Idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler. Najważniejsza jest 1 czynność, którą niektórzy pomijają
ONS.pl/Własne
Newsy

Idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler. Najważniejsza jest 1 czynność, którą niektórzy pomijają

Doświadczonego kucharza można poznać do trikach, które stosuje, przyrządzając potrawy. Na przykład ciasto na pierogi ruskie.

Kuchenne sztuczki doświadczonych kucharzy urzekają obserwatorów. Kucharze potrafią szybko obrać czosnek, rozgniatając go dłonią i wiedzą jak rozkroić awokado, kiedy solić stek, a kiedy posolić fasolę podczas gotowania. Patrząc na doświadczonego kucharza w akcji, od razu widzicie, że zna się na rzeczy.

Te wszystkie triki nie są wielkimi tajemnicami. Zna je wielu kucharzy. Wiele z nich znały też nasze babcie. Tajemnica tkwi w tym, że amatorom wydaje się, że nie są potrzebne i do pewnych rozwiązań można dojść na piechotę. Profesjonaliści z kolei wiedzą, że nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Sprawdzone metody działają i trzeba je stosować, bo ułatwiają pracę, a dania czynią smaczniejszymi.

Tak właśnie jest, gdy patrzymy na Magdę Gessler. Uczestnicy „Kuchennych rewolucji” nie raz mówią ze zdziwieniem, że nie mieli pojęcia o niektórych prostych sztuczkach i że podczas 3 dni programu nauczyli się więcej, niż podczas kilku lat pracy w restauracji.

Jednym z trików, które znana restauratorka rozpowszechnia, jest tajemnica mąki parzonej w cieście na pierogi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Parzona mąka – sekret idealnego ciasta na pierogi

Niektóre kucharskie zabiegi mają swoje naukowe uzasadnienie. Mąka pszenna składa się w około 70% ze skrobi i 30% z protein.

Dodając do niej wodę o określonej temperaturze, decydujemy, który ze składników zacznie dominować i nada cechy tworzonemu ciastu. Gorąca woda sprawia, że komórki skrobi pękają i zmieniają konsystencję zagniatanego ciasta. Staje się ono bardziej plastyczne, łatwiejsze do wałkowania i bardziej odporne na wysychanie. Z kolei po ugotowaniu będzie odpowiednio miękkie.

Przygotowanie ciasta na pierogi z parzonej mąki spowoduje, że ciasto, choć cienkie, będzie bardziej elastyczne, nie będzie kruszyło się ani rozrywało, otoczy większą ilość farszu bez rozpadania się, a przy zalepianiu będzie odpowiednio sklejało brzegi.

Ciasto Magdy Gessler właśnie takie jest. Receptura, którą podajemy, precyzuje proporcje składników, a opis wykonania dokładnie pokazuje jak takie idealne ciasto zrobić.

Zobacz także
Andrzej Duda lubi najbardziej  jeść pierogi, a czym zajada się jego żona Agata Duda?

Andrzej Duda najbardziej lubi jeść pierogi, a czym zajada się jego żona Agata Duda?

Bronisław Komorowski uwielbia pierogi szpekuchy. Piecze mu je była pierwsza dama

Bronisław Komorowski uwielbia pierogi szpekuchy. Piecze mu je była pierwsza dama

Przepis na idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler

Składniki

  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody (pół szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Przygotowując ciasto na pierogi, zawsze zaczynamy od odmierzenia odpowiednich proporcji wszystkich składników. Dopiero gdy wszystko macie pod ręką, rozpoczynajcie pracę.
  2. Wodę zagotujcie,  lekko przestudźcie, a mąkę wysypcie na stolnicę lub czysty blat kuchenny i połączcie ją z solą.
  3. Usypcie z osolonej mąki kopczyk, ze wgłębieniem w środku i do wgłębienia wlejcie gorącą wodę.
  4. Zmieszajcie całość za pomocą widelca lub noża, żeby nie poparzyć rąk, a gdy masa przestygnie, wyróbcie rękami delikatne, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno lepić się do rąk.
  5. Z ciasta oderwijcie kawałek, rozwałkujcie cienki placek, podsypując mąką i wykrawajcie okrągłe placuszki na pierogi.

Źródło: msn.com.pl, domowenietuczy.pl

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki
Pixabay
Newsy
Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki
Jak zapobiec rozklejaniu się pierogów? Do ciasta trzeba dodać trochę mąki ziemniaczanej. To znany trik, dzięki któremu pierogi się nie rozpadną i będą pyszne.

