Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Pixabay
Newsy

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru ma całą masę właściwości pozytywnych dla zdrowia, a także samopoczucia! Pomoże nawet w walce z dodatkowymi kilogramami!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 14, 2021

Imbir to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Chociaż rzadko używa się go w kuchni polskiej, jest on niezwykle popularny jako przyprawa i element dań w kuchni orientalnej, a zwłaszcza japońskiej. Tłumaczy to, dlaczego Japończycy są jedną ze zdrowszych nacji na świecie…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie właściwości ma imbir?

  • Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, łagodzi infekcje,
  • Rozgrzewa w zimne dni, a także podczas przeziębień czy gorączki,
  • Energetyzuje i niweluje uczucie zmęczenia,
  • Wspomaga odporność i niweluje częstotliwość infekcji,
  • Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia oraz bóle żołądkowe,
  • Zmniejsza nudności (dzięki czemu polecany jest często w ciąży),
  • Oczyszcza organizm i wspomaga pracę nerek,
  • Przyspiesza gojenie stanów zapalnych na skórze i w jamie ustnej,
  • Wspomaga pamięć i dba o prawidłowe ukrwienie mózgu,
  • Łagodzi skurcze menstruacyjne i objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).

Zobacz także

Imbir na odchudzanie

Napar z imbiru (herbata z imbirem) polecany jest wszystkim osobom, które są na diecie i chcą zgubić kilka kilogramów. Korzeń ten skutecznie przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie. Dzięki temu może pozytywnie wpływać na szybsze spalanie tłuszczu oraz sprawia, że posiłki (nawet te większe czy spożywane o późniejszych godzinach) nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Optymalnych rezultatów możecie spodziewać się, jeśli stosowanie imbiru połączycie z odpowiednio zrównoważoną dietą. 

Jak zaparzyć herbatę z imbirem?

Imbir można zaparzyć w formie pokrojonych plasterków lub wiórek startych na tarce (w ten sposób uwolnią jeszcze więcej składników odżywczych). Napar należy przygotować zalewając imbir ciepłą wodą lub herbatą ziołową, dla wzmocnienia prozdrowotnych właściwości.

Nigdy nie zalewajcie imbiru wrzątkiem! Temperatura powyżej 100 stopni sprawia, że korzystne elementy takie jak witaminy czy minerały znikają, a imbir staje się znacznie uboższy we właściwości. Herbatę z imbiru można przecedzić po kilku minutach od zaparzenia, jednak korzeń ten często samoistnie osiada na dnie naczynia i nie przeszkadza w piciu. 

Czytaj też:

Komentarze