Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
Własne
Newsy

Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami

Mieszanki przypraw nie zawsze mają skład, jakiego się spodziewacie. Jeśli wczytacie się w listę składników, możecie zauważyć, że zamiast przypraw do piernika, kotletów czy pasztetu, najwięcej jest na niej... cukru.

Lista składów produktów takich jak mieszanki przypraw, powinna zawierać wszystkie użyte przyprawy. Producenci nie muszą podawać dokładnej ilości każdego ze składników. Receptury produktów stanowią tajemnicę handlową, a podanie dokładnego składu wraz z ilością składników, zdradzałoby ją.

Mają jednak obowiązek umieszczać listę składników w kolejności odzwierciedlającej użytą ilość. Jeśli w składzie przyprawy do piernika cukier znajduje się na pierwszym miejscu, oznacza to, że w mieszance to właśnie jego jest najwięcej. Kupicie taką przyprawę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czytajcie etykiety. Mieszanki przypraw czasem zawierają…..wypełniacze

Czytając składy mieszanek przypraw, które są dostępne na sklepowych półkach, czasem można być zaskoczonym. Po co w przyprawie do piernika cukier? W małej torebce i tak nie będzie go tyle, żeby piernik miał wystarczająco dużo słodyczy. Cukier, ksylitol czy miód, którym planowaliście posłodzić ciasto i tak trzeba będzie dodać.

Powód dodania dodatku słodzącego jest prosty: cukier jest znacznie tańszym składnikiem od egzotycznych przypraw takich jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Jeśli producent wypełni torebkę cukrem zamiast cynamonem, znacząco obniża swoje koszty produkcji.

Można więc uznać, że dodanie cukru do mieszanki przypraw, która nie powinna go zawierać, to próba oszukania klientów, którym wydaje się, że kupują przyprawy, a nie cukier. Spójrzcie tylko na to opakowanie. Węglowodany, czyli w zdecydowanej przewadze dosypywane cukry, to aż 72% całej paczki!

Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety często mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
własne

Na szczęście coraz większa ilość producentów przypraw zwraca uwagę na składy swoich produktów, niektórzy nawet z dumą piszą na opakowaniach o zdrowym składzie. Z tego powodu na większości opakowań nie znajdziecie w składzie cukru.

Jak uniknąć kupienia tych przypraw wypełnionych cukrem? Czytajcie etykiety lub zróbcie własną przyprawę do piernika.

Przepis na domową przyprawę do piernika

Możecie ją wykorzystać nie tylko do piernika, ale też pierniczków czy innych ciast i ciasteczek, którym chcecie nadać korzenny smak. Z podaną korzenną przyprawą można zrobić nawet... śledzie. Korzenne śledziki są niezwykle aromatyczne i po natarciu przyprawą mogą być jedynie zalane olejem i tak podane.

Zmielona przyprawę trzymajcie w szczelnie zamkniętym słoiczku w ciemnym miejscu.

Składniki:

  • 8 płaskich łyżeczek cynamonu
  • 3 płaskie łyżeczki imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 płaskie łyżeczki goździków
  • 2 płaskie łyżeczki kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka anyżku
  • 1 płaska łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
Zobacz także
Ten piernik Magda Gessler robi z przepisu swojej mamy. Jest klasyczny i prosty

Piernik Magdy Gessler z przepisu jej mamy. Tak prosty, że zrobicie go z zamkniętymi oczami

kruche ciasteczka przepis

Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia

Przygotowanie:

  1. Domową przyprawę do piernika można zrobić w parę minut. Możecie ją utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do mielenia pieprzu czy malakserze z nakładką do mielenia przypraw.
  2. Wszystkie składniki wsypcie do młynka i mielcie do momentu uzyskania pożądanego stopnia rozdrobnienia.
  3. Zmielona przyprawę trzymajcie w szczelnie zamkniętym słoiczku w ciemnym miejscu.

Źródło: aniagotuje.pl

przyprawa do piernika przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przyprawa do piernika. Przygotujemy ją sami w domu
Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych wypieków. Zdarza się, że w sklepach zostaje wyprzedana. Zamiast jeździć od marketu do marketu w jej poszukiwaniu, wróć do domu i przyrządź własną. Będzie nawet lepsza!

Grudzień smakuje mandarynkami oraz korzennymi przyprawami. Te ostatnie odgrywają ogromną rolę w przygotowywaniu wigilijnej kolacji, a w zasadzie deseru. Bowiem bez nich żadne pierniczki nie mogłyby istnieć. Okazuje się, że produkt nie tylko możesz kupić, ale również bardzo szybko i łatwo przyrządzisz go w swoim domu. Przepis na domową przyprawę do piernika Będziesz potrzebować 40 gramów laski cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonej wersji przyprawy 3 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki całych goździków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Tak naprawdę wystarczy, że wszystkie składniki będące w całości (pieprz, ziele angielskie, laska cynamonu, goździki) rozdrobnisz przy pomocy młynka do mielenia, moździerza lub blendera. Z gwiazdki anyżowej wyłuskaj ziarenka i również zmiel. Pozostałe przyprawy (imbir, kardamon, gałka muszkatołowa) umieść w małej miseczce i zmieszaj. Dodaj do nich rozdrobnione wcześniej składniki i ponownie zmieszaj. Gotowe! Tak przygotowaną przyprawę przesyp do niewielkiego, szklanego pojemniczka na przyprawy lub małego słoiczka. Z powodzeniem używaj do wszystkich świątecznych wypieków. Pamiętaj, że jeśli wśród wymienionych składników pojawił się jakiś, który szczególnie lubisz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć proporcje. Jeśli więc, na przykład uwielbiasz smak cynamonu, śmiało dodaj go więcej niż 4 łyżeczki. Tego nie można zepsuć!

pieczone kule ryżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Te kulki ryżowe smakują wprost wybornie. Dodajcie do nich ten składnik a będą pyszne i bardzo zdrowe
Nie macie pomysłu na obiad? Nic straconego. Przygotujcie to proste i pyszne w smaku danie, a na stałe zagości w waszym domowym repertuarze.

Jak wynika z badań, coraz więcej Polaków świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Liczba wegetarian i wegan przekroczyła już w naszym kraju milion. Coraz więcej z nas prawdzie nie rezygnuje całkowicie z mięsa, ale ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie. Jeśli wy także się do nich zaliczacie, na pewno uśmiechnięcie się na samą myśl o tych pysznych i prostych w przygotowaniu pieczonych kulach ryżowo-szpinakowych. To lekkie i bardzo zdrowe danie, składa się głównie z ryżu i szpinaku z przyprawami. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i wymyślnymi sosami. Kuleczki można spożywać także na zimno. Wówczas są równie smaczne, jak na gorąco. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Czytajcie dalej. Składniki: 1,5 szklanki surowego białego ryżu 3 średnie marchewki 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 3 surowe jajka 20 dag świeżego masła 20 dag startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 5 łyżek sosu sojowego 100 ml ketchupu 4 płaskie łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki suszonej papryki wędzonej 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego masło klarowane sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy ryż, trzymając się przepisu podanego na opakowaniu. Ryż odcedzamy i dodajemy do niego masło, sos sojowy i żółty ser. Dokładnie mieszamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewki. Odcedzamy je, dobrze ugniatamy i dodajemy do ryżu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie szpinak. Dusimy go przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi. Gdy szpinak lekko ostygnie, kroimy go na drobniejsze kawałki a następnie łączymy z odcedzonym ryżem i marchewką....

rosół
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa dodana do rosołu niesamowicie podkręca jego smak i zapach. Nie wpadlibyście na to!
Egzotyczna mieszanka przypraw, którą wszyscy dobrze znacie, świetnie sprawdza się w... tradycyjnym rosole.