Rozpadające się pierogi to zmora każdej gospodyni domowej. Jeśli ciasto nie jest odpowiednio wylepione, pierogi będą się rozpadać i nie udadzą się. Sposobem na rozpadające się pierogi może być dodanie do nich mąki ziemniaczanej. Zastosujcie ten trik, a następnym razem pierogi na pewno wam wyjdą i nie rozkleją się podczas gotowania. Co zrobić, żeby pierogi nie rozklejały się przy gotowaniu? Znacie ten problem? Poświęciliście dużo czasu na ulepienie pierogów, przygotowanie ciasta i farszu, a przy pierwszej partii pierogów odkrywacie, że wypływa z nich farsz . Niestety w tym momencie nie da się już za wiele zrobić. Możecie gotować je w specjalny sposób , ale lepiej zapobiegać takiej sytuacji. Następnym razem wykorzystajcie ten trik, który jest znany doświadczonym gospodyniom domowym. Ciasto pozostanie elastyczne i łatwe w wyrabianiu, ale pierogi się nie rozkleją! Dodajcie do ciasta na pierogi łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoduje ona, że ciasto na pierogi jest bardziej zwarte i klejące dzięki dużej zawartości skrobi. Stosowanie dodatku mąki ziemniaczanej do ciasta na pierogi to swego rodzaju tajemnica kulinarna, którą stosują wprawione gospodynie. Jak zrobić dobre pierogi? Robienie pierogów to nic trudnego. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a wyjdą naprawdę pyszne. Niezależnie od tego, czy robicie pierogi ruskie , pierogi z mięsem czy pierogi na słodko, zasady dotyczące przygotowania ciasta są takie same. Musicie zrobić ciasto z dobrego przepisu i ulepić je tak, by nie wypływał z nich farsz. By ciasto było bardziej elastyczne , możecie dodać do niego odrobinę masła. Wykorzystajcie na przykład te proporcje: 500 g mąki pszennej Łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml wody Łyżka roztopionego masła Łyżeczka soli By wyrobić ciasto na pierogi trzeba trochę siły i...

jak wałkować ciasto na pierogi
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi lepiej się wałkowało? Mnóstwo osób popełnia 1 błąd. Magda Gessler zdradziła pewną radę
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i sprężyste, a po ugotowaniu mięciutkie i rozpływające się w ustach. Tylko dlaczego tak trudno je rozwałkować?

Pierogi to chyba najbardziej rozpoznawalna polska potrawa obecnie na świecie. Ich popularność nie zna granic. Szczególnie lubiane są pierogi w Stanach Zjednoczonych. Tam skutecznie rozpropagowali je Polonusi z Chicago i innych polskich skupisk. Niezależnie od tego, nie mamy wątpliwości co do jednego. Najlepsze pierogi to te, przygotowane w rodzinnym domu przez mamę. Jak przyrządzić dobre ciasto na pierogi? O farszu na pierogi nie ma co długo się rozwodzić. Dobry, świeży ser biały i ugotowane na puree ziemniaki z dodatkiem soli i pieprzu. Jeśli jednak nie macie ochoty na pierogi ruskie, do usług polecają się inne pierogi. A wśród nich: pierogi z mięsem pierogi z kapustą i grzybami pierogi z jagodami pierogi z truskawkami pierogi z jabłkami pierogi z soczewicą i cała masa innych rodzajów! Jaki jest naszych mam na udane ciasto na pierogi? Kluczem do sukcesu jest użycie gorącej wody lub mleka podczas zagniatania ciasta. Pierogi udadzą się tylko na tak właśnie przygotowanym cieście zaparzanym. Uważajcie tylko, by nie poparzyć sobie rąk! Ciasto na bazie mąki i gorącej wody już gotowe i wyrobione. Wtedy pozostaje odkrajać po jednym kawałku i rozwałkowywać ciasto na stolnicy. Dlaczego ciasto na pierogi nie chce się rozwałkować? I tutaj czasami zaczynają się schody. Dlaczego ciasto na pierogi rozwałkowuje się aż tak trudno? Spieszymy z odpowiedzią. Za strukturę ciasta odpowiada zawarty w mące pszennej gluten. To właśnie od tej mieszaniny białek zależy, jaką konsystencję będzie miało ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi, to znak, że nie udało się wam podczas jego wyrabiania uwolnić wspomnianego glutenu. Ze sztuczką na tę właśnie okoliczność spieszy niezawodna Magda Gessler. Znana restauratorka nie raz ratowała w ten sposób stroskanego kucharza w...

Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było elastyczne i dobrze się kleiło? Wystarczy dodać 1 łyżkę...
Przepisów na pierogi można znaleźć w sieci tysiące. Mimo wszystko częstym problemem jest ciasto, które wychodzi gumowate lub twarde. Jak temu zaradzić?

Wśród wielu klasyków polskiej kuchni pierogi wiodą prym. Polacy zajadają się nimi przez cały rok. Znamy pewien trik, który poprawi ich elastyczność . Sekretem pysznych pierogów jest ciasto Owszem, farsz ma znaczenie, szczególnie jeśli lubimy najeść się do syta. Jednak nawet najpyszniejszy farsz bez dobrze zrobionego ciasta na pierogi, będzie jedynie dodatkiem do naszego właściwego dania. Tajemnica ich smaku tkwi głównie w cieście, które powinno być miękkie i cienkie. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy z wytrawnym farszem, warto zwrócić uwagę na proces wyrabiania ciasta. Dzięki jednej, małej zmianie będą smakowały wybornie. Wasze babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi! Babciny trik na ciasto do pierogów Pierogi są smaczne i uniwersalne pod warunkiem, że wiemy jak je przyrządzić. Najpopularniejszy rodzaj, jakim Polacy zajadają się rok w rok, to pierogi z ziemniakami i twarogiem zwane ruskimi oraz pierogi wigilijne z kapustą, grzybami lub pieczarkami. Pierogi to ulubione danie Polaków. Możliwości na pierogi jest jednak znacznie więcej. Pierogi warte spróbowania to na przykład takie, których farszem jest kasza gryczana ze szpinakiem i fetą, albo biała kiełbasa z koperkiem. Nawet najlepszy farsz może jednak przyćmić twarde i grube ciasto.  Z pomocą przychodzi jeden babciny trik, który zawiera się w jednej łyżeczce bardzo popularnego składnika. Kluczem są na pewno odpowiednie proporcje mąki i wody. Niektóre gospodynie domowe stosują też dodawanie do pierogowej masy jajka. Jeszcze innym, najskuteczniejszym, jest 1 łyżka roztopionego masła. Jak zrobić ciasto na pierogi? Najczęściej łączymy mąkę, 2 szklanki wody z dodatkową 1 szklanką letniej wody. Co jeszcze? Składniki: 500 g mąki pszennej typ 450...

Pierogi ciasto
gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
Do ciasta na pierogi dodajecie jajko czy nie? Decyzja ogromnie wpłynie na jego elastyczność
Jedni twierdzą, że do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek, drudzy wręcz przeciwnie. Prawda jest taka, że oba sposoby są poprawne, ale tylko jeden jest gwarancją elastycznej masy.

Bez względu na to, czy dodacie jajek czy też nie, wasze ciasto na pierogi z pewnością wyjdzie. Bowiem, według tradycyjnej receptury ich użycie jest zbędne - wystarczy ciepła woda, mąka i sól. Skąd więc pomysł, by wzbogacić masę o jajka? No cóż, w końcu ilu kucharzy tyle sposobów i pomysłów na przyrządzenie jednego dania. Czy do ciasta na pierogi należy dodać jajko? Doświadczone panie domu dobrze wiedzą, że dodatek jajek to jedyna gwarancja naprawdę elastycznego ciasta pierogowego. Warto również wzbogacić je o masło. Dzięki temu, po ugotowaniu przysmak będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Bez względu na to, jakie lubicie – ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy owocowe, każde będą smakować wybornie. Nasz przepis na ciasto pierogowe jest dziecinnie prosty. Aby go wykonać, potrzebujecie zaledwie 5 składników – wszystkie z pewnością macie w swojej kuchni. Całość nie zajmie wam więcej niż 20 minut, potem ciasto musi chwilę poleżakować i gotowe. Pamiętajcie, by podczas wyrabiania być cierpliwym i zrelaksowanym. Dania przyrządzane w nerwach i pośpiechu nigdy nie wychodzą zbyt dobrze. Przepis na ciasto na pierogi Składniki: 500 gramów mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 50 gramów miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka soli Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 50 pierogów. Przygotowanie: Mąkę umieśćcie bezpośrednio na stolnicy i uformujcie z niej kopiec. Na samym środku zróbcie wgłębienie. We wgłębieniu umieśćcie jajko, żółtka, masło oraz sól. Zacznijcie zagniatać. Koniecznie pamiętajcie, by do powstającego ciasta co jakiś czas dolewać wody. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na ok. 15 minut, aby odpoczęło....