Zima to pora, w której organizm domaga się treściwych, tłustszych posiłków niż w pozostałych częściach roku.

Być może to zasługa starych ludzkich instynktów. Ludzie, podobnie jak i zwierzęta, gromadzili zapasy tkanki tłuszczowej na trudne, zimowe dni.

Tak, czy owak, stare przyzwyczajenia pozostały. Gdy za oknem ciemno, aż prosi się o gorący, solidny posiłek.

Takim właśnie może być karkówka po cygańsku. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczecie swoje mięso w towarzystwie papryki i ogórków konserwowych, a także pieczarek. A wszystko to w gęstym, pomidorowym sosie. Mniam!

Zobacz także:

Przepis na karkówkę po cygańsku

Składniki

  • 1,5-2 kg karkówki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Mąka pszenna do panierowania
  • 50 dag pieczarek
  • Ok. 25 dag papryki konserwowej
  • Ok. 25 dag ogórków konserwowych
  • 3 cebule
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • Papryka słodka w proszku
  • Szczypta chili
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrójcie na niewielkie kawałki, doprawcie solą i pieprzem i obtoczcie w mące.
  2. Tak przygotowaną karkówkę podsmażcie delikatnie na oleju.
  3. Paprykę i ogórki pokrójcie na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa.
  4. Cebulę pokrójcie w piórka.
  5. Wyłóżcie warzywa i mięso w brytfannie lub w innym naczyniu żaroodpornym.
  6. W misce rozprowadźcie koncentrat pomidorowy w ok. pół szklanki wody. Dodajcie ketchup, przetarty na tarce czosnek, cukier, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chilli i nieco soli i pieprzu.
  7. Sos wlejcie do brytfanny.
  8. Pieczcie mięso z warzywami w piekarniku w temp. ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po tym czasie otwórzcie naczynie żaroodporne i pieczcie jeszcze kilkanaście minut do miękkości mięsa w ciut mniejszej temperaturze.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl