Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy

Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas

Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów?

Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów.

Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej.

Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej.

Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3

Żeby odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, jak robią to Japończycy, należy włączyć do jadłospisu produkty bogate omega-3. Ważne aby komponowane z nich posiłki były różnorodne i pojawiały się w różnych daniach, spożywanych w ciągu dnia.

Najlepsze źródła pokarmowe kwasów omega-3:

  • Tłuste ryby:  łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg

Kwasy tłuszczowe omega-3 występują także w produktach roślinnych. Ich najlepszymi źródłami są:

  • Warzywa i owoce: oliwki, awokado
  • Orzechy i pestki: orzechy włoskie siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni, migdały, orzechy ziemne, nasiona chia
  • Oleje i tłuszcze: olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, margaryny miękkie

Co warto jeszcze wiedzieć o kwasach omega-3. Na co działają?

Kwasy omega-3 to grupa tłuszczów, które powinny stanowić element codziennej diety człowieka. Dostarczają nie tylko energii, ale też składników odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania wszystkich narządów i zachowania zdrowia.

Nie wszystkie tłuszcze jednak działają pozytywnie na organizm. W diecie należy ograniczać kwasy tłuszczowe nasycone, które łatwo poznać po tym, że w temperaturze pokojowej mają zwykle formę stałą i występują w żywności pochodzenia zwierzęcego. To między innymi masło, smalec, łój, czerwone mięso. Jedzone w nadmiarze podnoszą poziom „złego” cholesterolu i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, zatorów, udarów.

Z kolei kwasy tłuszczowe nienasycone, w tym omega-3, mają działanie pozytywne na zdrowie. Żeby nie doprowadzać do niedoborów, powinniśmy je regularnie dostarczać sobie wraz z pożywieniem. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne, orzechy.

Dobrze komponując dietę, powinniśmy dbać o zapewnienie sobie odpowiedniej ilości produktów bogatych w omega-3.

Rola, jaką spełniają kwasy tłuszczowe omega-3 w organizmie, to:

  • Obniżenie poziomu „złego" cholesterolu
  • Ochrona przed zawałem, miażdżycą, udarem
  • Poprawa pracy mózgu, pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację
  • Zapewnienie zdrowych włosów, skóry i paznokci 
  • Ułatwianie utrzymanie prawidłowej wagi

Niedobór może mieć bardzo poważne skutki dla całego organizmu.

Źródło: o2, medonet, poradnik zdrowie

Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
AdobeStock
Newsy
Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
Wspaniały smak, aromat i witaminy zamknięte w butelce - tak można opisać ten produkt, który staje się coraz popularniejszy w polskich domach. Dodawajcie go do potraw lub pijcie prosto z butelki, a wasz organizm prędko wam za to podziękuje.

Każdej jesieni można zaobserwować duży wzrost zainteresowania dynią. To warzywo obecne w naszej kuchni od wielu lat znów stało się bardzo popularne - z dyni przyrządza się smaczne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Równie wartościowe są jej pestki, a także olej, jaki się z nich pozyskuje. Wykazuje on wiele prozdrowotnych właściwości - sprawdźcie, jak go stosować.   Właściwości oleju z pestek dyni Olej ten wytwarza się z prażonych pestek dyni, które następnie są mielone. Olej ma intensywnie orzechowy smak i zapach oraz ciemnozielony kolor. Z tego względu wspaniale komponuje się z sałatkami, nadając im wyjątkowego aromatu. Ponadto, olej dyniowy zawiera w sobie witaminy i składniki odżywcze, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne każdemu z nas. Znajdziecie w nim m.in.: witaminę A, C, D, E oraz K i witaminy z grupy B nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 cenne aminokwasy cynk, selen, miedź, jod, skwalen, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor i magnez  fitosterole  Działanie oleju z pestek dyni Poza bogactwem witamin i minerałów, olej z pestek dyni wykazuje dobroczynne działanie na cały organizm. Osoby, które borykają się z nadwagą, docenią go ze względu na błonnik - składnik ten, znajdujący się w oleju z dyni, pomaga wyregulować metabolizm, zapewnia uczucie sytości i w rezultacie ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.  Spożywanie oleju z pestek dyni pomaga również obniżyć „zły” cholesterol LDL i poziom trójglicerydów we krwi. Na skutek picia oleju można natomiast zaobserwować wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Ponadto, regularne picie oleju wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza gojenie się ran, a także poprawia koncentrację i pamięć.  Jak pić olej z pestek dyni?...

