Ciasto drożdżowe
Newsy

Ile jajek dodać do ciasta drożdżowego, żeby było pyszne i idealnie żółciutkie? Tę wiedzę posiadają tylko wasze babcie 

Pamiętacie, że ciasto drożdżowe z waszego dzieciństwa było smaczniejsze, bardziej pulchne i żółte? Sprawdźcie jak wasze babcie osiągały ten efekt.

Sekretów by wypiec idealnego ciasta drożdżowego jest wiele. Potrzeba do tego idealnego przepisu, wprawnych i silnych dłoni do wyrabiania ciasta, a także znajomości kilku sekretów dotyczących wyrabiania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak sprawić, by było ono pyszne i żółte w środku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto drożdżowe

Mieszanina drożdży, mąki, cukru, tłuszczu, mleka, wody i jajek. To właśnie ciasto drożdżowe. Dobrze wiecie jednak, że nie wystarczy zmieszanie wszystkich składników i ich wypieczenie, alby ciasto drożdżowe wyszło smaczne. 

  • by było lekkie jak chmurka, musi dobrze wyrosnąć
  • żeby miało chrupiącą skórkę, trzeba piec je w idealnej temperaturze 
  • żeby zbyt szybko nie zrobiło się suche, należy dodać odpowiedniej ilości tłuszczu
  • na wierzch ciasta drożdżowego najlepiej dodać kruszonkę z utartego masła z cukrem i mąką

Na pewno wasze babcie znały te wszystkie sekrety i wy też o nich wiecie. Co zrobić jednak, by ciasto drożdżowe było żółciutkie w środku?

Żółciutkie ciasto drożdżowe

Za przepiękny kolor ciasta drożdżowego odpowiedzialne są dobrej jakości żółtka użyte w dużej ilości do ciasta drożdżowego. Im więcej dodacie do niego jajek (w tym żółtek), tym bardziej żółty kolor będzie miało wasze ciasto. Żółtko to najszlachetniejszy dodatek tłuszczu do ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie zrobić naprawdę bogate i zachwycające ciasto drożdżowe, dodajcie do niego dużo jajek! Babcine receptury mówią o tym, by dodawać nawet 8 do 10 jajek do ciasta drożdżowego!

Zobacz także
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Oczywiście, są też inne sposoby na uzyskanie żółtego koloru w cieście drożdżowym. Jeśli nie chcecie dodawać do niego aż tylu żółtek, możecie dodać do ciasta drożdżowego na przykład:

  • Łyżkę puree z dyni
  • Szczyptę kurkumy
  • Rozpuszczony w wodzie szafran

Żaden z nich nie będzie jednak tak szlachetny, jak dodanie do ciasta drożdżowego dużej ilości żółtek. Żółtka są też nośnikiem smaku, a ciasto drożdżowe z dużym ich udziałem będzie pyszne i pachnące. Nie będzie mieć sobie równych!

ciasto drożdżowe bardziej żółte
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było bardziej żółte? Utrzyjcie jajka z odrobiną 1 produktu. Kolor będzie idealny
Kolor wypieku sprawia, że apetyt domowników od razu rośnie. Razem z nami przekonacie się, że wcale nie tak trudno go uzyskać.

Piękne żółte drożdżowe ciasto to połowa sukcesu podczas pieczenia wielkanocnych bab czy efektownych chałek. Tylko jak osiągnąć oczekiwane efekty bez rujnowania domowego budżetu ilością dodanych jajek do ciasta? I jak sprawić, by większa ilość jajek nie obciążyła za bardzo waszego drożdżowego wypieku? Są na to sposoby. Kolor ciasta drożdżowego a jego przeznaczenie Często to właśnie kolor ciasta drożdżowego zdradza, jakie jest jego przeznaczenie. Bladożółte lub wręcz szare wypieki kojarzą się po prostu z bułkami czy ze zwykłym chlebem. To właśnie wszelkiego rodzaju babki ,chałki, rogaliki i inne słodkie ciasta na bazie ciasta drożdżowego, powinny mieć elegancką żółtą barwę. Żółty, jajeczny kolor świetnie współgra w cieście drożdżowym z rodzynkami – na pewno znacie to choćby z efektownych babek wielkanocnych. Jak pieką drożdżowe ciasta we Włoszech? W wypieku wspaniałych drożdżowych bab specjalizują się nie tylko w Polsce. Babka o nazwie panettone to regionalny, tradycyjny wyrób z włoskiej Lombardii. Co ciekawe, Włosi przygotowują swoje panettone i chętnie kupują je w cukierniach nie na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie. Włosi do swojego ciasta dodają same żółtka, zamiast całych jaj. I wydaje się, że właśnie tutaj należy szukać sekretu pięknej barwy ich wypieku. Unikajcie wypieków ze sztucznymi barwnikami Wróćmy do polskich wypieków. Niestety duża część dostępnych do zakupu produktów jest barwiona innymi barwnikami. Zwykle są to naturalne dodatki, typu – kurkuma. Gorzej, gdy jednak traficie na drożdżowe wypieki barwione sztucznymi dodatkami. By uniknąć tego za wszelką cenę, możecie zadbać o odpowiedni kolor własnych ciast drożdżowych. Nie będzie to trudne. Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było...

Dlaczego ciasto drożdżowe jest blade
Adobe Stock
Newsy
Blade ciasto drożdżowe można uratować. Wystarczy 1 składnik, który macie w kuchni
Marzą wam się eleganckie drożdżówki o pięknym kolorze, a ciasto wyszło wam zbyt blade? Mamy na to rozwiązanie!

Mądrzy ludzie mawiają, że je się oczami. Na to, czy polubicie jakąś potrawę, czy smak jakiegoś ciasta w dużej mierze wpływa jego wygląd. Nie inaczej jest w przypadku ciasta drożdżowego. Jeśli nie zadbacie o jego ładny, apetyczny kolor, potem wasz wypiek może nie cieszyć się spodziewanym powodzeniem. Jak nadać drożdżowemu ciastu ładną skórkę? Za kolor ciasta drożdżowego po upieczeniu odpowiadają dodane do niego jajka, ale także mleko. Dlatego więc ciasto wyjdzie wam z pewnością szare, gdy użyjecie samej wody. Ładną skórkę w cieście drożdżowym uzyskacie dzięki posmarowaniu jej przed upieczeniem roztrzepanym jajkiem. Bez tego, ciasto będzie wyglądało dość blado, żeby nie powiedzieć – smutno. Jeśli skończyły wam się jajka, w ostateczności posmarujcie bułeczki, drożdżówki czy pierogi mlekiem lub samą wodą. Jak poprawić wygląd surowego ciasta drożdżowego? Jeśli jednak już podczas wyrabiania ciasta widzicie, że wygląda ono niezbyt apetycznie i blado, usuniecie szary kolor jednym dodatkiem. Zamiast używać nienaturalnych dodatków, barwników lub produktów niekoniecznie pasujących do charakteru wypieku (np. kurkuma), lepiej wbijcie do środka jeszcze jedno jajko. Jeszcze lepiej, niż jajko sprawdzi się dodanie jeszcze 2-3 „ponadprogramowych” żółtek. Białka będziecie mogli wykorzystać do posmarowania wyrobionego ciasta przed pieczeniem. Na dodanie jajek nie będzie za późno nawet już pod koniec wyrabiania ciasta. Nie pomoże to w jego przygotowaniu, ale wystarczy solidne wyrabianie ciasta przez kolejne minuty, by zapobiec problemowi szarości. Ile drożdży powinno się dodawać do ciasta drożdżowego? Pamiętajcie jednak o jednej rzeczy. Jeśli dodacie do ciasta sporą ilość jajek, konieczne jest dostosowanie do tego odpowiedniej ilości drożdży. Wraz z...

Jak odświeżyć ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki ciasta drożdżowego? Mamy sposób na jego odświeżenie. Będzie jak świeżo upieczone
Placki drożdżowe, rogaliki, pączki czy drożdżówki – jeśli leżą w waszej kuchni już zdecydowanie za długo i stały się suche wcale nie musicie ich wyrzucać. Istnieje prosty sposób na ich odświeżenie.

