jaka panierka do ryby
Gotujmy.pl
Newsy

Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana 1 rzeczy

Zanim zaczniecie smażyć wigilijnego karpia, dowiedzcie się jak przygotować idealną panierkę - dzięki temu ryba będzie jeszcze smaczniejsza!

Już za chwilę święta! Na stole koniecznie musi znaleźć się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz oczywiście karp! By mieć pewność, że wyjdzie smaczny i chrupiący ważny jest nie tylko czas i sposób smażenia. Niezwykle istotna jest także odpowiednia panierka, która nadaje odpowiedni smak i teksturę tej rybie. Źle zrobiona może zepsuć całego karpia! Sprawdźcie, jak przygotować panierkę idealną.

Choć w dobie wysokiej świadomości na temat zdrowego odżywiania wiele osób odchodzi od panierowania ryb i mięs, to nadal jedzenie przygotowywane w ten sposób ma wielu zwolenników. I my się temu wcale nie dziwimy!

W końcu mięso smażone w chrupiącej panierce jest często po prostu smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz niesie smak. Może nie jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ryb i mięs, ale zdecydowanie od czasu do czasu można sobie na to pozwolić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na idealną panierkę:

Do przygotowania idealnie chrupiącej i smacznej panierki do ryby potrzeba poniższych składników:

  • Mleko
  • Jajko
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa zawsze radziła sobie z tym tak

Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa radziła sobie z tym w ten sposób

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Przygotowanie:

  1. Najpierw dokładnie skropcie mięso sokiem z cytryny. Ryby są znacznie delikatniejsze od reszty mięs, dlatego trzeba się z nimi obchodzić inaczej – dzięki temu będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że panierka będzie znacznie lepiej przywierać.
  2. Następnie do miski wsypcie mąkę, mleko i dodaj jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. To jest właśnie sekret dobrej panierki do ryb! Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki. Konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto na naleśniki. Do drugiej miski wsypcie mąkę z dodatkiem bułki tartej.
  3. Każdy filet ryby delikatnie obtoczcie w samej mące, zanurzcie w cieście i następnie obtoczcie w misce z bułką tartą i mąką.
  4. Filety smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Przewracamy filety na drugą stronę, gdy się już zarumienią.
  5. Gotową rybę odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odciągnąć z niej nadmiar tłuszczu po smażeniu. Smacznego!
domowe paluszki rybne
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku
Paluszki rybne to dla wielu osób wspomnienie czasów dzieciństwa. Najczęściej były podawane z frytkami na obiad. Jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Dodanie do nich jednego składnika sprawi, że będą przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste.  Domowe paluszki rybne Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Sekretny składnik paluszków rybnych  Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami. Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem Składniki: 3-4 filety miruny sól morska pieprz kolorowy 2 jajka mąka mleko panierka do ryb olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Filety...

domowe paluszki rybne przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Pyszne domowe paluszki rybne w chrupiącej panierce. Nawet niejadki będą chciały dokładkę
Domowe paluszki rybne to idealny sposób na przemycenie do diety dziecka cennych witamin i wartości odżywczych. W końcu mało który milusiński określa się jako fan ryb. Kiedy jednak zobaczy panierkę, frytki i keczup, szaleje z zachwytu. Taki obiad wcale nie musi być niezdrowy. Wystarczy, że wszystkie elementy przygotujecie samodzielnie.

Receptura na domowe paluszki rybne jest naprawdę dziecinnie prosta. Z pewnością macie w swojej kuchni wszystkie potrzebne składniki. Dodatkowa wizyta w sklepie będzie więc zbędna.  Na przyrządzenie tego przysmaku potrzebujecie zaledwie 20 minut. Możecie być pewni, że na jego widok wasze niejadki oszaleją z zachwytu i każdy, bez wyjątku, poprosi o dokładkę. Dzięki temu przepisowi już nigdy nie sięgniecie po sklepowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne Będziecie potrzebować 4 filetów ulubionej ryby np. miruny 2 jajek Mąki Bułki tartej Soku z cytryny Mleka Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie Rybę podzielcie na paluszki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowaną umieśćcie w średniej wielkości misce i skropcie sokiem z cytryny. Dzięki temu przekąska zyska lepszy smak, a panierka będzie lepiej przywierać. Przygotujcie dwa głębsze talerze - w jednym umieśćcie rozkłócone jajko i mleko, z kolei w drugim mąkę i bułkę tartą. Zanim przystąpicie do jakichkolwiek innych czynności, na patelni rozgrzejcie olej. Bowiem panierowana ryba musi od razu wylądować na tłuszczu, inaczej będzie niesmaczna. Skropione wcześniej cytryną filety doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie panierować w kolejności – mąka z bułką tartą, jajko z mlekiem, mąka z bułką tartą. Tak przygotowaną rybę od razu połóżcie na rozgrzanym tłuszczu i smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia panierki.  Usmażone paluszki rybne odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Najlepiej serwować je w towarzystwie domowych frytek i majonezu lub keczupu. Źródło: gotujmy.pl

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Zaskakujący smak
oddaszfartucha/Instagram;Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Kucharz podaje ją z remuladą
Trochę przypraw, jeden kluczowy składnik i ryba w panierce gotowa! Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Niezawodny Tomasz Strzelczyk tym razem proponuje smażoną rybę z własnego przepisu. Kucharz do panierki dodaje cebulę, dzięki czemu danie ma wyjątkowy smak. Rybę podaje z domową remuladą - to duński sos składający się z warzyw i majonezu. Przypomina nieco nasz sos tatarski. Tomasz, który od wielu lat mieszka w Danii, przepada za remuladą i w najnowszym filmie pokazuje, jak ją zrobić. Idealnie pasuje do ryby w panierce! Przepis jest tani i prosty w wykonaniu. Zobaczcie, zrobić rybę z przepisu Tomasza.  Przepis na filety rybne w cebulowej panierce z domową remuladą Do przygotowania ryby w tej wyjątkowej panierce z przepisu Tomasza Strzelczyka potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 filety rybne 3 jajka 1 mała cebula mąka bułka tarta sól pieprz Do sosu: 4 ogórki konserwowe pół marchewki 3 łyżki cebulek marynowanych 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku  5 łyżek majonezu szczypta przyprawy curry sól pieprz Przygotowanie: Gotowe filety rybne posypcie solą i pieprzem. Do wysokiego naczynia wbijcie jajka. Pokrójcie cebulę, dodajcie do naczynia i całość zmiksujcie blenderem. Wlejcie powstałą masę do miski, w której będziecie obtaczać rybę do panierki. Czas na sos - do malaksera wrzućcie pokrojoną marchewkę, korniszony, marynowane cebulki, czosnek i kapary. Całość poszatkujcie, ale nie za drobno. Poszatkowane warzywa przełóżcie do miski, dodajcie 5 łyżek majonezu, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Powoli rozgrzewajcie olej na patelni i opanierujcie w tym czasie rybę. Włóżcie filet...

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
ONS.pl/Pixabay
Newsy
Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
Kotlety schabowe to absolutnie kultowe danie kuchni polskiej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować je w najlepszy sposób.

Kotlety schabowe w wielu domach serwowane są nawet co tydzień. Warto więc dowiedzieć się jak przygotować je tak, aby były naprawdę niesamowite i zachwyciły zarówno gości, jak i domowników. Cały sekret polega na doskonałym rozbiciu schabu, aby był jak najcieńszy oraz chrupiącej, pełnej smaku panierce. Swój patent na schabowe zdradza Karol Okrasa. Karol Okrasa i jego trik na pyszne schabowe Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy, który zaskarbił sobie miłość widzów w programie „Kuchnia z Okrasą”. Mistrz gastronomii pracował w licznych luksusowych hotelach pod okiem prawdziwych ekspertów z dziedziny gastronomii. Jest też autorem kilku książek kulinarnych w tym także publikacji, które powstały we współpracy z marką supermarketów Lidl. Nic dziwnego, że kuchnia, zwłaszcza ta polska, nie ma przed nim żadnych tajemnic! Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy Składniki: 5 plastrów schabu 2-3 jajka panierka panko lub płatki kukurydziane mąka uniwersalna sól i pieprz smalec do smażeni Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka. Włóżcie je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznijcie delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki temu staną się wyjątkowo delikatne. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 1,5 cm. Jajka roztrzepcie na gładką masę, doprawcie je solą i pieprzem. Bardzo ważnym krokiem jest wprowadzenie do nich sporej ilości powietrza, dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca. Na dwóch osobnych talerzach rozsypcie mąkę oraz wybraną przez siebie panierkę (w przypadku płatków, należy najpierw rozdrobnić ją w moździerzu lub szmatce). Mięso obtoczcie w mące,...