Zasmażka do zup
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy

Idealna do zup, sosów i gotowanych warzyw. Jak zrobić przepyszną zasmażkę?

Zasmażka może znaleźć w kuchni wiele zastosowań. Nie lubicie rzadkich potraw? Zasmażka przyjdzie wam z pomocą.

Gotowanie wymaga umiejętności i sprytu. Czasami kilka sztuczek wystarczy, a kuchnia nie będzie miała przed wami żadnych tajemnic.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zasmażka ma ważne miejsce  w polskiej kuchni

Sentymenty do tradycyjnych przepisów potrafią wziąć górę. Szczególnie jeśli mowa o trikach, które znały jeszcze wasze babcie. Jeden z nich dotyczy zagęszczania potraw. Nic nie zrobi tego lepiej niż prosta i każdorazowo skuteczna zasmażka. 

Mimo że nie znajdziecie jej w eksperymentach kuchni z całego świata, to sprawdzony sposób na zbyt rzadkie potrawy, które są codziennością. Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Zwyczajowo powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1.

Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki ma on spędzić na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił kilka minut, wybierzcie oleje roślinne.

Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie należy dodać mąkę. Im dłużej mieszacie składniki, tym lepiej dla waszej zasmażki. Zresztą bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali. Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek.

Jak połączyć danie z zasmażką?

Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn, natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie za chwilę małe, ale bardzo ważne przyjęcie.

Można wyróżnić 3 typy zasmażek:

  • biała – dla fanów warzywnych dań, np. do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w gładką masę. 

  • jasnozłota – różni się od białej stopniem wysmażenia. Cały proces musi potrwać trochę dłużej. Nie spuszczajcie z niej oka, by się nie przypaliła. Będzie idealna do zupy.

  • ciemnozłota lub brązowa – musi spędzić na patelni trochę więcej czasu. Nie obejdzie się bez energicznego mieszania. To dobra baza zagęszczacza do ciemnych i mięsnych sosów.

Bułka tarta, a może mąka do zasmażki?

Dużo smaczniej będzie przygotować zasmażkę do sosu na bazie mąki, lecz istnieją dania wprost stworzone dla bułki tartej. Będzie to, chociażby kalafior z bułką tartą i masełkiem. Nie zagęszcza potrawy, lecz urozmaica jej smak.

Aby zrobić zasmażkę z bułki tartej, masło należy roztopić na patelni, dodać bułkę i chwilę podsmażyć. Pozostaje tylko wymieszać ją z ugotowanym kalafiorem lub innymi, sezonowymi warzywami. Do bułki pasują też brokuły oraz fasolka szparagowa. 

Niekiedy bułkę najpierw przypieka się na suchej patelni, a dopiero później dodaje się tłuszcz. Możecie w ten sposób przygotować zasmażkę pod warzywa. Innymi dodatkami do roztopionego tłuszczu, zgodnie z waszymi upodobaniami, mogą być zimne mleko, śmietana lub bulion.

flaki przepis
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować idealną zasmażkę do flaków? Sprawdźcie ten przepis. Lepszego nie znajdziecie
Choć nie jest bardzo dietetyczna, zasmażka odpowiada za wyjątkowy smak wielu dań. Zrobicie ją według prostego przepisu.

Co to za flaczki bez zasmażki! Dowiedzcie się, jakich błędów unikać i jak zrobić najsmaczniejszą zasmażkę. Jak zrobić idealną zasmażkę? W teorii, przygotowanie zasmażki nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach! Jeżeli je pominiecie, to zasmażka nie będzie tak smaczna albo w ogóle nie wyjdzie. Stosujcie się do tych wskazówek: Jeżeli będziecie smażyć zasmażkę krótko , to użyjcie masła lub margaryny . Tak przyrządza się białą zasmażkę do warzyw. Jeśli zamierzacie zrobić ciemną zasmażkę , która wymaga dłuższego smażenia, to użyjcie do niej oleju (masło zaczęłoby się palić) . Najpierw dodawajcie tłuszcz, a potem mąkę. W zasmażce nie powinno być żadnych grudek! Jej konsystencja powinna być gładka. Robiąc zasmażkę, cały czas mieszajcie – w przeciwnym razie się przypali. Do gorącego dania dodaje się zimną zasmażkę, natomiast do gorącej zasmażki wlewa się zimny płyn. Pamiętajcie o tej zasadzie! Mąka czy bułka tarta? Klasyczną zasmażkę robi się z mąki i tłuszczu w proporcjach 1:1 , choć część osób preferuje bułkę tartą. Jednak ten składnik nie będzie pasował do większości dań! Zasmażka z bułki tartej nadaje się przede wszystkim do warzyw, na przykład gotowanego kalafiora albo fasolki szparagowej. Do flaków, kapusty czy gulaszu, należy dodawać zasmażkę zrobioną z mąki i masła lub oleju. Przepis na zasmażkę do flaków Do przygotowania zasmażki, która idealnie nadaje się do flaczków, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Przygotowanie: Roztopcie na patelni masło. Gdy będzie już płynne, wsypcie 1,5 łyżki mąki i smażcie cały czas mieszając. Zasmażka powinna mieć...

