jakim nożem kroić pomidory
Adobe Stock
Newsy

Idealne plastry pomidora? Całe życie używaliście złego noża!

Krojenie pomidora w plastry wydaje się proste. Ale czy nie irytuje was poszarpana skórka albo wyciekający sok? Miąższ pozostający na desce do krojenia? No właśnie. Na szczęście jest na to sposób: nóż do chleba.

Wiedza o tym, jak dobrze pokroić pomidora, nie jest może najważniejszą umiejętnością życiową, ale na pewno przekłada się na efekt wizualny waszych dań. Idealne ósemki pomidora w sałatce, piękne plastry w sałatce z cebulką, kosteczki w sałatce do grilla - sposobów krojenia pomidorów jest wiele. My chcemy wam zdradzić trik, który pomoże wam pokroić pomidory w plastry idealne. Cienkie, perfekcyjnie okrągłe i nienaruszone. Mamy już waszą pełną uwagę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki nóż do krojenia pomidora w plastry?

Założymy się, że nie wiedzieliście, że do pokrojenia pomidorów w idealne plasterki najlepiej sprawdzi się... nóż do chleba. Tak, ten duży z ostrymi ząbkami. Dzięki niemu sok nie wycieknie po całej kuchni, a plastry będą równe, cienkie i z nienaruszoną skórką. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że wasze gładkie noże pójdą na pomidorową emeryturę.

Zobacz także
Ten sposób odcedzania makaronu to prawdziwy hit sieci. „Jak mogłam na to nie wpaść?”

Jak szybko odcedzić makaron? Prosty i skuteczny sposób

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Jak kroić pomidory? 

W zależności od dania, które chcecie przygotować, pomidory możecie pokroić w:

  • plasterki - do kanapek, hamburgerów, sałatki z cebulą lub mozzarellą
  • kostkę - do sałatek z majonezem, omletów, jajecznicy, grzanek z pomidorami i bazylią 
  • ósemki - do sałatek z liściastych sałat, sałatki greckiej.

Każdy z tych sposobów krojenia pomidorów wymaga odpowiedniej techniki. Ten film pokazuje kilka przydatnych trików:

Rodzaje noży 

Dobre noże możecie zakupić w zestawie bądź skompletować je osobno. Warto wiedzieć, do czego każdy z nich służy. Odpowiednie użytkowanie zdecydowanie przedłuży ich trwałość. Wśród noży wyróżnia się takie jak:

  • nóż do pieczywa (długie ostrze z ząbkami)
  • nóż do smarowania (zaokrąglony czubek ostrza)
  • nóż szefa kuchni (wszechstronny nóż o długości od 20 do 25 cm)
  • nóż do mięsa (szerokie ostrze z masywnym trzonem)
  • nóż do jarzyn i owoców (ostrze o długości od 5 do 10 cm, zakończone spiczastym czubkiem)
  • nóż do wędlin (długie, wąskie ostrze).

Czytaj także:

Noże
Africa Studia/Adobe Stock
Triki kulinarne
Przechowujesz w ten sposób noże? Ten błąd może cię wiele kosztować!
Dobry, ostry nóż to podstawa w każdej kuchni. Przedstawimy wam kilka porad, jak przechowywać noże, by służyły nam dostatecznie długo.

Każda gospodyni wie, ile w kuchni zależy od dobrych noży. Obieranie, siekanie, krojenie, przekrajanie – te wszystkie działania są niezbędne do przygotowania całej masy potraw. Bez ostrego noża możemy zapomnieć o równych plastrach pomidora czy dobrze posiekanej cebuli. A to tylko najprostsze przykłady! Kilka noży, wiele zastosowań Na wyposażeniu kuchni powinno być przynajmniej kilka noży. Ten z falistym ostrzem powinien służyć nam do krojenia chleba. Tasak pozwoli nam z kolei na krojenie mięsa wraz kośćmi. Średniej wielkości ostre noże posłużą nam do krojenia warzyw. Oprócz nich potrzebne są także oczywiście noże do smarowania masła. I tak dalej, i tak dalej… Nawet najlepsze noże mogą w końcu wymagać zaostrzenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w wygodną w użyciu ostrzałkę. Najlepiej taką, dzięki której unikniemy okaleczeń. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań w tym zakresie – osobną kwestią jest cena bardziej zaawansowanych ostrzałek. Unikajmy prostych błędów Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych porad, do których warto stosować się podczas używania noży w kuchni: Przed pierwszym użyciem noże należy przepłukać gorącą wodą. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Nigdy nie wiadomo, czy na nowo zakupionym nożu nie znajdują się jakieś bakterie albo cząstki metali. Nie zapominajmy także o przepłukaniu noży po ich ostrzeniu. Po każdym krojeniu kwaśnych produktów (cytryny, cebuli itd.) warto myć nóż z użyciem płynu do mycia naczyń i ściereczki. Unikniemy w ten sposób powstawania ciemnych plam na ostrzu. Nie radzimy mycia noży w zmywarkach – w ten sposób można uszkodzić ostrze. Noże należy przechowywać w specjalnie wydzielonym miejscu – najlepiej bez ścisłego kontaktu z innymi narzędziami kuchennymi. Zasady bezpieczeństwa mówią,...

gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne
7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
AdobeStock
Newsy
Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
Marynowane zielone pomidory stanowią wspaniały dodatek do sałatek, burgerów, kanapek i innych mięsnych dań. Jak je zrobić? Jaki mają smak?

