Herbata bananowa pomoże wam lepiej spać. Wystarczą 4 składniki
AdobeStock
Newsy

Herbata bananowa pomoże wam lepiej spać. Wystarczą 3 składniki

Ta herbata nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest pełna składników, które pomogą wam lepiej spać. Jak przygotować herbatę z dodatkiem bananów?

Macie kłopoty ze snem? Zamiast sięgać po leki, skorzystajcie z naturalnej metody, jaką jest przygotowanie herbaty z bananów. Dlaczego napój ten pomaga na sen?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Herbata bananowa pomoże na sen

Herbata bananowa pita około godziny przed snem, może pomóc uspokoić układ nerwowy i pomóc organizmowi przygotować się do głębokiego snu. Dlaczego tak się dzieje?

Ponieważ:

  • skórki od banana zawierają potas i magnez, które są naturalnymi środkami zwiotczającymi mięśnie
  • magnez pomaga również w równowadze hormonalnej, eliminowaniu stresu i detoksykacji 
  • skórki banana zawierają także aminokwas L-tryptofan, który w mózgu przekształca się w 5-HTP. Z kolei 5-HTP jest przekształcany w serotoninę (relaksujący neuroprzekaźnik) i melatoninę, czyli hormon snu
  • herbata bananowa poprawia też nastrój, łagodzi objawy depresji, korzystnie wpływa na pracę serca, a nawet wspomaga odchudzanie
  • zawiera witaminę B6 i mangan
Zobacz także
banany

Dieta bananowa to nawet 3 kg mniej w 3 dni. To najszybszy sposób na płaski brzuch?

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków

Placuszki bananowe z maślanką. Proste i szybkie, uwielbiane przez niejadków

2 sposoby na zrobienie herbaty bananowej

Herbatę bananową możecie przygotować na dwa sposoby:

  • używając całego banana
  • używając tylko jego skórki

Herbata bananowa jest naturalnie słodka, co na pewno jest jej atutem. Należy jednak pamiętać, że zawiera naturalny cukier (fruktoza) który może podnieść poziom glukozy we krwi. Jeśli więc chcecie tego uniknąć, zróbcie ją na bazie samej skórki. 

A oto przepis na herbatę bananową z całego banana z dodatkiem miodu i cynamonu.

Składniki: 

  • organiczny banan (skórka z tak zwanych bananów bio nie była wystawiona na działanie chemikaliów i konserwantów). Jeśli dysponujecie tylko zwykłymi bananami, nie używajcie do herbaty bananowej ich skórki
  • gorąca woda
  • dodatkowa substancja słodząca, taka jak miód lub cukier
  • cynamon - szczypta

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie wodę z cynamonem.
  2. Umieśćcie wodę i cynamon w rondlu i zagotujcie.
  3. Przygotujcie banana. Odetnijcie jego końce i włóżcie go do wrzącej wody.
  4. Możecie obrać banana, jeśli wolicie, pamiętajcie jednak, że jego skórka ma wiele składników odżywczych.
  5. Gotujcie  banana w wodzie z cynamonem przez 10 minut, a następnie zdejmijcie z ognia.
  6. Wlejcie napar do filiżanki.
  7. Umieśćcie sitko nad filiżanką i wlejcie zawartość.
  8. Możecie wykorzystać ugotowanego banana do owsianki lub puddingu chia.
  9. Dodajcie miód do smaku.
  10. Pijcie ten relaksujący napój przed snem. 
  11. Na zdrowie!

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Zalejcie skórkę od banana wodą. Otrzymacie coś niesamowitego
AdobeStock
Newsy
Zalejcie skórkę od banana wodą. Otrzymacie coś niesamowitego
Zwykle odruchowo wyrzucacie skórkę z banana do kosza? To błąd. Nie warto jej tak marnotrawić. Czy wiecie, co się stanie, gdy zalejecie ją woda?

