Ta indonezyjska herbatka nazywa się wedang uwuh, z czego „wedang” oznacza „napój”, a „uwuh” – „śmieci”. Swoją nazwę napar wziął stąd, że nie przecedza się go przez sito, tylko wszystkie składniki pływają w dzbanku czy szklance, sprawiając wrażenie, jakby pływały w nim śmieci.

Niech was jednak nie zmyli ta zniechęcająca nazwa. Herbata jest naprawdę zdrowa i smaczna. W wersji oryginalnej zawiera poza składnikami, których my używamy, także korę z drzewa sappan, dzięki której napar zyskuje czerwoną barwę. My proponujemy zrobienie tej wartościowej herbatki wyłącznie ze składników dostępnych w naszym kraju. Kolor jest inny, jednak działanie pozostaje to samo. 

Wedang uwuh – zdrowa herbatka sułtana. Doskonała na grypę

Ta aromatyczna herbatka, pełna korzennych, orientalnych smaków jest podawana na ciepło, a nawet na gorąco. Jest słodka, smaczna i nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, ale ma też inne prozdrowotne działania. Przygotowuje się ją z cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i trawy cytrynowej. Można ją posłodzić cukrem, ale jeszcze lepszy będzie miód.

Poprawia odporność w czasie sezonu grypowego, może obniżać poziom złego cholesterolu, korzystnie działa na krążenie, zawiera przeciwutleniacze, działa więc też przeciwzapalnie.

Zobacz także:

W czasie epidemii koronawirusa Indonezyjczycy są przekoanani, że chroni także przed Covid-19 i piją ją jako panaceum na tę chorobę.

Przepis na herbatkę sułtana

Składniki

  • 1 kawałek imbiru 4-5 cm
  • 5 liści limonki
  • 2 liście laurowe
  • 2 laski cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)
  • woda

Przygotowanie

  1. Imbir obierzcie i pokrójcie wzdłuż, na podłużne plastry.
  2. Zagotujcie wodę w rondlu i włóżcie wszystkie składniki oprócz miodu. Doprowadźcie płyn do wrzenia i zostawcie na ogniu, aż napar nabierze intensywnego koloru.
  3. Zestawcie z ognie i poczekajcie 10 min.
  4. Przelejcie herbatkę do czajniczka, a gdy lekko przestygnie, dodajcie miód. Podawajcie na ciepło

Źródło: Zdrowie.RadioZet.pl