Helena Vondráčkova piecze słodki, tradycyjny, świąteczny chleb. Tak świętują Czesi
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Helena Vondráčkova piecze słodki, świąteczny chleb. Sprawdźcie, jak świętują Czesi

Czesi jak my ubierają choinkę, ale na stole stawiają jedno danie, którego my byśmy nie zaakceptowali. Nie zgadniecie jakie.

Choć w Czechach liczba ateistów przekracza liczbę katolików, święta Bożego Narodzenia są obchodzone w większości domów. Nasi sąsiedzi podkreślają kultywowanie tradycji, a nie wiary. Przed świętami Czesi jak my ubierają choinkę i przygotowują świąteczne dania. Co gotują na wigilię?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Boże Narodzenie po czesku

Na początku grudnia Czesi ścinają gałązki czereśni, jabłoni i forsycji i umieszczają je w ciepłych piwnicach. Kilka dni przez Bożym Narodzeniem schodzą do piwnicy, żeby sprawdzić, czy gałązki już zakwitły. Według ludowych wierzeń takie kwiaty, to dobra wróżba na następny rok.

A jakie dania szykują nasi sąsiedzi na święta? Nie uwierzycie, ale obok smażonego karpia, jednym z ważniejszych dań jest... kotlet schabowy. Serwuje się go z sałatką ziemniaczaną podawaną z drobno posiekanymi jajkami, ugotowanymi na twardo i majonezem.

Na wigilijnym stole zawsze też są suszone owoce, łuskane orzechy oraz ciasta i ciasteczka. Przepis na jedno z ciast zdradziła czeska piosenkarka dobrze znana także w Polsce, legendarna Helena Vondráčkova.

Przepis na „Vánoční štola" - świąteczny chlebek wg. Heleny Vondráčkovej

"Vánoční štola" to tradycyjny czeski świąteczny chlebek, przypominający nieco struclę. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 380 g miękkiego masła
  • Pół szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g drożdży
  • 60 g obranych i startych migdałów
  • 380 g rodzynek
  • 130 g kandyzowanych owoców
  • Skórka cytrynowa
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie zaczyn z drożdży. Rozkruszcie drożdże w misce i wymieszajcie z łyżką cukru, letnim mlekiem, 3 łyżkami mąki. Przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia.
  2. Wymieszajcie w misce mąkę, cukier, masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży, a także rodzynki, kandyzowane owoce i migdały oraz skórkę cytrynową. Wyróbcie na gładką masę i ponownie przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wyróbcie jeszcze raz, rozwałkujcie w kształt prostokąta, a następnie złóżcie na trzy układając jedną część na drugiej i lekko dociskając brzegi.
  4. Pieczcie na blaszce, w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45 minut.
  5. Na koniec posypcie ciasto cukrem i cukrem waniliowym.
Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Trzeba go zrobić już teraz, żeby był na święta

Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Zróbcie go teraz, by był gotowy na święta

Przepis na makowiec

Mięciutki i wilgotny makowiec z ciasta drożdżowego. Najlepszy jaki uda wam się upiec

Źródło: O2, czechofil.com

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

chleb paprykowy przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lubicie smakowe chlebki? Zróbcie chleb… paprykowy. Smakuje bajecznie
Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Polsce. Przyrządzony własnoręcznie, bez zbędnych ulepszaczy, nie ma sobie równych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście go w wersji z dodatkiem mielonej papryki, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Jeśli wciąż wydajecie pieniądze na sklepowy chleb, popełniacie duży błąd. W końcu w tego typu produktach nie brakuje substancji konserwujących, ulepszaczy, sztucznych barwników i cukru. W nowym roku postarajcie się zadbać o zdrowie i zmieńcie nawyki żywieniowe. Zacznijcie od upieczenia domowego chleba. Przyrządzanie tego typu produktów samodzielnie ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że możecie do nich dodać cokolwiek chcecie i lubicie. Nie bójcie się więc chlebowych eksperymentów. Ciasto z dodatkiem mielonej papryki, po upieczeniu będzie smakować naprawdę wybornie! Przepis na chleb paprykowy Będziecie potrzebować 500 gramów mąki pszennej 15 gramów świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego Przypraw: soli, słodkiej papryki i cukru Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawcie na kilkanaście minut, aż do momentu, w którym powstanie płynna masa. Do drugiej, czystej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie również olej, ciepłą wodę, 3 łyżeczki papryki oraz 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszajcie i przełóżcie do miski z płynnymi drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 28x10 wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej wyrośnięte ciasto. Chlebek pieczcie przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowe! Źródło: gotujmy

kajzerki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jecie kajzerki? Z łatwością zrobicie je sami w domu. Wyjdą puszyste i chrupiące
Z domowymi wypiekami nic nie może się równać. W końcu sklepowe bułki nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone samodzielnie. Pozbawione ulepszaczy też mogą być puszyste i chrupiące. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wasze rodziny będą zachwycone!

Śniadanie bez kajzerek? Wiele osób nawet nie bierze pod uwagę takiego scenariusza. W końcu pieczywo stanowi nieodłączną część jadłospisu większości Polaków. Zamiast jednak serwować to ze sklepu, spróbujcie przyrządzić je samodzielnie. To naprawdę nic trudnego! Przepis na kajzerki Będziecie potrzebować 450 gramów mąki pszennej 200 ml wody 20 gramów drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie W dużej misce umieśćcie 1 łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże i 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu w kolejnej misce umieśćcie resztę mąki i wody, miękkie masło, jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni, a następnie odstawcie na ok. 10 minut (na tym etapie ciasto powinno ładnie odchodzić od miski). Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryjcie je ściereczką kuchenną. Tak przygotowane odstawcie na ok. 1 godziną. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masę podzielcie na 8 równych części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki to podzielcie na więcej części) i uformujcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i zacznijcie układać na nim uformowane kajzerki w równych odstępach. Tak przygotowane bułeczki ponownie nakryjcie ścierką kuchenną i odstawcie na ok. 40 minut (jeśli chcecie by wyglądały jak te sklepowe, możecie dodatkowo naciąć je delikatnie wzdłuż i wszerz). Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Kajzerki pieczcie przez ok. 20 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl