Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy

Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas

Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów?

Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów.

Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej.

Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej.

Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Jak przechowywać surowe ryby? 1 błąd i ryba zacznie się psuć

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3

Żeby odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, jak robią to Japończycy, należy włączyć do jadłospisu produkty bogate omega-3. Ważne aby komponowane z nich posiłki były różnorodne i pojawiały się w różnych daniach, spożywanych w ciągu dnia.

Najlepsze źródła pokarmowe kwasów omega-3:

  • Tłuste ryby:  łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg

Kwasy tłuszczowe omega-3 występują także w produktach roślinnych. Ich najlepszymi źródłami są:

  • Warzywa i owoce: oliwki, awokado
  • Orzechy i pestki: orzechy włoskie siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni, migdały, orzechy ziemne, nasiona chia
  • Oleje i tłuszcze: olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, margaryny miękkie

Co warto jeszcze wiedzieć o kwasach omega-3. Na co działają?

Kwasy omega-3 to grupa tłuszczów, które powinny stanowić element codziennej diety człowieka. Dostarczają nie tylko energii, ale też składników odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania wszystkich narządów i zachowania zdrowia.

Nie wszystkie tłuszcze jednak działają pozytywnie na organizm. W diecie należy ograniczać kwasy tłuszczowe nasycone, które łatwo poznać po tym, że w temperaturze pokojowej mają zwykle formę stałą i występują w żywności pochodzenia zwierzęcego. To między innymi masło, smalec, łój, czerwone mięso. Jedzone w nadmiarze podnoszą poziom „złego” cholesterolu i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, zatorów, udarów.

Z kolei kwasy tłuszczowe nienasycone, w tym omega-3, mają działanie pozytywne na zdrowie. Żeby nie doprowadzać do niedoborów, powinniśmy je regularnie dostarczać sobie wraz z pożywieniem. Ich naturalnym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne, orzechy.

Dobrze komponując dietę, powinniśmy dbać o zapewnienie sobie odpowiedniej ilości produktów bogatych w omega-3.

Rola, jaką spełniają kwasy tłuszczowe omega-3 w organizmie, to:

  • Obniżenie poziomu „złego" cholesterolu
  • Ochrona przed zawałem, miażdżycą, udarem
  • Poprawa pracy mózgu, pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację
  • Zapewnienie zdrowych włosów, skóry i paznokci 
  • Ułatwianie utrzymanie prawidłowej wagi

Niedobór może mieć bardzo poważne skutki dla całego organizmu.

Źródło: o2, medonet, poradnik zdrowie

depresja sezonowa sposoby
Adobe Stock
Zdrowie
Masz wahania nastroju? Zwalcz je w naturalny sposób. Oto najlepsza dieta na zimowe przygnębienie
Kiedy do Polski przychodzi jesień, a wraz z nią długie i ciemne wieczory, wielu osobom zaczyna doskwierać obniżony nastrój i złe samopoczucie. Temu problemowi można jednak łatwo zaradzić. Wystarczy, że włączysz do swojej diety kilka kluczowych produktów.

Niewielu wie, że obniżony nastrój w okresie jesienno-zimowym, potocznie nazywany przez wielu depresją, bądź chandrą, w rzeczywistości ma swój fachowy termin. Sezonowe zaburzenie afektywne , dotykające większość społeczeństwa, to istotnie rodzaj depresji związanej ze zmianami pór roku i przestawionym zegarkiem.  Wiele osób, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji, za wszelką cenę chce poprawić swoje samopoczucie łykając tabletki, oglądając seriale, bądź zajadając słodycze. Jednak każda z tych dróg prowadzi donikąd. W tym stanie twój nastrój może poprawić tylko właściwie zbilansowana dieta.  Kwasy tłuszczowe omega-3 Badania przeprowadzone na jednym z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych między innymi w łososiu, pozytywnie wpływa na nastrój. Bowiem osoby z ich wysoką zawartością w organizmie doświadczały o wiele łagodniejszych objawów depresji sezonowej niż pozostali. Witamina D Organizm każdego człowieka czerpię tę witaminę przede wszystkim ze słońca, którego tak brakuje jesienią i zimą. Jej niedobór bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie. Na szczęście witaminę można również suplementować lub wchłaniać wraz z pożywieniem. Nie brakuje jej przecież w mleku, rybach, grzybach oraz jajkach. Słodycze Wbrew powszechnemu przekonaniu, słodycze wcale nie sprawiają, że czujesz się lepiej. Zawarty w nich cukier pobudza twój organizm tylko na chwilę. Po kilku minutach twoje samopoczucie jest jeszcze gorsze niż przed ich zjedzeniem. Zamiast żelków, ciastek i lodów, spróbuj włączyć do swojej diety jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Na pewno poczujesz różnicę. Banany Zawarty w bananach tryptofan, potas oraz magnez przede wszystkim...

zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie
Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy
Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...