pieczarkowa
gotujmy.pl/barbara_matuszczyk
Newsy

Idealna propozycja na pierwsze danie. Przesmaczna i banalnie prosta zupa pieczarkowa

Lekka i jednocześnie sycąca zupa pieczarkowa jest idealna na obiad o każdej porze roku!
Magdalena Kieblesz
styczeń 25, 2021

Zupa pieczarkowa to bardzo dobra propozycja na pierwsze danie. Zawsze smakuje przepysznie i wychodzi za każdym razem, ponieważ sposób jej przyrządzenia jest mało skomplikowany. 

Aby wyszła smaczna, wystarczy podsmażyć pieczarki na maśle. Nasze babcie często ją nam przyrządzały, bo wiedziały, że pieczarki są cennym źródłem witamin. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pieczarki to bomba witaminowa 

Warto włączyć pieczarki do naszej diety. Te niepozorne grzyby są zdrowe i bogate w witaminy m.in. z grupy B, D, C i PP. Są także źródłem kwasu foliowego, zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy oraz zdaniem naukowców, działają antynowotworowo! 

Zupa pieczarkowa z makaronem

Przygotowana na esencjonalnym bulionie, z mnóstwem pieczarek podsmażonych na masełku, ze śmietaną i świeżym koperkiem zupa, nasyci każdego głodomora. 

Przed przygotowaniem zupy pieczarkowej, możecie mieć mały dylemat – czy zrobić ją z makaronem czy z ziemniakami?

Smakuje dobrze z każdym z tych składników, więc to już od was zależy, z czym macie ochotę ją zjeść. 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałeczek selera
  • 1 mały por
  • Cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek
  • Ulubiony makaron

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzejcie bulion mięsny.
  2. Warzywa obierzcie, umyjcie je dokładnie i pokrójcie a następnie wrzućcie do gotującego się bulionu. 
  3. Na patelni roztopcie masło i usmażcie cebulę, a następnie pieczarki do momentu aż woda odparuje a pieczarki się zarumienią.
  4. Podsmażone pieczarki z cebulą przełóżcie z patelni do bulionu.
  5. Po około 20 minutach zupę zabielcie śmietaną oraz doprawcie solą oraz pieprzem.
  6. Zupę podajcie z ugotowanym makaronem i świeżym koperkiem.

  Smacznego!
 

Komentarze
Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

Przeczytaj
Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl

Przeczytaj
Zupa śledziowa
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Poczuj magię świąt. Wyjątkowy przepis na pyszną zupę śledziową
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Szczególnie lubiane i popularne to te pod pierzynką z cebuli. A znacie śledzie w zupie? Tak, takie również się jada. Podpowiadamy, jak w smaczny i prosty sposób je przyrządzić.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów. Przyjemny smak Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych. Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb.  Śledziowe wartości odżywcze Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci. Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej.  Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich. Przepis na zupę śledziową Składniki: 3 płaty śledzia solonego 2 cebule ½ l śmietany 4 ziemniaki koperek Składniki na zalewę: 3 szklanki wrzątku ½ szklanki octu 10 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 3 liście...

Przeczytaj
strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji
Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!  Przepis na strogonow Będziecie potrzebować 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) 400 gramów pieczarek 100 gramów kukurydzy z puszki 100 gramów groszku z marchewką z puszki 150 gramów pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki gęstej śmietany Masło lub olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.  Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.  Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie...

Przeczytaj