lidl promocje
AdobeStock
Newsy

Hit w Lidlu. Wszyscy się ucieszą. Aż dwa masła dostaniecie za darmo przy zakupie...

Spieszcie się do sklepów! Lidl przygotował atrakcyjne promocje, które trwają tylko do soboty!

Jeżeli często pieczecie ciasta i ciasteczka to dobrze wiecie, że masła w domu nigdy dość. Jest bardzo zdrowe i powinny je jeść szczególnie dzieci. Niestety, masło jest ostatnio coraz droższe! Jeśli planujecie w najbliższym czasie pieczenie, to koniecznie wybierzcie się do Lidla – sieć w najnowszej gazetce promocyjnej kusi promocją na masło!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego można wykorzystać masło?

Oczywiście większość osób codziennie zużywa masło do kanapek, ale najlepsze ciastka i ciasta wychodzą wtedy, gdy używa się do nich nie margaryny do pieczenia, a prawdziwego masła! Dotyczy to zwłaszcza ciasta kruchego. Poniżej zebraliśmy dla was kilka przepisów na ciasta, w których masło zdecydowanie się przyda! Jeśli nadal zastanawiacie się czy lepsza jest margaryna czy masło, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Masło jest także nieodłącznym składnikiem tortów i innych ciast ze słodką, gęstą masą.

Promocja w Lidlu

Nawet jeżeli nie planowaliście żadnych wypieków, to koniecznie zmieńcie swoje plany na weekend – sieć Lidl oferuje bowiem masło w bardzo atrakcyjnej cenie! Masło ekstra marki Mlekpol 200 g można tam kupić za jedynie 2,99 zł za sztukę przy zakupie aż czterech opakowań! Musicie się spieszyć, ponieważ promocja trwa tylko dwa dni, od 14 do 16 stycznia.

kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy
Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień
Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie.  Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.   W jakiej temperaturze należy piec pierniczki? Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją. To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie. Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie. Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni. Przepis na proste, korzenne pierniczki Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła...

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...

andrzejkowe ciasteczka z wrozba
Gotujmy.pl/bąbelek85
Przepisy
Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą to świetna zabawa dla dużych i małych 
Kilka składników, które na pewno masz w domu i karteczki z miłą wróżbą to pomysł na fajną andrzejkową zabawę.

Pomysły na andrzejkowe zabawy  Choć w tym roku nie będziemy świętować andrzejek tak hucznie jak w poprzednich latach to nadal warto zorganizować je w rodzinnym, okrojonym składzie. Obok tradycyjnych zabaw takich jak lania wosku i interpretowania otrzymanych kształtów, rzucania długiej skórki z jabłka za siebie czy przekładania butów warto przygotować również pyszne ciasteczka z wróżbami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a sprawiają bardzo dużo frajdy podczas otwierania.  Pamiętaj, żeby wróżby były pozytywne i miłe, dzięki temu z pewnością wywołają uśmiech na twarzach domowników i gości. Taką zabawę pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ciasto jest zwarte i nietłuste, dlatego karteczki po wyjęciu z rogalików nie będą poplamione. Przepis na ciasteczka z wróżbą  Do ich przygotowania wcale nie potrzeba wielu składników. Z pewnością każda pani domu ma je w swojej kuchni. Bo kto z nas nie ma masła, mąki proszku do pieczenia czy cukru? Ciasto można wzbogacić dodając do masy kilka kropli zapachu. Doskonale współgra waniliowy albo pomarańczowy. Koniecznie zanotuj w zeszycie ten prosty przepis, bo sprawdzi się nie tylko na andrzejki. W ciągu 20 minut pachnące rogaliki będą gotowe do podania, więc jeśli masz niespodziewanych gości to szybko przygotujesz małą przekąskę do kawy czy herbaty.  300 g mąki  2 łyżki masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 kopiaste łyżki cukru pudru  Cukier puder do posypania  Karteczki z wróżbami  Przygotowanie  Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia.   Dodaj miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej.  Całość dokładnie zagnieć. Ciasto będzie zwarte i dość twarde.  Na stolnicy lub blacie...