Zupa pieczarkowa to bardzo dobra propozycja na pierwsze danie. Zawsze smakuje przepysznie i wychodzi za każdym razem, ponieważ sposób jej przyrządzenia jest mało skomplikowany. 

Aby wyszła smaczna, wystarczy podsmażyć pieczarki na maśle. Nasze babcie często ją nam przyrządzały, bo wiedziały, że pieczarki są cennym źródłem witamin. 

Pieczarki to bomba witaminowa 

Warto włączyć pieczarki do naszej diety. Te niepozorne grzyby są zdrowe i bogate w witaminy m.in. z grupy B, D, C i PP. Są także źródłem kwasu foliowego, zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy oraz zdaniem naukowców, działają antynowotworowo! 

Przepis na zupę pieczarkową z makaronem

Przygotowana na esencjonalnym bulionie, z mnóstwem pieczarek podsmażonych na masełku, ze śmietaną i świeżym koperkiem zupa, nasyci każdego głodomora. 

Zobacz także:

Przed przygotowaniem zupy pieczarkowej, możecie mieć mały dylemat – czy zrobić ją z makaronem czy z ziemniakami?

Smakuje dobrze z każdym z tych składników, więc to już od was zależy, z czym macie ochotę ją zjeść. 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałeczek selera
  • 1 mały por
  • Cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek
  • Ulubiony makaron - polecamy świderki

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzejcie bulion mięsny.
  2. Warzywa obierzcie, umyjcie je dokładnie i pokrójcie a następnie wrzućcie do gotującego się bulionu. 
  3. Na patelni roztopcie masło i usmażcie cebulę, a następnie pieczarki do momentu aż woda odparuje a pieczarki się zarumienią.
  4. Podsmażone pieczarki z cebulą przełóżcie z patelni do bulionu.
  5. Po około 20 minutach zupę zabielcie śmietaną oraz doprawcie solą oraz pieprzem.
  6. Zupę podajcie z ugotowanym makaronem i świeżym koperkiem.

  Smacznego!