Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności

Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną, zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła. A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku:

Zobacz także
Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje

Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje

Czosnek poprawia odporność

Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza.

Czosnek na cholesterol

Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek.

Przepis na herbatę czosnkową

Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę.
  2. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek.
  3. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na 10 minut.
  4. Przecedźcie napar przez sitko. Dodajcie po łyżce soku z cytryny i miodu i wymieszajcie. Gotowe!

Jak pić herbatę czosnkową?

Herbatę z czosnku powinno się pić rano na czczo, od razu po obudzeniu. Dzięki temu maksymalnie skorzystacie ze zdrowotnych właściwości czosnku, imbiru, miodu i cytryny.

Czytaj także:

herbata
Pixabay
Triki kulinarne
Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować? Tego sposobu jeszcze nie znałaś!
Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiesz, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku? Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie? Według Sencha Tea Bar, zielona herbata w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak. - Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze Sencha Tea Bar. Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować? Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? To proste! Jak donosi portal Konesso.pl, najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha...

Syrop wzmacniający
Pixabay/piviso
Zdrowie
W mig poradzi sobie z katarem i grypą. Cudowny, babciny przepis na syrop uzdrawiający. Nie ma lepszego
 
Przepisy na domowe przetwory to nie tylko dżemy i konfitury. Tym razem przedstawiamy wam niezawodną, babciną recepturę, która pomoże wam w walce z przeziębieniem.

Mówi się, że babcie mają magiczne moce. Nic nie smakuje też lepiej niż babcine pierogi, czy szarlotka. Babcie, jak nikt inny, znają również lecznicze właściwości ziół.  W walce z chorobą leki powinny być ostatecznością. Szczególnie silne antybiotyki, które dzięki mocnemu działaniu na jedno pomagają, na drugie szkodzą. Dużo rozsądniej zadbać o swój układ immunologiczny zawczasu. Odporność zdobyta jeszcze przed falą jesiennych wirusów odpłaci się z nawiązką. Profilaktyka jest równie ważna co grzeczne realizowanie lekarskich zaleceń. Wystarczy mieć babcię i wystarczający poziom pokory, by czerpać z jej wiedzy jak najwięcej. Domownicy starszego pokolenia często z przeziębieniami radzili sobie sami. Ziołowe syropy z miodem były na porządku dziennym. Mogłoby się wydawać, że syrop domowej roboty nie dorówna aptecznym specyfikom. Nic bardziej mylnego! Skuteczność domowych syropów jest równie duża. Co więcej, w syropie domowej roboty znajdziemy tylko naturalne składniki. Przepis na syrop na katar i grypę Do wykonania syropu na katar i grypę, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 2 łyżki czosnku sok z 1 cytryny kilka łyżek miodu lipowego lub spadziowego Przygotowanie:  Dwie łyżki czosnku przepuścić przez praskę, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszać z kilkoma łyżkami miodu lipowego albo spadziowego. Jak pić syrop? Tak przygotowany, prosty syrop należy zażywać po łyżeczce, dla wzmocnienia efektu, nawet kilka razy dziennie.  Dodatek startego imbiru Dobrym dodatkiem do miodu jest też starty imbir, który w naturalny sposób podnosi naszą odporność. Jeśli konsystencja syropu wydaje się nam zbyt ciężka, wystarczy rozpuścić we wrzątku sok z cytryny i...

Chleb z humusem
Sebastian Studio/Adobe Stock
Przepisy
Jedyna w swoim rodzaju pasta czosnkowa na kanapki. Świetna na odporność. Jedz ją codziennie, a nie zachorujesz
Czosnek jest jednym z tych warzyw, które koniecznie musimy jeść słotną jesienią. Na przykład w postaci smacznej pasty na kanapki.

Wyobraźcie sobie taką sytuację – boli was głowa, macie katar i kaszel i szukacie remedium na wasze problemy z infekcjami i przeziębieniami. Jednocześnie chcecie koniecznie zjeść coś smakowitego, o ostrym wyrazistym smaku. No tak, przecież w czasie grypy zatkany nos i brak wyostrzonego smaku to smutny standard. W pierwszej kolejności polecamy wam zdrowotne syropy na bazie czosnku, miodu i cytryny, które szybko stawiają na nogi nawet najbardziej chorowite jednostki. Nie samym syropem żyje jednak człowiek. Okazuje się, że silny głód, także można zabić w zdrowotny sposób – dzisiaj polecamy dla was wybitnie zdrową pastę czosnkową . W sam raz na kanapki dla największych głodomorów. Musimy jednak zrobić jedno bardzo ważne zastrzeżenie. Wielu z nas uwielbia smak pieczonego czosnku. Na pewno to znacie. Wkładamy do piekarnika (np. podczas pieczenia ziemniaków czy pieczeni) ząbki nieobranego czosnku, a potem delektujemy się wspaniałym smakiem. Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej jadać czosnek na surowo . Dlaczego? Surowy i pieczony czosnek to dwie zupełnie różne rzeczy. Ząbek czosnku zjedzony na surowo dostarczy nam wielu minerałów i witamin, które pomagają w walce z chorobami, zakażeniami, a także zwiększają naszą odporność. Nie bez przyczyny czosnek zwany bywa naturalnym antybiotykiem . Czosnek pieczony traci niestety wiele z tych walorów. Dlatego warto zostawić jego konsumpcję na przykład na okres letni, gdy mamy znacznie szerszy dostęp do witamin z innych owoców i warzyw. A teraz czas już na przepis na wspomnianą pastę czosnkową na kanapki. Składniki: 25 dag obranego czosnku (tak, to spora ilość. Nie warto jednak tym razem oszczędzać na czosnku, bo efekt przekroczy wasze oczekiwania!) 30 ml oliwy z oliwek Łyżka soku ze świeżo...

Kobieta kaszląca
Aleksandra Suzi/Adobe Stock
Zdrowie
Jedyny skuteczny syrop na męczący kaszel. Wyleczy cię już po 2 dniach. Wystarczy dodać jeden składnik, który każdy ma w domu
Kaszel to prawdziwa zmora nie tylko w czasie pandemii koronawirusa. Sprawdźcie jak sobie z nim radzić.

Kaszle mąż, kaszlą dzieci, kaszlą przechodnie na ulicy czy w środkach transportu. Z racji zaostrzonego rygoru sanitarnego i trwającej właśnie ogólnopolskiej kwarantanny, wystrzegamy się kaszlących ludzi jak ognia. Jednak kaszel to nie tylko COVID-19.  Kaszel to także zwykła jesienna codzienność. Trzeba sobie z nim radzić w każdych warunkach. Zapytacie więc słusznie: tylko jak to robić? Odpowiedź może być  jedna. Najlepsze sposoby na kaszel to stare domowe metody naszych babć i dziadków. Nasi przodkowie radzili sobie w okresie uciążliwego braku wielu leków i byli w stanie zadbać o swoją odporność. Dlatego – nie wydawajcie fortuny na syropy, tabletki i inne lekarstwa.  Zamiast leczyć, od razu warto postawić na zapobieganie chorobie. Świetnym środkiem zapobiegawczym dla całej rodziny będzie skuteczny domowej roboty syrop. Wystarczą nam składniki, które mamy w domach. Niestety, tego typu mikstura z racji na występujący w niej ostry czosnek (nasz naturalny antybiotyk) może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla nich też jest jednak wyjście. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy syrop na kaszel: Składniki: Kilka ząbków czosnku Sok ze świeżej cytryny Miód Opcjonalnie mleko (wersja dla dzieci i osób nie lubiących ostrego smaku czosnku) Przygotowanie: Czosnek wyciskamy w wyciskarce, tak by puścił sok. Dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dwie łyżki miodu. Całość blendujemy na gładką, płynną masę. Syrop nabierze zdrowotnej mocy, jeżeli będziemy przechowywać go w zimnym miejscu przez kilka dni.  Dawkowanie: dla osiągnięcia odpowiednich efektów, dorośli powinni pić syrop dwa razy dziennie. Jeśli chcemy, by ostry syrop z czosnku piły także nasze dzieci – możemy rozpuścić nieco nasza miksturę w mleku o...