
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka!
Przepis na golonkę Magdy Gessler
Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler!
Przygotujcie poniższe składniki:
- 2 duże golonki
- 100 g selera
- 100 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 2 średnie cebule
- 6 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Słodka papryka
- Sól
Przygotowanie
- Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego.
- Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami.
- Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę.
- W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem.
I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!