Ile gram ma łyżka cukru, a ile szklanka mąki? Wydrukujcie te przeliczniki i trzymajcie pod ręką
Adobe Stock
Newsy

Ile gram ma łyżka cukru, a ile szklanka mąki? Wydrukujcie te przeliczniki i trzymajcie pod ręką

Kuchenna ściągawka, pozwoli wam w prosty sposób odmierzyć właściwą ilość składników dań. Tylko jej nie zgubcie!

Ciężar i objętość poszczególnych produktów sypkich i płynnych, których najczęściej używacie w kuchni, jest zwykle różna. Na przykład 1 łyżka cukru waży 15 g, ale mąki już tylko 10 g. Niektórzy używają w kuchni miarek, które pomagają odmierzyć odpowiednią ilość składnika podaną w przepisie.

Co jednak zrobić jeśli nie macie specjalnej miarki, a receptura, zgodnie z którą pieczecie ciasto, podaje, że macie wsypać dokładnie 220 g mąki? Korzystając z tego przelicznika, będziecie wiedzieli, że 220 g mąki to po prostu szklanka. 

Do odmierzenia dokładnych ilości składników potraw, możecie łączyć podane wyżej miary. Gdy potrzebujecie 250 g cukru, odsypcie szklankę (220 g) i 2 łyżki stołowe (30 g).

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przeliczyć łyżeczkę na gramy? 1 łyżeczka to średnio 5 g

W uproszczeniu przyjmuje się, że 1 łyżeczka od herbaty mieści 5 g odmierzanych składników. Jeśli jednak w waszym przepisie ważna jest precyzja, powinniście wiedzieć, że miód czy masło są najcięższe:  1 łyżeczka miodu waży aż 7 g, natomiast kakao jest najlżejsze: 1 łyżeczka kakao to tylko 2,5 g.

  • 1 łyżeczka cukru – 5 g
  • 1 łyżeczka mąki – 3 g
  • 1 łyżeczka wody – 5 g
  • 1 łyżeczka mleka – 5 g
  • 1 łyżeczka miodu – 7 g
  • 1 łyżeczka masła – 7 g
  • 1 łyżeczka soli – 6 g
  • 1 łyżeczka oleju – 5 g
  • 1 łyżeczka kakao – 2,5 g
  • 1 łyżeczka śmietany 30 proc. – 5 g
  • 1 łyżeczka śmietany 18 proc. – 4 g

Jak przeliczyć łyżkę stołową na gramy? 1 łyżka to średnio 15 g

  • 1 łyżka cukru – 15 g
  • 1 łyżka mąki – 10 g
  • 1 łyżka wody – 15 g
  • 1 łyżka mleka – 15 g
  • 1 łyżka miodu – 21 g
  • 1 łyżka masła – 20 g
  • 1 łyżka soli – 19 g
  • 1 łyżka oleju – 15 g
  • 1 łyżka kakao – 7 g
  • 1 łyżka śmietany 30 proc. – 16 g
  • 1 łyżka śmietany 18 proc. – 12 g
Zobacz także
Przepis na piernik dojrzewający 6 tygodni. Zróbcie go teraz żeby cieszyć się nim podczas Świąt

Piernik dojrzewający wyjdzie genialnie, jeżeli dopilnujecie tej 1 rzeczy. Chodzi o przechowywanie ciasta

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik

Jak przeliczyć szklanki na gramy i mililitry? 1 szklanka to 250 ml

  • 1 szklanka cukru – 220 g
  • 1 szklanka mąki – 170 g
  • 1 szklanka wody – 250 g
  • 1 szklanka mleka – 250 g
  • 1 szklanka miodu – 350 g
  • 1 szklanka masła – 230 g
  • 1 szklanka soli – 300 g
  • 1 szklanka oleju – 225 g
  • 1 szklanka kakao – 125 g
  • 1 szklanka śmietany 30 proc. – 270 g
  • 1 szklanka śmietany 18 proc. – 220 g

Źródło: Onet.pl

Makowiec japoński
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników
Jeśli chcecie podać na stół wielkanocny wyjątkowe ciasto, koniecznie wypróbujcie ten niezawodny przepis na makowiec japoński. Jest delikatny i wilgotny dzięki 1 składnikowi.

