Kuchenne sztuczki doświadczonych kucharzy urzekają obserwatorów. Kucharze potrafią szybko obrać czosnek, rozgniatając go dłonią i wiedzą jak rozkroić awokado, kiedy solić stek, a kiedy posolić fasolę podczas gotowania. Patrząc na doświadczonego kucharza w akcji, od razu widzicie, że zna się na rzeczy.

Te wszystkie triki nie są wielkimi tajemnicami. Zna je wielu kucharzy. Wiele z nich znały też nasze babcie. Tajemnica tkwi w tym, że amatorom wydaje się, że nie są potrzebne i do pewnych rozwiązań można dojść na piechotę. Profesjonaliści z kolei wiedzą, że nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Sprawdzone metody działają i trzeba je stosować, bo ułatwiają pracę, a dania czynią smaczniejszymi.

Tak właśnie jest, gdy patrzymy na Magdę Gessler. Uczestnicy „Kuchennych rewolucji” nie raz mówią ze zdziwieniem, że nie mieli pojęcia o niektórych prostych sztuczkach i że podczas 3 dni programu nauczyli się więcej, niż podczas kilku lat pracy w restauracji.

Jednym z trików, które znana restauratorka rozpowszechnia, jest tajemnica mąki parzonej w cieście na pierogi.

Zobacz także:

Parzona mąka – sekret idealnego ciasta na pierogi

Niektóre kucharskie zabiegi mają swoje naukowe uzasadnienie. Mąka pszenna składa się w około 70% ze skrobi i 30% z protein.

Dodając do niej wodę o określonej temperaturze, decydujemy, który ze składników zacznie dominować i nada cechy tworzonemu ciastu. Gorąca woda sprawia, że komórki skrobi pękają i zmieniają konsystencję zagniatanego ciasta. Staje się ono bardziej plastyczne, łatwiejsze do wałkowania i bardziej odporne na wysychanie. Z kolei po ugotowaniu będzie odpowiednio miękkie.

Przygotowanie ciasta na pierogi z parzonej mąki spowoduje, że ciasto, choć cienkie, będzie bardziej elastyczne, nie będzie kruszyło się ani rozrywało, otoczy większą ilość farszu bez rozpadania się, a przy zalepianiu będzie odpowiednio sklejało brzegi.

Ciasto Magdy Gessler właśnie takie jest. Receptura, którą podajemy, precyzuje proporcje składników, a opis wykonania dokładnie pokazuje jak takie idealne ciasto zrobić.

Przepis na idealne ciasto na pierogi Magdy Gessler

Składniki

  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody (pół szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Przygotowując ciasto na pierogi, zawsze zaczynamy od odmierzenia odpowiednich proporcji wszystkich składników. Dopiero gdy wszystko macie pod ręką, rozpoczynajcie pracę.
  2. Wodę zagotujcie,  lekko przestudźcie, a mąkę wysypcie na stolnicę lub czysty blat kuchenny i połączcie ją z solą.
  3. Usypcie z osolonej mąki kopczyk, ze wgłębieniem w środku i do wgłębienia wlejcie gorącą wodę.
  4. Zmieszajcie całość za pomocą widelca lub noża, żeby nie poparzyć rąk, a gdy masa przestygnie, wyróbcie rękami delikatne, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno lepić się do rąk.
  5. Z ciasta oderwijcie kawałek, rozwałkujcie cienki placek, podsypując mąką i wykrawajcie okrągłe placuszki na pierogi.

Źródło: msn.com.pl, domowenietuczy.pl