Karkówka po cygańsku
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Idealnie rozgrzeje i nasyci w mroźne zimowe dni. Ta karkówka po cygańsku smakuje wprost wybornie

Trochę warzyw, nieco pieczarek i konserwowych ogórków – to wystarczy, by karkówka nabrała nieco innego wyrazu.

Zima to pora, w której organizm domaga się treściwych, tłustszych posiłków niż w pozostałych częściach roku.

Być może to zasługa starych ludzkich instynktów. Ludzie, podobnie jak i zwierzęta, gromadzili zapasy tkanki tłuszczowej na trudne, zimowe dni.

Tak, czy owak, stare przyzwyczajenia pozostały. Gdy za oknem ciemno, aż prosi się o gorący, solidny posiłek.

Takim właśnie może być karkówka po cygańsku. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczecie swoje mięso w towarzystwie papryki i ogórków konserwowych, a także pieczarek. A wszystko to w gęstym, pomidorowym sosie. Mniam!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę po cygańsku

Składniki

  • 1,5-2 kg karkówki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Mąka pszenna do panierowania
  • 50 dag pieczarek
  • Ok. 25 dag papryki konserwowej
  • Ok. 25 dag ogórków konserwowych
  • 3 cebule
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • Papryka słodka w proszku
  • Szczypta chili
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrójcie na niewielkie kawałki, doprawcie solą i pieprzem i obtoczcie w mące.
  2. Tak przygotowaną karkówkę podsmażcie delikatnie na oleju.
  3. Paprykę i ogórki pokrójcie na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa.
  4. Cebulę pokrójcie w piórka.
  5. Wyłóżcie warzywa i mięso w brytfannie lub w innym naczyniu żaroodpornym.
  6. W misce rozprowadźcie koncentrat pomidorowy w ok. pół szklanki wody. Dodajcie ketchup, przetarty na tarce czosnek, cukier, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chilli i nieco soli i pieprzu.
  7. Sos wlejcie do brytfanny.
  8. Pieczcie mięso z warzywami w piekarniku w temp. ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po tym czasie otwórzcie naczynie żaroodporne i pieczcie jeszcze kilkanaście minut do miękkości mięsa w ciut mniejszej temperaturze.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

kotlety mielone bombowe z pomidorami i cebulą
Gotujmy.pl
Newsy
Bombowe mielone to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Rewelacyjny pomysł na obiad
Waszym domownikom znudziły się tradycyjne kotlety mielone? Pora, by nieco urozmaicić stary i ograny już przepis! Przed wami bombowe mielone.

Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania. Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej. O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe. Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju. Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą. Przepis na bombowe kotlety mielone Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 cebule ok. szklanka ketchupu pikantnego 2-3 pomidory 15 dag sera żółtego 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżki śmietany 12% sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki. Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem. Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną. Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem. Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli. Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i...

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Pełnia wiosny to początek sezonu na młodą kapustę. Przygotujcie więc z niej gołąbki. Polecamy alternatywne wersje tego dania – np. z kurczakiem i pieczarkami.

Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy! Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami Składniki: 1 młoda kapusta 3 cebule 60 dag mięsa z udek kurczaka 50 dag pieczarek 25 dag ryżu 2 łyżki mąki pszennej Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka Sól do smaku Pieprz do smaku Czosnek granulowany do smaku Przygotowanie: Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki. Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju. Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Mięso obsmażcie na patelni. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Wymieszajcie ostudzony ryż z połową  usmażonych pieczarek. Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz. Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa. Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą. Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty....

karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy
Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...