sałatka nicejska przepis
haniakson / gotujmy.pl
Newsy

Idealna na lunch lub lekki obiad. Przepis na przepyszną i kolorową sałatkę nicejską

Jeśli przybyło wam kilka dodatkowych kilogramów, to nie ma lepszego rozpoczęcia diety niż sałatka nicejska na kolację.

Święta minęły, ale oponka na brzuchu została! Jeśli chcecie być w formie na wiosnę, trzeba już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zamiast ciastek – jabłka, a na kolację lekka sałatka. Wypróbujcie sprawdzony przepis na sałatkę nicejską! Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom dość sycąca. To doskonały pomysł na lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako przekąska w pracy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę nicejską

Francuska kuchnia słynie z bardzo smacznych potraw. Nawet te przygotowywane z łatwo dostępnych i tanich składników potrafią smakować bardzo wykwintnie. Przenieście się do romantycznej Francji i przyrządźcie klasyczną sałatkę nicejską!

Aby ją przygotować, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Kilka łyżek białej fasoli konserwowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jaja
  • 1 nieduża cebula
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotujcie prawie na twardo – żółtko powinno być bardzo miękkie.
  2. Tuńczyka i fasolę odsączcie z wody.
  3. Cebulę pokrójcie w piórka i oderwijcie kilka dużych liści sałaty lodowej. Następnie pokrójcie je lub rękami porozrywajcie na kawałki.
  4. W małej miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Możecie dodać kilka kropel soku z cytryny.
  5. W dużej misce wymieszajcie sałatę z tuńczykiem, fasolą, cebulą i pomidorkami, a całość polejcie przygotowanym wcześniej sosem.
  6. Ugotowane jajka pokrójcie w ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Posypcie świeżą pietruszką. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątrobą potrzebuje odpocząć po świętach
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątroba potrzebuje odpocząć po świętach
Macie dosyć świątecznych, ciężkich potraw bogato udekorowanych majonezem? W takim razie zróbcie na obiad coś lekkiego, na przykład pyszną sałatkę.

Co roku każdy się zarzeka, że koniec ze świątecznym obżarstwem. Chyba wszyscy wiemy, że w tym postanowieniu ciężko wytrwać. W końcu ze stołów tak kusząco spoglądają na nas faszerowane jajka, pyszne, domowe wędliny, tradycyjna sałatka jarzynowa, wilgotne piaskowe baby i kajmakowe mazurki. Nawet jeśli spróbujemy odrobinę to okazuje się, że po śniadaniu jesteśmy tak pełni, że spokojnie moglibyśmy zjeść kolejny posiłek następnego dnia. Po świętach niemal każdy szuka sposobu na pozbycie się tych kilku dodatkowych kilogramów, które nabyliśmy w trakcie świąt. Najlepszym sposobem będzie zdrowe i zbilansowane odżywianie oraz lżejsze potrawy. Z czym podać tuńczyka z puszki? Mięso tuńczyka jest bogate w witaminy A, E, D i PP oraz kwasy omega-3. Jego delikatne mięso doskonale smakuje zestawione z awokado, kukurydzą konserwową albo jajkami ugotowanymi na twardo. Sałatkę możecie również wzbogacić o czerwoną fasolkę albo ciecierzycę z puszki – nadadzą daniu przyjemnej chrupkości. Przepis na lekką sałatkę z awokado i tuńczykiem Składniki Kilka garści ulubionej sałaty (można użyć gotowej mieszanki sałat) 1 puszka tuńczyka, najlepiej w sosie własnym Pół kolby ugotowanej kukurydzy lub mała puszka kukurydzy konserwowej Dwie albo trzy garści pomidorków koktajlowych 1 dojrzałe awokado Oliwa z oliwek Sok z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Sałatę umyjcie i dobrze odsączcie przy użyciu wirówki do sałaty albo za pomocą bawełnianego ręcznika. Tuńczyka wyjmijcie z puszki i rozdrobnijcie widelcem. Pomidorki koktajlowe umyjcie, osuszcie i przekrójcie na połówki. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i dużą łyżką wyjmijcie środek. Pokrójcie na małe kawałki. Na płaskim talerzu lub w...

sałatka makaronowa przepis
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Ta sałatka jest hitem na wszystkich spotkaniach. Goście ją uwielbiają, znika pierwsza ze stołu
Macie w planach przyjęcie ze znajomymi? Przygotujcie tę smaczną sałatkę z dodatkiem pysznych pierożków!

