Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Adobe Stock
Newsy

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną

Jest wiele przepisów na ciasto na pierogi. Jedni je robią z jajkiem, a inni bez. Jednak by było elastyczne warto zastosować jeden trik i dodać taką wodę. Ta receptura z pewnością zostanie z wami na dłużej.

Co dom, to inny przepis na pierogi. Każda gospodyni domowa ma swoją autorską recepturę na przygotowanie tego dania. W tej kwestii zarówno ważne jest nadzienie, jak i ciasto, by ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. By za każdym razem wychodziły idealnie, wystarczy do masy dodać jeden sekretny składnik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne polskie pierogi

Pierogi to jedno z wielu tradycyjnych dań. Uwielbiają je wszyscy, nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Mimo, iż są dosyć pracochłonne, to efekt końcowy wynagradza wszystko. Na stole pojawiają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Swoją popularność zawdzięczają uniwersalności, gdyż można przygotować je na wytrawnie czy słodko. Najczęściej przyrządzane pierogi to ruskie, z kapustą i grzybami, mięsem, serem, jagodami czy truskawkami.

Zobacz także
Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić

Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić

Przepis na idealne pierogi

Składniki:

  • 2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wbijcie jajko, a także wlejcie szklankę wody gazowanej.
  2. Do miski ze składnikami dodajcie cukier, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
  3. Mąkę pszenną przesiejcie, a następnie dodajcie ją do mokrych składników.
  4. Całość zacznijcie wyrabiać ręką bądź łyżką.
  5. Gdy masa stanie się lepka, to przenieście ją na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto ugniatajcie rękami przez kilka minut.
  6. Wyrobione ciasto na pierogi owińcie szczelnie folią spożywczą, przykryjcie wilgotnym ręcznikiem i odstawcie je na pół godziny. 
  7. W tym czasie możecie przygotować farsz. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do każdego nadzienia. 

Idealne ciasto na pierogi 

Często pojawia się dyskusja na temat idealnego ciasta na pierogi. To nie jajko czy jego brak stanowi o jakości. Wiele osób może się zdziwić, gdyż kluczową rolę odgrywa woda i to nie zwykła z kranu, a gazowana. To właśnie dzięki temu dodatkowi, ciasto jest idealnie elastyczne, co pozwala na formowanie pierogów bez większych problemów. Natomiast po ugotowaniu, są puszyste i wręcz rozpływają się w ustach.

Czytaj także:

pierogi na ostro
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Przepyszne pierożki dla miłośników ostrych smaków. Ich farsz jest wprost spektakularny. Palce lizać
Można by rzec, że pierogi to narodowe danie Polaków. Występują w przeróżnych wersjach, ale w takiej pikantnej jeszcze ich nie jedliście. Są niezwykle aromatyczne i sycące!

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, ale nie tylko. Swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie swojej uniwersalności, gdyż można je przygotować praktycznie ze wszystkim. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, serem, mięsem czy owocami. Wybór jest ogromny i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Pierogi w pikantnej wersji To danie można przygotować na wiele sposobów, jednak pierogi w pikantnej wersji z mięsem i ostrą papryczką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Farsz jest bardzo prosty do przygotowania, a ulepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka chwil. W takiej wersji idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad. Przypadną do gustu nie tylko osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Dzięki połączeniu kilku składników, można otrzymać smakowitą i sycącą potrawę. Przepis na pierogi na ostro Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypywania ½ łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: 150 g kiełbasy podlaskiej 150 g wędzonego boczku 1 cebula 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem 2 łyżki kiełków rzodkiewki 250 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki obierzcie, ugotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Kiełbasę podlaską wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Tłuszcz wytopi się z boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie i dodajcie do smażonego mięsa. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Część tych składników przełóżcie do większej miski, a drugą połowę zostawcie do okraszenia gotowych pierogów. Ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę, a później dodajcie do podsmażonych...

lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy
Pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, białym serem, szpinakiem i serem feta czy owocami, a to jeszcze nie wszystko. Wybór odpowiedniego nadzienia zależy tylko od waszych preferencji, gdyż ich wybór jest ogromny. Jednak by były idealnie, należy pamiętać o dobrym cieście.

Pierogi to potrawa uwielbiana przez wszystkich. Są serwowane na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Dzięki szerokiemu wyborowi farszu można się nimi zajadać przez cały rok, niemalże na każdy posiłek w ciągu dnia. Występują w wersji na słono i słodko, dlatego też idealnie sprawdzą się dla mniejszych oraz większych ich fanów. Nadzienie jest ważne, ale pierwsze skrzypce gra oczywiście parzone ciasto. Odpowiednio przygotowane będzie plastyczne oraz foremne, dzięki czemu pierogi nie będą się rozpadać podczas gotowania. Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi? Istnieją dwie różne szkoły przygotowywania ciasta na pierogi. Pierwsza z nich mówi o dodaniu jajka do środka , zaś druga kompletnie temu zaprzecza. Tutaj kwestia jest dowolna, wybór zależy od preferencji. Jednak ciasto z tym składnikiem będzie miało bardziej żółty kolor, a bez może być z kolei nieco bardziej elastycznym w obróbce. Ciasto bez dodatku jajka będzie z pewnością odpowiednim wyborem dla wegan lub osób nietolerujących tego produktu. Jak odpowiednio rozwałkować ciasto na pierogi? Wbrew pozorom rozwałkowanie ciasta na pierogi nieraz może przysporzyć wiele kłopotów. Z przygotowanych wcześniej składników, czyli mąki, gorącej wody, soli i ewentualnie jajka, należy szybko zagnieść ciasto, a następnie odłożyć je i przykryć ściereczką. Powinno odpocząć przed dalszą obróbką przez przynajmniej 30 minut. Dzięki temu zabiegowi jego rozwałkowywanie będzie znacznie prostsze. Ciasto podczas późniejszego lepienia nie będzie się rwać, a idealnie będzie się formować w dłoniach. Po upływie czasu należy podzielić je na dwie bądź trzy części. Jedną z nich rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, a resztę przykryć ściereczką by w tym czasie...

pierogi
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Ten pilnie strzeżony przepis na pierogi nie ma sobie równych. Zakonnicy używają go od wielu lat
Uwielbiane przez Polaków, jedzone zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jednak przepis zakonników nie ma sobie równych! Koniecznie go sprawdźcie i wypróbujcie!

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności. Sekret zakonników Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie! Składniki: Farsz: 1 kg szpondru włoszczyzna 1 cebula majeranek czosnek granulowany sól pieprz smalec kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 0,6 kg mąki pszennej 1 jajko 150 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 100 ml oleju rzepakowego Wykonanie: Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy. W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką. Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem,...