Wiecie już, że nie należy spożywać niedojrzałych, zielonych jeszcze pomidorów . Można je za to zamarynować i cieszyć się ich wspaniałym i oryginalnym smakiem. Być może znacie już przepis na kiszone czerwone pomidory, a co powiecie na to samo w wersji z zielonymi pomidorami? Zielone pomidory to po prostu niedojrzałe pomidory. Jeśli macie w swojej kuchni kilka takich okazów, zamiast czekać na to, aż staną się dojrzałe, możecie zamarynować je w słoiku na zimę. Połączenie zielonych plastrów pomidora, kopru , czosnku , chrzanu i soli sprawia, że nasza przekąska jest przyjemnie cierpka i zarazem pikantna. Kiszone zielone pomidory idealnie nadają się do sałatek ziemniaczanych i makaronowych, ponieważ dodają im chrupkości i ciekawego smaku. Możecie je też dodać do kanapek i mięsnych dań a nawet spożywać je prosto ze słoika w formie przekąski. Kiszone zielone pomidory to tradycja rodem zza naszej wschodniej granicy. Jak je zrobić? Przepis na kiszone zielone pomidory Do przygotowania kiszonych zielonych pomidorów potrzebujecie bardzo prostych składników – kilku niedojrzałych pomidorów, soli, kopru, czosnku i chrzanu. Składniki: zielone pomidory (dowolna ilość) sól morska 1 łyżka na każdy litr wody świeży koper kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki lub cząstki. Na dno każdego słoika wyłożyć baldachimy kopru. Do każdego słoika wkładać cząstki zielonych pomidorów, przekładając je połówkami ząbków czosnku i kawałeczkami chrzanu. Na wierzchu każdego słoika ułożyć koperek. Zagotować wodę i połączyć z solą (w tradycyjnej proporcji jak do ogórków) - 1 litr wody + pełna łyżka soli. Wymieszać i zalać gorącą solanką...

To jeden z najniebezpieczniejszych kuchennych sprzętów. Nigdy dawajcie go niedoświadczonym kucharzom
Newsy
To jeden z najniebezpieczniejszych kuchennych sprzętów. Nie dawajcie go niedoświadczonym kucharzom
Można zrobić nim sobie niemałą krzywdę! Nigdy nie pozwalajcie korzystać z niego dzieciom i dorosłym bez doświadczenia.

O wypadek w kuchni nietrudno. Jeśli robicie coś w pośpiechu lub jesteście roztargnieni, łatwo można nabawić się obrażeń w trakcie gotowania. Najczęstsze kuchenne obrażenia to oczywiście oparzenia i skaleczenia. Być może wydaje wam się, że to noże są odpowiedzialne za największą ilość wypadków w kuchni. Są bardzo popularne, więc pewnie tak jest. Ten sprzęt kuchenny to jednak prawdziwy rekordzista. W niektórych krajach nawet się go nie sprzedaje! Najniebezpieczniejszy kuchenny sprzęt Chodzi o kuchenną mandolinę, inaczej zwaną krajalnicą. Jest bardzo wygodnym i praktycznym sprzętem kuchennym. Z jej użyciem można łatwo pokroić warzywa i owoce w równe plastry. Niestety ma też swoje wady. Równie łatwo przecina… place niewprawionych kucharzy. Kuchenna mandolina to płaska tarka z ostrzem ułożonym poziomo. Bardzo łatwo kroi na przykład: Ogórki Cukinię Marchewkę Białą rzodkiew Bakłażana Banana Korzeń pietruszki Seler naciowy Oraz wszystkie inne warzywa i owoce, które mają być pokrojone w plastry lub równe talarki. Eksperci ostrzegają jednak. Ten sprzęt kuchenny jest tak prosty w obsłudze i kroi tak szybko, że z łatwością można ukroić sobie nim palec. Przy używaniu tego sprzętu w kuchni trzeba zachować szczególną ostrożność. Szefowie kuchni cenią sobie krajalnice kuchenne z uwagi na bardzo równe kawałki jedzenie, jakie można osiągnąć dzięki ich zastosowaniu. Jak korzystać z kuchennej mandoliny żeby się nie zaciąć? Szef kuchni zdradził kilka zasad, których koniecznie trzeba przestrzegać. Oto kilka z nich: Ostrze mandoliny zawsze powinno być bardzo ostre. Te tępe są jeszcze bardziej niebezpieczne niż ostre Mandolina zawsze musi być ułożona na równe powierzchni, żeby uniknąć przesuwania się jej....