jakim nożem kroić pomidory
Adobe Stock
Newsy

Idealne plastry pomidora? Całe życie używaliście złego noża!

Krojenie pomidora w plastry wydaje się proste. Ale czy nie irytuje was poszarpana skórka albo wyciekający sok? Miąższ pozostający na desce do krojenia? No właśnie. Na szczęście jest na to sposób: nóż do chleba.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 20, 2021

Wiedza o tym, jak dobrze pokroić pomidora, nie jest może najważniejszą umiejętnością życiową, ale na pewno przekłada się na efekt wizualny waszych dań. Idealne ósemki pomidora w sałatce, piękne plastry w sałatce z cebulką, kosteczki w sałatce do grilla - sposobów krojenia pomidorów jest wiele. My chcemy wam zdradzić trik, który pomoże wam pokroić pomidory w plastry idealne. Cienkie, perfekcyjnie okrągłe i nienaruszone. Mamy już waszą pełną uwagę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki nóż do krojenia pomidora w plastry?

Założymy się, że nie wiedzieliście, że do pokrojenia pomidorów w idealne plasterki najlepiej sprawdzi się... nóż do chleba. Tak, ten duży z ostrymi ząbkami. Dzięki niemu sok nie wycieknie po całej kuchni, a plastry będą równe, cienkie i z nienaruszoną skórką. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że wasze gładkie noże pójdą na pomidorową emeryturę.

Zobacz także

Jak kroić pomidory? 

W zależności od dania, które chcecie przygotować, pomidory możecie pokroić w:

  • plasterki - do kanapek, hamburgerów, sałatki z cebulą lub mozzarellą
  • kostkę - do sałatek z majonezem, omletów, jajecznicy, grzanek z pomidorami i bazylią 
  • ósemki - do sałatek z liściastych sałat, sałatki greckiej.

Każdy z tych sposobów krojenia pomidorów wymaga odpowiedniej techniki. Ten film pokazuje kilka przydatnych trików:

Rodzaje noży 

Dobre noże możecie zakupić w zestawie bądź skompletować je osobno. Warto wiedzieć, do czego każdy z nich służy. Odpowiednie użytkowanie zdecydowanie przedłuży ich trwałość. Wśród noży wyróżnia się takie jak:

  • nóż do pieczywa (długie ostrze z ząbkami)
  • nóż do smarowania (zaokrąglony czubek ostrza)
  • nóż szefa kuchni (wszechstronny nóż o długości od 20 do 25 cm)
  • nóż do mięsa (szerokie ostrze z masywnym trzonem)
  • nóż do jarzyn i owoców (ostrze o długości od 5 do 10 cm, zakończone spiczastym czubkiem)
  • nóż do wędlin (długie, wąskie ostrze).

Czytaj także:

Komentarze