Banan to bardzo zdrowy i pożywny owoc. Większość z nas odruchowo wyrzuca jego skórkę do kosza zaraz po zjedzeniu, nie wiedząc, że ona także ma wiele dobroczynnych właściwości.  Zalejcie skórkę od banana wodą Kiedy następnym razem zjecie banana, nie wyrzucajcie jego skórki, tylko od razu zalejcie ją wodą. Możecie też posiekać taką skórkę na mniejsze kawałki, wrzucić do kubka lub miski z wodą i wymieszać. Pokrojone na części skórki powinny moczyć się przez godzinę (lub dłużej, jeśli to możliwe). Co można zrobić z taką bananową wodą? Wlejcie ją do swoich roślin i patrzcie, jak pięknie rosną.  Bananowa woda wspomoże wzrost zarówno roślin wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Jej największą zaletą jest to, że jest tania i wolna od chemikaliów, które znajdziemy w nawozach sprzedawanych w sklepie. Jak działa woda bananowa do podlewania kwiatków? Skórki od bananów zawierają wiele składników odżywczych, w tym potas, fosfor, magnez i wapń — wszystkie one są potrzebne do prawidłowego wzrostu roślin. Moczenie skórek bananów w wodzie sprawia, że te kluczowe składniki odżywcze przenikają do wody, a gdy trafią do gleby, wzbogacają korzenie roślin w cenne minerały. Taka mikstura odstrasza również mszyce. @creative_explained Banana Peel = Magic 🌱🤩 #garden #trick #tips #dtio #HomeCooked #foryou #fyp #learnfromme #alwayslearning #diy #magic #wow #plants #gardening #banana ♬ original sound - Armen Adamjan Jak jeszcze można wykorzystać skórki bananów? To nie jedyny kreatywny sposób na wykorzystanie skórek bananów. Do czego mogą one nam się jeszcze przydać?  wcierając w twarz skórki od banana,...

Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit
Wyrzucacie skórkę od banana do kosza? To błąd. Zobaczcie, co możecie z niej przygotować.

Wszyscy dobrze znamy słodki smak banana, ale czy odważyliście się kiedyś użyć w kuchni jego skórki? Skórka banana stanowi około 35% dojrzałych owoców i najczęściej jest przez nas wyrzucana do kosza. To duży błąd! Dlaczego? Do czego można wykorzystać skórkę banana? Skórki bananów są nie tylko jadalne, ale także bogate w kilka kluczowych składników odżywczych, takich jak: potas, błonnik pokarmowy, wielonienasycone tłuszcze i niezbędne aminokwasy. Jedzenie skórek od banana nie tylko może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności. Z takiej skórki możecie też zrobić m.in. peeling do twarzy, odżywczą maseczkę do włosów, a także możecie ją wykorzystać do wybielenia zębów, czy pozbycia się zmian potrądzikowych. Skórki banana znajdują również bogate zastosowanie w gospodarstwie domowym - możecie użyć ich do polerowania skórzanych butów czy srebrnych sztućców. A co powiecie na wykorzystanie skórki banana do zrobienia wegańskiego bekonu? Przepis na wegański bekon ze skórki od banana Skórki z bananów są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Możecie je grillować, piec, smażyć i dodawać do koktajli. Na dobry początek proponujemy wam, abyście przygotowali z nich wegański bekon. Ten przepis to prawdziwy hit sieci! @lowcazarcia Wegański bekon 🥓 ze skórek z banana 🍌 ! #vege #wege #przepisy #przepiswegański #wegeprzepisy ♬ Dzieci wybiegły - Tribbs & Rollø Składniki:  Dojrzałe skórki od banana 3 łyżki sosu sojowego łyżka cukru 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Skórki od banana dokładnie umyjcie....

Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Flickr
Newsy
Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej herbaty? Jeśli nie, to przeczytajcie i skorzystajcie z jej plusów.