Na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny zawsze warto mieć pod ręką domowe ciasto drożdżowe. Ten przepyszny wypiek nie jest jednak idealny. Po wielu dniach leżakowania, podobnie jak każdy inny, staje się suchy i niesmaczny. Na szczęście to nie powód, by od razu wyrzucać go do kosza.  Sposób na odświeżenie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe można naprawdę bardzo łatwo odświeżyć. Dzięki jednemu dziecinnie prostemu trikowi będzie smakowało jak dopiero co upieczone. Zapamiętajcie go sobie, być może niedługo wam się przyda, ponieważ ze świąt zawsze zostaje dużo resztek jedzenia. Wystarczy, że polejecie zeschłe ciasto drożdżowe mlekiem, a następnie umieścicie je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ok. 5 minutach możecie śmiało serwować je waszym gościom i rodzinie. Gwarantujemy, że nie poczują żadnej różnicy, wręcz przeciwnie, będą zachwyceni jego smakiem i puszystością. Na tym jednak nie koniec naszych rad. Jeśli chcecie ulepszyć wasze ciasto drożdżowe do granic możliwości, koniecznie przetestujcie kolejne triki. Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Przygotowanie ciasta drożdżowego nie należy do skomplikowanych. Musicie jednak pamiętać, by przestrzegać kilku ważnych zasad. Inaczej nie będzie tak smaczne, jak oczekiwaliście.  Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. Dlatego też nie idźcie na łatwiznę i wyróbcie ciasto drożdżowe samodzielnie. To niesamowicie wpłynie na jego smak.  Pod koniec wyrabiania dodajcie do ciasta rozpuszczone i wystudzone masło. Masę musicie...

Drożdżówka
Newsy
Ciasto drożdżowe na drugi dzień robi się suche? Popełniliście banalny błąd, który z łatwością naprawicie
Chyba każdy kocha ciasto drożdżowe. Jeśli zbyt szybko wysycha, musieliście zrobić coś źle…

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Cenicie je za zapach, który kojarzy się z domowym ciepłem, uwielbiacie chrupiącą skórkę i delektujecie się miękkim i puszystym wnętrzem. Ciasto drożdżowe jest jednak najsmaczniejsze, kiedy jest miękkie. Jak uniknąć jego wysychania? Suche ciasto drożdżowe Jest kilka możliwych powodów wysychania ciasta drożdżowego.  Oczywiście, ciasto pozostawione bez przykrycia szybciej wyschnie, ale chyba nie spodziewacie się, że będzie inaczej. Jest jeszcze jeden powód, przez który nawet świeże ciasto drożdżowe może szybko zrobić się suche. Przestańcie popełniać ten prosty błąd, a ciasto drożdżowe będzie zawsze miękkie i puszyste, nie tylko bezpośrednio po upieczeniu. Powód, przez który ciasto wysycha Dlaczego ciasto drożdżowe wysycha? Jest  to spowodowane najczęściej nieodpowiednimi proporcjami składników ciasta. Konkretniej, ma prawdopodobnie za mało tłuszczu. Ciasto drożdżowe podczas wyrabiania powinno aż lśnić od tłuszczu. Kierujcie się tą wskazówką, a nie będziecie musieli już więcej martwić się tym problemem. Jaki tłuszcz do ciasta drożdżowego? Najlepszym i najsmaczniejszym tłuszczem będzie oczywiście masło. Możecie wykorzystać też margarynę lub olej roślinny Pamiętajcie, żeby masło było rozpuszczone przed dodaniem do masy. Lepiej łączy się ze składnikami. Dodawajcie tłuszcz do ciasta drożdżowego na samym końcu wyrabiania. Dzięki temu pozwolicie wcześniej zadziałać mące z wodą, które wytworzą elastyczny gluten. Jak długo ciasto drożdżowe jest świeże? Ciasto drożdżowe z odpowiednimi proporcjami składników zachowa świeżość nawet przez 4 dni po wypieczeniu! Zmniejszanie ilości dodawanego tłuszczu do potraw w stosunku do tego, co mówi przepis, jest...