sałatka nicejska przepis
haniakson / gotujmy.pl
Newsy

Idealna na lunch lub lekki obiad. Przepis na przepyszną i kolorową sałatkę nicejską

Jeśli przybyło wam kilka dodatkowych kilogramów, to nie ma lepszego rozpoczęcia diety niż sałatka nicejska na kolację.
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Święta minęły, ale oponka na brzuchu została! Jeśli chcecie być w formie na wiosnę, trzeba już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zamiast ciastek – jabłka, a na kolację lekka sałatka. Wypróbujcie sprawdzony przepis na sałatkę nicejską! Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom dość sycąca. To doskonały pomysł na lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako przekąska w pracy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na sałatkę nicejską

Francuska kuchnia słynie z bardzo smacznych potraw. Nawet te przygotowywane z łatwo dostępnych i tanich składników potrafią smakować bardzo wykwintnie. Przenieście się do romantycznej Francji i przyrządźcie klasyczną sałatkę nicejską!

Aby ją przygotować, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Kilka łyżek białej fasoli konserwowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jaja
  • 1 nieduża cebula
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotujcie prawie na twardo – żółtko powinno być bardzo miękkie.
  2. Tuńczyka i fasolę odsączcie z wody.
  3. Cebulę pokrójcie w piórka i oderwijcie kilka dużych liści sałaty lodowej. Następnie pokrójcie je lub rękami porozrywajcie na kawałki.
  4. W małej miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Możecie dodać kilka kropel soku z cytryny.
  5. W dużej misce wymieszajcie sałatę z tuńczykiem, fasolą, cebulą i pomidorkami, a całość polejcie przygotowanym wcześniej sosem.
  6. Ugotowane jajka pokrójcie w ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Posypcie świeżą pietruszką. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
schabowe przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy Tym mini-schabowym w sosie nikt się nie oprze. Koleżanki będą błagać o przepis
Znudzeni tradycyjnymi schabowymi? Wypróbujcie przepis na mini-schabowe w pysznym sosie!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Ogromny kotlet schabowy zajmujący połowę talerza, a do tego tłuczone ziemniaki i kapusta, to dla wielu osób obiad marzenie. Ale nie każdy ma na tyle pojemny żołądek, by zmieścić takiego kotleta! Odgrzewane później mięso nie jest już tak smaczne, a szkoda też je wyrzucać. Można kupować mniejsze kawałki, a można też po prostu poporcjować je na części i usmażyć. Co powiecie na mini-schabowe? Przepis na mini-schabowe w sosie Kotlety z tego przepisu wychodzą nieco inne, niż tradycyjny schabowy. Są jednak tak pyszne, że koniecznie musicie ich spróbować! Wszystko jest zasługą wyjątkowego sosu, który nadaje im charakteru i sprawia, że są niesamowicie soczyste, a dzięki warstwie panierki cudownie chrupiące. Do przygotowania schabowych kotlecików będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg schabu 0,5 kg pieczarek 5 łyżek musztardy 1 cebula 5 łyżek pikantnego ketchupu 2 jaja Bułka tarta Olej Pół szklanki śmietany 12% Sól Pieprz Przygotowanie Mięso pokrójcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w plastry. Rozbijcie tłuczkiem tak, jak zawsze. Następnie każdy kotlet podzielcie na 4 części. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Do miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy usmażą się z obu stron, odłóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu) Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki i doprawcie solą i pieprzem. Kiedy pieczarki nieco zmiękną, dodajcie 5 łyżek ketchupu, musztardy i pół szklanki śmietany. Zamieszajcie i zagotujcie. Gotowym sosem polejcie usmażone kotlety. Smacznego!...

Przeczytaj