hanna śleszyńska instagram
ONS
Newsy

Hanna Śleszyńska wierzy w uzdrawiającą moc tego dania podczas choroby. Zaskoczeni?

Znana aktorka filmowa i teatralna podzieliła się z fanami swoim sposobem na przeziębienie. Zawsze, gdy czuje się gorzej gotuje sobie solidną porcję tego dania!

Sezonowe infekcje i przeziębienie nie oszczędzają nikogo! Wie o tym doskonale Hanna Śleszyńska, która zimą zawsze przygotowuje domowe specyfiki i dania na przeziębienie, które mają podnieść odporność i przyśpieszyć rekonwalescencję. Niedawno podzieliła się z fanami na Instagramie tym, co gotuje zawsze wtedy, gdy czuje się przeziębiona.

Znana aktorka udostępniła w mediach społecznościowych post, w którym z rozrzewnieniem wspomina jeszcze nie tak dawne wspólne chwile spędzane w pracy z innymi aktorami. Niestety, przez pandemię koronawirusa większość produkcji telewizyjnych i kinowych została wstrzymana, a teatry już od dłuższego czasu są zamknięte. Wobec tego aktorzy są w dokładnie takiej samej sytuacji jak większość z nas – pozostaje im zostać w domu i czekać na rozwój wydarzeń. A także dbać o swoją odporność, która jest teraz szczególnie ważna! Hanna Śleszyńska doskonale o tym wie i zdradziła, że jej sprawdzonym sposobem na przeziębienie i inne infekcje jest stary, dobry rosół. I to nie byle jaki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepszy na przeziębienie

Śleszyńska opowiedziała swoim fanom o tym, jak tęskni za swoją pracą. A zwłaszcza za wspólnymi wyjazdami z Cezarym Żakiem i resztą obsady spektaklu „Serca na odwyku”. Okazuje się, że aktor jest zapalonym miłośnikiem gotowania i to on wynajduje różne ciekawe miejsca, w których grupa zatrzymuje się w trasie, aby coś zjeść. Wobec tego Śleszyńska miała już okazję zjeść nie tylko tradycyjny rosół gotowany na wołowinie i mięsie z kury, ale także perliczki! Przyznaje, że bardzo tęskni za tymi wyjazdami i na razie, w zaciszu domowym gotuje sobie rosół sama. A jak wiemy, jest to skuteczny sposób walki z przeziębieniem! Rosół wspomaga odporność oraz wzmacnia organizm w walce z chorobą, a do tego jest po prostu pyszny.

Czy Wy też gotujecie rosół, gdy jesteście przeziębieni?

Źródło: hanna_sleszynska_official/Instagram

Maryla Rodowicz
ONS
Gwiazdy
Nie zgadniecie, co Maryla Rodowicz dodaje do rosołu! Dzięki temu zupa ma o wiele lepszy smak
Choroba nie oszczędza nikogo - nawet znanych i lubianych! Na infekcje najlepszy jest naturalnie rosół. Sprawdźcie, co dodaje do niego Maryla, żeby był naprawdę wyjątkowy!

W sezonie zimowym musimy szczególnie dbać o swoje zdrowie. Nie dość, że trwa właśnie sezon grypowy, to do tego cały czas szaleje u nas koronawirus. Choć zabezpieczamy się przed nim jak możemy, to codziennie notuje się wiele tysięcy zachorowań. Dlatego tak ważna jest teraz profilaktyka! Wie o tym Maryla Rodowicz, która na wzmocnienie odporności i całego organizmu zawsze przygotowuje rosół. Zdradziła co do niego dodaje, żeby był wyjątkowo skuteczny w ochronie przed chorobami! Rosół na przeziębienie i grypę Rosół to znane od wieków lekarstwo na wszelkie infekcje. Jeszcze w starych domowych poradnikach medycznych wśród lekarstw na grypę można było znaleźć zalecenie, by codziennie podawać chorym mięsny bulion. A to przecież nic innego, jak rosół! Okazało się, że dawni medycy mieli rację przepisując takie lekarstwo na chorobę. Naukowcy dowiedli, że wywar z mięsa i kości intensywnie wzmacnia organizm i realnie wspomaga go w walce z infekcjami. Choroba Maryli Rodowicz Gwiazda wyznała jakiś czas temu, że niezawodny rosół bardzo się jej przydał. Piosenkarka… zachorowała na koronawirusa! Jak wiadomo, poważny wiek nie sprzyja tej chorobie. Maryla przyznała, że objawy były dla niej bardzo uciążliwe. Wyjątkowe osłabienie, bóle mięśni i nieznośny ból głowy. Nic dziwnego, że wobec tego wykorzystała wszelkie możliwe sposoby na wzmocnienie swojego organizmu. Sposób Maryli na rosół Piosenkarka wychodzi z założenia, że w trakcie choroby trzeba słuchać swojego organizmu i dawać mu to, czego potrzebuje. Gdy zachorowała na koronawirusa, miała wyjątkową ochotę na gorący rosół, więc jadła go codziennie! Zdradziła, że jej sekretem na wyjątkowy bulion jest dodanie do niego lubczyku. Dzięki tej przyprawie zupa jest wyjątkowo aromatyczna i nabiera wspaniałego smaku....

