Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Pixabay
Newsy

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru ma całą masę właściwości pozytywnych dla zdrowia, a także samopoczucia! Pomoże nawet w walce z dodatkowymi kilogramami!

Imbir to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Chociaż rzadko używa się go w kuchni polskiej, jest on niezwykle popularny jako przyprawa i element dań w kuchni orientalnej, a zwłaszcza japońskiej. Tłumaczy to, dlaczego Japończycy są jedną ze zdrowszych nacji na świecie…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie właściwości ma imbir?

  • Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, łagodzi infekcje,
  • Rozgrzewa w zimne dni, a także podczas przeziębień czy gorączki,
  • Energetyzuje i niweluje uczucie zmęczenia,
  • Wspomaga odporność i niweluje częstotliwość infekcji,
  • Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia oraz bóle żołądkowe,
  • Zmniejsza nudności (dzięki czemu polecany jest często w ciąży),
  • Oczyszcza organizm i wspomaga pracę nerek,
  • Przyspiesza gojenie stanów zapalnych na skórze i w jamie ustnej,
  • Wspomaga pamięć i dba o prawidłowe ukrwienie mózgu,
  • Łagodzi skurcze menstruacyjne i objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).
Zobacz także
Imbir korzeń

Zjedzcie kawałek imbiru przed podróżą autem. Będziecie zdumieni efektami

Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach

Ten prosty syrop imbirowy zatrzyma chorobę przy pierwszych objawach. Zdziała cuda w 1 noc

Imbir na odchudzanie

Napar z imbiru (herbata z imbirem) polecany jest wszystkim osobom, które są na diecie i chcą zgubić kilka kilogramów. Korzeń ten skutecznie przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie. Dzięki temu może pozytywnie wpływać na szybsze spalanie tłuszczu oraz sprawia, że posiłki (nawet te większe czy spożywane o późniejszych godzinach) nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Optymalnych rezultatów możecie spodziewać się, jeśli stosowanie imbiru połączycie z odpowiednio zrównoważoną dietą. 

Jak zaparzyć herbatę z imbirem?

Imbir można zaparzyć w formie pokrojonych plasterków lub wiórek startych na tarce (w ten sposób uwolnią jeszcze więcej składników odżywczych). Napar należy przygotować zalewając imbir ciepłą wodą lub herbatą ziołową, dla wzmocnienia prozdrowotnych właściwości.

Nigdy nie zalewajcie imbiru wrzątkiem! Temperatura powyżej 100 stopni sprawia, że korzystne elementy takie jak witaminy czy minerały znikają, a imbir staje się znacznie uboższy we właściwości. Herbatę z imbiru można przecedzić po kilku minutach od zaparzenia, jednak korzeń ten często samoistnie osiada na dnie naczynia i nie przeszkadza w piciu. 

Czytaj też:

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...

Imbir korzeń
Pixabay
Newsy
Zjedzcie kawałek imbiru przed podróżą autem. Będziecie zdumieni efektami
Koniecznie musicie wypróbować ten sposób przed następną wycieczką samochodem!

Źle się czujecie podczas podróży autem? Łapią was mdłości, macie zawroty głowy, a czasem nawet dochodzi do wymiotów? To typowe objawy choroby lokomocyjnej, na którą być może cierpicie! Ta przypadłość dotyka co piątej osoby i wbrew pozorom, cierpią na nią nie tylko dzieci. Uciążliwe objawy występują nie tylko w tracie podróży samochodowych, ale też w trakcie rejsów statkiem czy lotów samolotem. Choroba lokomocyjna może skutecznie uprzykrzać życie i spowodować, że doświadczenie podróży będzie znacznie mniej przyjemne. Na szczęście mamy prosty sposób, dzięki któremu złagodzicie objawy. Powody choroby lokomocyjnej Dlaczego choroba lokomocyjna dotyka akurat was? To przez dezorientację nerwu błędnego. U niektórych osób dochodzi do takich objawów, ponieważ organizm jest bardzo zdezorientowany. To teoretycznie nienaturalne, że siedzicie, a świat wokół się przemieszcza. Bardziej wrażliwe osoby mogą doświadczyć tych nieprzyjemnych odczuć nawet w trakcie oglądania telewizji! Imbir – naturalny sposób na chorobę lokomocyjną Zamiast sięgać od razu po tabletki, spróbujcie tego domowego sposobu. Przeciwdziała on wymiotom, mdłościom i utracie apetytu. Imbir niweluje więc wszystkie nieprzyjemne skutki choroby lokomocyjnej. Jak stosować imbir przed podróżą? Imbir na chorobę lokomocyjną możecie stosować w różny sposób. Do wyboru macie: Przygotowanie naparu ze świeżego imbiru – zalejcie plastry świeżego imbiru gorącą wodą i wypijcie przygotowany napój. Napar z suszonego imbiru – w aptekach lub sklepach zielarskich można dostać suszony imbir. Przygotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu i pijcie taki napar bezpośrednio przed podróżą. Plastry imbiru do ssania – jeśli nie przeszkadza wam...

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną
Wikimedia Commons
Newsy
Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa
Kawa z tym dodatkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia i zgubienie zbędnych kilogramów. Przyspiesza metabolizm i wzmacnia proces termogenezy, dzięki czemu pomaga spalać kalorie i tkankę tłuszczową. Pijcie, ją codziennie, a wkrótce zmieścicie się w stare jeansy. 

Kawa to zawsze dobry pomysł na poranek. Pobudza i dodaje energii do zmagań z kolejnym dniem. Mała czarna, latte, cappuccino - czasem w tej postaci kawa staje się nawet prawdziwym deserem. Dodając do niej właściwe składniki, możecie uczynić z kawy sprzymierzeńca w bitwie o idealną figurę. Zobaczcie, czym powinniście ją wzbogacić.  Dlaczego kawa z imbirem i cynamonem pomaga schudnąć?  Kawa z imbirem ma korzenny smak i wyjątkowy aromat. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom tego napoju. Tym bardziej że wykazuje również dobroczynny wpływ na figurę.   Kofeina zawarta w kawie ma działanie pobudzające, a także aktywujące komórki do spalania zbędnego tłuszczu. Czarna kawa to napój niskokaloryczny i zawierający duże ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeżeli uzupełnicie ją kawałkiem świeżego imbiru stanie się prawdziwą pogromczynią wagi.  Do kawy z imbirem warto też dodać drugą przyprawę korzenną – cynamon. Kawa z jego dodatkiem korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Wspiera procesy trawienne oraz ma właściwości antybakteryjne. Cynamon przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, więc jest wskazany dla osób borykających się z otyłością  W jaki sposób imbir przyspiesza odchudzanie?  Imbir zwiększa termogenezę organizmu i podnosi jego spoczynkowy wydatek energetyczny, co z kolei przekłada się na większą ilość spalonych w ciągu dnia kalorii. W rezultacie szybciej gubicie wagę.  Wspiera odchudzanie również poprzez przyspieszenie przemiany materii. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz usprawnia pracę jelit. W rezultacie ciało wolniej odkłada tkankę tłuszczową, co pomaga stracić nadprogramowe kilogramy oraz chroni przed efektem jo-jo.  Przyprawa ta może zmniejszać...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...