Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności

Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną, zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła. A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku:

Zobacz także
Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje

Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje

Czosnek poprawia odporność

Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza.

Czosnek na cholesterol

Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek.

Przepis na herbatę czosnkową

Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę.
  2. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek.
  3. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na 10 minut.
  4. Przecedźcie napar przez sitko. Dodajcie po łyżce soku z cytryny i miodu i wymieszajcie. Gotowe!

Jak pić herbatę czosnkową?

Herbatę z czosnku powinno się pić rano na czczo, od razu po obudzeniu. Dzięki temu maksymalnie skorzystacie ze zdrowotnych właściwości czosnku, imbiru, miodu i cytryny.

Czytaj także:

domowy syrop
gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Pijcie ten domowy syrop a bardzo wzmocnicie swoją odporność. Wystarczy zmieszać 4 składniki, które macie w domu
Pandemia koronawirusa obniżyła odporność każdego z nas. Sprawy nie ułatwiają również niskie temperatury, przez które większość już „ciągnie nosem”. Aby wasze zdrowie w końcu wróciło na dawne tory, koniecznie dostarczcie swojemu organizmowi dawkę niezbędnych witamin.

Cytryna, czosnek, miód i imbir – to one sprawią, że znowu staniecie na nogi, a także uchronią was przed potencjalnymi przyszłymi infekcjami. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach. Cytryna Nie ulega wątpliwości, że cytryna to niesamowicie zdrowy produkt. W końcu stanowi źródło wielu witamin, potasu, magnezu, sodu, żelaza, a także cennego beta-karotenu. Cytryna nie tylko doskonale pobudza procesy trawienne, ale również wzmacnia odporność. Bez dwóch zdań warto po nią sięgać, szczególnie w czasie infekcji. Czosnek Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, ale również ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i obniża gorączkę. Eksperci twierdzą, że roślina powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Miód  Regularne spożywanie miodu ma pozytywny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ten zwalcza bakterie o wiele skuteczniej niż większość antybiotyków. Ponadto jest w stanie wyleczyć wrzody żołądka, obniżyć ciśnienie krwi, zahamować rozwój miażdżycy, a także znacznie skrócić czas trwania przeziębienia. Imbir Ta niesamowita roślina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także wykrztuśne. Imbir jest również znany ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwgorączkowych. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje energii oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka tych 4 składników, doskonale zadba o wasze zdrowie. Sprawdźcie jak ją przygotować. Przepis na domowy syrop na odporność Będziecie potrzebować: 2 cytryn 1 główki czosnku 1...

Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Adobe Stock
Zdrowie
Ten syrop z 3 składników szybko wzmocni waszą odporność. Dodawajcie go do herbaty
Jesień i zima to trudny czas dla zdrowia. Zmiany temperatur, brak słońca, spadająca odporność. Podpowiadamy jak przetrwać ten okres bez infekcji.

O odporność warto dbać nie tylko podczas kolejnej fali pandemii. Spada ona zawsze jesienią, w sezonie zwykłej grypy, ale też wiosną, podczas przesilenie wiosennego, gdy organizm jest zmęczony po zimie. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. Podajemy jeden z nich. Czym są infekcje dróg oddechowych? Kaszel i katar to najpowszechniejsze objawy przeziębienia. Gdy łapiecie infekcję, która błyskawicznie kładzie was do łóżka, to znak, że odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku. Osłabiony organizm ma niewystarczającą siłę, żeby obronić się przed atakującymi z zewnątrz bakteriami i wirusami.  Na infekcje górnych dróg oddechowych doskonale działają syropy, które powlekają gardło filmem ochronnym i w ten sposób łagodzą podrażnienia i ból.   Proponujemy syrop z imbiru, cytryny i miodu. Ze względu bogaty skład i wartości lecznicze, podniesie odporność i uchroni was przez zarażeniem, ale też wzmocni w czasie rekonwalescencji, po przeziębieniu. Warto go przygotować, żeby zadbać o zdrowie. Działanie syropu z imbiru, cytryny i miodu Imbir, cytryna i miód to składniki pełne cennych właściwości. Każdy z nich jest skarbnicą witamin i minerałów. Połączone, działają rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. W rezultacie łagodzą objawy chorobowe, pozwalają szybciej je zwalczyć, a także przynoszą ulgę w dolegliwościach, które odczuwamy podczas choroby. Wszystko za sprawą gingerolu występującego w imbirze, który wzmacnia organizm i działa  przeciwzapalnie. Z kolei miód ma właściwości wykrztuśne i  rozgrzewające. Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to wartościowy...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Chleb z humusem
Sebastian Studio/Adobe Stock
Przepisy
Jedyna w swoim rodzaju pasta czosnkowa na kanapki. Świetna na odporność. Jedz ją codziennie, a nie zachorujesz
Czosnek jest jednym z tych warzyw, które koniecznie musimy jeść słotną jesienią. Na przykład w postaci smacznej pasty na kanapki.

Wyobraźcie sobie taką sytuację – boli was głowa, macie katar i kaszel i szukacie remedium na wasze problemy z infekcjami i przeziębieniami. Jednocześnie chcecie koniecznie zjeść coś smakowitego, o ostrym wyrazistym smaku. No tak, przecież w czasie grypy zatkany nos i brak wyostrzonego smaku to smutny standard. W pierwszej kolejności polecamy wam zdrowotne syropy na bazie czosnku, miodu i cytryny, które szybko stawiają na nogi nawet najbardziej chorowite jednostki. Nie samym syropem żyje jednak człowiek. Okazuje się, że silny głód, także można zabić w zdrowotny sposób – dzisiaj polecamy dla was wybitnie zdrową pastę czosnkową . W sam raz na kanapki dla największych głodomorów. Musimy jednak zrobić jedno bardzo ważne zastrzeżenie. Wielu z nas uwielbia smak pieczonego czosnku. Na pewno to znacie. Wkładamy do piekarnika (np. podczas pieczenia ziemniaków czy pieczeni) ząbki nieobranego czosnku, a potem delektujemy się wspaniałym smakiem. Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej jadać czosnek na surowo . Dlaczego? Surowy i pieczony czosnek to dwie zupełnie różne rzeczy. Ząbek czosnku zjedzony na surowo dostarczy nam wielu minerałów i witamin, które pomagają w walce z chorobami, zakażeniami, a także zwiększają naszą odporność. Nie bez przyczyny czosnek zwany bywa naturalnym antybiotykiem . Czosnek pieczony traci niestety wiele z tych walorów. Dlatego warto zostawić jego konsumpcję na przykład na okres letni, gdy mamy znacznie szerszy dostęp do witamin z innych owoców i warzyw. A teraz czas już na przepis na wspomnianą pastę czosnkową na kanapki. Składniki: 25 dag obranego czosnku (tak, to spora ilość. Nie warto jednak tym razem oszczędzać na czosnku, bo efekt przekroczy wasze oczekiwania!) 30 ml oliwy z oliwek Łyżka soku ze świeżo...