Karkówka po cygańsku
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Idealnie rozgrzeje i nasyci w mroźne zimowe dni. Ta karkówka po cygańsku smakuje wprost wybornie

Trochę warzyw, nieco pieczarek i konserwowych ogórków – to wystarczy, by karkówka nabrała nieco innego wyrazu.
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Zima to pora, w której organizm domaga się treściwych, tłustszych posiłków niż w pozostałych częściach roku.

Być może to zasługa starych ludzkich instynktów. Ludzie, podobnie jak i zwierzęta, gromadzili zapasy tkanki tłuszczowej na trudne, zimowe dni.

Tak, czy owak, stare przyzwyczajenia pozostały. Gdy za oknem ciemno, aż prosi się o gorący, solidny posiłek.

Takim właśnie może być karkówka po cygańsku. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczecie swoje mięso w towarzystwie papryki i ogórków konserwowych, a także pieczarek. A wszystko to w gęstym, pomidorowym sosie. Mniam!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na karkówkę po cygańsku

Składniki

  • 1,5-2 kg karkówki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Mąka pszenna do panierowania
  • 50 dag pieczarek
  • Ok. 25 dag papryki konserwowej
  • Ok. 25 dag ogórków konserwowych
  • 3 cebule
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • Papryka słodka w proszku
  • Szczypta chili
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrójcie na niewielkie kawałki, doprawcie solą i pieprzem i obtoczcie w mące.
  2. Tak przygotowaną karkówkę podsmażcie delikatnie na oleju.
  3. Paprykę i ogórki pokrójcie na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa.
  4. Cebulę pokrójcie w piórka.
  5. Wyłóżcie warzywa i mięso w brytfannie lub w innym naczyniu żaroodpornym.
  6. W misce rozprowadźcie koncentrat pomidorowy w ok. pół szklanki wody. Dodajcie ketchup, przetarty na tarce czosnek, cukier, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chilli i nieco soli i pieprzu.
  7. Sos wlejcie do brytfanny.
  8. Pieczcie mięso z warzywami w piekarniku w temp. ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po tym czasie otwórzcie naczynie żaroodporne i pieczcie jeszcze kilkanaście minut do miękkości mięsa w ciut mniejszej temperaturze.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Czarna karkówka na kanapki
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy Wyjątkowa czarna karkówka idealna na kanapki. Takiej dobrej kupicie w żadnym sklepie
Domowe wędliny nie mają sobie równych. Jeśli chcecie zaserwować swoim bliskim coś pysznego i zdrowego, postawcie na czarną karkówkę.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

Specjały przyrządzone w domu kochają wszyscy. W tej wędlinie zakochacie się po uszy! Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ani ulepszaczy smaku. Można ją podawać na każdą okazję. Czy się charakteryzuje schab karkowy? To część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą nacięć z jej odcinka szyjnego. Główne mięśnie składające się na karkówkę to mięśnie szyi i fragment mięśnia najdłuższego grzbietu. Właśnie ta część mięsa nadaje się idealnie na kanapki i na półmisek wędlin. Karkówka jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Dzięki temu to idealne mięso do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu karkówki można z niej dodatkowo przygotowywać potrawy gotowane. Jak wybrać karkówkę? Karkówka, nazywana potocznie karczkiem, smakuje większości Polaków. Najczęściej jada się karkówkę wieprzową, choć można kupić też wołową, jagnięcą, cielęcą albo baranią. Jest ona mięsem o bogatym smaku, ale zarazem dość tłustym i kalorycznym.  Kupuje się ją dla walorów smakowych i soczystego mięsa. Najważniejsze, by kupić mięso dobrej jakości, które nie jest żylaste i twarde. Im mniejsza i zgrabniejsza, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi od młodego zwierzęcia, a co za tym idzie, będzie bardziej miękka. Przerosty nie mogą być żółte ani poszarzałe. Młoda i świeża karkówka wieprzowa powinna mieć jasnoróżowe, a najlepiej niemal białe przerosty. Lepiej wybierać też takie kawałki, w których przerosty tłuszczowe są nie za duże. Idealne mięso z karczku powinno być tylko trochę przerośnięte tłuszczem, który nada mu soczystości, ale nie zdominuje całej potrawy. Karkówka pieczona Karkówka wieprzowa dobrej...

Przeczytaj
danie 1 garnkowe
gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy Smakowity obiad z 1 naczynia. Pyszna karkówka, ziemniaki, gorący piekarnik i gotowe
Przepyszne, kruche i rozpływające się mięso w towarzystwie ziemniaków, warzyw i ciągnącego się sera. Czego chcieć więcej? Oto idealne danie z jednej brytfanny.
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę. Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy. Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach. W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano. Dania jednogarnkowe współcześnie Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód. Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania . My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila! Składniki: 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego Ok. 1,5-2 kg ziemniaków Łyżka oleju roślinnego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku Papryka czerwona Ok. 10 dag sera żółtego Oregano Pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem,...

Przeczytaj
karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach
Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie! Przepis na karkówkę w winie Będziecie potrzebować 1,5 kilograma karkówki 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku 50 ml oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka Przygotowanie Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu. Gotowe! Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

Przeczytaj