Zwyciężczyni „Tańca z gwiazdami” miała anoreksję! Pokazała wstrząsające zdjęcie!
Instagram/@hannazudziewicz
Newsy
Zwyciężczyni „Tańca z gwiazdami” miała anoreksję! Pokazała wstrząsające zdjęcie!
Ta uczestniczka tanecznego show podzieliła się swoją historią.

Anoreksja, zwana inaczej jadłowstrętem psychicznym, jest bardzo poważną chorobą. Cierpi na nią wiele osób na całym świecie. Niedawno miał miejsce Światowy Dzień Walki z Anoreksją. Obchodzi się go w celu uświadamiania społeczeństwa na temat powagi tej choroby. Przeprowadza się wtedy różnorodne akcje edukacyjne mające na celu zapoznanie społeczeństwa z tą chorobą, by lepiej działać w wypadku, gdyby dotknęła kogoś bliskiego lub was samych. Hanna Żurdziewicz podzieliła się swoją historią Hanna Żurdziewicz z okazji Światowego Dnia Walki z Anoreksją, podzieliła się swoja historią choroby. Tancerka, która w parze aktorem Robertem Wabichem wygrała kiedyś "Taniec z gwiazdami", umieściła poruszający post na Instagramie. Hannę, która jest zawodową tancerką, można było oglądać w "Tańcu z gwiazdami" łącznie sześć razy. Kryształową kulę udało jej się zdobyć jednak tylko raz. Historia chroby Hanny Żurdziewicz Hanna Żurdziewicz jest wam pewnie znana jako uśmiechnięta od ucha do ucha tancerka. Telewizja nie zawsze odzwierciedla jednak rzeczywistość i pokazuje ludzkie problemy. W rzeczywistości, Hanna cierpiała przez wiele lat na zagrażającą życiu chorobę – anoreksję. 6.05 jest Światowy Dzień Walki z Anoreksją. Nigdy nic nie pisałam na ten temat, ale problemy z zaburzeniami odżywiania już dawno za mną i teraz chce się podzielić swoimi przemyśleniami – szczerze zaczyna na swoim profilu na Instagramie". Dla dziewczyn, które nie akceptują siebie, chciałam napisać, że żadna waga nie sprawi, że będziecie czuć się lepiej. Jedyne, co trzeba poprawić, to myślenie – podsumowuje swoją wypowiedź tancerka. Do wypowiedzi dołączona jest obrazowa fotografia gwiazdy z czasu, w którym zmagała się ona z chorobą. Obecnie gwiazda nie ma już tego...

sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy
Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój groźnych wirusów. Pijcie go regularnie
Szukacie czegoś na wzmocnienie odporności? Pijcie ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujecie jak wracają wam siły!

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu! Składniki: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie: Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody. Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko. Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje...

jak poprawić kolor rosołu
Gotujmy.pl
Newsy
Ten sekretny składnik zmieni smak rosołu nie do poznania. Wystarczy dodać 1-2 łyżki tego płynu
Wasz rosół jest smaczny, ale brakuje mu głębi? Jeśli zastosujecie ten jeden trik, to zupa będzie znacznie bardziej gęsta i treściwa!

Chłodny wiatr, mróz i śnieg w połączeniu z wysoką wilgotnością powietrza to gotowy przepis na przeziębienie. Jak temu zapobiegać? Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby, których nauczył się od mamy i babci. Ciepła czapka i szalik, grube skarpety i porządna dieta. Zimą koniecznie musimy się rozgrzewać i podnosić swoją odporność. A cóż nie robi tego lepiej niż domowy, aromatyczny rosół? Udowodniono, że faktycznie wywar z mięsa i kości wspomaga organizm w walce z chorobami oraz skutecznie wzmacnia odporność . Babcia miała rację. W dodatku rosół po prostu fantastycznie smakuje i stanowi bardzo dobrą bazę innych zup, np. pomidorowej, pieczarkowej czy jarzynowej. Nadaje się także do sosów, które dzięki bulionowi zyskują głębszy smak. Właściwości zdrowotne rosołu Właściwości zdrowotne rosołu znane są ludziom od wieków. Zalecany jest m.in. na: przeziębienie, osłabienie, kaca. Niewiele osób jednak wie, że rosół ma świetny wpływ również na kości i stawy . Dobrze wpływa na jelita , a dokładniej na ich szczelność. Rosół ma również działanie przeciwzapalne , a dokładniej jeden ze składników tej popularnej zupy - glicyna. Glicyna chroni m.in. przed wrzodami wywołanymi stresem. Kobiety z pewnością ucieszą się, że rosół na również korzystny wpływ na skórę . Jedzenie rosołu sprawia, że skóra jest bardziej nawilżona i elastyczna. Jakby tego było mało, zmniejsza również tendencję do powstawania zmarszczek. Wszystko za sprawą peptydów i aminokwasów powstałych z rozpadu kolagenu. Jak wzmocnić smak rosołu? Aby rosół nie tylko był skuteczny w walce z chorobą ale i smaczny. Konieczne jest jednak jego odpowiednie przygotowanie. Częstym problemem jest jego zbyt delikatny smak i mało...