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....
Adobe Stock
Newsy
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki
Chcecie być zdrowi, to zdrowo jedzcie. Szwedzcy uczeni zbadali, jaki związek ma jedzenie pewnej ryby z obniżeniem ryzyka zachorowania na miażdżycę.

Miażdżyca to jedna z groźnych chorób cywilizacyjnych. Obawiamy się jej, bo może mieć poważne konsekwencje: zawały serca i udary, które są najczęstszymi powodami zgonów osób po 45. roku życia. Do tego udary przyczyniają się do trwałej niepełnosprawności, a są konsekwencją m.in. oderwania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W zmniejszeniu ryzyka zachorowania na te choroby bardzo ważne znaczenie ma dieta. Dlaczego łosoś pomaga w profilaktyce miażdżycy? Szwedzcy naukowcy ogłosili, że regularne jedzenie łososia może pomóc w walce z jedną z bardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych – miażdżycą. Dzieje się tak dlatego, że ta ryba zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Badacze odkryli, kwasy tłuszczowe omega-3 tworzą cząsteczki, aktywujące receptor, który może być istotny dla zatrzymania procesu stanu zapalnego, jaki wywołuje odkładanie się w tętnicach blaszek miażdżycowych. Jeden z uczestników badania, dr Hildur Arnardotir mówi, że kwasy tłuszczowe mogą chronić przed miażdżycą na kilka sposobów, jednak nie wszystko zostało zbadane w tym temacie i nadal powinny być  prowadzone prace, zmierzające do lepszego poznania mechanizmów wpływu omega-3 na układ krwionośny, żyły i tętnice. Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są m.in. tłuste ryby. Jedzenie łososia, ale tez makreli czy pstrąga jest dobrym sposobem dostarczania organizmowi tych substancji. Co jeszcze jeść i jak żyć, żeby uniknąć miażdżycy? W profilaktyce miażdżycy bardzo istotne są dwa elementy: styl życia i dieta. W zakresie stylu życia kluczowe jest to, aby żyć aktywnie, nie unikać ruchu, chodzenia na spacery, jazdy na rowerze, pływania i odrzucić używki takie jak papierosy i alkohol. Myśląc o diecie, powinniście zmniejszyć spożycie...

Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości
Adobe Stock
Newsy
Nagła ochota na śledzie pojawia się nie tylko w ciąży. Może być objawem pewnej przypadłości
Dopada was często niepohamowana ochota na śledzie? Sprawdźcie, co to może oznaczać.

Lubicie jeść śledzie? Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też niesie wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto ją jeść? Dlaczego warto jeść śledzie? Śledzie są tłustą rybą. To doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, witamina D i, co ważniejsze, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Oto dlaczego warto włączyć je do swojej diety: śledź zawiera tylko 158 kalorii w 100 g śledź i jego przetworzone produkty, zawierają korzystne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, minerały i witaminy, które poprawiają zdrowie i samopoczucie białko tej ryby jest lekkostrawne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy  śledzie zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza u niemowląt i dzieci jedzenie śledzi zmniejsza ryzyko powtórnego ataku serca oraz udaru śledzie zawierają witaminę A i kwasy omega-3, które są niezbędne dla utrzymania zdrowej błony śluzowej i skóry oraz ostrości wzroku 100 g śledzia zawiera około 42% dziennego zalecanego spożycia witaminy D, która zapewnia ochronę przed nowotworami ryba ta ma niską zawartość rtęci śledzie są podstawowym źródłem ważnych minerałów, w tym wapnia, fosforu i magnezu zawierają duże ilości pierwiastków śladowych, takich jak selen i jod Co oznacza nagła ochota na śledzie? Wszyscy miewamy od czasu do czasu zachcianki. Jedni nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem czekolady, drudzy biegną do sklepu po paczkę chipsów. A co z nagłą ochotą na śledzie? Śledzie czy kiszone ogórki, to popularna zachcianka żywieniowa kobiet w ciąży. A co,...