Święta minęły, ale oponka na brzuchu została! Jeśli chcecie być w formie na wiosnę, trzeba już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zamiast ciastek – jabłka, a na kolację lekka sałatka. Wypróbujcie sprawdzony przepis na sałatkę nicejską! Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom dość sycąca. To doskonały pomysł na lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako przekąska w pracy.

Przepis na sałatkę nicejską

Francuska kuchnia słynie z bardzo smacznych potraw. Nawet te przygotowywane z łatwo dostępnych i tanich składników potrafią smakować bardzo wykwintnie. Przenieście się do romantycznej Francji i przyrządźcie klasyczną sałatkę nicejską!

Aby ją przygotować, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Kilka łyżek białej fasoli konserwowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jaja
  • 1 nieduża cebula
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotujcie prawie na twardo – żółtko powinno być bardzo miękkie.
  2. Tuńczyka i fasolę odsączcie z wody.
  3. Cebulę pokrójcie w piórka i oderwijcie kilka dużych liści sałaty lodowej. Następnie pokrójcie je lub rękami porozrywajcie na kawałki.
  4. W małej miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Możecie dodać kilka kropel soku z cytryny.
  5. W dużej misce wymieszajcie sałatę z tuńczykiem, fasolą, cebulą i pomidorkami, a całość polejcie przygotowanym wcześniej sosem.
  6. Ugotowane jajka pokrójcie w ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Posypcie świeżą pietruszką. Smacznego!

 

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl