Oregano to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie. Jej wartości odżywcze doceniono już w starożytności. Zawarte w niej witaminy – A, C, E, B oraz K, doskonale uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększają produkcję kolagenu i elastyny, przyspieszają gojenie się rano oraz wspierają mocne zęby. Na tym jednak nie koniec.

Cenne właściwości oregano

Regularne spożywanie oregano pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu, zapobiega rozwojowi nowotworów, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego – pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć, działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie i odtruwająco.

Okazuje się również, że zawarte w oregano przeciwutleniacze wspaniale chronią ludzki organizm przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, hamują proces starzenia się i rozwój groźnych chorób, m.in. wspomnianych już nowotworów.

Nie można także zapomnieć, że zawarty w oregano karwakrol i tymol wykazują silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe. Nie ulega więc wątpliwości, że warto włączyć do swojej diety tę roślinę i aplikować najlepiej w formie herbatki.

Zobacz także:

Przepis na herbatkę z oregano

Będziecie potrzebować:

  • 2 łyżeczek suszonego oregano
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Susz umieśćcie w zaparzaczu, włóżcie go do kubka i zalejcie wrzącą wodą. Całość przykryjcie spodkiem i odczekajcie ok. 4 minuty. Po upływie tego czasu napar jest gotowy do picia. 

Z racji, że herbatka z oregano sama w sobie jest dosyć gorzkim napojem, możecie do niej dodać 1 łyżeczkę miodu. Napar nadaje się do picia zarówno na gorąco, jak i na zimno. Najlepiej spożywać go 2 razy dziennie – rano i wieczorem, ale można też częściej. Ważne, by nie przesadzić. 6 szklanek może wywołać niestrawność, a nawet alergię.