To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców  i nie tylko. Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu! Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej?  Przepis na makowiec japoński  Będziecie potrzebować:  500 g suchego mielonego maku 250 g miękkiego masła 2,5 szklanki mleka 3,2% 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 1 kg jabłek prażonych ze słoika 220 g kaszy manny 6 większych jajek  garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść moreli suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: polewa czekoladowa brzoskwinie z puszki Sposób przygotowania: W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu.  Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia.  Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę.  Jajka oddzielcie od białek.  Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.  Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie.  Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię...

Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne. Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne. Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu. Świąteczny piernik z polewą czekoladową Składniki na ciasto 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450 250 g margaryny 5 jajek 150 ml miodu 220 g szklanka cukru 200 g powideł, najlepiej śliwkowych 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 300 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao gałka muszkatowa 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonych goździków Składniki na polewę 2 gorzkie czekolady 3 łyżki mleka Posypka Przygotowanie W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki....

Sprawdzony przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie anielsko wilgotny
Flickr/Adobe Stock
Newsy
Przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie wilgotny jak marzenie
Siostra Anastazja podzieliła się kolejnym nieskomplikowanym, ale za to smakowitym przepisem. Tym razem na piernik. Pachnie nieziemsko przyprawami, a do tego jest cudownie wilgotny. Wszystko za sprawą tego składnika. 

Piernik to w okresie jesienno-zimowym jedno z bardziej lubianych przez Polaków ciast. Miód i przyprawy korzenne sprawiają, że kojarzy się on z pięknym czasem świąt, na który wszyscy już z utęsknieniem czekają. Kto nie nastawił piernika staropolskiego, niech się nie martwi. Nawet w ostatniej chwili może upiec rozpływające się w ustach, smakowite ciasto, które zachwyci całą waszą rodzinę.  Co siostra Anastazja dodaje do piernika, by był wilgotny?  Obok dużej ilości miodu i masła, które są obecne w większości pierników, siostra Anastazja dodaje do niego również kwaśną śmietanę. Piernik na śmietanie to przepis, znany od dawien dawna, jednak stosunkowo niewiele osób go zna. A szkoda, gdyż śmietana sprawia, że jest on wybitnie soczysty, a jednocześnie delikatny i mięciutki jak obłoczek. Dlatego warto zastąpić nią mleko i w ten sposób nadać ciastu niebiańskiej lekkości i bogatszego smaku. Nie żałujcie śmietany na ten świąteczny wypiek. Na trzy szklanki mąki powinniście dodać jedną pełną szklankę śmietany.  Przepis na piernik na śmietanie siostry Anastazji   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany   1 szklanka miodu   1 kostka masła   1 szklanka cukru   trzy jajka   1 łyżeczka sody oczyszczonej  dwie łyżki lodowatej wody   łyżka kakao  przyprawa korzenna do piernika  Polewa  kilka łyżek śmietanki kremówki   1 tabliczka mlecznej czekolady  Sposób przygotowania:  Przesiejcie mąkę pszenną, kakao, sodę i przyprawę piernikową. Dzięki temu napowietrzycie składniki i uczynicie je lżejszymi.  Masło wyjmijcie z lodówki, a gdy zmięknie, utrzyjcie je z cukrem i żółtkami.    Do masła dodajcie miód, śmietanę, odrobinę wody i przesiane...

kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy
Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku
Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca. Przepis na kruche ciasto z orzechami Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki do ciasta: 1 szklanka mąki 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 250 g masła 4 żółtka 5 łyżeczek powideł ze śliwek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Składniki do masy orzechowej: 4 białka Niecała szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało! Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na...