Polacy zwykle sięgają po herbatę czarną, zieloną lub ziołową, kompletnie pomijając herbatę o tajemniczo brzmiącej nazwie pu-erh. Czym jest czerwona herbata pu-erh i jakie są jej największe korzyści zdrowotne? Właściwości zdrowotne herbaty pu-erh Pu-erh to herbata pochodząca z prowincji Yunnan w Chinach. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Pu'er. Mimo iż herbata pu-erh pochodzi z tej samej rośliny, co większość innych herbat, wywodzi się ona z odmian krzewów herbacianych o szczególnie dużych liściach. Cechą szczególną tej herbaty jest jej długi proces fermentacji, zarezerwowany wyłącznie dla tak zwanych „ciemnych” herbat. Zalety herbaty pu-erh znane są od tysiącleci. Napój ten znany jest ze swoich właściwości trawiennych. Zawiera też cenne przeciwutleniacze i oczyszcza organizm, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę pu-erh? Oto inne plusy wynikające z picia czerwonej herbaty pu-erh: Czujność umysłu i zwiększona energia. Herbata pu-erh zawiera kofeinę, która pomaga nam zachować bystrość umysłu, energię i czujność.  Pomaga na trawienie i spala tłuszcz. Herbata pu-erh poprawia trawienie i może pomóc złagodzić objawy zaparć dzięki obecności lowastatyny. Przeciwutleniacze i polifenole zawarte w tej herbacie, również wspomagają trawienie i rozkład tłuszczu. Poprawia stan zdrowia serca. Herbata pu-erh pomaga w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ pomaga w produkcji lowastatyny. Ta naturalna statyna jest powszechnie stosowana w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników. Herbata pu-erh powoduje zwiększony poziom tlenu w komórkach, co poprawia krążenie i przepływ krwi, dostarczając więcej tlenu do naszego mózgu.  Pomaga na migreny. Herbata ta może...

Taka herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę
Adobe Stock
Newsy
Ta herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę
Codziennie pijecie herbatę, czasem samą, a czasem z cytryną? Mamy przepis na wyjątkowa herbatę z kilku składników. Spróbujcie tym razem takiej.

To nie jest zwykła bawarka. Tak przyrządzona herbata ma unikalny smak i bardzo korzystne działanie. Przygotowuje się ją bardzo prosto, ze zwykłych składników, które macie w kuchni. Wartości zdrowotne herbaty z mlekiem, cynamonem i miodem Czarna herbata, szczególnie mocno zaparzona potrafi mieć ostry, gorzki smak. Z kolei ta z cytryną bywa bardzo kwaśna i nie każdy ją lubi. Nasza propozycja łączy w sobie doskonały, delikatny smak z wartościami napoju, uzyskanymi dzięki starannie dobranym dodatkom: Rozgrzewa organizm Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie Pomaga w walce z przeziębieniem Opóźnia procesy starzenia się organizmu Dzięki czarnej herbacie napar nie tylko pobudza, ale też obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki i przeciwdziała namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie, a także opóźnia efekty starzenia. Dodanie mleka co prawda niweluje w pewnym stopniu antyoksydanty, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego oraz zapobiegają uszkodzeniom komórkowym, ale za to wpływa mleka  występujące w herbacie polifenole. Cynamon w towarzystwie herbaty reguluje poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu, chroni układ immunologiczny i zmniejsza stan zapalny, poprawia funkcje mózgu, a przy okazji trawienie. Miód w herbacie jest zdrowszym zamiennikiem cukru nadającym jej słodki smak, a jednocześnie wzbogacający napój w substancje podnoszące odporność, pomagający w walce z przeziębieniem, udrażniający drogi oddechowe. Przepis na dobroczynną herbatę o wyjątkowym smaku Składniki: 2 łyżeczki czarnej herbaty 50 ml mleka 1 łyżeczka miodu Szczypta cynamonu 1 łyżeczka płatków migdałowych Przygotowanie: W rondelku podgrzejcie mleko. Herbatę zalejcie...