Ciężar i objętość poszczególnych produktów sypkich i płynnych, których najczęściej używacie w kuchni, jest zwykle różna. Na przykład 1 łyżka cukru waży 15 g, ale mąki już tylko 10 g. Niektórzy używają w kuchni miarek, które pomagają odmierzyć odpowiednią ilość składnika podaną w przepisie.

Co jednak zrobić jeśli nie macie specjalnej miarki, a receptura, zgodnie z którą pieczecie ciasto, podaje, że macie wsypać dokładnie 220 g mąki? Korzystając z tego przelicznika, będziecie wiedzieli, że 220 g mąki to po prostu szklanka. 

Do odmierzenia dokładnych ilości składników potraw, możecie łączyć podane wyżej miary. Gdy potrzebujecie 250 g cukru, odsypcie szklankę (220 g) i 2 łyżki stołowe (30 g).

Jak przeliczyć łyżeczkę na gramy? 1 łyżeczka to średnio 5 g

W uproszczeniu przyjmuje się, że 1 łyżeczka od herbaty mieści 5 g odmierzanych składników. Jeśli jednak w waszym przepisie ważna jest precyzja, powinniście wiedzieć, że miód czy masło są najcięższe:  1 łyżeczka miodu waży aż 7 g, natomiast kakao jest najlżejsze: 1 łyżeczka kakao to tylko 2,5 g.

Zobacz także:

  • 1 łyżeczka cukru – 5 g
  • 1 łyżeczka mąki – 3 g
  • 1 łyżeczka wody – 5 g
  • 1 łyżeczka mleka – 5 g
  • 1 łyżeczka miodu – 7 g
  • 1 łyżeczka masła – 7 g
  • 1 łyżeczka soli – 6 g
  • 1 łyżeczka oleju – 5 g
  • 1 łyżeczka kakao – 2,5 g
  • 1 łyżeczka śmietany 30 proc. – 5 g
  • 1 łyżeczka śmietany 18 proc. – 4 g

Jak przeliczyć łyżkę stołową na gramy? 1 łyżka to średnio 15 g

  • 1 łyżka cukru – 15 g
  • 1 łyżka mąki – 10 g
  • 1 łyżka wody – 15 g
  • 1 łyżka mleka – 15 g
  • 1 łyżka miodu – 21 g
  • 1 łyżka masła – 20 g
  • 1 łyżka soli – 19 g
  • 1 łyżka oleju – 15 g
  • 1 łyżka kakao – 7 g
  • 1 łyżka śmietany 30 proc. – 16 g
  • 1 łyżka śmietany 18 proc. – 12 g

Jak przeliczyć szklanki na gramy i mililitry? 1 szklanka to 250 ml

  • 1 szklanka cukru – 220 g
  • 1 szklanka mąki – 170 g
  • 1 szklanka wody – 250 g
  • 1 szklanka mleka – 250 g
  • 1 szklanka miodu – 350 g
  • 1 szklanka masła – 230 g
  • 1 szklanka soli – 300 g
  • 1 szklanka oleju – 225 g
  • 1 szklanka kakao – 125 g
  • 1 szklanka śmietany 30 proc. – 270 g
  • 1 szklanka śmietany 18 proc. – 220 g

Źródło: Onet.pl