jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy

Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni

Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia?

Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie?

To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest:

  • Świeża i dobrej jakości śmietana
  • Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach!

Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce.

Zobacz także
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna

Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna

Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju?

Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników:

  • Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być dobre jeszcze dwa tygodnie po przygotowaniu. Pamiętajcie, że gdy otworzycie słoik, to trzeba będzie zjeść je w ciągu dwóch dni.
  • Śledzie kupowane na wagę w sklepie mają dużo krótszy termin i należy je spożyć do tygodnia od zakupu. Spowodowane jest to tym, że nie wiecie jak długo przed kupieniem śledzie leżały w sklepie.
  • Cebula dodawana do zalewy powinna być wcześniej sparzona! To warzywo łatwo się psuje i koniecznie przed włożeniem go do słoika należy je najpierw przelać wrzątkiem.
Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....

magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty
Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie. Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców. Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach. Pasożyty w śledziach W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna. Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie...

śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy
Każdy z nas uwielbia śledzie. Nie wszyscy jednak mogą je jeść i powinni ich unikać 
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Są cenne we właściwości odżywcze, ale nie nadają się dla każdego.

Śledzie to przede wszystkim jedna z ryb, po które często sięgamy. Śledzie są bowiem nie dość, że tanie to i pyszne! Można z nich przyrządzić prawdziwie królewskie przekąski Przygotowujecie je z pewnością na różne sposoby. Jak się okazuje, cenicie szczególnie te pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Goszczą na stole z powodu różnych okazji. Czy będą tuczące, zależy od dodatków. Sam śledź ma w sobie dużo białka i mało kalorii.  W 100 g śledzi atlantyckich znajduje się jedynie 160 kalorii. Kaloryczność śledzi wzrasta właśnie przez dodatki, z jakimi postanowicie nie połączyć. Jeśli dbacie o figurę lub liczycie kalorie, warto o tym pamiętać. Będą bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – tuczące, jeśli przygotujecie je w śmietanie czy oleju.  Śledź jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D Jeśli stwierdzono u was jej niedobory, sięgnijcie po śledzie. Ochronią przed osteoporozą i wesprą prawidłowy rozwój kośćca u dzieci. Witamina D może również odgrywać ważną rolę w regulowaniu nastroju i zapobieganiu chorób układu nerwowego, w tym depresji. Witamina D, co nie mniej ważne, wpływa na działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami. Jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym.  W jakiej postaci powinno się jeść śledzie? Jedni je uwielbiają, inni nie mogą znieść ich zapachu. Jedno jest pewne, dobrze przyrządzone, smakują wybornie. Do tego królują na wigilijnych stołach. Trzeba jednak pamiętać, że śledź to tłusta ryba. By można je było włączyć do diety, muszą być odpowiednio przyrządzone.  Usmażenie ich na głębokim oleju stanowczo odpada. Zdecydowanie lepiej ugotować tę rybę na parze. Jeśli natomiast wolicie śledzia w postaci surowej, połączcie...

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym moczyć śledzie? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak długo moczyć śledzie? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź...