jaka panierka do ryby
Gotujmy.pl
Newsy

Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana jednej rzeczy

Zanim zaczniecie smażyć wigilijnego karpia, dowiedzcie się jak przygotować idealną panierkę - dzięki temu ryba będzie jeszcze smaczniejsza!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Już za chwilę święta! Na stole koniecznie musi znaleźć się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz oczywiście karp! By mieć pewność, że wyjdzie smaczny i chrupiący ważny jest nie tylko czas i sposób smażenia. Niezwykle istotna jest także odpowiednia panierka, która nadaje odpowiedni smak i teksturę tej rybie. Źle zrobiona może zepsuć całego karpia! Sprawdźcie, jak przygotować panierkę idealną.

 

Choć w dobie wysokiej świadomości na temat zdrowego odżywiania wiele osób odchodzi od panierowania ryb i mięs, to nadal jedzenie przygotowywane w ten sposób ma wielu zwolenników. I my się temu wcale nie dziwimy! W końcu mięso smażone w chrupiącej panierce jest często po prostu smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz niesie smak. Może nie jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ryb i mięs, ale zdecydowanie od czasu do czasu można sobie na to pozwolić!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na idealną panierkę

Do przygotowania idealnie chrupiącej i smacznej panierki do ryby potrzeba poniższych składników:

  • Mleko
  • Jajko
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw dokładnie skropcie mięso sokiem z cytryny. Ryby są znacznie delikatniejsze od reszty mięs, dlatego trzeba się z nimi obchodzić inaczej – dzięki temu będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że panierka będzie znacznie lepiej przywierać.
  2. Następnie do miski wsypcie mąkę, mleko i dodaj jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. To jest właśnie sekret dobrej panierki do ryb! Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki. Konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto na naleśniki. Do drugiej miski wsypcie mąkę z dodatkiem bułki tartej.
  3. Każdy filet ryby delikatnie obtoczcie w samej mące, zanurzcie w cieście i następnie obtoczcie w misce z bułką tartą i mąką.
  4. Filety smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Przewracamy filety na drugą stronę, gdy się już zarumienią.
  5. Gotową rybę odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odciągnąć z niej nadmiar tłuszczu po smażeniu. Smacznego!
Komentarze
kutia przepis
AdobeStock
Newsy Cudowna wigilijna kutia. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jednemu składnikowi
Lubicie kutię? Z tego przepisu wychodzi najlepsza na świecie, więc jeśli nigdy nie przyrządzaliście kutii, to najlepiej wykorzystajcie poniższą recepturę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Przyszła do nas z Kresów i jest jednym z wigilijnych dań. Dowiedzcie się, jak zrobić świąteczną kutię! Z tego przepisu wychodzi przepyszna, a sekret tkwi w jednym dodatku. Wschodnia tradycja Kutia to danie tradycyjnie przygotowywane we wschodniej części Europy – w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, a także polskich Kresach. To dlatego dziś ta potrawa przygotowywana jest głównie na wschodzie naszego kraju. Przygotowuje się ją z ziaren maku, pszenicy, miodu i różnych bakalii, np. rodzynek, orzechów i innych dodatków, które dawniej nie były dostępne. Dziś chętnie używamy ich przyrządzając różnie świąteczne potrawy – np. migdały i skórka pomarańczy. Kutię można polać mlekiem albo śmietanką. Choć zwyczajowo przygotowuje się to danie z obtłuczonej pszenicy, to istnieją alternatywne wersje kutii, które uwzględniają kaszę pęczak albo ryż. W ten sposób przyrządza się ją np. na Białorusi, gdzie kutia jest bardzo popularna. Uznawana jest za przysmak Ziuzi, białoruskiego odpowiednika Dziadka Mroza. Przepis na wigilijną kutię Do przygotowania świątecznej kutii potrzebne wam będą poniższe składniki: 200 g łuskanej pszenicy 200 g maku 200 g rodzynek 150 g miodu 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g skórki z pomarańczy 150 ml soku pomarańczowego 150 ml mleka 1 laska wanilii Przygotowanie Pszenicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy pszenicę do miękkości. W drugim garnku gotujemy mleko z miodem i laską wanilii. Wsypujemy mak i gotujemy. Sparzony mak mielimy dwa razy. Do pojemnika wsypujemy rodzynki, zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na kilka godzin, by się namoczyły. Później przelewamy wszystko na patelnię i podgrzewamy, aż...

Przeczytaj
bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy Przepyszna kapusta z leśnymi grzybami. Klasyka wigilijnej kuchni. Godzina roboty
Tego dania nie może zabraknąć w święta! Jest bardzo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników.
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy. O kapuście na polskich stołach Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy. Przepis na kapustę z grzybami Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!  Potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 główka kapusty 200 g grzybów suszonych 4 cebule 3 ząbki czosnku Pieprz Sól Przygotowanie Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj...

Przeczytaj