Choć w Czechach liczba ateistów przekracza liczbę katolików, święta Bożego Narodzenia są obchodzone w większości domów. Nasi sąsiedzi podkreślają kultywowanie tradycji, a nie wiary. Przed świętami Czesi jak my ubierają choinkę i przygotowują świąteczne dania. Co gotują na wigilię?
Boże Narodzenie po czesku
Na początku grudnia Czesi ścinają gałązki czereśni, jabłoni i forsycji i umieszczają je w ciepłych piwnicach. Kilka dni przez Bożym Narodzeniem schodzą do piwnicy, żeby sprawdzić, czy gałązki już zakwitły. Według ludowych wierzeń takie kwiaty, to dobra wróżba na następny rok.
A jakie dania szykują nasi sąsiedzi na święta? Nie uwierzycie, ale obok smażonego karpia, jednym z ważniejszych dań jest... kotlet schabowy. Serwuje się go z sałatką ziemniaczaną podawaną z drobno posiekanymi jajkami, ugotowanymi na twardo i majonezem.
Na wigilijnym stole zawsze też są suszone owoce, łuskane orzechy oraz ciasta i ciasteczka. Przepis na jedno z ciast zdradziła czeska piosenkarka dobrze znana także w Polsce, legendarna Helena Vondráčkova.
Zobacz także:
Przepis na „Vánoční štola" - świąteczny chlebek wg. Heleny Vondráčkovej
"Vánoční štola" to tradycyjny czeski świąteczny chlebek, przypominający nieco struclę. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 150 g cukru
- 380 g miękkiego masła
- Pół szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g drożdży
- 60 g obranych i startych migdałów
- 380 g rodzynek
- 130 g kandyzowanych owoców
- Skórka cytrynowa
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Przygotujcie zaczyn z drożdży. Rozkruszcie drożdże w misce i wymieszajcie z łyżką cukru, letnim mlekiem, 3 łyżkami mąki. Przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia.
- Wymieszajcie w misce mąkę, cukier, masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży, a także rodzynki, kandyzowane owoce i migdały oraz skórkę cytrynową. Wyróbcie na gładką masę i ponownie przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyróbcie jeszcze raz, rozwałkujcie w kształt prostokąta, a następnie złóżcie na trzy układając jedną część na drugiej i lekko dociskając brzegi.
- Pieczcie na blaszce, w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45 minut.
- Na koniec posypcie ciasto cukrem i cukrem waniliowym.
Źródło: O2, czechofil.com