Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej.

Dlaczego warto jeść kalafior?

Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii.

Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe.

Ile gotuje się kalafior?

Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki.

Zobacz także:

Jak ugotować kalafior, żeby był miękki?

Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut.

Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść kalafior w wersji al dente, polecamy skrócenie czasu gotowania o 5 minut.

Przepis na gotowanego kalafiora z czosnkiem i oliwą

Składniki:

  • 1 świeży kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielimy na różyczki, opłukujemy i wkładamy do wkładu do gotowania na parze.
  2. Gotujemy przez 10 minut - kalafior ma być al dente.
  3. Następnie przekładamy do salaterki.
  4. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do kalafiora.
  5. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: