Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną, zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła. A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej?
Właściwości lecznicze czosnku
Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku:
Czosnek poprawia odporność
Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza.
Czosnek na cholesterol
Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek.
Zobacz także:
Przepis na herbatę czosnkową
Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 ząbek czosnku
- Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę.
- Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek.
- Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na 10 minut.
- Przecedźcie napar przez sitko. Dodajcie po łyżce soku z cytryny i miodu i wymieszajcie. Gotowe!
Jak pić herbatę czosnkową?
Herbatę z czosnku powinno się pić rano na czczo, od razu po obudzeniu. Dzięki temu maksymalnie skorzystacie ze zdrowotnych właściwości czosnku, imbiru, miodu i cytryny.
Czytaj także: