lidl promocje
AdobeStock
Newsy

Hit w Lidlu. Wszyscy się ucieszą. Aż dwa masła dostaniecie za darmo przy zakupie...

Spieszcie się do sklepów! Lidl przygotował atrakcyjne promocje, które trwają tylko do soboty!

Jeżeli często pieczecie ciasta i ciasteczka to dobrze wiecie, że masła w domu nigdy dość. Jest bardzo zdrowe i powinny je jeść szczególnie dzieci. Niestety, masło jest ostatnio coraz droższe! Jeśli planujecie w najbliższym czasie pieczenie, to koniecznie wybierzcie się do Lidla – sieć w najnowszej gazetce promocyjnej kusi promocją na masło!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego można wykorzystać masło?

Oczywiście większość osób codziennie zużywa masło do kanapek, ale najlepsze ciastka i ciasta wychodzą wtedy, gdy używa się do nich nie margaryny do pieczenia, a prawdziwego masła! Dotyczy to zwłaszcza ciasta kruchego. Poniżej zebraliśmy dla was kilka przepisów na ciasta, w których masło zdecydowanie się przyda! Jeśli nadal zastanawiacie się czy lepsza jest margaryna czy masło, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Masło jest także nieodłącznym składnikiem tortów i innych ciast ze słodką, gęstą masą.

Promocja w Lidlu

Nawet jeżeli nie planowaliście żadnych wypieków, to koniecznie zmieńcie swoje plany na weekend – sieć Lidl oferuje bowiem masło w bardzo atrakcyjnej cenie! Masło ekstra marki Mlekpol 200 g można tam kupić za jedynie 2,99 zł za sztukę przy zakupie aż czterech opakowań! Musicie się spieszyć, ponieważ promocja trwa tylko dwa dni, od 14 do 16 stycznia.

kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy
Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
Sekret dobrego kruchego ciasta tkwi w odpowiedniej technice i składnikach!

Lubicie kruche ciasta, ale nie zawsze wam wychodzą? Poznajcie te zasady pieczenia kruchych ciast! Cukier do kruchego ciasta Zamiast zwykłego cukru, użyjcie cukru pudru . To sprawi, że ciasto będzie przyjemnie chrupiące! Cukier puder lepiej się rozpuszcza, natomiast cukier kryształ może się skarmelizować podczas pieczenia. Proporcje składników do kruchego ciasta Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników do ciasta. Gdy je poznacie, już żaden przepis na ciasto kruche nie będzie wam straszny - wystarczy, że będziecie pamiętali o zachowaniu proporcji! Niezbędne do zrobienia ciasta kruchego są mąka, masło i cukier, oraz oczywiście żółtka. Jednak to te trzy pierwsze składniki muszą być dodane w odpowiednich proporcjach, by ciasto wyszło. Zapamiętajcie zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki przypadają 2 części tłuszczu i 1 cukru. Przykładowo, jeśli przygotowując ciasto kruche macie 300 g mąki, to dodajcie 200 g masła i 100 g cukru, a na pewno wyjdzie ono idealne! Czy można użyć całych jajek do kruchego ciasta? Według wielu przepisów, do ciasta kruchego należy dodawać tylko żółtka jajek, które są dla niego spoiwem. Można jednak użyć również całych jaj, jednak nie można przesadzić z ich ilością! Jeżeli w cieście znajdzie się za dużo białka, po upieczeniu wyjdzie ono bardzo twarde i niesmaczne.  Zagniatanie kruchego ciasta Kruche ciasto nie jest bardzo trudne do upieczenia, jednak wymaga stosowania się do pewnych zasad, by ciasto wyszło. Znaliście je wszystkie? Zawsze zagniatajcie ciasto szybko, by nie rozgrzać za mocno masła – w przeciwnym razie w trakcie pieczenia tłuszcz zacznie się wylewać na blaszkę i może wyjść zakalec. W jakiej temperaturze piec kruche ciasto? Pieczcie kruche ciasto w temperaturze co najmniej 200 stopni przez 15-30 minut....

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień
Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie.  Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.   W jakiej temperaturze należy piec pierniczki? Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją. To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie. Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie. Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni. Przepis na proste, korzenne pierniczki Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła...

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...