
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej.
Dlaczego warto jeść kalafior?
Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii.
Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe.
Ile gotuje się kalafior?
Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki.
Jak ugotować kalafior, żeby był miękki?
Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut.
Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść kalafior w wersji al dente, polecamy skrócenie czasu gotowania o 5 minut.
Przepis na gotowanego kalafiora z czosnkiem i oliwą
Składniki:
- 1 świeży kalafior
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
- Kalafior dzielimy na różyczki, opłukujemy i wkładamy do wkładu do gotowania na parze.
- Gotujemy przez 10 minut - kalafior ma być al dente.
- Następnie przekładamy do salaterki.
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do kalafiora.
- Całość skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: