Idealnie przyprawiony i sypki ryż? Zróbcie to, a rodzina będzie bić się o dokładkę
Flickr
Newsy

Idealnie doprawiony i sypki ryż? Zróbcie go tak, a rodzina będzie bić się o dokładkę

Ryż dla Chińczyków jest niczym chleb dla Polaków. Jest to naród, który przywiązuje ogromną wagę do jedzenia tego ziarna, a ich dieta wpływa na długowieczność. Dlatego od czasu do czasu warto sięgnąć po przysłowiową miskę ryżu. Dobrze przyprawionego i ugotowanego. 

Ryż to świetny dodatek do obiadu, który może być również jego głównym składnikiem. Jeżeli połączycie go z warzywami i kurczakiem, będzie stanowił sycące i pożywne danie. Doskonale odnajduje się również w wersjach deserowych. Z prażonymi owocami, mlekiem kokosowym i cynamonem zapewni wam energię na cały dzień. 

Dlaczego warto jeść ryż? 

Ryż to nie tylko puste kalorie, jak mogliby sądzić złośliwi wyznawcy gotowanego ziemniaka. Oto właściwości zdrowotne ryżu:

  • Biały ryż to pokarm lekkostrawny, dlatego włączają go do swojej diety osoby mające problem z żołądkiem i jelitami.  

  • Brązowy ryż pomaga natomiast uregulować poziom cukru we krwi i mogą go jeść osoby zmagające się z cukrzycą.  

  • To źródło pełnowartościowego białka roślinnego, chętnie wykorzystywanego przez sportowców. 

  • Ryż, szczególnie brązowy, ma w dużo błonnika, w związku z powyższym wspomaga trawienie i chroni przed rakiem jelita grubego.  

  • Jest produktem bezglutenowym, więc powinny sięgać po niego osoby borykające się nietolerancją na gluten i z celiakią.

  • Brązowa odmiana zawiera kwas foliowy i pomaga unormować poziom cholesterolu, w związku z czym jest sprzymierzeńcem waszego serca. 

Zobacz także
Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt

Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt gwarantowany

Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu

Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu

Jak właściwie przyprawić i ugotować ryż? 

W gotowaniu ryżu nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy znać podstawowe zasady i poznać jeden trik, by przyrządzić doskonały ryż. Dobrze ugotowany ryż to taki, który gotuje się bez torebek. Jeżeli macie tylko ryż w torebkach, po prostu przetnijcie je i wysypcie zawartość do naczynia. 

Dobry ryż powinien być odpowiednio posolony. Aby tego dokonać powinniście posolić go na sucho, to znaczy przed zalaniem wodą. Tylko takie przyprawianie pozwoli równomiernie rozprowadzić sól na ziarenkach ryżu. Spróbujcie, a przekonacie się o różnicy.

Ilość dodawanej soli zależy od preferencji smakowych, jak również przeznaczenia gotowanego ryżu. Bezpieczną dawką będzie ¼ łyżeczki tej przyprawy na szklankę ryżu. 

Są dwie szkoły gotowania tego produktu: z płukaniem i bez płukania przed. Wszystko zależy od tego, jaką wersję końcową chcecie uzyskać. Sypki ryż na talerzu oznacza przepłukanie go zimną wodą. Jeżeli potrzebujecie ryżu zbitego, np. do zupy pomidorowej wówczas zapomnijcie o tym działaniu. 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie ryżu
Africa Studio/Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób ryż? Nic dziwnego, że smakuje jak kluchy. Oto niezawodna metoda
Gotowanie ryżu to wcale nie przelewki. Ale po przeczytaniu tego artykułu na pewno zapomnicie o ryżu w torebkach!

Wygoda i szybkość – takie zalety ma ryż w torebkach. Do tego odpowiednio odmierzone porcje –  wystarczy włączyć gaz, posolić wodę i tylko czekać. Tymczasem problem pojawia się choćby wtedy, gdy gotujemy ryż w tradycyjny sposób, np. na gołąbki bądź do innego dania. Istnieją dwa główne rodzaje błędów podczas gotowania ryżu. Jedni rozgotowują białe ziarna na paskudną papkę, która smakuje potem jak kluchy. Inni z kolei nie potrafią sprawić, by ich ryż zyskał odpowiednią miękkość. Wtedy małe, białe ziarenka mogą być nieznośnie twarde. W ten sposób smak na wspomniane gołąbki szybko przejdzie. Gotowanie ryżu - praktyczne rady Sposobów na gotowanie ryżu jest bez liku. My zaprezentujemy wam jedną prostą metodę. Od tej pory gotowanie ryżu to będzie dla was pestka Kluczem do powodzenia w tym zadaniu będzie dobranie odpowiednich proporcji ryżu i wody . Najprościej przedstawimy to w ten sposób: na jedną część ryżu przypadają dwie części wody. Posłużmy się prostym przykładem nieco objaśniającym sprawę. Jeżeli chcecie ugotować pół szklanki ryżu, powinniście zalać go ok. 1 szklanką wody. Drugim zabiegiem, który warto zastosować podczas gotowania ryżu jest opłukanie ziaren przed gotowaniem . W ten sposób usuniecie z niego skrobię. Jeżeli tego nie zrobimy, ryż będzie bardziej kleisty i po ugotowaniu stanie się bardziej papkowaty. Następny ważny element gotowania ryżu to anielska cierpliwość . Tak, tak, dobrze widzicie. Podczas gotowania ryżu naszą metodą nie trzeba go wcale mieszać! Po prostu przykryjcie garnek pokrywką i czekajcie cierpliwie, aż ryż wchłonie wodę i stanie się on odpowiednio miękki. Co z ogniem? Powinniście gotować wasz ryż na maksymalnie małym ogniu. Jeżeli zależy wam...

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Flickr
Newsy
Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale także dla kulinarnych debiutantów. Wystarczy włączyć mikrofalówkę i od czasu do czasu sprawdzać gotowość produktu!

Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety. Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali? Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach. Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej. Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają). Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu. Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie. Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody. Posólcie wodę. Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy. Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut. Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali. Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie...

Prosta sałatka
gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Przepyszna sałatka za kilka złotych. Składniki z pewnością masz w lodówce. Sekretem jest wyjątkowy sos
Tak prostej sałatki jeszcze nie przyrządzaliście. Ma jeszcze jeden plus. Na jej przygotowanie wydasz grosze.

Trochę ryżu, sera żółtego, papryki, groszku oraz wyjątkowy sos, stworzy zaskakujące połączenie smaków. Jeśli jesteście fanami szybkich i smacznych sałatek, ten przepis podbije wasze serca. Sałatka jest niezwykle prosta i przygotujecie ją z najpopularniejszych składników z domowej kuchni. Zdrowy, brązowy ryż  Brązowy ryż, na którego bazie przyrządzimy naszą sałatkę, jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż ryż biały, więc powinniśmy często wykorzystywać go w naszej kuchni. Wspomaga on układ trawienny, reguluje właściwy poziom cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, dzięki dużej zawartości witaminy E. Ryż brązowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i jest doskonałym źródłem energii. Stanowi cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego, zmniejszając podatność na infekcje. Na zrobienie tej sałatki będziecie potrzebować tylko 30 minut. Co musimy przygotować? Składniki na prostą sałatkę ryżową: 1 szklanka suchego brązowego ryżu 150 g szynki w kawałku 120 g sera żółtego w kawałku 1 mała papryka czerwona 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego Sól, pieprz  Przygotowanie: Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 30 minut do miękkości. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy nasze pozostałe składniki. Ser i szynkę kroimy w kostkę o średniej wielkości. Paprykę myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Groszek z puszki odcedzamy, przepłukujemy wodą.  Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i studzimy, a następnie przekładamy go do miski. Dodajemy nasze składniki do ryżu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasz wyjątkowy sos przyrządzamy z majonezu i ketchupu  Do wymieszanych w misce...

ryż
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować przypalony ryż? To prostsze niż myślicie. Wystarczy kawałek...
Ryż ma wiele zastosowań w kuchni. Jest nie tylko zdrowy, ale posiada również wiele wartościowych składników odżywczych, które skłaniają, aby wprowadzić produkt do swojej diety. Ważne jest jednak, aby zachował cenne właściwości, musi być odpowiednio ugotowany.

Ryż jest uwielbiany na całym świecie, jako podstawa do różnego rodzaju deserów (mango stickie rice, pieczony ryż z jabłkiem) czy zamiennik produktów skrobiowych na talerzu. Jest doskonałym artykułem dla osób chorujących na celiakię bądź choroby układu trawiennego.  Produkcja ryżu Głównym producentem na świecie tego produktu są Chiny. Nie jest to zaskoczenie, gdyż stanowi on podstawę chińskiej kuchni. Wiele ich dań opiera się bowiem na tym składniku. Ryż jest uprawiany w Azji od ponad 7000 lat. Do uprawy potrzebuje odpowiednich warunków, a przede wszystkim wilgoci.  Do wyboru, do koloru W sprzedaży występuje wiele odmian tego produktu. Między innymi podział występuje na długość ziarenek (długoziarnisty, średnioziarnisty czy krótkoziarnisty) czy rodzaj. Do najpopularniejszej odmiany należy ryż biały, jednak jest on również najmniej wartościowy ze wszystkich dostępnych na sklepowych półkach. Swój smak, wygląd jest winnym procesowi produkcji, jaki przechodzi po zbiorze. Usuwa się warstwę wierzchnią, która zawiera najcenniejsze składniki odżywcze. Bardziej wartościową odmianą jest ryż brązowy. Charakteryzuje się dłuższym procesem gotowania, a także większą ilością wartości korzystnych dla zdrowia. Wśród dostępnych produktów na rynku należy wyróżnić także ryż parboiled, ryż basmati, ryż arborio, ryż czarny, ryż jaśminowy czy dziki. Odpowiednie gotowanie Wiele osób idzie prostszą drogą i częściej kupuje porcjowany ryż w plastikowych torebkach. Nie jest to wyjście ani ekologiczne, ani dobre dla zdrowia. Jak powszechnie wiadomo, tego tworzywa powinno unikać się jak najbardziej. Dlatego warto zaopatrzyć się większe opakowania tego produktu. Wówczas przygotowanie może być nieco trudniejsze, gdyż należy pilnować gotowanego ryżu....