Niezobowiązujące spotkania ze znajomymi mimo swojego mało oficjalnego charakteru też stanowią wyzwanie kulinarne! Nie podaje się wtedy dwudaniowego obiadu, żeby nie wyszło zbyt poważnie. Lepiej sprawdzają się różne przekąski, jednak powstaje pytanie: Co właściwie przygotować? Jakie dania będą proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i smaczne? Dobrze w takich sytuacjach zaopatrzyć się w przepisy na różne imprezowe przysmaki, najlepiej takie podawane na zimno. Na przykład koreczki, tortille zawijane z łososiem i szpinakiem albo sałatki makaronowe. Nie wymagają dużo pracy, a są bardzo smaczne! Zwykle dodaje się do nich majonez, przez co stają się bardzo ciężkie i kaloryczne. Ale czy próbowaliście już zrobić lekką sałatkę makaronową, taką jak ta z poniższego przepisu? Zróbcie smaczną sałatkę tortellini z sałatą lodową, warzywami i dodatkiem pleśniowego sera. Palce lizać! Przepis na sałatkę z tortellini Na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi najlepiej sprawdzają się proste i smaczne potrawy. Ważne, by były sycące, ale niezbyt ciężkie! Właśnie taka jest świetna sałatka z dodatkiem tortellini – włoskiego makaronu.   By ją przygotować, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół opakowania makaronu tortellini 1 czerwona cebula 2 pomidory 100 g pleśniowego sera Kilka liści sałaty lodowej 2 łyżki oliwy Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie tortellini według instrukcji podanych na opakowaniu. Umyjcie pomidory i sałatę. Porwijcie liście na kawałki, włóżcie do miski. Dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidory. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a ser pleśniowy w kostkę. Włóżcie wszystko do miski z sałatą. Skropcie sałatkę sokiem...

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...

anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy
Fit sałatka z jajkiem i awokado od Ani Lewandowskiej! Banalny przepis i tanie składniki!
Jeśli chcecie poznać sekretny sposób Ani Lewandowskiej na boską figurę i energię przez cały dzień, koniecznie wypróbujcie jej przepis na zdrową sałatkę!

Ania Lewandowska to prawdziwe guru w temacie treningu i zdrowego odżywiania. Może nie wszyscy wiedzą, że poza byciem żoną znanego sportowca, Ania sama ma na swoim koncie wielkie sportowe sukcesy! Na swoim koncie ma aż 38 medali mistrzostw Polski, Europy i świata w karate. Dziś sportsmenka zajmuje się rozwijaniem swojej marki – doradza kobietom jak ćwiczyć i zdrowo się odżywiać. Wypróbujcie ten przepis Ani na sałatkę z jajkiem – palce lizać! Fit sałatka z jajkiem Ani Lewandowskiej – przepis Do przygotowania tej pysznej i zdrowej sałatki potrzebujecie: Kilka dużych liści sałaty masłowej lub paczkę mixu sałat 1 jajko Pół awokado Pół papryki Rzodkiew Cytrynę Oliwę z oliwek Sezam Sól Pieprz Przygotowanie W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy z oliwek z odrobiną soku z cytryny. Dodaj sól i pieprz. Do dużej miski wrzuć liście sałaty, pokrojone awokado, paprykę i rzodkiew. Polej dressingiem i wymieszaj. Przekrój jajko na pół i dodaj do sałatki, a całość posyp ziarnami sezamu. Smacznego! Źródło: hpba.pl