jaka panierka do ryby
Gotujmy.pl
Newsy

Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana jednej rzeczy

Zanim zaczniecie smażyć wigilijnego karpia, dowiedzcie się jak przygotować idealną panierkę - dzięki temu ryba będzie jeszcze smaczniejsza!

Już za chwilę święta! Na stole koniecznie musi znaleźć się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz oczywiście karp! By mieć pewność, że wyjdzie smaczny i chrupiący ważny jest nie tylko czas i sposób smażenia. Niezwykle istotna jest także odpowiednia panierka, która nadaje odpowiedni smak i teksturę tej rybie. Źle zrobiona może zepsuć całego karpia! Sprawdźcie, jak przygotować panierkę idealną.

 

Choć w dobie wysokiej świadomości na temat zdrowego odżywiania wiele osób odchodzi od panierowania ryb i mięs, to nadal jedzenie przygotowywane w ten sposób ma wielu zwolenników. I my się temu wcale nie dziwimy! W końcu mięso smażone w chrupiącej panierce jest często po prostu smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz niesie smak. Może nie jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ryb i mięs, ale zdecydowanie od czasu do czasu można sobie na to pozwolić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na idealną panierkę

Do przygotowania idealnie chrupiącej i smacznej panierki do ryby potrzeba poniższych składników:

  • Mleko
  • Jajko
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw dokładnie skropcie mięso sokiem z cytryny. Ryby są znacznie delikatniejsze od reszty mięs, dlatego trzeba się z nimi obchodzić inaczej – dzięki temu będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że panierka będzie znacznie lepiej przywierać.
  2. Następnie do miski wsypcie mąkę, mleko i dodaj jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. To jest właśnie sekret dobrej panierki do ryb! Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki. Konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto na naleśniki. Do drugiej miski wsypcie mąkę z dodatkiem bułki tartej.
  3. Każdy filet ryby delikatnie obtoczcie w samej mące, zanurzcie w cieście i następnie obtoczcie w misce z bułką tartą i mąką.
  4. Filety smażymy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Przewracamy filety na drugą stronę, gdy się już zarumienią.
  5. Gotową rybę odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odciągnąć z niej nadmiar tłuszczu po smażeniu. Smacznego!
kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Smażenie ryby
Adobe Stock
Newsy
Solicie rybę przed czy w trakcie smażenia? Od tego zależy, czy będzie sucha jak wiór
Jak przyrządzacie rybę na wigilijną kolację? Pieczecie czy gotujecie? A może smażycie? Podpowiemy wam, jak zrobić to w perfekcyjny sposób.

Niezależnie od tego jaki wybierzemy rodzaj obróbki termicznej, musimy pamiętać o tym, jaką ryba ma strukturę i czym charakteryzuje się jej mięso. W przeciwieństwie do wołowiny i wieprzowiny, długie traktowanie ryby wysoką temperaturą nie jest najrozsądniejszym wyjściem. Powinna znajdować się na rozgrzanej patelni jak najkrócej – tylko tyle, by nie była surowa. Jak długo smażyć rybę? Ryba ma zwykle delikatne, kruche mięso, które łatwo można przesmażyć. Jeśli tak się stanie, nasze filety czy dzwonka będą się rozpadały i po prostu nie będą smaczne. Jeżeli smażymy rybę bez panierki, wystarczą jedynie 3-4 minuty z każdej strony. Z panierką proces ten wydłuży się o ok. 1 minutę z każdej strony. Grube dzwonka smażymy z kolei  po ok. 5 minut z obu stron. W czasie smażenia pamiętajmy o tym, żeby nie ruszać za często kawałka ryby na patelni. Bądźmy cierpliwi – wybierzmy odpowiednią temperaturę i ograniczmy się do przewrócenia ryby z jednego boku na drugi. W ten sposób pozwolimy jej na spokojne „dojście” do oczekiwanego przez nas stanu. Nie ilość, a jakość Często podczas wyboru ryby w sklepach kierujemy się ceną. W ten sposób w naszym koszyku nierzadko ląduje mintaj z kilkudziesięcioma procentami glazury i lodu. Efekt? Bilans wychodzi na zero. Nie warto „zapychać” się np. bezwartościową pangą. Czasem lepiej kupić mniejszy kawałek łososia, ale za to cieszyć się fantastycznym smakiem. O wiele smaczniejsze będą także świeże ryby z lodówki, nie zaś te mrożone w kawałkach. Wybór należy do nas. Solimy rybę wtedy, kiedy trzeba Na oddzielne miejsce zasługuje solenie ryb. Wielu z nas decyduje się na użycie soli jeszcze długo przed włożeniem ryby na rozgrzany olej. To duży błąd. Sól ma właściwości wyciągające wodę w z...

karp jaki tłuszcz
Gotujmy.pl
Newsy
Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzesz inny a zrujnujesz jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na oliwie z oliwek, margarynie ani maśle!   A jakie są wasze sposoby...

gotowana ryba
AdobeStock
Newsy
Chcesz dodać gotowanej rybie więcej smaku? Ten trik jest naprawdę niezawodny
Za każdym razem, gdy gotujesz rybę wychodzi mdła i niesmaczna? Jest na to jeden prosty sposób!

Gotując rybę możemy mieć gwarancję, że mięso będzie soczyste i miękkie. Danie to jednak nie ma wielu zwolenników, głównie ze względu na to, że tak przygotowywana ryba jest bardzo delikatna w smaku. Niektórzy wręcz określają jej smak jako mdły. Rzeczywiście, zapach i smak niektórych ryb (np. dorsza) jest bardzo intensywny. Aromat takiego mięsa może przywodzić na myśl raczej kutry zawijające do portu niż smaczny obiad. A przecież nie o to nam chodzi, gdy gotujemy rybę! Co więc zrobić, by smakowała doskonale i nie pachniała morzem? Jest na to sprawdzony sposób! Sposób na gotowaną rybę Ci, którzy już mieli okazję neutralizować różnymi sposobami charakterystyczny zapach dorsza albo karpia pewnie już się domyślają, na czym polega trik na lepszy smak gotowanych ryb! Poleca się, aby rybę rozmrażać najlepiej zanurzając ją w mleku – dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Dokładnie tę samą sztuczkę należy zastosować podczas gotowania! Przyprawione filety należy ułożyć w naczyniu i zamiast zalewać je wodą, należy użyć jednego z poniższych składników. Każdy nada potrawie zupełnie inny smak! Bulion warzywny – odpowiednio przyprawiony sprawi, że ryba będzie znacznie bardziej aromatyczna i lekko pikantna. Zależne jest to oczywiście od tego ile użyjemy pieprzu. Mleko – dzięki niemu mięso będzie bardzo delikatne i aksamitne. Zlikwiduje także charakterystyczny jego zapach. Wino – zdecydowanie nada rybie szlachetności! Choć część osób uważa, że ryby są tak smaczne, iż nie należy ich niczym doprawiać (podobne zdanie mają miłośnicy dziczyzny), to w przypadku tych gotowanych nie ma co żałować przypraw! Warto do gotującego się bulionu lub mleka dodać na przykład świeże jarzyny – cebulę, marchew czy czosnek. Co odważniejsi eksperymentują z sosem...