Sekretów by wypiec idealnego ciasta drożdżowego jest wiele. Potrzeba do tego idealnego przepisu, wprawnych i silnych dłoni do wyrabiania ciasta, a także znajomości kilku sekretów dotyczących wyrabiania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak sprawić, by było ono pyszne i żółte w środku. 

Ciasto drożdżowe

Mieszanina drożdży, mąki, cukru, tłuszczu, mleka, wody i jajek. To właśnie ciasto drożdżowe. Dobrze wiecie jednak, że nie wystarczy zmieszanie wszystkich składników i ich wypieczenie, alby ciasto drożdżowe wyszło smaczne. 

  • by było lekkie jak chmurka, musi dobrze wyrosnąć
  • żeby miało chrupiącą skórkę, trzeba piec je w idealnej temperaturze 
  • żeby zbyt szybko nie zrobiło się suche, należy dodać odpowiedniej ilości tłuszczu
  • na wierzch ciasta drożdżowego najlepiej dodać kruszonkę z utartego masła z cukrem i mąką

Na pewno wasze babcie znały te wszystkie sekrety i wy też o nich wiecie. Co zrobić jednak, by ciasto drożdżowe było żółciutkie w środku?

Żółciutkie ciasto drożdżowe

Za przepiękny kolor ciasta drożdżowego odpowiedzialne są dobrej jakości żółtka użyte w dużej ilości do ciasta drożdżowego. Im więcej dodacie do niego jajek (w tym żółtek), tym bardziej żółty kolor będzie miało wasze ciasto. Żółtko to najszlachetniejszy dodatek tłuszczu do ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie zrobić naprawdę bogate i zachwycające ciasto drożdżowe, dodajcie do niego dużo jajek! Babcine receptury mówią o tym, by dodawać nawet 8 do 10 jajek do ciasta drożdżowego!

Zobacz także:

Oczywiście, są też inne sposoby na uzyskanie żółtego koloru w cieście drożdżowym. Jeśli nie chcecie dodawać do niego aż tylu żółtek, możecie dodać do ciasta drożdżowego na przykład:

  • Łyżkę puree z dyni
  • Szczyptę kurkumy
  • Rozpuszczony w wodzie szafran

Żaden z nich nie będzie jednak tak szlachetny, jak dodanie do ciasta drożdżowego dużej ilości żółtek. Żółtka są też nośnikiem smaku, a ciasto drożdżowe z dużym ich udziałem będzie pyszne i pachnące. Nie będzie mieć sobie równych!