Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia.
Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów?
Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów.
Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej.
Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej.
Zobacz także:
Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie.
Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3
Żeby odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, jak robią to Japończycy, należy włączyć do jadłospisu produkty bogate omega-3. Ważne aby komponowane z nich posiłki były różnorodne i pojawiały się w różnych daniach, spożywanych w ciągu dnia.
Najlepsze źródła pokarmowe kwasów omega-3:
- Tłuste ryby: łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg
Kwasy tłuszczowe omega-3 występują także w produktach roślinnych. Ich najlepszymi źródłami są:
- Warzywa i owoce: oliwki, awokado
- Orzechy i pestki: orzechy włoskie siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni, migdały, orzechy ziemne, nasiona chia
- Oleje i tłuszcze: olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, margaryny miękkie
Co warto jeszcze wiedzieć o kwasach omega-3. Na co działają?
Kwasy omega-3 to grupa tłuszczów, które powinny stanowić element codziennej diety człowieka. Dostarczają nie tylko energii, ale też składników odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania wszystkich narządów i zachowania zdrowia.
Nie wszystkie tłuszcze jednak działają pozytywnie na organizm. W diecie należy ograniczać kwasy tłuszczowe nasycone, które łatwo poznać po tym, że w temperaturze pokojowej mają zwykle formę stałą i występują w żywności pochodzenia zwierzęcego. To między innymi masło, smalec, łój, czerwone mięso. Jedzone w nadmiarze podnoszą poziom „złego” cholesterolu i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, zatorów, udarów.
Z kolei kwasy tłuszczowe nienasycone, w tym omega-3, mają działanie pozytywne na zdrowie. Żeby nie doprowadzać do niedoborów, powinniśmy je regularnie dostarczać sobie wraz z pożywieniem. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne, orzechy.
Dobrze komponując dietę, powinniśmy dbać o zapewnienie sobie odpowiedniej ilości produktów bogatych w omega-3.
Rola, jaką spełniają kwasy tłuszczowe omega-3 w organizmie, to:
- Obniżenie poziomu „złego" cholesterolu
- Ochrona przed zawałem, miażdżycą, udarem
- Poprawa pracy mózgu, pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację
- Zapewnienie zdrowych włosów, skóry i paznokci
- Ułatwianie utrzymanie prawidłowej wagi
Niedobór może mieć bardzo poważne skutki dla całego organizmu.
Źródło: o2, medonet, poradnik zdrowie