
Jeżeli wy lub ktoś z waszych znajomych wybiera się na wakacje w Grecji, koniecznie złóżcie zamówienie na herbatkę pasterską. To znane jeszcze od starożytności remedium na wiele dolegliwości i stosuje się je do dziś. Potrzebne zioła można kupić zarówno w sklepach w Polsce, jak i w ojczyźnie tego naparu, czyli w Grecji. Poznajcie właściwości herbatki pasterzy i sprawdźcie, jak ją przygotować.
Herbata pasterska - co to jest?
Pod nazwą „herbata pasterska”, „herbata pasterzy” czy „herbata górska” kryje się napar z gojnika. To roślina wieloletnia, która naturalnie występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jej lecznicze właściwości były wykorzystywane już w starożytności.
Po łacinie gojnik nazywa się „sideritis”, co nawiązuje do greckiego „sideros”, czyli żelazo. Podobno z gojnika robiono okłady na rany wojowników, którzy ucierpieli podczas walk i zostali zranieni bronią wykonaną z żelaza. Współcześnie, roślinę tę stosuje się w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wspomagająco w leczeniu przeziębienia czy na uspokojenie.
Właściwości herbaty pasterskiej
Nikt oczywiście nie będzie specjalnie wsiadał do samolotu, by samodzielnie zerwać gojnik z greckich wzgórz. Można za to kupić to zioło w Polsce, w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Picie herbaty pasterskiej niesie ze sobą szereg korzyści:
-
działa przeciwzapalnie
-
łagodzi dolegliwości żołądkowe
-
spowalnia starzenie i zwalcza wolne rodniki
-
reguluje ciśnienie krwi
-
uspokaja i redukuje stres
-
pomaga na bezsenność i zmniejsza napięcie spowodowane stresem
-
poprawia samopoczucie (może łagodzić stany lękowe i depresyjne)
-
działa profilaktycznie przeciw miażdżycy
Jak parzyć herbatę pasterską?
W przypadku gojnika nic się nie marnuje i do sporządzenia herbaty z tego zioła wykorzystuje się je w całości - czyli liście, kwiaty, a nawet łodygę. Mowa tutaj o świeżo zebranej roślinie, którą należy później włożyć do wrzątku i gotować przez 10 minut, a następnie wypić.
Z kolei suszony gojnik należy po prostu zalać gorącą wodą tak, jak zwykłą herbatę, i parzyć przez 5-10 minut pod przykryciem. Dla lepszego smaku, możecie dodać do naparu miód lub cytrynę.