Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Adobe Stock
Newsy

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem

Cebula to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Jest idealnym składnikiem wielu potraw, a także dzięki swoim cennym właściwościom wspomaga naturalne działanie organizmu. Regularne picie herbatki z łupin cebuli zdecydowanie poprawi jego działanie.

Cebula to warzywo znane ze swoich właściwości nie od dziś. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również wartościowymi składnikami. Niewiele osób wie, że łupiny z cebuli są nie tylko świetnym barwnikiem do pisanek na Wielkanoc, a także doskonały napar odżywiający organizm.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wykorzystanie cebuli w kuchni 

Cebula jest dość uniwersalnym warzywem, toteż jest wykorzystywana do większości potraw. Stanowi idealną bazę do mięs czy sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku, którego nie da się podrobić żadną inną przyprawą. Z tego też powodu jest obowiązkowym produktem w kuchni każdej gospodyni domowej. Poza tym łupinki z cebuli szczególnie są przydatne przed świętami wielkanocnymi. Wówczas w nich zanurza się jaja, a następnie gotuje, by otrzymać naturalne pisanki w przepięknym kolorze. Ten sposób koloryzacji pochodzi jeszcze z dawnych czasów, a mimo to jest praktykowany po dziś dzień.

Zobacz także
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze

Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze

Właściwości zdrowotne cebuli

Warzywo jest istotne w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe czy zapachowe, ale również poprzez cenne składniki odżywcze. Cebula zawiera przede wszystkim takie witaminy jak C czy E, a także mikroelementy kwas foliowy, wapń, żelazo czy kwercetynę. W sposób pozytywny wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się:

  • zapobiega chorobom serca czy miażdżycy,
  • zmniejsza ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • redukuje objawy alergii,
  • zapobiega wystąpieniu oraz rozwojowi cukrzycy typu II,
  • jest naturalnym antybiotykiem, 
  • oczyszcza jelita,
  • czy łagodzi nudności.

Dzięki wielu cennym wartościom cebula stanowi istotny element w codziennej diecie. W naturalny sposób wspomaga organizm w wielu funkcjach. 

Herbatka z łupin z cebuli

Cebulę należy dokładnie umyć, a jej łupiny wrzucić do garnka lub większego dzbanka. Następnie trzeba je zalać wrzątkiem i zostawić do zaparzenia na około pięć minut. Po upływie danego czasu napar należy odcedzić z łupinek. Taką herbatkę najlepiej jest pić codziennie wieczorem przed snem. Dzięki regularnemu piciu takiego napoju organizm będzie znacznie wzmocniony, a także zmniejszają się objawy alergii, obniżą ciśnienie krwi czy pozytywnie rozwiną budowę mięśni. Napar zdecydowanie poprawi działanie organizmu.
 

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...

cebula
Adobe Stock
Newsy
Biała, żółta czy czerwona. Która cebula jest najzdrowsza?
Cebula jest doceniana nie tylko ze względu na smak, jaki nadaje wielu potrawom, ale także dzięki cennym właściwościom. Na rynku w sprzedaży jest wiele dostępnych rodzajów. Który z nich jest najlepszy?

To warzywo niejedno ma imię, ale i niejedno zastosowanie. Poprzez cenne wartości jest jednym z warzyw, które dla większości gotujących to po prostu nieodzowny składnik w kuchni. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie codziennego gotowania właśnie bez cebuli. Nic w tym dziwnego! Zastosowanie cebuli w gotowaniu Dodaje nie tylko aromatu potrawom, ale i również wzbogaca ich wartości odżywcze. Przede wszystkim wzmacnia smak mięs, szczególnie podkreśla go w użyciu przy mięsie mielonym. Podsmażona i dodana do masy do kotletów mielonych , sprawia iż są one niezwykle aromatyczne. Cebula ma charakterystyczną, silną a przy tym i słodką nutę, której zadaniem jest podkreślenie smaku przygotowywanych dań. W większości stanowi idealną przyprawę do różnego rodzaju zup, sosów czy marynat. Zresztą ciężko sobie wyobrazić rosół bez opalanej nad ogniem cebuli . Dzięki niej wywar ma lekko dymiony, ostry smak.  Właściwości lecznicze cebuli Cebula sprawdza się nie tylko w kuchni, ale dzięki swoim cennym wartościom wspomaga również organizm. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka u osób, które są w danej grupie. Ponadto cebula zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Jej dodatek do dań, wzbogaca ich wartość odżywczą, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.  Która z odmian cebuli jest najzdrowsza? Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian tego warzywa. Każda z nich charakteryzuje się wyglądem, smakiem, wartościami, kształtem czy kolorem. Dobór zazwyczaj zależy od przygotowanego dania, gdyż do wielu potraw będzie pasować inny rodzaj. W sklepach możemy spotkać się z takimi odmianami jak cebula zwyczajna, czerwona, dymka czy tak...

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Pokrojona cebula dosyć szybko traci swoją świeżość. Wówczas nie jest już tak samo smaczna i aromatyczna. Aby temu zapobiec, wystarczy jedynie zastosować jeden produkt.

Bez zastanowienia można przyznać, że uniwersalnym warzywem w kuchni jest cebula. Jest wręcz konieczna do przygotowania wielu dań, którym nadaje niezwykłego aromatu. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez tego składnika.  Właściwości zdrowotne cebuli  Cenne wartości cebuli są znane ludziom od wieków. Szereg witamin oraz mikroelementów, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina C, fosfor, magnez, siarka czy cynk. Wpływają one na wiele właściwości zdrowotnych, takich jak: zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu, obniża zły cholesterol, zapobiega powstawaniu zakrzepów,  zmniejsza nadciśnienie, działa przeciw zaparciom, poprawia działanie układu trawiennego, zapobiega rozwojowi cukrzycy, czy również wzmacnia odporność.  Takie cechy zdecydowanie wpływają na korzyść cebuli, a także zachęcają do jak najczęstszego wykorzystywania jej w codziennej kuchni. Cebula na zmiany skórne Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że cebula jest świetnym rozwiązaniem przy różnych zmianach skórnych jak trądzik czy rozstępy. Warzywo to skutecznie rozprawi się ze wszelkimi problemami. Wystarczy rozgotować cebulę w wodzie, a następnie zmiksować i nałożyć chłodną masę na konkretne miejsce. Taka kuracja powinna trwać kilka dni, ale z pewnością pomoże w kłopotliwych sprawach. To świetne domowe lekarstwo.  Wykorzystanie cebuli w kuchni Cebula jest niezbędna podczas przygotowywania wielu potraw. Nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku, który podkręca całość. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez tego warzywa. Można dodać ją do szeregu różnych potraw, ale przyrządzić coś z nią w roli głównej. Cebula sprawdza się przy zupach, sosach,...

Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana
Pixabay
Newsy
Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana
Cebula to znane, cenione i od lat wykorzystywane w kulinariach warzywo. Okazuje się jednak, że nie tylko jego jedzenie jest zdrowe. Cebula umieszczona w sypialni działa prawdziwe cuda.

Cebula to nieodłączny element większości spożywanych przez Polaków potraw. Przyrządzacie z nią kanapki, nagminnie dodajecie ją do jajecznicy, a także serwujecie w towarzystwie mięs oraz sosów. Okazuje się jednak, że to niepozorne warzywo ma o wiele więcej zastosowań niż większości z was mogłoby się wydawać. Sami się przekonajcie. Cenne właściwości cebuli Eksperci z Włoch i Szwajcarii twierdzą, że osoby regularnie spożywające cebulę o wiele rzadziej chorują na nowotwory – raka jamy ustnej, gardła, nerek, trzustki czy jajnika. Włączenie do diety co najmniej siedmiu porcji ów warzywa w tygodniu, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. Na tym jednak nie koniec. Amerykańscy naukowcy twierdzą z kolei, że jedzenie jednej surowej cebuli dziennie, pozytywnie wpływa na wasz cholesterol – obniża poziom tego „złego” i jednocześnie podnosi poziom „dobrego”. Regularne spożywanie warzywa, reguluje również ciśnienie krwi oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Cebula okazuje się także zbawienna dla waszego układu trawiennego – zapobiega nieprzyjemnym zaparciom. Nie od dziś wiadomo też, że warzywo bije na głowę wszystkie leki na odporność. Produkt potrafi nie tylko wyleczyć kaszel i ekspresowo postawić człowieka na nogi, ale również… wyleczyć kaca. Sama Magda Gessler twierdzi, że cebula jest idealna, jeśli chodzi o walkę z wirusami.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Cebula jest w stanie oczyścić powietrze w...