w domu. Na przykład jogurt. Co więcej – niepotrzebne będą wam specjalne kultury bakterii i startery, które można kupić w specjalistycznych sklepach czy w internecie. Wystarczy wam resztka jogurtu naturalnego, którego nie dojedliście na śniadaniu. Jedyny warunek to zawartość w jego składzie żywych kultur bakterii jogurtowych. Do przyrządzenia jogurtu nie będzie wam potrzebna specjalna aparatura, którą nieraz można spotkać w sklepach. Czy do zrobienia jogurtu domowej roboty potrzebna jest jogurtownica? Wymyślne jogurtownice rzeczywiście pomagają w utrzymaniu właściwej temperatury podczas dojrzewania, czyli inkubacji jogurtu, ale można sobie bez problemu bez nich poradzić. Smaczny, gęsty jogurt dojrzeje także w domu, np. w pobliżu grzejnika. Jogurty bez problemu wyjdą wam w okresie letnim, kiedy to temperatura w mieszkaniach jest nieco wyższa. Kiedy raz zrobicie tego rodzaju frykas, nie pomyślicie już nawet o jedzeniu drogich odpowiedników ze sklepu! Przepis na domowy jogurt Składniki: 2 l mleka pasteryzowanego Ok. 150 ml jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych Dodatkowo: Dokładnie umyty i przelany wrzącą wodą garnek do gotowania mleka 2 słoiki 1-litrowe lub jedno duże naczynie ceramiczne z zamknięciem (jak do ogórków małosolnych) Termometr spożywczy Przygotowanie: Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temp. 45 st. C. Do mleka dodajcie jogurt i dokładnie wymieszajcie razem całość. Przelejcie mleko z jogurtem do słoików i zakręćcie. Słoiki postawcie w ciepłym miejscu (najlepiej w temp. ok. 40 st. C) na ok. 8 godzin. Przed podaniem jogurt powinno się schłodzić – stanie się...

Oburzona współpracą z McDonalds’em Paulina Młynarska do Maty. „Nie wiesz co śmieciowe żarcie robi z ludzkim zdrowiem?
Instagram
Newsy
Oburzona Paulina Młynarska uderza w Matę za współpracę z McDonald's: „Co ty Mata, czytać nie umiesz?”
Idol młodzieży – Mata – nawiązał właśnie współpracę z McDonalds'em. Nie wszystkim jednak fakt ten przypadł do gustu.

Raper Mata właśnie został twarzą najnowszej kampanii McDonald's. Młody artysta doczekał się własnego zestawu z burgerem i frytkami, który możecie od teraz kupić w popularnej sieci fast foodów. Kim jest Mata i jak to się stało, że stał się idolem młodzieży? Kim jest Mata? Mata, czyli Michał Matczak, urodził się w 2000 roku we Wrocławiu. Pod koniec 2019 roku młody artysta wypuścił do sieci głośny utwór pt. „Patointeligencja", który zapowiadał jego debiutancki album „100 dni do matury". Piosenka w mig stała się wielkim hitem. W zaledwie tydzień od premiery, utwór dobił do 6 milionów wyświetleń na YouTube. Mata, którego twórczość jest uznawana ostatnio za „głos młodego pokolenia", zyskał sobie w Polsce ogromną rzeszę fanów. Tylko na Instagramie śledzi go obecnie ponad 1,1, miliona osób. W październiku 2021 roku McDonald’s ogłosił, że nawiązał współpracę z Matą, w ramach której powstał specjalny zestaw Maty, który jest dostępny od wczoraj w sprzedaży. Nie wszystkim się jednak podoba współpraca rapera z popularną restauracją.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez MATA (@33mata) Paulina Młynarska atakuje Matę za współpracę z McDonald's Wczoraj do popularnej sieci restauracji McDonald's trafił zestaw autorski Maty. Bardzo krytycznie odniosła się do tego dziennikarka Paulina Młynarska, która zarzuciła młodemu raperowi, że sprzedał się korporacji promującej niezdrowy tryb życia: Do tej...

Adrian Zandberg je wegańskie hot dogi z Orlenu. Eksperci kłócą się o skład wege kiełbaski
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Adrian Zandberg je wegańskie hot dogi z Orlenu. Eksperci kłócą się o skład wege kiełbaski
Adrian Zandberg i jego zdjęcie z wegańskim hot dogiem ze stacji Orlen trafili w zeszłym tygodniu na główne strony wszystkich portali. Dietetycy spierają się jednak co do wartości odżywczych posiłku...

W sieci zawrzało, kiedy Adrian Zandberg wraz politykami ze swojego ugrupowania udostępnili zdjęcie z wegańskimi hot dogami ze stacji Orlen. Sprawa wywołała silne emocje nie tylko ze względu na zabarwienie polityczne (Orlen to firma kierowana przez sympatyzującego z PiS Daniela Obajtka), ale także na… samą parówkę w hot dogu. Politycy Lewicy od dawna propagują rezygnację z posiłków mięsnych na rzecz roślinnych. Eksperci do spraw żywienia spierają się jednak o wartości odżywcze tego typu produktów. Chwila przerwy na wegańskiego hotdoga i jedziemy dalej. Kolejny przystanek - Siedlce! pic.twitter.com/qRLjgkT0hX — Adrian Zandberg (@ZandbergRAZEM) May 7, 2021 Czy hot dog wegański jest zdrowy? Wybór polityków skrytykowała telewizyjna ekspertka dietetyczna – Katarzyna Bosacka, która prowadziła programy takie jak „Wiem, co jem”, „Wiem, co jem i co kupuję” oraz „Bosacka cudnie chudnie”. „Czy wegański hot dog z Orlenu, którym dziś pochwalił się Adrian Zandberg, wyjdzie mu na zdrowie? Wątpię, bo skład samej 'parówki' to dramat (…) Woda na pierwszym miejscu zamiast pożywnego białka roślinnego. Na drugim miejscu olej rzepakowy - oj, tłusto to widzę. Turbo miks zagęstników - karagen, skrobia, błonnik pszenny, skrobia modyfikowana, guma ksantanowa, guma konjac... i tylko gumy od majtek brakuje" – wyśmiała „przysmak” Zandberga Bosacka. Jak twierdzi prezenterka i autorka książek, w składzie pełno jest składników o symbolu „E”: E407a, E415, E425, E1422, E331, E330 czy E461. Bosacka często utożsamia je z niezdrowymi dodatkami i konserwantami.  Z telewizyjną ekspertką nie zgodził się jednak biolog z Uniwersytetu Warszawskiego, dr Robert Maślak. „Katarzyna Bosacka straszy nas...