herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy

Herbatka z tych liści pomaga w walce z kilogramami już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka cm

Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo.

Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych. 

Kotlety mielone

Zastosowanie w kuchni liści laurowych

Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań.

Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy.

 

Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty.

Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu. 

Pochodzenie liści laurowych

Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak nie każda wie skąd ona pochodzi. Liście laurowe rosną na drzewie zwanym wawrzynem bądź laurowym. Znajdują się one w rejonach śródziemnomorskich, gdzie klimat jest dość wilgotny i ciepły.

Roślina nie ma większych wymagań co do uprawy, toteż można ją często spotkać podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym. Drzewo laurowe jest zielone przez cały rok, dzięki czemu zbiory nie ograniczają się do jednego okresu w roku. Niekiedy z tą rośliną można spotkać się również w Polsce, gdzie jest hodowana głównie jako roślina ozdobna.

Właściwości zdrowotne liści laurowych

Oprócz wyjątkowego aromatu przyprawy, którego nadaje wielu potrawom, ma ona również wiele cennych wartości. Te właściwości w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Z tych też powodów liście laurowe są nagminnie wykorzystywane w medycynie oraz w kosmetyce. Coraz częściej ludzie również przygotowują specjalny napar z tej rośliny.

Dzięki niemu można obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, pomaga zwalczyć wzdęcia oraz problemy trawienne, usprawnia działanie układu pokarmowego, wspomaga pracę serca i chroni je przed zawałem. Liczne właściwości sprawiają, że liście laurowe to nieodzowny składnik dobrze zbilansowanej diety.

Liście laurowe na odchudzanie

Niewiele osób wie, iż regularne picie herbatki z liści laurowych ma również cenne właściwości odchudzające. Przyprawa pozwala oczyścić i odtruć organizm z toksycznych substancji, a także poprawia jego funkcjonowanie. Usprawnia się i przyśpiesza metabolizm, co uniemożliwia odkładanie się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Dzięki systematycznemu spożywaniu tego naparu, proces odchudzania będzie znacznie łatwiejszy, a także sprawniejszy. Nim się obejrzycie spodnie zaczną z was spadać i wszystkie pozostałe ubrania będą za duże. Herbata z liści laurowych to idealny suplement dobrze zbilansowanej diety.

Liście laurowe
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kuracja liściem laurowym trwa tylko 3 dni i działa cuda. To najlepsze remedium na tę dolegliwość
Liście laurowe dodajecie zazwyczaj do rosołu. To nie jedyny sposób, w jaki możecie ich użyć. Będziecie zdziwieni, jak cenne posiadają właściwości.

Liście laurowe to zioło, które ma liczne właściwości lecznicze. Od wpływu na układ trawienny, po walkę z cholesterolem i infekcjami dróg oddechowych. Leczyć możecie się w domu. Jak? O tym za chwilę. Najbardziej podstawowym zastosowaniem liście laurowych jest dodawanie ich do zup. Właśnie one pozwalają wydobyć z gotowanych warzyw odpowiedni aromat. Liść laurowy to także doskonała przyprawa wzbogacająca smak domowych wędlin, pieczonych mięs i kiełbas. Właściwości liści laurowych Nieraz nazywa się je także liśćmi bobkowymi lub bobkowym zielem. Zawarte w liściach olejki eteryczne mają działanie bakteriobójcze. Wykazują także zdolność do usuwania złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy w tym obszarze, pamiętajcie o liściach laurowych. Liście będą doskonałym pomocnikiem przy gojeniu się ran. Mogą ponadto wesprzeć leczenie chorych stawów i bólów reumatycznych. Jeśli lubicie popijać cały dzień gorące napary, polecamy zalanie ich wrzącą wodą i gotowanie przez kilka minut. Odcedzony napój można popijać przez cały dzień. Napar z liści laurowych ma również właściwości pielęgnacyjne - doskonale tonizuje skórę i łagodzi stany zapalne. Poza tym, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym, może pomóc osobom zmagającym się z łupieżem i trądzikiem. Liście laurowe naprawdę działają na skórę. Przyprawa występuje naturalnie na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni. Co ciekawe, dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie - w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy ważnych osób. Napój z liści laurowych ma silne działanie oczyszczające Nie mogą go pić kobiety ciężarne i osoby w podeszłym wieku. Jeśli jesteście w fazie oczyszczania liśćmi...

Stosujcie to, a krostki i podrażnienia znikną. Główny składnik jest w szafce z przyprawami
Adobe Stock/Pixabay
Newsy
Krostki i podrażnienia na skórze znikną dzięki tej maseczce. Główny składnik macie w szafce z przyprawami
Wiotczejąca i pełna zmarszczek skóra to utrapienie kobiet w okolicach 50. roku życia. Pojawiające się krostki i podrażnienia to dla wielu pań prawdziwa zmora.  Można je jednak skutecznie złagodzić i zniwelować oraz pomóc naskórkowi odzyskać dawny blask. Wesprze was w tym produkt, który dodajecie zwykle do zup. 

Okres okołomenopauzalny, jak również menopauza jest bez wątpienia dużym wyzwaniem dla skóry Zmiany hormonalne, nie pozostają bez wpływu na tę właśnie część ludzkiego ciała. Wiele kobiet cierpi w tym okresie na trądzik. Zmiany mogą być rozlegle i mają często duży wpływ na psychikę. Zobaczcie, jak sobie z nimi radzić.  Jak działa liść laurowy na skórę?   Zastosowanie liści laurowych już dawno wyszło poza ściany kuchni. Ich właściwości doceniają ci, którzy chcą uchronić się przed ukąszeniami owadów. Jak również te osoby, które zmagają się z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ich aromat pomaga zasnąć, dlatego dobrze położyć woreczek z nimi pod poduszką. To jednak nie koniec dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą ta przyprawa.   Liście laurowe w kosmetykach domowych pomagają oczyszczać skórę ze zmian trądzikowych. Łagodzą stany zapalne, przyspieszają gojenie uszkodzeń oraz świetnie tonizują. Korzystając z produktów zrobionych na ich bazie możecie liczyć na zwężenie porów, zniwelowanie wyprysków i poprawę elastyczności skóry. Takie kosmetyki są niezwykle skuteczne, a do tego kosztują niewiele.  Jak przygotować maseczkę na wypryski i podrażnienia?  Składniki:  8 liści laurowych  2 łyżki płatków owsianych  100 ml oliwy z oliwek  Sposób przygotowania i zastosowanie:  Zagniećcie liście laurowe, dosypcie do nich płatki i zalejcie oliwą.  Odstawcie, aż wszystko napęcznieje.  Nałóżcie na twarz i pozostawcie na pół godziny. Stosujcie dwa razy w tygodniu.  Jak przygotować tonik do skóry z liści laurowych?  Składniki: 10 g liści laurowych  100 ml wody  Sposób przygotowania i...

Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Liście laurowe to nie tylko doskonała przyprawa, ale i świetny domowy zamiennik różnych produktów! Sprawdźcie sami, po co należy wkładać je do kuchennej półki.

Stosowana już w starożytnej Grecji przyprawa, która nadaje wyjątkowy smak i aromat każdej mięsnej potrawie. Liście laurowe są niezbędne w kuchni! Wiedzieliście, że poza poprawianiem smaku dań mają jeszcze wiele różnych zastosowań? Poznajcie te proste triki! Zastosowanie liści laurowych poza gotowaniem Liście laurowe genialnie sprawdzają się w kuchni jako przyprawa. Mięsa i zupy z dodatkiem liści mają charakterystyczny zapach i smak i są po prostu przepyszne. Ale doprawianie dań to nie jedyna możliwość zastosowania liści laurowych! Środek na mole – szkodniki w kuchni są wyjątkowo wstrętne. Jednymi z najczęstszych nieproszonych lokatorów są mole spożywcze, które chętnie żerują na suchej żywności, takiej jak makarony, kasze, a nawet herbata! I w tym przypadku wawrzyn znajdzie swoje zastosowanie. Mole bowiem, podobnie jak komary, nie cierpią zapachu liści laurowych. Wystarczy do pojemnika z ryżem, makaronem i innymi suchymi produktami wrzucić kilka liści laurowych, które odstraszą szkodniki. Mole zwalczycie także wkładając do obleganej przez te insekty szafki kuchennej - powinny wystarczyć dwa listki Gdzie jeszcze można wykorzystać liście laurowe? Mają jeszcze sporo innych, równie ciekawych właściwości, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Poniżej zebraliśmy dla was kilka pomysłów na wykorzystanie liści laurowych: Odstraszacz komarów – te irytujące insekty nie cierpią zapachu świeżego wawrzynu! Wystarczy rozłożyć liście w kilku miejscach w domu oraz na zewnątrz, jeśli planujecie siedzieć przed domem. Odprężenie – zalane wrzątkiem liście laurowe  wydzielają przepiękny zapach, który działa niezwykle odprężająco i pozwala się zrelaksować po ciężkim dniu. Miłośnicy uprawy roślin mogą spróbować swoich sił w...

liść laurowy
Pixabay
Newsy
Wrzucacie liście laurowe na początku czy pod koniec gotowania? Tylko jedna z tych metod jest prawidłowa
Liście laurowe są jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych w codziennej kuchni Polaków. Ich pierwotnym zastosowaniem była medycyna, dopiero z czasem zasłynął jako dodatek podczas gotowania. Roślina pochodzi z południa Europy, jednak można ją spotkać również w północnej części Afryki czy Zachodniej Azji.

Roślina nazywana również liśćmi z wiecznie zielonego drzewa zasłynęła setki lat temu. Mimo upływu lat wciąż jest bardzo popularna nie tylko w kuchni, ale i jako przyprawa niosąca wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie.  W Starożytności Setki lat temu stanowił symbol zwycięstwa, wybitnych osiągnięć. Z tego też powodu wykonywano z niego wieńce, które następnie zakładano zwycięzcom podczas igrzysk olimpijskich.  Idealny do dań Liście laurowe wykorzystuje się przeważnie podczas przygotowywania wywaru, różnego rodzaju zup, sosów bądź dań mięsnych. Dzięki jego zastosowaniu, potrawa zyska wyjątkowy smak i aromat. Liście występują w sprzedaży solo, ale także są składnikiem wielu innych mieszanek przypraw takich jak curry, garam masala czy gotowe zestawy do marynowania mięs. Właściwości zdrowotne Poza wyjątkowym aromatem, jaki nadają liście laurowe potrawom, mają również wyjątkowe właściwości zdrowotne. Przede wszystkim to silny przeciwutleniacz, który ma działanie przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Wykonany z nich olejek słynie jako skuteczny preparat do opanowywania bólu migrenowego, łagodzenia bóli reumatycznych czy idealnie sprawdza się jako przyspieszacz podczas gojenia ran. Ponadto, wspomaga układ trawienny oraz obniża ciśnienie krwi. Poprawne wykorzystanie przyprawy Wiele osób dodaje liście laurowe na samym początku do przygotowywanej potrawy i pozostawia nadal po ugotowaniu. Nie jest to błąd, jednak wówczas nie uzyska się wszystkich pożądanych właściwości. Aby otrzymać wszelkie korzyści tej przyprawy, a także jej bogactwo smakowe, najlepiej jest umieścić liście w garnku na 5 bądź 10 minut przed końcem gotowania, a następnie po upływie danego czasu je wyciągnąć. Dzięki takiemu zabiegowi, potrawa nie będzie miała...