Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie
Flickr
Newsy

Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie

Co prawda do sezonu na fasolkę szparagową pozostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz przyswoić wiedzę na temat jej prawidłowego gotowania. Podpowiadamy, jak długo powinno się ją gotować, by nie była rozgotowana.

Gotowanie popularnej szparagówki jak wiedzą doświadczone gospodynie nie należy do szczególnie trudnych kulinarnych zadań. Niemniej jednak osoby niedoświadczone powinny pilnować czasu gotowania fasolki, by nie dopuścić do jej rozgotowania. Wtedy nie nada się już do niczego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową:

  1. Fasolkę dokładnie umyjcie w wodzie.
  2. Odetnijcie końcówki fasolki z dwóch stron.
  3. Wypłukaną i przygotowaną fasolkę włóżcie do garnka i zalejcie ją zimną wodą.
  4. Na 1 kg fasolki powinny przypadać 4 litry wody. Taką ilość fasolki posólcie jedną łyżeczką soli i dosłodźcie 1 łyżeczką cukru.
  5. Gotujcie ok. 10-15 min do uzyskania oczekiwanego efektu. Jeżeli wolicie fasolkę bardziej kruchą i chrupiącą, gotujcie krócej. Jeżeli zaś gotujecie już nieco starszą fasolkę i chcecie, by stała się miękka, wydłużcie czas gotowania o dosłownie parę minut.
  6. Fasolkę próbujcie podczas gotowania, by nie dopuścić do jej rozgotowania.
  7. Kiedy fasolka szparagowa będzie już gotowa, odcedźcie ją za pomocą cedzaka, łyżki cedzakowej lub wykorzystując sprytny patent z przykrywką. Chwyćcie garnek razem z przykrywką i pod kątem wylejcie wodę przez szczelinę. Uważajcie tylko, by się nie poparzyć wrzątkiem!
  8. Przygotowaną, umytą fasolkę szparagową można także gotować na parze. Będzie miękka po również ok. 15 min gotowania.
  9. Gotową fasolkę szparagową podawajcie według własnego uznania do dań głównych lub jako odrębne danie. Polecamy podprażenie na patelni bułki tartej i roztopienie odrobiny masła, a następnie wymieszanie takiej zasmażki z fasolką w garnku.
  10. Smacznego!
Zobacz także
Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję

Jeśli w waszych spiżarniach zostało jeszcze dużo białej fasoli Piękny Jaś, wykorzystajcie ją na ostatnie w tym roku podejścia do fasolki po bretońsku. Dobry przepis na to danie znajdziecie w jednym z naszych poprzednich artykułów.

Czytaj także:

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien
AdobeStock
Newsy
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien
Obecnie trwa sezon na fasolkę szparagową, jest ona teraz wyjątkowo tania i pyszna. Niemniej im jest starsza tym robi się bardziej łykowata, a tym samym trudniejsza w jedzeniu. Można jednak temu zaradzić. Zobaczcie jak.  

Najczęściej zjadacie ją zapewne w ugotowanej formie z dodatkiem bułki tartej i masła, chociaż świetnie pasuje również do letnich sałatek. To wspaniały dodatek do obiadu, który znakomicie współgra ze smakiem mięsa lub jajka sadzonego. Dobrze ugotowana i odpowiednio przygotowana fasolka szparagowa powinna być delikatna w smaku i miękka.   Czasami jednak fasolka szparagowa potrafi być wyjątkowo łykowata. Z reguły problem ten dotyczy starszego warzywa, chociaż nie tylko. Wówczas odznacza się ono grubymi włóknami, które są bardzo trudne do pogryzienia i odbierają przyjemność z jedzenia tego warzywa.   Jak pozbyć się twardych włókien z fasolki szparagowej?  Jak zatem możecie poradzić sobie z łykowatą fasolką? To wcale nie takie trudne. Sekret tkwi w gorącej wodzie, która zmiękcza fasolkę i łyko. Później wystarczy tylko odpowiedni ruch ręką. Na początku zalejcie fasolkę gorącą wodą, w ten sposób włókna z łatwością od niej odejdą.  Przygotujcie mały nożyk i zacznijcie nim odcinać końcówki.  Nie docinajcie jednak do końca, tylko delikatnym ruchem ściągnijcie łyko w dół.  Teraz możecie przystąpić do gotowania idealnie miękkiej i delikatnej fasolki bez włókien.  Ile minut należy gotować fasolkę szparagową?  Idealna fasolka szparagowa powinna być odpowiednio ugotowana. Kluczowy w tym wypadku jest czas. Sprawdźcie, czy też tak robicie.  Starszą, żółtą fasolkę szparagową powinno się gotować zazwyczaj około 10 minut.   Jeśli macie do czynienia z młodym warzywem, wtedy czas jej przyrządzania skraca się do 4- 5 minut.  Starsza zielona fasolka szparagowa potrzebuje znacznie więcej czasu niż jej żółta odmiana. Gotuje się ją od 10 do 20 minut,...

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy
Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?
Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy. Jak długo gotować fasolkę? Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut. Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wołowego z antrykotu 100 g makaronu świderki 100 g zielonej fasolki szparagowej Pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/3 szklanki mięsnego bulionu  Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron . Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki. W...

zupa z fasolką
Gotujmy.pl
Newsy
Pomysł na zdrowy obiad. Zupa jarzynowa z wkładką ureguluje prace waszych jelit i będzie bardzo sycąca
Zupa z kolorowymi jarzynami w środku zimy? Dzięki dobrodziejstwu mrożonych warzyw możecie, a nawet powinniście ją ugotować!

Byle do wiosny. Wielu osobom takie właśnie optymistyczne hasło przyświeca na przełomie lutego i marca. W marcu jak w garncu – wiadomo. Pierwsze jaskółki, przebiśniegi, no i wreszcie upragnione wiosenne nowalijki. Szczęśliwie żyjemy jednak w czasach, w których dostęp do importowanych i mrożonych warzyw jest naprawdę szeroki. Warto z tego skorzystać także i pod koniec obecnej zimy. Marzy się wam zupa z fasolką szparagową? Nic trudnego! Fasolka i wkładka Wystarczy zakupić dostępną we wszystkich marketach w rozsądnej cenie fasolkę. Zupę uzupełnijcie także smaczną, mięsną wkładką. Jeśli samo mięso z gotowania nie wystarczy, pod koniec gotowania dodajcie do zupy także pokrojony drobno filet z kurczaka. Chwilka gotowania i… gotowe. Ciepła, pożywna, warzywna zupa nie tylko was nasyci, ale także sprawi, że praca waszych jelit będzie uregulowana. Zupa jarzynowa z fasolką Składniki: Kawałek mięsa z kurczaka z kością Opcjonalnie – pierś z kurczaka 0,5 kilograma fasolki szparagowej mrożonej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 3-4 ziemniaków Posiekana natka pietruszki 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso z kurczaka oczyśćcie i zalejcie wodą. Gotujcie na wolnym ogniu zbierając szumy. Następnie dodajcie obraną i pokrojoną włoszczyznę. Jako ostatnie w kolejności dodajcie ziemniaki i na końcu wreszcie fasolkę szparagową. Gotujcie zupę do miękkości warzyw. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Na końcu zagęśćcie zupę zawiesiną z 2 łyżek mąki pszennej rozpuszczonych w odrobinie wody. Do zupy dodajcie przesiekaną natkę pietruszki. Smacznego! Z czym można podać tak znakomicie przygotowaną zupę jarzynową? Wachlarz możliwości jest całkiem szeroki:...