syrop z pigwy do herbaty
Adobe Stock
Newsy

Herbatka z tej przyprawy działa antybakteryjnie i poprawia trawienie. Pijcie po ciężkim obiedzie

Jeśli po ciężkostrawnym obiedzie dopadają was uporczywe problemy żołądkowe, nie łykajcie tabletek. Postawcie na sprawdzone, domowe metody i ziołolecznictwo. W końcu mówi się, że herbata jest w stanie pomóc na wszystko i to prawda, o ile zostanie przygotowana z właściwego produktu. W przypadku problemów trawiennych sięgnijcie więc po oregano.
Weronika Kępa
styczeń 24, 2021

Oregano to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie. Jej wartości odżywcze doceniono już w starożytności. Zawarte w niej witaminy – A, C, E, B oraz K, doskonale uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększają produkcję kolagenu i elastyny, przyspieszają gojenie się rano oraz wspierają mocne zęby. Na tym jednak nie koniec.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Cenne właściwości oregano

Regularne spożywanie oregano pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu, zapobiega rozwojowi nowotworów, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego – pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć, działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie i odtruwająco.

Okazuje się również, że zawarte w oregano przeciwutleniacze wspaniale chronią ludzki organizm przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, hamują proces starzenia się i rozwój groźnych chorób, m.in. wspomnianych już nowotworów.

Nie można także zapomnieć, że zawarty w oregano karwakrol i tymol wykazują silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe. Nie ulega więc wątpliwości, że warto włączyć do swojej diety tę roślinę i aplikować najlepiej w formie herbatki.

Przepis na herbatkę z oregano

Będziecie potrzebować

  • 2 łyżeczek suszonego oregano
  • 250 ml wody

Przygotowanie

Susz umieśćcie w zaparzaczu, włóżcie go do kubka i zalejcie wrzącą wodą. Całość przykryjcie spodkiem i odczekajcie ok. 4 minuty. Po upływie tego czasu napar jest gotowy do picia. 

Z racji, że herbatka z oregano sama w sobie jest dosyć gorzkim napojem, możecie do niej dodać 1 łyżeczkę miodu. Napar nadaje się do picia zarówno na gorąco, jak i na zimno. Najlepiej spożywać go 2 razy dziennie – rano i wieczorem, ale można też częściej. Ważne, by nie przesadzić. 6 szklanek może wywołać niestrawność, a nawet alergię.

Komentarze