Ugotowanie dobrego rosołu to sztuka. Rosół jest tradycyjną zupą, która bardzo często gości z pewnością na waszych stołach. Ten klasyczny bulion znano nawet w czasach prehistorycznych. Robiono go wtedy na gorszych kawałkach mięsa z dodatkiem znalezionych ziół i jadalnych roślin. Dodajcie do rosołu tę przyprawę Ta przyprawa dorzucona do rosołu potrafi naprawdę zmienić jego smak na lepsze. Chodzi o egzotyczną mieszankę przypraw: curry. Pewnie wszyscy znacie tę klasyczną już nawet u nas przyprawę. Curry to jednak mieszanka przypraw. Są one starannie dobrane i w połączeniu dają charakterystyczny smak i niesamowity aromat. Do mieszanki curry należą: Kurkuma Czarny pieprz Chili Cynamon Imbir w proszku Kumin Kardamon Anyż Spróbujcie dorzucić łyżeczkę lub dwie przyprawy curry do rosołu. Nie przesadźcie z jej ilością. Przyprawa curry jest bardzo charakterystyczna i może zdominować smak rosołu. Jeśli chcecie delikatnie podkręcić jego smak, zacznijcie nawet od jednej szczypty. Rosół z przyprawą curry zdobędzie też dodatkowy atut: złocisty kolor . To dzięki kurkumie, która jest jednym z głównych elementów mieszanki przyprawowej. Jak zrobić dobry rosół? Pewnie każdy z was ma swój sprawdzony sposób na rosół. Najczęściej dodajecie do niego pewnie mięso z drobiu, mięso lub kości wołowe lub mieszanki mięs. Warzywa , które najczęściej dodawane są do rosołu to: Marchewka Seler Por Pietruszka Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez dodatku: Liścia kapusty Lubczyku Natki pietruszki Opalonej cebuli To nie wszystko, często stosowane dodatki do rosołu , które odpowiadają za jego głęboki smak i aromat to: Imbir , który podkręca smak i poprawia...

Przepis na piernik dojrzewający 6 tygodni. Zróbcie go teraz żeby cieszyć się nim podczas Świąt
Adobe Stock
Newsy
Piernik dojrzewający wyjdzie genialnie, jeżeli dopilnujecie tej 1 rzeczy. Chodzi o przechowywanie ciasta
Jeśli na święta Bożego Narodzenia chcecie mieć cos wyjątkowego, zróbcie ten piernik. Nie tylko będzie zachwycał smakiem domowników. Może stać się wyjątkowym prezentem pod choinkę.

Czy wiecie, że piernik to jedno z najstarszych polskich ciast? Przygotowywany był na dworach królewskich, pieczony był też na wyjątkowe okazje, np. śluby. Był dawany w posagu szlacheckim pannom, a dojrzewać potrafił nawet kilka lat. Ciasta wg receptury, którą podajemy, nie musicie trzymać aż tak długo. Jeśli zabierzecie się za nie teraz, piernik będzie gotowy na najbliższe święta. Po co ciasto na piernik dojrzewa przed pieczeniem? Piernik dojrzewający to taki, który leżakuje przed pieczeniem. Czas leżakowania nie powinien być krótszy niż 2 tygodnie. Optymalny czas to 4-6 tygodni, choć ciasto może leżakować nawet dłużej, do 8 tygodni. Dzięki leżakowaniu zmienia się konsystencja i zachowanie ciasta po upieczeniu. Piernik będzie jednocześnie miękki, ale i  mięsisty. Także jego smak nabiera głębi. Piernik dojrzewający to ciasto o zupełnie niespotykanej jakości i smaku. Gdzie przechowywać ciasto na piernik dojrzewający? Kluczową sprawą w kwestii tego, czy piernik dojrzewający wyjdzie jak należy, czy też nie, jest jego przechowywanie. Najlepiej sprawdzi się do tego spiżarka, w której powinna panować stała temperatura w wysokości 5-10 stopni Celsjusza.   Rozwiązaniem jest także jedna z półek w lodówce - tutaj problemem dla niektórych może być jednak brak miejsca na duży garnek z piernikową masą.  Alternatywnym wyjściem z tej sprawy, będzie odstawienie piernika w zacienione miejsce na balkonie. W tym przypadku trzeba być jednak czujnym i pilnować słupków rtęci na termometrach. Temperatura w listopadzie może się bowiem znacząco wahać, nie tylko na dystansie dnia i nocy. Po czasie leżakowania piernik jest pieczony, przekładany powidłami, a na dzień przed podaniem, polany polewą czekoladową, przybrany orzechami i innymi bakaliami. Przepis na staropolski piernik dojrzewający Składniki:...