Nikt inny nie robi takich zup jak babcie. Oto 3 sposoby na zasmażkę babć, pochodzące z "Kuchni Polskiej" z 1966 r.
Adobe Stobk
Newsy
Nikt inny nie robi takich zup, jak babcie. Oto 3 sposoby na zasmażkę babć, z „Kuchni Polskiej" z 1966 r.
Myśląc o smakach z dzieciństwa, nie myślimy o tym, że dawne zupy były kaloryczne i tuczące. Myślimy raczej o ich smaku, który kojarzy się z czasem beztroski. Taki sentyment do dawnych dań został zbadany i nazwany. To Comfort Food.

Kiedyś inaczej gotowano zupy. Miały nasycać na długo, a w biedniejszych domach były jedynym gorącym, kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego gospodynie stawały na głowie, żeby ze zwykłej zupy, z dostępnych składników, zrobić pełnowartościowy, pożywny posiłek. To oznacza, że to co dziś najbardziej zarzucamy zupom babć, czyli  to, że są gęste, tłuste i mączyste, kiedyś było ich atutem. Ale i tak pewnie lubicie te dawne smaki, które pamiętacie z dzieciństwa. Podpowiadamy, jak je odtworzyć.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Strzelczyk Tomasz (@oddaszfartucha) Dlaczego zupy babć są takie szczególne? Zastanawialiście się dlaczego, choć krytykujecie babcine zupy za to, że są gęste i tłuste, to jednak z rozrzewnieniem wspominacie ich smak? I jedząc zupę jarzynową w pracy, wspominacie te jarzynowe z koperkiem, które gotowała babcia. Też zdarza wam się myśleć, że nikt tak nie doprawiał barszczu ukraińskiego i nie robił tak rozgrzewającej grochówki? Okazało się, że powracanie myślami do potraw z dzieciństwa to właściwość, o której mówi wiele osób. W 1996 r. po raz pierwszy zostało użyte określenie „Comfort Food”. Tak nazwano produkty spożywcze, a potem całe dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem, czyli czasem beztroski i radości. To właśnie ten sentyment z dzieciństwem i miłe wspomnienia powodują, że potrawy określane jako Comfort Food poprawiają nastrój, dają poczucie bezpieczeństwa, wprowadzają spokój. W Polsce do takich dań często zalicza się naleśniki,...

jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy
Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle
Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne. Jak zagęszczać flaki? Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie? Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej. Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki. Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków! Przepis na flaczki Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg flaków wołowych 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 2 marchwie Pół selera 1 cebula Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Liść laurowy Przyprawa do flaków Majeranek Sól Pieprz Oraz masło i mąka do zasmażki! Przygotowanie: Flaki dobrze wypłuczcie i...

zupa zapalanka
Flickr
Newsy
Szybka i tania zapalanka. Zupa jak z dawnej kuchni prababci. Za 8 zł ugotujecie cały gar
Zupa zapalanka to dla wielu osób powrót do dzieciństwa. Jest nie tylko treściwa, smaczna, ale i szybka w przygotowaniu. Koniecznie przygotujcie to danie z przepisu prababci!

Zupa zapalanka to smak dzieciństwa naszych rodziców. Mimo upływu lat wciąż jest popularna nie tylko dzięki szybkości jej przygotowania, ale smaku i niskiej cenie składników. Dzięki zasmażce z mąki jest również delikatna. Podawana ze świeżym pieczywem oraz natką pietruszki to świetny pomysł na obiad przy chwilowej dziurze budżetowej. Niskobudżetowe składniki zapalanki Aby przygotować zapalankę należy zaopatrzyć się w kilka składników, jednak większość z was i tak ma je zapewne w domowych zapasach. Zatem trzeba przede wszystkim mieć słoninę, warzywa takie jak marchew, ziemniaki, cebula oraz przyprawy. Aby zupa była bogatsza w smak i składniki, możecie dodać do niej także kiełbasę. Dzięki niedużej ilości składników zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest idealna na chłodniejsze dni oraz zimowe wieczory, gdyż doskonale rozgrzewa, a to wszystko poprzez słoninę. Poprzez dodatek mąki w postaci zasmażki będzie kremowa, co jest kolejnym dodatkowym plusem. Przepis na zupę zapalankę Składniki: 2 marchewki 5 ziemniaków 1 większa cebula kawałek słoniny liście laurowe mąka sól natka pietruszki Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Następnie ugotujcie ją w niewielkiej ilości wody.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę.  Gdy marchewka będzie na wpół miękka, dolejcie do niej więcej wrzątku oraz dodajcie pokrojone ziemniaki, kilka liści laurowych i szczyptę soli. Całość gotujcie do miękkości. W tym czasie obierzcie cebulę i drobno posiekajcie, a słoninę pokrójcie w kawałki. Tak przygotowaną słoninę wrzućcie na patelnię. Kiedy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajcie do niej cebulę. Wszystko smażcie do zarumienienia. Gdy skwarki będą gotowe, zbierzcie je...